24 - 05 - 2020
تمدید گرانی
گروه بازرگانی- در حالی که کمتر از یک ماه به عید قربان باقی مانده، بازار محصولات پروتئینی همچون گوشت، مرغ و تخممرغ با افزایش قیمت قابل توجهی روبهرو شده است. شواهد بازار حاکی از آن است که قیمت هر کیلو گوشت در برخی مناطق سطح شهر تهران به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسیده و هر کیلوگرم مرغ نیز از مرز ۱۰ هزار تومان عبور کرده است. همچنین هر کیلو تخممرغ نیز با افزایش ۹۰۰ تومانی روبهرو شده. این در حالی است که به گفته مسوولان، اگر تدابیر مناسبی برای کمک به تولیدکنندگان و تنظیم بازار این محصولات اندیشیده، قیمت دام با افزایش بیشتری روبهرو میشود که گرانیهای عجیب و غریبی را در بازار گوشت به دنبال خواهد داشت. همچنین قیمت هر شانه تخممرغ نیز به ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان خواهد رسید. در رابطه با بازار مرغ نیز به نظر میرسد شرایط برای افزایش قیمت بیشتر این محصول فراهم شده چرا که به تازگی بر اساس ابلاغ وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس کارگروه تنظیم بازار حداکثر قیمت مصرفکننده مرغ با ۹ درصد افزایش معادل ۸۱ هزار و ۷۵۰ ریال تعیین شد. از این رو با توجه به اینکه معمولا مرغ با اختلاف قیمت زیادی نسبت به قیمت مصوب به فروش میرسد، این احتمال وجود دارد که با نزدیک شدن به مناسبتهای خاص، قیمت مرغ نیز از کیلویی ۱۰ هزار تومان فراتر رود. نکته قابل تامل در این میان نیز این است که چندی پیش رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی نسبت به افزایش قیمت مرغ تا مرز ۱۵ هزار تومان هشدار داده بود اعلام کرد که اگر مسوولان فکری به حال وضعیت هزینههای سربار تولیدکنندگان مرغ نکنند، بعید نیست قیمت مرغ ۱۵ هزار تومان هم بشود.
خروج دام از مرزهای غربی و جنوبی
به دنبال نوسانات ارزی و ممنوعیت صادرات دام به صورت رسمی از کشور، قاچاق دام از مرزهای غربی و جنوبی به کشورهایی مثل عراق، امارات، ترکیه و حاشیه خلیج فارس رونق گرفته و باعث افزایش قیمت روزانه گوشت در بازار شده بهطوریکه در برخی از مناطق سطح شهر تهران قیمت گوشت به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسیده است. این در حالی است که برخی مسوولان قاچاق دام را تکذیب میکنند و بر این عقیده هستند که امکان قاچاق دام در فصل تابستان به دلیل گرما وجود ندارد. اما واقعیت این است که در ماههای اخیر موضوع قاچاق دام از مرزهای غربی و جنوبی رونق گرفته بهطوریکه به گفته کارشناسان، این امر افزایش قیمت دام زنده گوسفندی تا کیلویی ۲۵ هزار تومان را نیز به دنبال خواهد داشت. بنابراین با توجه به اینکه کمتر از یک ماه به عید قربان باقی مانده، نگرانی از بابت افزایش قیمت مجدد گوشت شدت گرفته است که در این راستا انتظار میرود دستگاههای نظارتی و متولیان امر با کنترل و نظارت بیشتر بر مبادی خروج کشور از قاچاق دام جلوگیری کنند تا با افزایش بیش از پیش قیمتها، خانوارها با مشکلات متعددی برای تامین معیشت خود روبهرو نشوند. این در حالی است که حتی برخی از مسوولان واقعیتهای بازار را نیز کتمان میکنند و فکری برای سر و سامان دادن به اوضاع ندارند. از این رو بر سر موضوع قاچاق دام اختلاف نظرهای متعددی میان مسوولان وجود دارد.
فاصله عرضه با تقاضا
بر همین اساس مدیرعامل اتحادیه دامداران با اشاره به اینکه قاچاق دام موضوع جدیدی نیست، اظهار کرد: طبق روال معمول سالهای گذشته، قاچاق دام با ممنوعیت صادرات رسمی شدت میگیرد و در مواقعی که دولت مجوز رسمی صادرات میدهد، کاهش مییابد. علیرضا عزیزاللهی با اشاره به اینکه بیش از ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ کیلومتر مرز زمینی و دریایی در کشور داریم، افزود: با توجه به کنترل دشوار مرزهای آبی و زمینی با پدیده قاچاق دام روبهرو هستیم و این موضوع جدیدی نیست که بخواهد عرضه دام را تحت تاثیر خود قرار دهد. عزیزاللهی با بیان اینکه عرضه دام طبق روال معمول در حال انجام است، گفت: در مجموع میزان عرضه دام با تقاضای موجود در بازار فاصله دارد که همین عامل، نوسان قیمت دام در بازار را به همراه دارد که برای تعدیل قیمت بازار دو راه حل پیش روی دولتمردان است. این مقام مسوول ادامه داد: با توجه به پتانسیل موجود و سرمایهگذاری در این حوزه، انتظار میرود که دولت حمایت همهجانبه از دامداران داشته باشد تا با استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود، بتوان نیاز داخل را تامین کرد.
همچنان با افزایش قیمت روبهرو خواهیم بود
وی با بیان اینکه کار پرواربندی توجیه اقتصادی برای دامداران ندارد، افزود: با وجود ظرفیت پرواربندی مناسب در دام سبک و سنگین، دامداران رغبتی به امر پرواربندی به سبب نبود صرفه اقتصادی ندارند و تا مادامی که خلأ موجود از طریق تولید داخل و واردات جبران نشود، با افزایش قیمت روبهرو خواهیم بود. وی ادامه داد: هماکنون دولت بخشی از کمبود داخل را از طریق واردات دام زنده و گوشت جبران میکند که این موضوع تنها مسکنی موقتی است که به آینده تولید ضربه مهلکی وارد خواهد کرد چرا که به جای ایجاد تسهیلات برای دامداران سایر کشورها باید شرایطی در داخل فراهم شود تا رغبت کشاورزان به امر تولید افزایش یابد. عزیزاللهی با انتقاد از اظهار نظر برخی مسوولان مبنی بر تکذیب قاچاق دام در فصل تابستان بیان کرد: منتفی بودن قاچاق دام در کار نیست و در طول سال تنها این پدیده با شدت و ضعف همراه است. وی با بیان اینکه آماری از حجم قاچاق دام در اختیار نیست، گفت: بر این اساس اظهارنظر افراد راجع به میزان قاچاق شخصی است و مستند بر هیچ آماری نیست. مدیرعامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه قاچاق دام در طول سال در حال انجام است، افزود: میزان قاچاق تنها به عواملی نظیر تقاضای آن سوی مرزها، نوسان نرخ ارز و شرایط برای ترانزیت دام زنده بستگی دارد.
سود بالای قاچاق
علیاصغر ملکی رییس اتحادیه گوشت گوسفندی نیز در ادامه از افزایش قیمت گوشت گوسفندی در بازار خبر داد و گفت: هماکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۴۷ تا ۴۸هزار تومان به مغازهدار و ۵۲ هزارتومان به مشتری عرضه میشود. به گفته وی، به دلیل وفور قاچاق دام، عرضه دام به میادین در حال تنزل است که با ادامه این روند قیمت هر کیلو دام زنده سبک برای عید قربان از ۲۵ هزار تومان فراتر خواهد رفت. ملکی ادامه داد: قاچاق دام از مرزهای غربی و جنوبی به کشورهای ترکیه، عراق، امارات و حاشیه خلیج فارس در حال انجام است. رییس اتحادیه گوشت گوسفندی تصریح کرد: با وجود آنکه در هفتههای اخیر یک محموله صادراتی بهطور کامل به سبب گرمای شدید تلف شد اما سود بالای قاچاق موجب شده تا قاچاقچیان تمایل زیادی به این امر داشته باشند.
تکذیب قاچاق دام در تابستان
این گفتهها در حالی است که به گفته رییس شورای تامینکنندگان دام زنده، قاچاق دام زنده در فصل تابستان صحت ندارد. منصور پوریان در این باره اظهار کرد: اگرچه برخی مسوولان از وفور قاچاق دام از مرزهای غربی کشور خبر میدهند اما میتوان گفت که این موضوع سندیت رسمی ندارد و تنها افراد با چنین اظهاراتی در نظر دارند که قیمت را افزایش دهند. به گفته وی با توجه به آنکه قاچاق دام سنگین به سهولت میسر نیست، بنابراین قاچاق دام سنگین صحت ندارد. پوریان ادامه داد: در فصل تابستان، امکان انتقال و مقاومت دام در برابر گرما وجود ندارد و به همین دلیل صادرات رسمی و غیررسمی دام سبک و سنگین در چهار ماه در سال منتفی است. رییس شورای تامینکنندگان دام زنده با بیان اینکه قاچاق دام زنده بهانهای برای گرانی قیمت گوشت در بازار است، به باشگاه خبرنگاران گفت: در ماههای اخیر محمولهای حدود ۱۴۷۰ راس دام با مجوز رسمی به قطر صادر شد که به دلیل گرمای شدید این محموله بهطور کامل از بین رفت و به همین خاطر امکان جابهجایی هیچ نوع دامی از طریق دریا به خلیج وجود ندارد.
بعید نیست مرغ ۱۵ هزار تومان شود
آشفتگی بازار گوشت به دلیل خروج غیرقانونی دام زنده از کشور در حالی است که این روزها بازار مرغ نیز با نوسانات قابل توجهی روبهرو شده به طوری که قیمت هر کیلو مرغ طی روزهای اخیر به ۱۰ هزار تومان رسیده است.
بر همین اساس محمد یوسفی رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی با تایید افزایش قیمت مرغ طی روزهای اخیر نسبت به افزایش قیمت مرغ تا مرز ۱۵ هزار تومان هشدار داد و گفت: اگر مسوولان فکری به حال وضعیت هزینههای سربار تولیدکنندگان مرغ نکنند، به مرور تولیدکنندگان از جوجهریزی امتناع خواهند کرد و با کمبود عرضه قیمت مرغ تا مرز ۱۵ هزار تومان خواهد رفت.
تخممرغ شانهای ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان میشود
اوضاع آشفته بازار گوشت و مرغ در حالی است که در شرایط فعلی هر کیلو تخممرغ نیز در بازار با افزایش قیمت ۹۰۰ تومانی روبهرو شده به طوری که هر کیلو تخممرغ جلوی در مرغداری هفت هزار و ۵۰۰ و شانهای ۱۵ هزار تومان است. این در حالی است که به گفته رییس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران، اگر ارز کافی به واردات واکسن مورد نیاز پرندگان تخصیص داده نشود، قیمت تخممرغ به شانهای ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان هم خواهد رسید.
ناصر نبیپور از افزایش ۹۰۰ تومانی هر کیلو تخممرغ در بازار خبر داد و گفت: اعتراض کامیونداران مشهد برای حمل بار، کاهش قدرت خرید مردم برای گوشت قرمز و هجوم به سمت خرید تخممرغ از دلایل اصلی افزایش قیمت در روزهای اخیر به شمار میرود.
نبیپور گفت: با توجه به شرایط کنونی اقتصاد نمیتوان پیشبینی خاصی برای بازار تخممرغ داشت اما به هر حال با کاهش قدرت خرید مردم و هجوم به سمت مصرف تخممرغ، مجددا قیمت دستخوش تغییر و تحولاتی خواهد شد.
به گفته این مقام مسوول، مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) وجود ذرت و سویا در مرغداریها را احتکار حساب کردند که این امر با انتقاد شدید تولیدکنندگان روبهرو شد چرا که هر یک از واحدها برای یک ماه باید حداقل ذخیره داشته باشند.وی درباره آخرین وضعیت آنفلوآنزای حاد پرندگان بیان کرد: با توجه به گرمای شدید در تیرماه، تعدادی از واحدهای بومی و صنعتی درگیر بیماری شدند که انتظار میرود هر چه سریعتر مسوولان ذیربط ارز کافی به ترخیص واکسنهای آنفلوآنزای موجود در گمرک اختصاص دهند تا شاهد اپیدمی بیماری همانند سال گذشته در کشور نباشیم. نبیپور ادامه داد: اگرچه بنابر آمار سازمان دامپزشکی تاکنون ۳۰۰ هزار قطعه طیور ناشی از شیوع آنفلوآنزای حاد پرندگان در تیرماه معدوم شده است اما اتحادیه نظر دیگری دارد.
به گفته رییس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار، اگر امسال ارز کافی به واردات واکسن مورد نیاز تخصیص داده نشود، افزون بر تلفات بالای ۴۰ میلیون طیور، قیمت تخممرغ به شانهای ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان خواهد رسید. وی در پایان درباره آخرین وضعیت صادرات تخممرغ، گفت: با وجود نوسان شدید نرخ ارز، امکان صادرات به ریال و ثبت در سامانه نیما به دلار وجود ندارد و هماکنون مقدار ناچیزی تخممرغ به صورت قاچاق به افغانستان صادر میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد