23 - 12 - 2022
تنها یکسوم ارز موردنیاز تامین شد
جامعه- رییس اتحادیه واردکنندگان دارو در خصوص وضعیت واردکنندگان دارو اظهار داشت: آنچه مسلم است آن است که مدیران دارویی کشور نمیتوانند قیمت دارو را هر لحظه افزایش دهند. دارو چیزی نیست که به راحتی بشود با قیمت آن بازی کرد بنابراین باید به نحوی هزینههای تحمیلشده از جانب افزایش نرخ ارز آزاد جبران شود و اختصاص ارز دولتی برای اولویتهای اول و دوم که دارو را نیز شامل میشود یکی از راهکارهایی است که دولت در این خصوص پیش گرفته است. اما در این میان حقیقت آن است که با وجود همه تلاشهای دلسوزانهای که در این خصوص انجام گرفته است به رغم گزارش بانک مرکزی تنها یکسوم ارز مورد نیاز اختصاص یافته است بنابراین با توجه به وضعیت میزان ارزی که به واردکنندگان دارو اختصاص یافته است با یک تامل منطقی به سهولت میتوان اوضاع شرکتهای دارویی را برآورد کرد.
ناصر ریاحی در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر پرداخت ۳/۲ میلیارد دلار طی ۹ ماه برای واردات دارو افزود: همه ارز پرداختی بانک مرکزی در خصوص دارویی و تجهیزات پزشکی از ابتدای سال ۹۱ تا اوایل آذرماه سالجاری، بر اساس اعلامیه ارزی صادر شده ۹۷۷ میلیون یورو بوده که در این میان تنها معادل ۶۳۷ میلیون یورو آن مستقیما به شرکتهای واردکننده دارو (اعضای این اتحادیه) پرداخت شده است.
ریاحی ادامه داد: در خصوص همین مبلغ اختصاص داده شده نیز باید به دو موضوع توجه داشت؛ اول اینکه بخشی از این مبلغ به دلایل مختلف از جمله محدودیتهای بانکی و تبعات غیر مستقیم تحریمها امکان انتقال آن به طرف خارجی میسر نشده و در واقع برگشت خورده است و دوم اینکه بخشی از همین مبلغ نیز در قالب ارزهای اصلی یعنی دلار و یورو از سوی بانک مرکزی پرداخت نشده بلکه به صورت یوآن یا روپیه بوده که محدودیتهای خاص خود را به دنبال داشته است.ریاحی اضافه کرد: در خصوص ضرورت تسریع بانک مرکزی در اختصاص ارز موردنیاز واردات دارو بارها و بارها مسوولان سازمان غذا و دارو و نیز شخص وزیر بهداشت و همچنین کمیسیون بهداشت مجلس تاکید کرده بودند ولی متاسفانه وضعیت همانطور که از سوی وزیر بهداشت اعلام شده به گونهای است که باید به صراحت تاکید کنیم که تنها یک سوم ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی تاکنون تامین شده است و هنوز مشکلات انتقال ارز و زمانبر بودن دریافت ارز نیز بر قوت خود پابرجاست.دکتر محمد بشری، عضو هیاتمدیره اتحادیه واردکنندگان دارو نیز تاکید کرد: دغدغه همه فعالان حوزه دارویی کشور اعم از فعالان بخشخصوصی و سیاستگذاران درحوزه وزارت بهداشت تامین دارو با قیمت مناسب برای همه بیماران است.دارو کالایی است که جایگزینی برای آن وجود ندارد بنابراین هرگونه اهمالی در این مسیر نابخشودنی است.
وی ادامه داد: زمانی که تبادلات پولی و بانکی به دلیل فشار غیرمستقیم تحریمهای بانکی بر فعالان اقتصادی افزایش پیدا میکند، مسلما صنایع وابسته به تجارت بینالمللی را تحتشعاع قرار میدهند، صنایع به امید کاهش فشارها و تسهیل انتقال ارز با اتخاذ سیاست مدارا با شرایط فعلی از اقلام ذخیره شده و دپوی خود استفاده میکند و به این صورت فرصتهای زمانی جهت تامین کالا را از دست میدهند و این به معنای آشفتگی زنجیره تامین است و تنها راه رهایی از این سیکل تخریبکننده، همراهی بانک مرکزی با متولیان سلامت جامعه است.
وی با اشاره به ضرورت بهینهسازی اقتصاد دارو ادامه داد: از مبلغ ۹۷۷ میلیون یورو یاد شده که در واقع حدود یک سوم ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی است، مسلما بین ۱۵ تا ۲۰درصد آن ،یعنی چیزی حدود ۱۷۰ میلیون یورو آن مربوط به تجهیرات پزشکی بوده که واقعا مبلغ بسیار پایینی برای واردات اقلام مورد نیاز در این حوزه است.
مسیراختصاص ارز برای واردات مواد اولیه را هموار سازید
دکتر محمود نجفیعرب با اشاره به ضرورت واردات بخشی از مواد اولیه داروهای تولیدی اظهار داشت: با اینکه عمر تولید مواد اولیه در کشور بیش از ۱۵ سال نمیشود، توانستهایم ۵۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز دارویی کشور را در داخل تولید کنیم اما مسلما ۵۰ درصد باقی مانده را ناچارا باید از منابع خارج کشور تامین کنیم که مسلما وابستگی مستقیم به منابع ارزی دارند.
رییس سندیکای صاحبان صنایع دارو در خصوص میزان تامین ارز برای واردات دارو و مواد اولیه اضافه کرد: بارها متولیان امور دارویی کشور با ادبیاتهای متعدد و به مناسبتهای مختلف ضمن هشدار نسبت به این موضوع که ذخایر دارویی کشور در حال اتمام است و باید مسوولان بانکی و ارزی برای تامین داروی مورد نیاز مردم فکری کنند، موضوع عدم اختصاص ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی را به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای صنعت داروی کشور یادآور شده بودند. این نشان دهنده آن است که در طول چند ماهی که از سالجاری میگذرد، ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی به میزان مناسب تامین نشده است.
وی ضمن تاکید بر ضرورت آیندهنگری در صنایع استراتژیک نظیر دارو افزود: آیندهنگری حکم میکند به صرف اینکه فعلا مشکلی در سطح عرضه وجود ندارد، نباید مشکلات و چالشها را نفی کرد. آیندهنگری ضرورت بقای صنایع است و باید با تدبیر و مدیریت بهینه و همکاری تمامی دستاندرکاران حوزه اقتصاد، مشکلات صنعت دارویی کشور را مرتفع سازیم. آیندهنگری حکم میکند با توجه به اینکه تاکنون تنها یک سوم ارز مورد نیاز تامین شده است. باید برای اصلاح روند موجود که ناشی از عدم تامین ارز مورد نیاز است و بازگشت به ریلگذاریهای قبلی تعجیل کنیم.
نجفی ضمن تاکید بر این نکته که متاسفانه تاکنون تنها یک سوم ارز مورد نیاز تامین شده است، تاکید کرد: ارز مورد نیاز حوزه دارو و تجهیزات پزشکی چیزی کمتر از ۳۰۰۰ میلیون یورو است که متاسفانه با وجود همه وعده و وعیدها تاکنون تنها یک سوم آن تامین شده است. این مبلغ نیز اولا همهاش مربوط به شرکتهای دارویی نبوده است بلکه بخش از آن در حدود ۱۷۰میلیون یورو آن مربوط به تجهیزات پزشکی بوده و ثانیا اینکه بحث گرفتاریهای انتقال ارز به شریک خارجی نیز مطرح است چراکه با توجه به تبعات غیرمستقیم تحریمهای بینالمللی با وجود ادعای کشورهای غربی، مشکلات بسیاری در مسیر انتقال ارز وجود دارد که موجب کند شدن این فرآیند یا در بسیاری از مواقع موجب مسدود شدن مسیر انتقال ارز شده است.
گفتنی است در کنار عدم اختصاص ارز به میزان مناسب برای واردات دارو، یکی دیگر از مشکلات آن است که معمولا واردکنندگان برای دریافت ارز زمانی بیش از دو ماه در نوبت قرار میگیرند که این موضع علاوه بر اتلاف وقت و انرژی موجب میشود که مهلت اعتبار ثبت سفارشهای دارو نیز پایان یافته و تامینکنندگان دارو ناخواسته در یک سیکل باطل قرار گیرند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد