شناسه خبر : 321351
5 - 12 - 2022
5 - 12 - 2022
تنها ۱۰ درصد به نفت وابستهایم
الهه بیگی- جذب ۱/۴ میلیارد دلاری سرمایه خارجی در سال گذشته، کسب رتبه سوم جذب سرمایه خارجی در خاورمیانه توسط ایران، تخصیص ۲۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی به سرمایهگذاران خارجی ، تاکید دوباره بر جایگاه هفدهم ایران در اقتصاد جهانی و وابستگی تنها ۱۰ درصد اقتصاد ایران به نفت مواردی است که در مراسم رسمی گزارش سرمایهگذاری خارجی ۲۰۱۲ براساس آمار آنکتاد مطرح شد. همایش گزارش جهانی سرمایهگذاری خارجی و ایران روز گذشته با حضور محمدرضا رحیمی معاون اول رییسجمهور، سیدشمسالدین حسینی وزیر اقتصاد و بهروز علیشیری معاون وزیر اقتصاد به منظور ارایه گزارش جهانی سرمایهگذاری خارجی برگزار شد.علیشیری در این مراسم اظهار داشت: روند رو به رشد سرمایهگذاری خارجی ایران در سال ۲۰۱۱ به مرز چهار میلیارد و ۳۵۲ میلیون دلار با رشدی معادل ۸/۱۳ درصد رسید در حالی که میانگین رشد سرمایهگذاری خارجی در دنیا ۱۶ درصد است.
وی افزود: براساس تقویم شمسی در سال ۹۰ حجم سرمایهگذاری خارجی ایران به مرز بیسابقه چهار میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید در حالی که این رقم در سال ماقبل ۸/۳ میلیارد دلار
بوده است.
علیشیری افزود: اگرچه روند سرمایهگذاری خارجی در ایران رو به افزایش است اما این رقم نسبت به کشورهای عربستان و امارات اندک به شمار میرود.
وی افزود: میانگین سرمایهگذاری خارجی در سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۶ سالانه به طور میانگین ۹/۱ میلیارد دلار بوده است که در سال ۲۰۱۲ در مقایسه با سال پایه حدود ۱۱ درصد رشد سرمایهگذاری خارجی اتفاق افتاده است.
علیشیری سرمایهگذاری خارجی را یکی از مهمترین متغیرهای رشد اقتصادی برای کشور دانست و گفت: سرمایهگذاری خارجی به هیچوجه ریسک تجاری برای کشور ندارد.
وی افزود: در سطح بینالمللی برای جذب سرمایهگذاری خارجی رقابت خیلی شدیدی مانند المپیک وجود دارد و کشورها به فکر اصلاح ساختار برای جذب سرمایه بیشتر هستند.
معاون وزیر اقتصاد گفت: استان فارس با ۳۹۰ میلیون دلار رتبه اول جذب سرمایهگذاری خارجی بدون نفت را کسب کرده که این رقم ۵/۲ برابر بودجه عمرانی استان برآورد شده است. پس از آن استان گیلان با ۲۱۳ میلیون دلار و سپس استان تهران با ۱۳۵ میلیون دلار در رتبه بعدی قرار دارند.
وی گفت: در خصوص حجم سرمایهگذاری خارجی با احتساب نفت و گاز ابتدا استان بوشهر با ۹/۱ میلیارد دلار و سپس خوزستان با ۹۳۴ میلیون دلار قرار دارند.
علیشیری افزود: حجم سرمایهگذاری ایرانیان مقیم خارج از کشور در سال ۹۰ جهش قابل توجهی پیدا کرد و از ۲۸ میلیون دلار سال ۸۹ به ۴۲۸ میلیون دلار در سال ۹۰ افزایش یافت.
وی گفت: عمده سرمایهگذاری ایرانیان مقیم خارج از کشور مربوط به آنهایی بوده که قبلا در چین سرمایهگذاری کرده و اکنون سرمایههای خود را به کشور منتقل کردهاند.
معاون وزیر اقتصاد در مورد ۱۰ کشور برتر در ارسال سرمایهگذاران خارجی گفت: آمریکا، آلمان، چین، هنگکنگ، فرانسه، ژاپن، روسیه، سوییس و جزایر ویرجین از جمله ۱۰ کشور سرمایه فرصت به شمار میروند.
معاون وزیر اقتصاد از ابهام در ماده «۸۴» قانون برنامه پنجم برای کمک صندوق توسعه ملی به سرمایهگذاری خارجی خبر داد.
علیشیری در مورد اختصاص ۲۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی برای کمک به جذب سرمایهگذاری خارجی گفت: هنوز هیچ مبلغی از صندوق برای کمک به سرمایهگذاری خارجی جذب نشده است زیرا در ماده «۸۴» قانون برنامه پنجم ابهام وجود دارد.
وی افزود: در ذیل ماده «۸۴» قانون برنامه پنجم در بخش کمک صندوق توسعه ملی به سرمایهگذاران خارجی آمده است به شرط رعایت اصل «۸۰» قانون اساسی در حالی که این ماده هیچ ارتباطی به اصل «۸۰» ندارد.
وی افزود: در اصل «۸۰» قانون اساسی آمده است برای گرفتن وام خارجی نیاز به تصویب مجلس دارد در حالی که سرمایهگذار خارجی به محض ورود به کشور به عنوان یک شرکت ایرانی ثبت شده و نیازی به مصوبه مجلس برای گرفتن وام از صندوق توسعه ملی نیست.
علیشیری افزود: در حال رایزنی برای رفع ابهام استفاده سرمایهگذاران خارجی از منابع صندوق توسعه ملی در مجلس و دولت هستیم.
جایگاه اقتصاد ایران
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در ادامه این مراسم از جذب ۱/۴ میلیارد دلار سرمایه خارجی در سال گذشته و به دست آوردن جایگاه سوم در خاورمیانه خبر داد.
حسینی با بیان اینکه در سال گذشته میلادی جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران دو رقمی شد، گفت: چهار میلیارد و یکصد میلیون دلار سرمایه برای پروژههای داخلی در سال گذشته جذب شد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی از رشد ۱۴ درصدی جذب سرمایه خارجی در کشور خبر داد و اظهار داشت: در طول چهار سال گذشته حجم جذب سرمایه خارجی کمتر از دو میلیارد دلار بود که امروز با افزایش یکصد درصدی به بیش از چهار میلیارد دلار بالغ شده است و این موضوع باعث شد تا ایران رتبه سوم را در خاورمیانه به دست آورد.
حسینی از ظرفیت بالای رشد اقتصاد ایران در ۱۰ سال آینده به گزارش بانک جهانی اشاره کرد و گفت: این موضوع یک پیام دارد و آن اینکه جاذبههای سرمایهگذاری در ایران با وجود اشکالتراشیها و دروغپراکنیهای برخی کشورها بسیار بالاست.
وزیر امور اقتصادی و دارایی از گزارش صندوق بینالمللی پول مبنی بر جایگاه هفدهم ایران در اقتصاد جهان و حتی بالاتر از هلند، استرالیا و آفریقای جنوبی خبر داد و گفت: ایران به لحاظ انرژی همچنین در صنایع مس و آهن موقعیت ممتاز و بینظیری دارد و جایگاه ایران در این حوزهها جزو ۲۰ کشور برتر دنیاست.
وی با اشاره به تلاش برخی کشورها برای جلوگیری از رشد اقتصادی ایران تصریح کرد: باید رویکردهای شراکتی در جذب سرمایه را جایگزین روحیه رقابتی در جذب بودجههای ملی کنیم و روی انگیزه ایرانیان خارجی برای بازگرداندن سرمایهها به داخل کار شود.
سخنگوی اقتصادی دولت در حاشیه این مراسم با بیان اینکه تک نرخی کردن ارز اولویت اول و بهینه دولت است، گفت: به دلایل گفته و ناگفته امروز شاهد تشکیل بازار موازی ارز هستیم.
حسینی درخصوص طرح جدید نمایندگان مجلس برای چندنرخی شدن ارز و اینکه دولت در سال گذشته برای تکنرخی کردن ارز تلاش کرد، گفت: اولویت اول و بهینه ما در دولت تکنرخی کردن ارز است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه در قانون برنامه پنجم نیز نظام ارزی کشور، نظام شناور مدیریت شده است، اظهار داشت: این نظام تلویحا دربردارنده این است که نظام ارزی کشور باید تکنرخی باشد تا بتوان دامنه نوسان آن را مدیریت کرد.
حسینی خاطرنشان کرد: با توجه به مجموعه دلایل گفته و ناگفته امروز بازار موازی ارز داریم ولی دغدغه ما تکنرخی کردن ارز است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: چند نرخی شدن ارز به هیچوجه مدنظر دولت نیست و ما از تک نرخی بودن آن صحبت میکنیم که البته آن نیز نرخهای امروز بازار موازی را مدنظر قرار نمیدهد.
حسینی تاکید کرد: نگاه این است طرحی ارایه شود که به سمت تکنرخی شدن ارز حرکت کنیم تا بتوانیم نرخهای حبابدار برآمده از نوسانات ارزی را نیز تعدیل کنیم.
وابستگی اقتصاد به نفت
در ادامه محمدرضا رحیمی نظر جالبی از وابستگی اقتصاد کشورمان به نفت داشت. به گفته وی، حجم اقتصاد ایران به بیش از یکهزار میلیارد دلار افزایش یافته و اقتصاد ایران تنها ۱۰ درصد به نفت متکی است.
وی افزود: در شرایطی که تنها ۱۰ درصد اقتصاد به نفت وابسته است اگر هم تحریم نفتی اتفاق افتد باعث خودکفایی و افزایش توان تولید داخل میشود.
معاون اول رییسجمهور در بخش دیگری گفت: در سخنرانی هفته پیش مطلبی عنوان کردم که رسانههای خارجی به اشتباه منعکس کردند در حالی که من گفتم آموزههای غلطی که صهیونیستها دارند باعث میشود آنها را به یک انحراف بزرگ در خیانت به بشریت سوق دهد که یکی از این موارد خیانت مواد مخدر بود.
وی افزود: صهیونیستها با کمک آمریکاییها کشور افغانستان را ویران کرده و تبدیل به تله خاک کردند بهگونهای که حتی درختهای کهنسال کابل را از ریشه درآورده و یک تعداد بلوک و دیوار سیمانی درست کردهاند و مردم را به کاشت خشخاش وادار کردهاند.
معاون اول رییسجمهور افزود: اما برای این کار نیروی انتظامی در مقابله با مواد مخدر چهار هزار شهید و ۱۲ هزار جانباز تقدیم کرده و زیان ناشی از فقدان شهدا را نمیتوان محاسبه کرد.
رحیمی افزود: متاسفانه رسانههای بیگانه و غرب یکسره در گوش مردم دنیا میخوانند که به ایران نروید، وضع خراب است اما در مقابل هر کس از خارجیها به تهران میآید میبیند شهر پیشرفته و آبادی است که به یک کشور تحریمزده نمیخورد.
وی افزود: همینطور وقتی خارجیها به شهرهای دیگر مانند مشهد یا شیراز و اصفهان میروند اوضاع را آنگونه که برایشان تبلیغ شده بود، نمیبینند.
معاون اول رییسجمهور از استانداران درخواست کرد دست در دست سفرا گذاشته و در جلب سرمایهگذاری خارجی تلاش کنند.
رحیمی افزود: تحریمها باعث شده همه مسوولان در یک صف قرار گرفته و اختلافات داخلی را کنار بگذارند، حال ممکن است عدهای بگویند مرغ گران شده یا بیکاری وجود دارد.
وی افزود: امروزه ایران به یک ابرقدرت تبدیل شده و به خاطر همین مطلب همه کشورهای متخاصم در مقابل ایران قرار گرفتهاند به گونهای که یک سرمایهگذار خارجی از کشور آفریقایی برای ایجاد انبار غله و ترانزیت آن در خوزستان تقاضا کرده بود اما آمریکاییها با او صحبت کردند که از سرمایهگذاری در ایران که مقدار آن ۲۰۰ میلیون دلار بود، صرفنظر کند.
معاون اول رییسجمهور افزود: در هر کشوری که هیاتهای ایرانی برای مذاکره میروند بلافاصله نمایندگان آمریکا و کشورهای دیگر به آنجا میروند که آن کشور را در رابطه با ایران منصرف کنند.
وی همچنین به مذاکرات ۱+۵ با ایران در مسکو اشاره کرد و گفت: بعد از این مذاکرات آن آقایی که ارتباطی به او ندارد در مورد این مذاکرات اظهارنظر میکند و معلوم میشود پشت پرده مذاکرات چه کسانی قرار دارند.
رحیمی افزود: سوریه به خاطر اینکه رویکرد مقاومت در پیش گرفته، با او مقابله میشود اما در بحرین که یک خانواده کوچک بر یک ملت حکومت میکنند و زنان حق رانندگی و حق انتخاب ندارند اما آنها میگویند وضع در سوریه بدتر است در حالی که سوریه به مراتب بهتر از بحرین است.
وی افزود: از کل اقتصاد ما ۱۰ درصد وابسته به نفت است که اگر این ۱۰ درصد را در قیمت هر بشکه نفت حتی ۹۰ دلار ضرب کنیم و تقسیم بر کل ملت ایران کنیم رقم پایین و کمتر از یارانه یک نفر در خانوار در هر ماه خواهد بود.
معاون اول رییسجمهور افزود: اقتصاد ما هفدهمین اقتصاد جهانی است که با وجود هشت سال دفاع مقدس و بیش از یکهزار میلیارد دلار ضرر در جنگ تحمیلی که شهرها را زدند، جوانان را کشتند و ظرفیتهای زیادی از بین بردند اما این مملکت آباد شد و امروز هواپیمای بدون سرنشین درحد کاردستی دست چندم در تشکیلات صنعت دفاعی ساخته میشود. قبلا تفنگ ژ-۳ داشتیم که اگر فشنگ آن یا پوکه گم میشد دردسر بود اما امروز غرش موشکهای رنگارنگ ساخت داخل در کشور وجود دارد.
رحیمی افزود: اعضای دولت یک مقدار از خواب خود کاستهاند تا برای ایرانیان کار بیشتری انجام دهند.
وی یادآور شد: حتی نمایندگان اروپایی که در جلسات رسمی علیه ایران حرف میزنند در مجالس خصوصی اذعان میکنند که تحت فشار این حرفها را میگویند و آنها نسبت به ایران اعتقاد دیگری دارند.
رحیمی گفت: تحریمها ممکن است ما را کمی عقب اندازد اما من میگویم درود بر تحریم که باعث شده ما کمی به خود فشار آورده و اقتصاد کشور را بسازیم.
معاون اول رییسجمهور اظهار داشت: ۳۱ استاندار در کشور وجود دارد که اگر هر کدام ۱۰ سرمایهگذار خارجی بیاورند ۳۱۰ سرمایهگذار وارد میشوند و اگر نصف آن در کشور بمانند رقم قابل توجهی جذب خواهد شد.
رحیمی به کارشکنی غربیها اشاره کرد و گفت: به کشور کنیا برای فروش چهار میلیون تن نفت رفتیم؛ همان کشوری که وطن اوباما، رییسجمهور آمریکاست که بعد از هیات ایرانی آمریکاییها رفتند و به مقامات کنیا التماس کردند که نفت ایران را نخرید.
وی گفت: لبنان که عروس خاورمیانه بود بعد از حمله به بیروت ۷۰ درصد از شهر شبها خاموش است و وقتی ما میخواهیم برق لبنان را درست کنیم آنها نمیگذارند به آنها میگوییم که یا خودتان که خراب کردهاید بیروت را بسازید یا بگذارید ما درست کنیم.
رحیمی افزود: در هر جایی مانند کنیا، تانزانیا یا هر کشور دیگری که ایران میرود بعد از آن سلفیها و اسراییلیها میروند و از آنها درخواست میکنند با ایران کار نکنند.
وی یادآور شد: غربیها کشتیهایی را که به مقصد ایران حرکت میکردند از بیمه محروم کردند اما در دنیا ۱۳ شرکت پی اند آی کشتیها را بیمه میکردند و خوشبختانه ایران چهاردهمین کشوری شد که بیمه کشتیها را انجام داد اما تا به حال این را نگفتیم.
رحیمی یادآور شد: وقتی به شرکت پژو فرانسه گفتیم اگر فلان کار انجام دهید قطعا پژو را نمیخریم بلافاصله با وزیر صنعت مذاکره کردند و فشار آوردند که خواهشا این کار را نکنید.
معاون اول رییسجمهور سرمایهگذاران خارجی را دوستان جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: اگر هر استاندار ۱۰ سرمایهگذار بیاورد مشکل حل میشود.
وی افزود: دشمن امروز ضعیف شده به گونهای که نتوانستهاند حزبالله لبنان را شکست دهند و حزبالله صهیونیستها را به شکست وادار کرد به گونهای که سازمان ملل شبانه قطعنامه صادر کرد.
رحیمی افزود: ۷۰ درصد ثروت دنیا دست آمریکاییهاست و آنها میخواهند با این ثروت ظلم کنند اما باید جلویشان بایستیم.
معاون اول رییسجمهور افزود: هفته آینده اختیارات بیشتری به استانداران کشور واگذار میشود که وقتی سرمایهگذار خارجی در استان حضور پیدا میکند یک استاندار اختیار وزیر در مورد سرمایهگذاری و تصویب آن داشته باشد.
وی افزود: با وجود همه تبلیغات مسموم علیه ایران شهرهای ایران از هر خیابانی در آمریکا امنیت بیشتری دارد بهگونهای که در آمریکا از ساعت هفت شب به بعد کسی جرات نمیکند پول با خود همراه داشته باشد.
معاون اول رییسجمهور افزود: آنها میگویند ایران دنبال تبلیغ شیعهگری است در حالی که اگر اینگونه بود چرا از فلسطین حمایت میکند. ما دنبال این هستیم که کسانی که مسلمان هستند و به سوی یک قبله نماز میخوانند را مورد حمایت قرار دهیم.
رحیمی گفت: اقتصاد ایران بالای هزار میلیارد دلار رسیده و ملت و دولت که دولت هم برگزیده ملت است در تلاش برای آبادانی کشور است.
وی افزود: با مجوز مجلس ۲۰ درصد از کل منابع صندوق توسعه ملی که هماکنون بیش از ۳۰ میلیارد دلا در آن گردآوری شده برای جذب سرمایهگذار خارجی اختصاص مییابد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد