5 - 01 - 2025
تهران غرق در دود
«جهانصنعت»- این روزها شهر آلوده است، انگار غباری همه پایتخت را فرا گرفته و نفس کشیدن سخت شده البته پایتختنشینان سالهاست که چنین وضعیتی را تحمل میکنند، انگار مدیریت شهری به عنوان متولی اصلی در خوابی عمیق فرو رفته و نمیداند باید برای این هوای آلوده چه اقدامی انجام دهد، منتظر است باد هوا را پاک کند. حالا دیگر هوای پاک آرزویی دیرینه برای مردم تهران است، خودروهای دودزا، حملونقل عمومی فرسوده، وعدههای بیاساس برای ورود خودروهای خارجی، طرح ترافیک گسترده با فروش روزانه برای عموم، موتورسیکلتهایی بسیار پُردود و فرسوده، هوایی آلوده، همه و همه زندگی را برای پایتختنشینان سختتر کرده و آسمان آبی آنها به ویژه در فصل وارونگی دما «اینورژن» تبدیل به آسمانی خاکستری شده که رنگ زندگی آنها را به هم گره زده است. با توجه به اینکه موتورسیکلتهای فرسوده سهم 3/21درصدی و خودروهای دودزا و فرسوده هم نقش ۳۸درصدی در آلودگی هوای تهران دارند، اگر وعدههایی که برای خرید خودروهای خارجی از سوی مدیریت شهری به مردم داده شد عملیاتی میشد امروز روزگار تهرانیها اینگونه خاکستری نبود. اگر همه خودروهایی که وعده داده شد وارد ناوگان حملونقل پایتخت میشد این روزها تهرانیها حداقل آسمانی آبی داشتند. همچنین آمارهایی از پلیس راهور تهران اطلاعرسانی شده که ۹۰درصد موتورسیکلتها، ۲۷درصد سواریها و ۶۰درصد ناوگان باری و مسافری در تهران آلوده است. سهم این خودروها در آلودگی هوای پایتخت بسیار بالاست؛ سهمی که دود آنها هر روز به چشم تهرانیها میرود اما مسوولان مدیریت شهری گویا هیچ حرکتی برای کاهش میزان آلایندهها در این کلانشهر ندارند و درد مردم از این همه بیتوجهیها روزبهروز بیشتر میشود.
روزانه ۲۰میلیون تردد در تهران انجام میشود، این همه ترددهای پیاپی با خودروهای فرسوده نفس مردم را میگیرد، وقتی که مدیریت شهری توان مقابله از آلودگی هوا را ندارد چرا باید وعدههایی بدهد که هیچکدام نهتنها عملیاتی نشده بلکه فقط در حد یک خبر و رویداد مطرح شده و هنوز رنگ واقعیت به خود نگرفته است. مردم تا چه زمانی باید این وعدهها را به نوعی توخالی باور کنند. رییس پلیس راهور پایتخت نیز از ۱۲هزار اعمال قانون برای خودروهای دودزا در شهر طی ششماهه اول امسال خبر داد و گفت: این آمار نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۰درصد افزایش یافته است. در برخورد با خودروهای دودزا با سه موضوع آلایندگی، نقص فنی و معاینه فنی روبهرو هستیم.
سردار سیدابوالفضل موسویپور با بیان اینکه سلامت فنی خودرو و معاینه فنی وسایلنقلیه هم از نظر ایمنی خودرو و تصادفات و هم از نظر آلایندگیهای زیستمحیطی از اهمیت بالایی برخوردار است، افزود: در شش ماه نخست سالجاری حدود ۱۲هزار دستگاه از خودروهای دودزا اعمال قانون شدند که این آمار نسبت به سال گذشته که ۹هزار و ۷۱۲فقره معادل ۲۰درصد افزایش داشته است.
رییس پلیس راهور تهران بزرگ تاکید کرد: مصرف سوخت موتورسیکلتها دو برابر میانگین جهانی است در حالی که ۹۰درصد از موتورهایی که در سطح شهر تردد میکنند هم فرسوده هستند و از یاد نبریم که مصرف سوخت روزانه موتور طی یکسال گذشته ۲۰درصد افزایش پیدا کرده است.
خودروهای چینی خیال آمدن به تهران پُر از دود را ندارند
این روزها مدیریت شهری از ورود ۵۰۰دستگاه خودروی برقی به ناوگان حملونقل عمومی خبر میدهد اما گویا خودروهای چینی خیال آمدن به تهران پُر از دود را ندارد، گویا آنها هم فهمیدهاند که تهران با این هوای آلوده جایی برای زندگی نیست و میخواهند در همان کشور چین بمانند زیرا با وجود وعدههای توخالی تاکنون ۱۰دستگاه اتوبوس خارجی و برقی وارد ناوگان اتوبوسرانی تهران شده است. در سفر شهردار تهران به چین قراردادی برای خرید ۲۵۰۰دستگاه اتوبوس امضا شد اما این اتوبوسها هم حال پایتخت را درک کردهاند که به این کلانشهر نمیآیند، گویا دست مدیریت شهری با این وعدههایی که عملیاتی نشده برای چینیها هم رو شده که اجازه ورود این اتوبوسها را ندادهاند.
شهرداری تهران همچنین اعلام کرد که همه این اتوبوسها از استانداردهای یورو۵ در مبحث آلایندگی برخوردارند اما انگار ورود آنها به ایران ممنوع شده زیرا هوای تهران توان داشتن این نوع استانداردها را ندارد و باید با خودروهای فرسوده و زوار در رفته شهر اداره شود. شهردار تهران همچنین ۲۶اردیبهشت ماه سالجاری گفت که مجوز ساخت دو خط تراموا را اخذ کرده و امیدواریم امسال احداث یکی از این خطوط را آغاز و افتتاح کنیم چراکه ساخت آن کمتر از یکسال زمان میبرد. امیدواریم با تحقق هوشمندسازی سفرهای شهری؛ امسال یک سال بینظیر نسبت به سالهای پیشین برای عبور از هوای آلوده و مزاحمتهای ترافیکی برای مردم تهران باشد. علیرضا زاکانی همچنین روز ۲۱خردادماه در آیین ورود تاکسیهای برقی به پایتخت اظهار کرد: «امروز شاهد کار مشترک چندین خودروساز و بهخصوص کرمانموتور هستیم و مسیر بهکارگیری ۲۷هزار و ۵۰۰تاکسی برقی در شهر تهران فراهم شده که رانندگان این خودروها و بعد از آن مردم تهران از منافع این تاکسیها بهره میبرند.» اما باید از مدیریت شهری پرسید دقیقا این تاکسیها و اتوبوسهای برقی و تراموایی که قول آن داده شد کجاست، چرا مردم تهران همچنین از خودروهای فرسوده و شهری آلوده رنج میبرند. چرا باید گلایه این روزهای مردم نبود حملونقل عمومی گسترده باشد، حملونقلی که فرسودگی و ناکارآمدی آن در همه ناوگان دیده میشود.
دردهای پایتختنشینان از جنس آلودگی هوا و وعدههایی اجرا نشده
مردم این روزها دردهایی دارند که شاید ناگفتنی باشد اما همه به چشم میبینیم، مشاهده میشود که برخی از تاکسیها و اتوبوسهای در اختیار شهرداری به حدی فرسوده است که بوی نامطبوع آن فضای شهر را فراگرفته و زمانی که با آلودگی دیگر خودروهای فرسوده در شهر دیده میشود آنگاه میتوان فهمید که این شهر نیاز به مدیریت شهری کارآمد و قویتری دارد. تهران به عنوان پایتخت ایران باید از نظر امکانات به ویژه در ناوگان حملونقل عمومی به دلیل ترددهای فراوان سرآمد دیگر استانهای کشور باشد اما نه تنها اینگونه نیست بلکه نیمی از تاکسیها و اتوبوسهای این کلانشهر فرسودگی دارند و همین موضوع بر مشکلات مردم در ترددهای روزانه تاثیر منفی دارد. پایتختنشینان این روزها دردهایی از جنس آلودگی هوا، خودروهای فرسوده، ناوگان حملونقل بسیار فرسوده، عدم اجرای وعدهها برای ورود تاکسیها و اتوبوسهای برقی، تراموای دستنیافتنی، تحولات شهری، برنامههای عملیاتی برای کاهش آلایندگی هوا و هزاران برنامه اجرا نشده دارند اما چه کسی پاسخگوی این همه مشکل است معلوم نیست!
پرونده آلودگی هوای تهران در فصل سرما از بایگانی بیرون میآید
چرا نباید مردم تهران تحولات حوزه شهری را به چشم خود ببینند، چرا مدیریت شهری برای ناوگان حملونقل و کاهش میزان آلایندگی هوای تهران هیچ برنامهای ندارد بهگونهای که حتی رییس کمیته نظارت شورای اسلامی شهر تهران گفته است: شیوهای که برای حل آلودگی هوای این شهر در پیش گرفتهایم کارآمد نیست و آلودگی هوا با این روشها، مقررات و قانونگذاریها حل نمیشود بلکه روزبهروز به چالش و مشکلات آن افزوده میشود.
مهدی اقراریان ادامه داد: در موضوع آلودگی هوا بیش از ۲۰دستگاه وظیفه دارند، ترک فعلهایی صورت گرفته اما مشاهده میشود که پرونده آلودگی هوا در پاییز و زمستان از بایگانی بیرون میآید و درباره آن صحبت شده اما دوباره به فراموشی سپرده میشود. یک نکته اساسی و مهم در این زمینه وجود دارد تا زمانی که موضوع آلودگی هوا یک مسوول واحد و مشخص وجود نداشته باشد و این مسوول بودجه و اختیارات لازم نداشته باشد، با تغییر تحول شوراها و شهرداران نهتنها مساله آلودگی حل نمیشود بلکه استمرار خواهد داشت.
همه میدانیم که تعطیلی مدارس و ادارات نقش چندانی در کاهش آلودگی هوای تهران ندارد و این موضوع به عنوان مُسکنی است که باید چارهای اساسی برای آن داشت نه اینکه با تعطیلی مقطعی بتوان صورت مساله را پاک کرد و هیچ کاری برای کاهش آلایندهها در این کلانشهر نداشت.
آلودگی هوا آمار مراجعه به مراکز درمانی را افزایش داد
حسنالله صادقی فوقتخصص ریه نیز اعلام کرد: آلودگی هوا تاثیر مستقیمی بر افزایش مراجعه بیماران به اورژانسها و کلینیکها دارد. این موضوع کاملا شناخته شده است و در عمل هم شاهد مراجعه تعداد زیادی از بیماران هستیم. بسیاری از این افراد دچار مشکلات تنفسی یا قلبی میشوند و در برخی موارد حتی ممکن است جان خود را از دست بدهند.
وی افزود: آمار دقیق در این زمینه شاید در دسترس نباشد اما شکی نیست که تعداد مراجعان اورژانسی بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. شیوع علائم تنفسی در افرادی که پیشتر هیچ علامتی نداشتند نیز رو به افزایش است.
صادقی ادامه داد: بهطور کلی، داروهای تنفسی از جمله اسپریها در دسترس هستند. داروهای ایرانی نیز بهعنوان جایگزین در بازار موجودند البته باید پذیرفت که کیفیت داروهای ایرانی در سطح داروهای اصلی و اورجینال نیست. در بهترین حالت میتوان گفت این داروها کپیهای باکیفیت هستند اما معمولا اثربخشی آنها به اندازه نمونههای خارجی نیست.
وی افزود: خوشبختانه مشکلی در زمینه کمبود اسپری تنفسی نداریم البته ممکن است برخی داروها برای مدتی از بازار دچار کمبود شوند و مجددا وارد شوند اما این مساله بیشتر به تصمیمات مدیریتی و اقتصادی مرتبط است.
صادقی با اشاره به تاثیرات اقتصادی و سیاسی بر وضعیت دارو گفت: قطعا برخی تصمیمات اقتصادی و مدیریتی، از جمله واردات و حذف داروها، جای سوال دارند. ممکن است سوءاستفادههای اقتصادی نیز در این میان وجود داشته باشد اما باید تاکید کنم که داروهای ایرانی در بیشتر موارد قابلدسترس هستند، هرچند کیفیت آنها گاهی با داروهای خارجی قابل مقایسه نیست، بیماران باید در صورت نیاز به پزشک مراجعه و از داروهای موجود استفاده کنند. هرچند ممکن است کیفیت داروهای داخلی به اندازه نمونههای خارجی نباشد اما همچنان میتوانند نیازهای درمانی بیماران را تا حد زیادی برآورده کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد