27 - 06 - 2024
تنش؛ عامل افزایش قیمت نفت
گروه انرژی- قیمت نفت هفته جاری در حالی در مسیر افزایشی است که بازار همچنان تحت تاثیر اخبار افزایش ذخایر نفت آمریکا، تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه و پیشبینیها از کاهش ذخایر در سهماهه سوم قرار دارد.
براساس گزارش رویترز، نفت برنت هماکنون در کانال ۸۵دلاری قرار دارد و وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم حوالی ۸۱دلار و در هر بشکه معامله میشود. هردو شاخص هفته گذشته، حدود سهدرصد رشد کرده بودند که دومین رشد هفتگی متوالی آنها بود.
تحلیلگران بازار نفت میگویند، به نظر میرسد بازار در حال حاضر نگرانیها نسبت به تقاضا را کنار گذاشته و انتظار دارد ذخایر در فصل اوج تقاضا در سهماهه سوم، کاهش پیدا کنند. انتشار آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، اطلاعات بیشتری درباره این روند فراهم خواهد کرد.
به گفته منابع بازار، آمار موسسه امریکن پترولیوم نشان داد ذخایر نفت آمریکا در هفته منتهی به ۲۱ژوئن، به میزان ۹۱۴هزار بشکه افزایش داشته است. تحلیلگران در نظرسنجی رویترز، کاهش ذخایر نفت به میزان حدود سهمیلیون بشکه در هفته گذشته را پیشبینی کرده بودند.
بنا به گفته وارن پاترسون، مدیر استراتژی کالا در بانک آیانجی، باوجود فشار کوتاهمدت صعود ارزش دلار و آمار منفی از ذخایر نفت آمریکا، بازار احتمالا از ادامه کاهش تولید اوپکپلاس و تقاضای فصلی قویتر در سهماهه سوم، حمایت خواهد یافت. تراز ما نشان میدهد بازار جهانی در سهماهه سوم، به دلیل ادامه محدودیت عرضه اوپکپلاس و تقاضای فصلی قویتر، حدود 5/1میلیون بشکه کمبود عرضه پیدا خواهد کرد. ما هماکنون شاهد محدودیت عرضه هستیم بهطوری که بازار فیزیکی دریای شمالی، قویتر شده است.
درحالی که درگیریها در مرز لبنان و سرزمینهای اشغالی فلسطین و عملیات دریایی نیروهای مسلح یمن علیه کشتیهای اسراییلی هم عامل مثبتی برای قیمت نفت شده است. با وجود این، اعضای اوپکپلاس هم بر مواضع خود مبنی برمحدودیت عرضه پافشاری میکنند. هرچند برخی خبرها نشان میدهد که روسیه بیشتر از تعهد خود نفت فروخته است، با این حال بنا به گفته تحلیلگران اوپکپلاس توانسته نفت را در کانال افزایشی نگه دارد.
همزمان محاسبات رویترز نشان میدهد که درآمد روسیه از فروش نفت و گاز در ژوئن، بیش از ۵۰درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته و به 4/9میلیارد دلار رسیده است. باوجودی که جنگ در اوکراین باعث شده تحریمهای متعددی علیه روسیه برای محدود کردن درآمدهای نفت و گاز این کشور اعمال شود، اما روسیه توانسته مسیر بخشی از صادرات نفت خود را از اروپا به هند و چین، تغییر دهد و منابع مالی مورد نیاز بودجه خود را تامین کند.
دولت روسیه، 7/10تریلیون روبل از فروش نفت و گاز را برای درآمد فدرال در سال ۲۰۲۴ پیشبینی کرده که ۲۱درصد بالاتر از سال ۲۰۲۳ است که قیمت نفت ضعیفتر شد و کاهش صادرات گاز، درآمد این کشور را به میزان ۲۴درصد کاهش داد.
روسیه هزینه دفاعی و امنیتی را از زمان آغاز حمله نظامی به اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲، به شدت افزایش داده و با کسری مالی بیش از سهتریلیون روبل معادل حدود ۲درصد تولید ناخالص داخلی به مدت دوسال متوالی روبهرو شده است. این کشور، کسری مذکور را با استقراض و برداشت از صندوق سرمایه دولتی، پوشش داده است.
از سویی، گروه کشتیرانی سوفکامفلوت روسیه هشدار داده که تحریمها علیه شرکتهای کشتیرانی، ایمنی در دریا را تضعیف کرده و خطراتی را برای تجارت ایجاد میکنند زیرا بر استانداردهای کشتی تاثیر منفی میگذارد.
اخیرا اتحادیه اروپا، تحریمهایی را علیه شرکت دولتی و بزرگ نفتکش سوفکامفلوت روسیه و ایگور تونکوویدوف، مدیر عامل آن، اعمال کرده است. دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری آمریکا هم در اوایل سال جاری، ۱۴نفتکشی را که سوفکامفلوت در آنها سهم داشت، هدف تحریم قرار داده است.
تحریمهای غرب علیه روسیه، باعث خروج شرکتهای خدمات بینالمللی مانند سازندگان موتور کشتی و همچنین صادرکنندگان گواهیهای ایمنی شده و به چالشهای ناوگان این کشور افزوده است.
براساس گزارش رویترز، مقامات صنعت کشتیرانی جهانی هم نسبت به خطرات ایمنی ناشی از صدها نفتکش فرسوده و غیرقابل کنترل در ناوگان به اصطلاح سایه که نفت را از کشورهای تحت تحریم حمل میکنند، هشدار دادهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد