20 - 12 - 2022
تهیهکننده قلادههای طلا همه کاره شد
هفتهای که گذشت گمانهزنیها درباره تعطیلی برنامه هفت به اوج رسید. ماجرا از آنجایی آغاز شد که پایین کشیدن فیلمها از روی پرده سینماها معمولا از همانجا آغاز میشود؛ ۲۱ رسانه ارزشی و همچنین پایگاههای خبری جهاننیوز، الف، عصر امروز، هفتهنامه تحلیلی فرهنگی رویکرد، حلقه مطالعات فلسفه سینما، موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، موسسه فرهنگ و هنر ناوک و محمدتقی فهیم و ابراهیم فیاض با بیانیهای نسبت به پخش برنامه هفت اعتراض کردند.
نسیمآنلاین، رجانیوز، مشرقنیوز، تریبون مستضعفین، شبکه خبر دانشجو، آوینیفیلم، خبرنامه دانشجویان، برهان، مطالبه، جوانآنلاین و همچنین ماهنامه سینما رسانه، ماهنامه راه، ماهنامه زمانه، روزنامه جوان، هفتهنامه یالثارات، هفتهنامه ۹دی، مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب، دبیرخانه جایزه سینمایی انقلاب اسلامی، دبیرخانه دایمی جشنواره مردمی فیلم عمار و گروه فرهنگ و ادب پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی امضاکنندگان این نامه بودند. در این نامه خطاب به ضرغامی آمده بود:
«همانطور که حتما مستحضر هستید، دو سال پیش با پیگیری جناب آقای جیرانی و البته چراغ سبز جنابعالی، برنامه سینمایی «هفت» به عنوان مهمترین تریبون سینمایی کشور آغاز به کار نمود. برنامهای که آغاز به کار آن با استقبال اهالی هنر و رسانه توام شد و تقریبا تمام طیفهای فکری آن را اقدام و تدبیری صحیح در جهت پرداخت به موضوع فوقالعاده استراتژیک و حیاتی «جایگاه سینما در نظام جمهوری اسلامی» ارزیابی کردند.
اما امروز با گذشت دو سال از آغاز به کار این برنامه، آنچه که ما از حکومتیترین تریبون سینمایی نظام میشنویم، همان گفتمان آشنای سی و چند سالهای است که در ضدحکومتیترین رسانهها هم با این صراحت گفته نمیشود. میپرسید کدام گفتمان؟ همان گفتمان آشنای «وااسفا از سینمای حکومتی» عدهای دست تا آرنج در جیب حکومت. همان گفتمان دروغین شبهروشنفکران این دیار که «سینما را چه به سیاست؟» آن هم در سینمایی که پر شده از خردهشعارهای جریانات سیاسی «من مخالفم پس هستم». همان ادبیات «تهران فقط ونک دارد، چون برج دارد!» آقای جیرانی که با افتخار این استدلال به غایت مضحک را به نام خود ثبت میکند».
آنها در این نامه همچنین گفته بودند: «آقای ضرغامی! هنگامی که آقای جیرانی در برنامه اخیر «هفت» (مورخ۸/۲/۹۱)، جنبش نود و نه درصدی را ساخته و پرداخته رسانههای داخلی عنوان کرد و آن را به سخره گرفت، چه احساسی داشتید؟ مگر نه اینکه چنین گزارهای به معنای دروغگو بودن و دروغساز بودن رسانه ملی است؟ راستی این رسم کدامین رسانهای است که خود خویشتن را به دروغگویی متهم میکند؟ نکند این هم از دیگر معجزات مدیریت شما در اداره رسانه ملی است؟»
و پرسیده بودند: «آقای ضرغامی! چگونه است که دو هفته پس از حضور آقای دکتر کوشکی در برنامه «هفت» (مورخ ۲۵/۱/۹۱) و بازگویی بخشی از انتقادات طیف ارزشی به این سینما، آقای جیرانی در غیاب او، جواب ایشان را میدهد؟ مگر نه اینکه آقای جیرانی در همان جلسه مناظره بین دکتر کوشکی و علی معلم حضور داشته و میتوانسته پاسخگوی انتقادات ایشان باشد؟ نکند گزندگی برخی از این انتقادات، آنقدر بر آقای جیرانی و همفکرانشان در اتاق فکر ناشناخته این برنامه سخت آمده و موجب هراس شده است که با گذشت دو هفته، همچنان تلاش میکنند تا از اثرات آن بکاهند. راستی! به نظر شما پاسخ دادن به انتقادات یک فرد و یک جریان در غیاب او، اخلاقی است؟ چگونه است که وقتی یک نفر از جریان ارزشی در برنامه «هفت» حضور پیدا میکند، مجری برنامه بیطرفیاش را فراموش کرده و با بیپرواترین لحن به انتقاد از او میپردازد؟ آیا مشی آقای جیرانی در قبال دیگران نیز به همین شکل است؟» و در آخر گفته بودند طیف ارزشی سینما حرفهایی برای گفتن در یک برنامه مستقل دارد و «مجید شاهحسینی» و «وحید جلیلی» را به عنوان نمایندگان این جریان معرفی کردند تا در برنامهای که آنها میخواهند در تلویزیون پخش شود، شرکت کنند.
استقبال سیما از مخالفان
با انتشار این نامه پرسشها از جیرانی و اظهارنظرهای سینماییها آغاز شد. فضلالله شریعتپناهی، مدیر اجتماعی شبکه ۳ با اشاره به بیانیه ۲۱ رسانه و انتقاد به اجرای جیرانی گفت: جیرانی نیز نظراتی را در زمینه این بیانیه عنوان کرد، که این نظرات کاملا شخصی بوده و بدون اطلاع ما اقدام به این کار کردند و آقای ضرغامی نیز به جیرانی تذکر داده بود.
وی با اشاره به اظهارات جیرانی پیرامون بحث دولتی شدن سینما و اعلام جهتگیری برنامه «هفت» مقابل این جریان و حمایت از واگذاری سینما به صنوف واقعی گفت: برنامه «هفت» منتسب به جریان و گروه خاصی نیست و اعلام مجری برنامه در زمینه حمایت از این جریان اشتباه بوده است.
بعد از این انتقادات، فریدون جیرانی در مصاحبه با برخی رسانهها اعلام کرد رفتن او از برنامه «هفت» به دلیل ساخت سریال است و هیچ تذکری هم از سوی ضرغامی به وی داده نشده اما مسعود فراستی منتقد این برنامه در گفتوگو با خبرآنلاین اعلام کرد به خاطر دو برنامه آخر انتقادات زیادی به فریدون جیرانی شد.
حمایت مخالفان و موافقان
ضربالمثل فلانی را فرستادند کلاه بیاورد، سر آورد را که حتما شنیدهاید. از همان موقع که این انتقادها مطرح شد، تلویزیونیها چمدان جیرانی را در پشت پرده به دستش دادند این در حالی بود که حتی بسیاری از همفکران همان رسانههای ارزشی هم با تعطیلی «هفت» مخالف بودند. اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل، جنبش عدالتخواه دانشجویی، دفتر تحکیم وحدت و جامعه اسلامی دانشجویان نیز در بیانیهای خطاب به ضرغامی اعلام کردند: با وجود اعتراض به برنامه هفت، با اقدامات نسنجیده از قبیل تعطیلی این برنامه مخالفیم و این اقدام مدیران را فرار به جلو و پاک کردن مساله میدانیم.
بعد از این هم هر قدر سینماگران و منتقدین از طیفهای مختلف درباره هفت صحبت کردند و در مدحش گفتند و نقد سازندهاش کردند، توفیری به حال آن چمدان بسته نداشت. روز جمعه حتی تعدادی از بازیگران و کارگردانان و اهالی سینمای ایران درباره تعطیلی برنامه «هفت» به رییس سازمان صداوسیما نامه نوشتند.
در این نامه که ۳۴ نفر از اهالی سینما آن را امضا کردهاند، آمده است: دو سال قبل زمانی که برنامه زنده سینمایی«هفت» با اجرا و تهیهکنندگی فریدون جیرانی آغاز به کار کرد، به درایت شما تبریک گفتیم و شروع این برنامه را با اجرای یک سینمایی به فال نیک گرفتیم.در ادامه با همه انتقاداتی که به نحوه نقد و نقادی به این برنامه داشتیم، وجود آن را مفید و نکته مثبت آن را حضور فریدون جیرانی دانستیم.
این برنامه با فراز و نشیب دو سال را پشتسر گذاشت و از ابتدای امسال با مخاطبانی که جذب کرد برنامهای بیپرواتر و جسورتر روی آنتن فرستاد؛ همان چیزی که از این برنامه در مقایسه با همتایش یعنی نود انتظار داشتیم اما در کمال تعجب میبینیم این روند رو به جلو با عدم حمایت مدیران تلویزیون روبهرو شده و در پی تعطیلی «هفت» و حذف فریدون جیرانی از این برنامه برآمدهاند؛ شنیدههایی که هر روز بیشتر میشود و مخاطبان این برنامه را که بخش عمدهای از آن اهالی سینما هستند نگران میکند.
اما مختصر میگوییم نبود «هفت» به سود سینما نیست. امیدواریم تمام این حرفها شایعه باشد و «هفت» با فریدون جیرانی به راهش ادامه دهد.
امضاکنندگان این نامه عبارتند از : مسعود کیمیایی ، داریوش مهرجویی مسعود جعفری جوزانی، ابراهیم حاتمیکیا ، احمدرضا درویش ، رضا میرکریمی ، بهروز افخمی ، علیرضا داودنژاد ، رسول صدرعاملی ، علیرضا رئیسیان ، ابوالحسن داودی ،همایون اسعدیان ، سعید سهیلی ، مازیار میری رامبد جوان ، بیژن امکانیان ، مرتضی شایسته ، غلامرضا موسوی ، سیدجمال ساداتیان ،داود رشیدی ، محمد پیرهادی علی سرتیپی ، فرشته طائرپور ، مریلا زارعی ، امین حیایی ، ماهایا پطروسیان مهناز افشار ، حامد بهداد، محمود کلاری ،علیرضا زریندست، علیرضا امینی ، علی معلم ، مهدی کرمپور و سعید راد.
اما همانطور که در تجربه اخیر شاهدش بودیم هر قدر دانشگاهیان و سینماگران و منتقدان اعتراض کنند در نهایت کار از همان سویی تمام میشود که میتواند با وجود میل و رای ارشاد فیلمهای اکران نوروزی را از پردهها پایین بکشند. کمی که عقبتر برویم متوجه میشویم تعطیلی هفت و رفتن جیرانی از ماجراهای قلادههای طلا آغاز شد؛ از همانجایی که ابوالقاسم طالبی در تلویزیون ملی جمهوری اسلامی ایران در مقابل میلیونها بیننده گفت فیلمهایی دیده است که در آن مسعود فراستی (منتقد برنامه هفت) ناظر حوادث سال ۸۸ بوده است.
در پی آن فراستی ترجیح داد دیگر در «هفت» نماند. پسرش هم در صفحه فیس بوکش نوشت:« بعضی پرسیدین که چرا فراستی دو هفته نمیاد. بعضی پرسیدین که فیلم قلادهها بهتر بود یا جدایی. جواب همه سوالاتون یه چیز: آقا جان مسعود فراستی تحت فشاره، دو بارم تا حالا گفت، یه بار سر ملک سلیمان که گفت مجبورش کردن کم بکوبه، یه بارم سر یه جای دیگه… آقا جان الان چون مسعود فراستی یه میزانی حرفش تو عموم مردم مقبولیت داره، در خیلی از موارد…
… دیگه همه میدونن سر ملک سلیمان بابام نمیتونست نقد کنه، دیگه همه فهمیدن که بابام سر نقد اخراجیهای ۳ داشت به دهنمکی التماس میکرد که حرفش رو بد برداشت نکنه….
یکم فکر کنین و اینو از من بشنوین. شاید یه سری از فیلمایی که بابام میگه بدن رو از ته دل قبول داشته باشه و شاید یه سری از فیلمایی که میگه خوبن اصن دوست نداشته باشه … فقط کافی به صورتش نگاه کنید در خلال حرف زدنش؛ اگر دیدین رنج و غم تو صورتش منعکس میشه بدونین که حرف دلشو نمیزنه.»
فراستی اما اظهارات فرزندش را تکذیب کرد و گفت که موضعاش درباره فیلم قلادههای طلا دقیقا همانی است که پیش از این اعلام کرده است و اینکه هر چه از قول او نقل شود، سندیت ندارد و او خود مواضعاش را در رسانهها در میان خواهد گذاشت اما این حاشیهها کار خودش را کرد.
جیرانی خداحافظی کرد
جمعه شب برنامه «هفت» با تاخیر زیاد بالاخره روی آنتن رفت و جیرانی هم در ابتدای برنامه از مخاطبان به خاطر تاخیر زیاد برنامه عذرخواهی کرد. جیرانی در ابتدای برنامه گفت که «هفت» امشب آخرین برنامهای است که با حضور او روی آنتن میرود و از هفته بعد یک تیم جدید این برنامه را اجرا میکنند.
این برنامه در شرایطی روی آنتن رفت که بعدازظهر جمعه ۲۲ اردیبهشت پس از گمانه زنیهای مختلف جایگزین فریدون جیرانی در این برنامه مشخص شد.
در حالی که جمعه شب آخرین برنامه «هفت» با اجرای فریدون جیرانی پخش میشد، مجری و تهیهکننده جدید این برنامه مشخص شدند.
محمود گبرلو منتقد و روزنامهنگار جایگزین فریدون جیرانی شد. گبرلو در اجرای جلسات سینمایی سابقه دارد و آخرین کار وی در این زمینه اجرای جلسات نقد و بررسی نشستهای رسانهای فیلم فجر سال گذشته بود. دبیری بخشهای فرهنگی و هنری چند روزنامه و خبرگزاری و سردبیری چند مجله فرهنگی از فعالیتهای دیگر محمود گبرلوست.محمد خزاعی، تهیهکننده جدید برنامه «هفت» است. او سابقه دبیری جشنوارههای مختلف چون سیامین جشنواره فیلم فجر و جشنواره فیلم مقاومت را دارد و در ضمن تهیهکننده فیلم قلادههای طلا نیز هست. گویا همه راهها به سیاسیترین فیلم سال ختم میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد