19 - 06 - 2018
تهران در بحران مطلق آب قرار دارد
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب استان تهران از قیمت پایین آب شرب و خدمات آبفا در ایران انتقاد و خاطرنشان کرد: در دنیا به یک چاه آب همانند چاه نفت نگاه میکنند اما در ایران قیمت هر لیتر آب شرب شهری سه ریال بوده و ایران در زمره کشورهای با قیمت پایین خدمات آبفا قرار دارد. به گزارش ایسنا، محمد پرورش در نشست علمی گرد و غبار، چالشها و راهکارها که دیروز در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد با بیان اینکه شاید ریشه اصلی گرد و غبار در بحث آب باشد گفت: امروز موضوع آب در ایران به یک ابرچالش تبدیل شده است. پرورش افزود: امروز در کشور ۸۰ تا ۸۵ درصد منابع آب تجدیدپذیر مصرف شده است؛ در هیچ جای دنیا چنین منطقی وجود ندارد.
وی در ادامه با تاکید بر لزوم ایجاد استراتژی هماهنگ بین بخشی برای مدیریت بحران آب خاطرنشان کرد: ۲۵ درصد آب کشور در استان تهران که یک درصد از سطح کشور را دارد تولید میشود بنابراین برنامهریزی برای مدیریت آب شرب تهران میتواند برای کشور به یک مدل تبدیل شود.
پرورش از تولید سالانه یک میلیارد و ۴۱۶ میلیون مترمکعب آب در استان تهران خبر داد و گفت: اوج مصرف آب در تهران روزانه به ۵/۴ میلیون مترمکعب میرسد.
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب تهران در خصوص مقایسه سرانه آب تهران، ایران و جهان نیز گفت: سرانه آب جهان برای هر نفر در سال شش هزار مترمکعب است، این سرانه در ایران هزار تا هزار و ۲۰۰ و در تهران ۳۳۰ مترمکعب است.
وی افزود: طبق معیارهای جهانی سرانه کمتر از ۵۰۰ مترمکعب به معنای بحران مطلق آب است بنابراین اکنون تهران در بحران مطلق آب قرار دارد.
پرورش ادامه داد: همه اینها در حالی است که سال ۱۳۱۰ سرانه آب در تهران شش هزار مترمکعب بود و امروز با رسیدن جمعیت به ۵/۱۴ میلیون نفر این سرانه به ۳۳۰ مترمکعب کاهش پیدا کرده است.
این مسوول در خصوص سرانه مصرف در تهران نیز اعلام کرد: سرانه مصرف در استان تهران ۲۲۰ مترمکعب در روز است البته سرانه شهر تهران چیزی حدود ۱۰۰ مترمکعب بیشتر از استان تهران است.
وی با بیان اینکه ایران در بین ۲۴ کشوری که وضعیت خطرناک آبی دارند قرار گرفته و افزود: در دنیا برداشت ۲۰ درصدی از منابع تجدیدپذیر مرز برداشت محسوب میشود و بیش از ۴۰ درصد هم معنا ندارد ولی در ایران ۸۰ درصد از منابع آب تجدیدپذیر مصرف شده است.
پرورش اعلام کرد: از ۶۰۹ دشتی که در کشور وجود دارد ۲۲۸ دشت ممنوعه و ۱۶۶ دشت نیز ممنوعه بحرانی است.
وی در ادامه به مقایسه مصرف آب در ایران و کشورهای توسعهیافته پرداخت و گفت: مصرف آب در بخش شرب در ایران شش درصد، در صنعت سه درصد و در کشاورزی حدود ۹۲ درصد است اما در دنیا این ارقام به ترتیب شش، ۴۶ و ۴۸ درصد برآورد میشود.
این مسوول خاطرنشان کرد: با توجه به این ارقام ما میتوانیم ۴۵ درصد از آب مصرفی در بخش کشاورزی، ۸/۳ درصد از آب مصرفی در بخش شرب و ۵/۱ درصد از آب مصرفی در بخش صنعت احصا کنیم.
پرورش از قیمت پایین آب شرب و خدمات آبفا در ایران نیز انتقاد و خاطرنشان کرد: در دنیا به یک چاه آب همانند چاه نفت نگاه میکنند اما در ایران قیمت هر لیتر آب شرب شهری سه ریال بوده و ایران در زمره کشورهای با قیمت پایین خدمات آبفا قرار دارد. وی بر لزوم برنامهریزی برای بازچرخانی ۵/۱ میلیارد مترمکعب آب در تهران تاکید کرد و گفت: هر چه قیمت خدمات آبفا بیشتر شود مصرف آب نیز کمتر خواهد شد.
پرورش در پایان از مصرف بالای آب در بخش کشاورزی و چمنکاری در فضای سبز شهری نیز انتقاد کرد.
این در حالی است که افت نزولات جوی در پاییز و زمستان سال گذشته موجب شده تا ورودی آب به سدهای استان تهران در سال آبی جاری کاهش ۳۴ درصدی نسبت به سال گذشته پیدا کرده و حجم ذخیره آب سدها با افت ۲۵ درصدی روبهرو شود.
بررسی آخرین آمار مربوط به وضعیت سدهای ۵گانه استان تهران یعنی سدهای لار، طالقان، کرج، لتیان و ماملو، حکایت از افت ۳۴ درصدی آب ورودی به مخازن سدها دارد. کاهش بیسابقه بارندگیها در سال گذشته و به تبع آن افت ذخیره برفی استان موجب شده تا کل حجم آب ورودی به سدهای تهران از ابتدای سال آبی (ابتدای مهرماه) تاکنون به ۹۱۹ میلیون مترمکعب برسد. عددی که سال گذشته در همین بازه زمانی در حدود یک میلیارد و ۳۸۷ میلیون مترمکعب بوده است.
خروجی آب از سدهای ۵گانه استان هم مقداری کمتر از ورودی به آنهاست، بهطوری که در حال حاضر کل حجم آب خروجی سدهای تهران از ابتدای سال آبی تاکنون به ۹۱۱ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با یک میلیارد و ۷۶ میلیون مترمکعب خروجی سال گذشته افت ۱۵ درصدی داشته است.
در این میان بارشهای مناسب دو ماه اخیر در تهران موجب شده تا شرایط منفی منابع آبی استان تا حدودی بهبود پیدا کند و از نگرانیهای تامین آب تابستان پایتخت بکاهد. در حال حاضر حجم ذخیره کنونی آب در سدهای پنجگانه استان تهران ۸۳۷ میلیون مترمکعب بوده و ۴۴ درصد حجم این سدها نیز پر است و در این بین ادامه این روند موجب شده ۹۸ درصد سدی همچون کرج در آستانه ورود به فصل تابستان پر باشد.
با وجود بارندگیهای مناسب سالجاری که موجب شده حجم مخازن سدهای استان از ۵۷۸ میلیون مترمکعب اواخر اسفندماه سال گذشته هماکنون به ۸۳۷ میلیون مترمکعب برسد ولی مخازن این ۵ سد متاثر از کاهش بارندگیهای بیسابقه پاییز و زمستان سال گذشته و به موجب آن افت ورود روانآبها، با حجم مخزن یک میلیارد و ۱۲۱ میلیون مترمکعبی سال گذشته فاصله دارند و کاهش ۲۵ درصدی آب ذخیره شده را نسبت به سال گذشته تجربه میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد