2 - 05 - 2017
تلاشهای آخر
گروه بازرگانی- چیزی به پایان کار دولت یازدهم باقی نمانده و دولت سعی دارد آخرین تلاش خود را برای تنظیم بازار کالاهای اساسی در مناسبتهای خاصی همچون ماه رمضان انجام دهد. اگرچه روال تنظیم بازار کالاهای اساسی و مایحتاج روزانه مردم در سالهای اخیر چندان تعریفی ندارد و هر ساله با نزدیک شدن به چنین ایامی شاهد افزایش قیمت چند برابری محصولاتی مانند گوشت، مرغ، برنج، حبوبات، لبنیات، خرما و... هستیم اما با توجه به اینکه حدود ۲۵ روز به شروع ماه رمضان باقی مانده است، بار دیگر مسوولان سعی دارند خیال مردم را از بابت تنظیم بازار خوراکیها راحت کنند. از این رو معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام در همایش راهحلهای جامع جوجهکشی که با حضور شرکتهای خارجی برگزار شد، درخصوص تامین بازار ماه رمضان بیان کرد: با توجه به حجم تولیدات گوشت و مرغ توسط بخشخصوصی به نظر میرسد تمام نیاز بازار در ماه رمضان که ماه پرمصرفی است، برآورده شود و در عین حال ۳۶ تا ۳۷ هزار تن مرغ را ذخیره کردهایم.
وی همچنین با اشاره به اینکه دغدغهای برای تامین پروتئین در ماه رمضان نداریم، گفت: قریب به ۱۵ هزار تن گوشت قرمز منجمد توسط بخشخصوصی در بازار وجود دارد و سه هزار تن نیز در اختیار شرکت پشتیبانی امور دام است که کشش چندانی برای آن وجود ندارد. این در حالی است که صادرات گوشت قرمز نیز متوقف شده است.
بازار پرنوسان سال جدید
این اظهارات در حالی بیان میشود که علاوه بر بازار پرنوسان کالاهای اساسی در سال گذشته، امسال نیز با شروع سال جدید شاهد افزایش قیمت محصولات مهمی همچون برنج، گوشت، مرغ، حبوبات، لبنیات و... بودیم در حالی که برخی مسوولان همچنان سعی دارند روند گرانی کالاها را کتمان کنند. اما واقعیت این است که قدرت خرید خانوار طی ماههای اخیر کاهش یافته و دلایلی همچون سیستم نامنظم توزیع، حضور دلالان و سوداگران در بازار، نبود برنامه مناسب برای کنترل بازار و همچنین مشخص نبودن متولی اصلی تنظیم بازار کالاهای اساسی باعث شده هر روز شاهد تغییر قیمت برخی محصولات باشیم. این در حالی است که با نزدیک شدن به مناسبتهایی مانند ماه رمضان هم این گرانیها تشدید میشود. حال انتظار میرود دولت یازدهم تمام تلاش خود را برای تنظیم بازار آخرین ماه رمضان تحت مسوولیتش انجام دهد تا دستکم در این ماه، نگران تغییرات قیمت روزانه، کمبود و گرانی در بازار چنین محصولاتی نباشیم.
توقف رسمی صادرات گوشت
بر همین اساس حسن رکنی با اعلام توقف رسمی صادرات گوشت قرمز، گفت: متاسفانه با هر اتفاقی روند صادرات متوقف میشود در صورتی که باید این ادبیات را تمرین کنیم که تراز تجاری را مثبت کنیم یعنی با توجه به وسعت کشور از یک گوشه کالایی را وارد و از گوشه دیگر صادر کنیم چراکه قطع صادرات پدیده خوبی نیست.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور دام در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا با وجود تولید مرغ مازاد بر مصرف کشور و وجود بازار سه میلیون تنی منطقه تنها توانستهایم ۱۰۰هزار تن مرغ در سال گذشته صادر کنیم، گفت: هم باید بتوانیم رقابت قیمتی داشته باشیم و هم قوانین حمایتی برای صادرات در نظر بگیریم، مضاف بر آنکه بستهبندی مناسب، وزن کشتار و کیفیت کشتار بسیار موثر است.
وی همچنین یکی از دلایل نوسان قیمت مرغ را در کشور قیمت نهادههای دامی و طیور عنوان کرد و گفت: البته در سال ۹۵ کمترین نوسان را در قیمت مرغ داشتهایم تا حدی که در اسفندماه نیازی نبود از مرغ ذخیره خود استفاده کنیم مضاف بر آنکه ۷۰ درصد قیمت تمامشده مرغ را خوراک دام و طیور تشکیل میدهند که قیمت ذرت در سال ۹۲، ۹۵۰ تومان بوده که امروز کمتر از ۸۰۰ تومان شده است که دلیل آن نیز این است که دولت شرایطی را فراهم کرد که مجموعههای مختلف در رقابت بتوانند نهاده را تامین کنند و قبلا واردات نهاده دست یکی دو شرکت بود.
سهم یک درصدی در تجارت جهانی مرغ
معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین در ادامه از بهبود بیش از پنج میلیارد دلاری تراز تجاری بخش کشاورزی در چهار سال گذشته خبر داد و گفت: ایران با صادرات حدود ۱۰۰ هزار تنی گوشت مرغ سهمی حدود یک درصد در بازار و تجارت جهانی گوشت مرغ دارد.
رکنی در سمینار بینالمللی مدیریت جوجهکشی و ارائه راهحلهای جامع اظهار کرد: ایران تا دیروز واردکننده مرغ بود اما اکنون به صادرکننده تبدیل شده است بنابراین ادبیات در این صنعت تغییر کرده است.
وی افزود: پتانسیل صنعت جوجهکشی را در ایران داریم که دو برابر ظرفیت مورد نیاز در داخل است اما دستگاههای مورد نیاز به روز نیستند که باید تغییر کنند. اتفاقات بسیاری میتوانند کیفیت تولید را در این صنعت افزایش دهند. با امکانات موجود میتوانیم از طریق بهبود شرایط تولید تا ۵۰۰ هزار تن میزان تولید را افزایش دهیم اما برای افزایش قدرت رقابتپذیری باید بازنگری اساسی در تولید صورت گیرد که از نظر کیفی و استانداردسازی مطابق بازارهای جهانی باشد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: مجموع گوشت مرغی که در دنیا تولید میشود حدود ۱۰۸ میلیون تن است که از این میزان حدود ۱۰ میلیون تن در تجارت جهانی قرار میگیرد. حدود سه میلیون تن در کشورهای همسایه ایران مبادله میشود که یک موقعیت بسیار ارزشمند برای کشورمان به شمار میرود. رکنی افزود: در زمینه مکانیزاسیون توجه ویژهای شده است و تعداد کشتارگاههای طیور در کشور بسیار زیاد هستند اما بسیاری از آنها مجهز به خط دو نیستند و باید تفکیک قطعات لاشه را داشته باشند تا بتوانیم برای بازار داخلی و خارجی، تولیداتمان را تنظیم کنیم و قویتر در بازار حضور داشته باشیم.
توافق بخشخصوصی بر سر قیمت جوجه یکروزه
رکنی همچنین در مورد دلایل افزایش جوجه یکروزه گفت: با توجه به ظرفیت زیادی که در واحدهای گوشتی مرغ در کشور به وجود آمده تقاضا برای جوجهریزی نیز زیاد است و از آنجایی که این کالا مشمول قیمتگذاری نیست قیمت آن به عرضه و تقاضا بستگی دارد که در همین راستا انجمن جوجه یکروزه و اتحادیه گوشتی بر سر قیمت ۱۸۰۰ تا ۱۹۵۰ تومان به توافق رسیدهاند و قیمت جوجه یکروزه ۱۵ درصد کاهش یافته است.
موانع صادرات مرغ به کشورهای منطقه
وی در ادامه یکی از دلایل بازماندن از بازارهای صادراتی کشورهای اطراف را وزن و سایز بالای مرغ تولیدشده در کشور عنوان کرد و افزود: افغانستان از ما مرغ با وزن یک کیلوگرم میخواهد و عراق تمایل به خرید مرغ به وزن ۳/۱ تا یک و نیم کیلوگرم را دارد. درحالی که وزن مرغهای ما دو کیلوگرم است و با وجود مشکلاتی که در صادرات وجود داشت، در صادرات با محدودیت مواجه بودیم.
رکنی با بیان اینکه کشتارگاههایی میتوانند در زمینه صادرات محصولشان وارد شوند که مجهز به خط دو کشتار باشند، افزود: در خط دو امحاء و احشاء مرغ بهطور کامل و به صورت مکانیزه تخلیه میشود که تعداد زیادی از کشتارگاهها به این سیستم مجهز نیستند و ما با اختصاص اعتباراتی در حال کمک به کشتارگاهها برای تجهیز این سیستمها هستیم نکته دیگری که معاون جهاد کشاورزی در امور دام به آن اشاره کرد، این بود که برخی کشورها مرغ بستهبندی شده از ما میخواهند که ما در کشتارگاههای مرزی به تجهیزات در این زمینه مجهز نیستیم و کشتارگاههای محدودی این کار را انجام میدهند.
مشوق صادراتی لبنیات
رکنی همچنین از اختصاص ۲۰ میلیارد تومان مشوق صادراتی لبنیات که سال گذشته ۲۰۰ میلیارد تومان برای آن در نظر گرفته شده بود خبر داد و گفت: صادرات لبنیات از ۶۰۰ هزار تن در سال ۹۴ به ۸۵۰ هزار تن در سال ۹۵ رسیده است و درهای بازار بزرگ روسیه به روی محصولات لبنی ما باز شده و مقدار زیادی لبنیات صادر کردهایم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد