10 - 11 - 2024
تلاش برای رونق صنایعدستی جنوب کشور
نادر نینوایی- شیراز اگرچه بیشتر به سبب شعرای نامآشنایی نظیر حافظ و سعدی و نیز قرارگیری آثار تاریخی دورههای مختلف تاریخی از هخامنشیان تا زندیه در آن در خاطرها ماندگار شده است اما این شهر در حوزه هنرهای سنتی نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
تعداد بالای هنرمندان فعال در زمینه هنرهای سنتی در شیراز و تولیدات انبوه آنها باعث شده که به این شهر لقب شهر جهانی صنایعدستی را بدهند.
انبوه هنرمندان صنایعدستی شیراز اما برای توسعه کسبوکار و فروش بیشتر اجناس خود نیاز به مرکزی تخصصی جهت فروش آثار هنری-فرهنگی تولید شده دارند و بازار هنر شیراز نیز با هدف پاسخگویی به این نیاز با حضور وزیر میراث فرهنگی، معاون صنایعدستی کشور، استاندار فارس و شهردار شیراز گشایش یافته است.
ساختمان بازار هنر شیراز درست روبهروی حرم شاهچراغ و در میان کوچهپسکوچههای بافت تاریخی شهر واقع شده است. این ساختمان بزرگ و سه طبقه به لحاظ معماری با الهام از خانههای قدیمی بافت تاریخی شیراز ساخته شده است؛ ساختمانی که در میان دالانها و راهروهای آن میتوان نظارهگر هنرمندی فعالان مختلف صنایعدستی در رشتههای مختلف از جمله خاتمکاری و نقاشی روی چوب بود.
بازار هنر شیراز هرچند شاید به لحاظ مکانی به سبب قرار گرفتن در کوچهای باریک و به دور از هیاهوی ساختمانهای خیابان اصلی، چندان در دید مردم نباشد اما در صورت تبلیغات موثر و معرفی صحیح و هدفمند میتواند دور نمایی از بازاری پویا را برای صنایعدستی شیراز و در یک نگاه وسیعتر برای جنوب کشور ایجاد کند و تبدیل به پاتوق گردشگران و علاقهمندان به خرید صنایعدستی شود.
مشخصات بازار ایجاد شده در شیراز
سیدیاسین محمدی، معاون توسعه سرمایهگذاری امور شرکتها و مجامع شرکت توسعه گردشگری ایران در خصوص تعداد غرفهها، مشخصات و اقدامات صورت گرفته در بازار هنر شیراز به «جهانصنعت» گفت: بازار هنر شیراز در مساحتی بالغ بر ۵هزار و ۵۰۰متر مربع در سه طبقه و در دل بافت تاریخی شیراز و در محله تاریخی «سنگ سیاه» توسط شهرداری شیراز احداث شده است.
وی افزود: به سبب مشکلاتی که در سالیان گذشته وجود داشته است بهرهبرداری بازار هنر شیراز به تعویق افتاده بود. شرکت توسعه گردشگری ایران اما با هدف رونق صنایعدستی که مرتبط با توسعه گردشگری است، بهرهبرداری از بازار را برعهده گرفت و پس از رفع نواقص فنی متعددی که در آن وجود داشت، واگذاری مغازههای باغ هنر شیراز را به فعالان صنایعدستی آغاز کرد. در نهایت نیز با حضور مقام عالیرتبه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یعنی آقای صالحیامیری و نیز با حضور استاندار فارس، شهردار شیراز و معاون میراث فرهنگی کشور، بازار هنر شیراز افتتاح شد.
بخشهای مختلف بازار هنر
در باغ هنر شیراز برخی غرفهها مربوط به فعالان صنایعدستی استانهای مختلف کشور بوده و برخی دیگر اقدام به عرضه صنایعدستی اصیل و سنتی استان فارس میکنند.
معاون توسعه سرمایهگذاری امور شرکتها و مجامع شرکت توسعه گردشگری ایران در پاسخ به این پرسش که چه تعداد از غرفههای بازار هنر شیراز به فعالان صنایعدستی بومی و چه تعداد به هنرمندان سایر استانهای کشور اختصاص یافته است، گفت: بیشتر هنرمندان حاضر در بازار هنر شیراز از شهر شیراز هستند و در بیش از ۴۰رشته صنایعدستی فعالیت داشته و طیفی متنوع از آثار هنری را ارائه میکنند. مغازهها هم به صورت تخصصی به هنرمندان اجاره داده شده و تمام آثار ارائه شده به شکل تخصصی مربوط به شیراز و استان فارس است. البته یک غرفه نیز به گالری صنایعدستی هنرمندان خوزستان اختصاص دارد.
وی افزود: همچنین یک ضلع نمایشگاه که مربوط به سایر استانهاست، موقتا به این شکل دایر است و قرار است این راهروی مربوط به هنرمندان صنایعدستی استانها به زودی به بخش فروش فرش دستباف اختصاص یابد. به این ترتیب فرش، گلیم، بافتههای داری نظیر گبه و هنرهای سنتی از این قبیل را هم به زودی در بازار هنر شیراز خواهیم داشت.
* اهمیت ایجاد بازار صنایعدستی برای شیراز
شیراز با نام شهر جهانی صنایعدستی شناخته میشود و در هر گوشهای از شهر میتوانید شاهد تولید و فروش صنایعدستی اصیل مردمان هنرمند این خطه باشید. طبیعی است که باتوجه به تعداد بالای فعالان هنرهای سنتی در شیراز، وجود بازارچهای دائمی یا مرکزی تخصصی برای فروش صنایعدستی هنرمندان این شهر الزامی است.
معاون توسعه سرمایهگذاری امور شرکتها و مجامع شرکت توسعه گردشگری ایران در پاسخ به این پرسش که گشایش بازار هنر شیراز میتواند چه تاثیری بر فروش صنایعدستی و رونق گرفتن کسبوکار هنرمندان شیراز داشته باشد، گفت: همانطور که مستحضر هستید شیراز از سال ۱۳۹۸ به عنوان شهر جهانی صنایعدستی انتخاب شده و تنوع صنایعدستی در این شهر بینظیر است و الان حدود ۴۰ رشته صنایعدستی منحصربهفرد را در بازار هنر گرد هم آوردهایم.
وی افزود: به نظرم وجود فضایی نظیر بازار هنر شیراز برای شهری که شهر جهانی صنایعدستی است الزامی است. با وجود چنین بازارهایی گردشگران داخلی یا خارجی که به شیراز میآیند میتوانند نظارهگر صنایعدستی زنده و پویای این شهر باشند. به هر روی به نظرم وجود فضاهای اینچنینی میتواند جهت معرفی صنایعدستی شهر و بهبود اقتصاد هنرهای سنتی بسیار کمککننده باشد. از سوی دیگر فراموش نکنیم که شیراز به عنوان پایتخت اقتصادی و فرهنگی جنوب کشور میتواند با بهرهمندی از بازارهای تخصصی صنایعدستی، تبدیل به قطب فروش صنایعدستی در جنوب کشور شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد