16 - 05 - 2020
توافق تجاری در بنبست
رییسجمهوری آمریکا بار دیگر به بهانه عملکرد پکن در مقابله با شیوع ویروس کرونا به چین تاخت و تهدید کرد که به روابط با این کشور پایان میدهد.
حملات و تهدیدهای جدید آمریکا علیه چین درباره شیوع بیماری کرونا میتواند بار دیگر به جنگ تجاری بین دو کشور دامن بزند. شیوع بیماری کرونا اندک زمانی پس از امضای توافق نخست دو کشور بر سر سامان دادن بازرگانی خارجی اتفاق افتاده است. در چنین شرایطی، سخن گفتن از قطع کامل مناسبات دو کشور بیتردید بر تنش برخاسته از جنگ تجاری خواهد افزود. ترامپ حتی چندی پیش از الزام چین به پرداخت غرامت به خاطر شیوع بیماری کرونا سخن گفته بود.
دونالد ترامپ در مصاحبهای گفت: کارهای زیادی است که میتوان در برخورد با چین انجام داد. میتوانیم کل روابطمان را قطع کنیم. رییسجمهوری آمریکا در گفتوگو با فاکسنیوز در پاسخ به این سوال که اگر دست به این کار بزنید چه اتفاقی خواهد افتاد، مدعی شد: ۵۰۰ میلیارد دلار ذخیره خواهیم کرد. ظاهراً این صحبت ترامپ اشاره به کسری بسیار زیاد آمریکا در تجارت دوجانبه با چین است.
دونالد ترامپ تاکید کرد: من توافق تجاری بزرگ انجام دادم و الان میگویم احساسم مثل آن موقع نیست. هنوز امضای آن خشک نشده بود که این بیماری آمد.
رییسجمهوری آمریکا تصریح کرده که هماکنون در موقعیتی مشابه با دورهای که این توافق انجام شده قرار ندارد. او در ادامه گفت: اما من الان نمیخواهم با رییسجمهوری چین صحبت کنم.
آمریکا پیش از این چین را عامل انتشار ویروس کرونا در جهان دانسته و خواستار پرداخت غرامت به خاطر خسارات ناشی از شیوع کرونا از سوی این کشور شده بود. چین این اتهامات را رد کرده است.
ترامپ در این مصاحبه بار دیگر چین را مسوول شیوع بیماری کرونا دانسته و از پیامدهای احتمالی آن سخن گفت. خبرنگار از ترامپ خواستار توضیح مشخص درباره پیامدهای احتمالی شده و ترامپ در پاسخ گفت که هر چیزی ممکن است.رییسجمهوری آمریکا در ادامه در پاسخ به اینکه آیا ممکن است آمریکا ویزای دانشجویان چینی را که در آمریکا مشغول تحصیل هستند، تمدید نکند، گفت که واکنش آمریکا میتواند بسیار گستردهتر باشد و آمریکا میتواند کل مناسبات خود با چین را قطع کند.رییسجمهوری آمریکا در ارتباط با شیوع بیماری کرونا نه تنها به چین بلکه به سازمان بهداشت جهانی و حتی فرمانداران ایالتهای مختلف آمریکا نیز حمله و آنها را مسوول شیوع این بیماری اعلام کرده است، اما حملات او به چین از شدت بیشتری برخوردار بوده است.
بر اساس گزارش اشپیگل، شانس موفقیت دولت آمریکا در اجرای چنین سیاستهایی بسیار نازل ارزیابی میشود اما گفته میشود که چنین اظهاراتی روی طرفداران ترامپ تاثیر مثبتی دارد.
در همین زمینه، استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا هم در گفت و گو با فاکس بیزینس گفته که چین باید اطلاعات زیادی ارائه کند و دونالد ترامپ در حال بررسی گزینههای مختلف خود است.
استیو منوچین تصریح کرد: رییسجمهوری نگران و در حال بررسی گزینههایش است. خیلی روشن است که ما نگران پیامدهای ویروس کرونا برای اقتصاد، اشتغال در آمریکا و سلامت عمومی آمریکاییها هستیم و رییسجمهوری اقدامات لازم برای محافظت مردم و اقتصاد آمریکا انجام خواهد داد.
دونالد ترامپ و جمهوریخواهان پکن را متهم میکنند که هشدارهای لازم را در مورد شدت و ابعاد شیوع ویروس کرونا به جهانیان نداده است. آنها همچنین چین را متهم میکنند اطلاعات در خصوص شیوع این ویروس مرگبار را از چشم جامعه بینالمللی مخفی کرده است. این در حالی است که چین ضمن رد اتهامات آمریکا میگوید، در خصوص مقابله با ویروس کرونا شفاف عمل کرده است.
بیماری همهگیر کرونا باعث رکود شدید در اقتصاد جهانی شده است. بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و بیش از ۸۵ هزار نفر نیز به دلیل این ویروس در ایالات متحده جان خود را از دست دادهاند.
اداره کار آمریکا اعلام کرد از حدود دو ماه پیش که همهگیری ویروس کرونا بخشهای قابل توجهی از فعالیتهای اقتصادی را تعطیل کرد حدود ۳۶ میلیون نفر تقاضای بیمه بیکاری کردهاند. اقتصاددانها میگویند تولید ناخالص ملی آمریکا طی سه ماهه آوریل تا ژوئن به نسبت میانگین سالانه حدود ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت که بالاترین رقم سهماهه کاهش تولید ناخالص ملی در تاریخ آمریکاست.
رییس بانک مرکزی آمریکا چهارشنبه گذشته هشدار داد که رکود اقتصادی ناشی از بحران کرونا میتواند به یک روند طولانی افت اقتصادی و در نتیجه به از بین رفتن مهارتهای نیروی کار و ورشکستگی موسسات اقتصادی کوچک منجر شود.
ضربه تازه سنای آمریکا به روابط با چین
پس از آنکه ترامپ از قطع روابط با چین سخن به میان آورد مجلس سنا نیز با تصویب لایحهای درباره منطقه خودمختار سین کیانگ در غرب چین، راه را برای تحریم مقامهای این کشور هموار کرد. روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست چین روز جمعه نوشت این تازهترین ضربه سنا به روابط دو کشور پس از آن است که لایحهای نیز در حمایت از تایوان برای عضویت در سازمان بهداشت جهانی تصویب کرد.بر اساس لایحهای که سنا تصویب کرده، مقامهای چینی که به دلیل موارد نقض حقوق بشر در منطقه خودمختار سین کیانگ مسوول شناخته شوند، تحریم خواهند شد. لایحه تحریم به دلیل نقض حقوق بشر ملیت اویغورها در چین که به تصویب سنا رسیده است باید برای رایگیری به مجلس نمایندگان آمریکا ارسال شود.در این لایحه، کاخ سفید موظف شده است که هر ۱۸۰ روز گزارشی درباره آنچه که شکنجه، نقض حقوق بشر، بازداشتها و یا گمشدن افراد در منطقه خودمختار سین کیانگ خوانده به کنگره تسلیم کند. پس از آن چنانچه فردی از مقامهای چین مسوول شناخته شود مورد تحریمهایی چون مسدود شدن داراییها در آمریکا و جلوگیری از ورود وی به خاک این کشور قرار میگیرد.
کشورهای غربی به ویژه آمریکا مدتهاست دولت چین را به راهاندازی اردوگاههای کار اجباری برای مسلمانان متهم کردهاند، اما چین میگوید مراکز بازآموزی عقیدتی بخشی از تلاشهای دولت برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی در سین کیانگ است و هرگونه کار اجباری در این اردوگاهها را تکذیب میکند.
پکن به منظور شفافسازی و مقابله با ادعاهای دولتهای غربی هرساله در چندین نوبت اقدام به اعزام روزنامهنگاران و دیپلماتهای مقیم چین به این مناطق میکند تا از نزدیک در جریان خدماتدهی دولت به اویغورها قرار بگیرند. مدتهاست برخی از کشورهای غربی بهخصوص آمریکا مدعی نگهداری صدها هزار نفر از ساکنان قومیت اویغور در اردوگاههای کار اجباری هستند. چین وجود مراکز آموزشی را برای این افراد مورد تایید قرار داده اما تاکید کرده است که هدف از چنین کاری جلوگیری از رشد تروریسم در این منطقه و دور نگه داشتن آنها از هر اقدام تروریستی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد