15 - 12 - 2022
توافق جدید بانک مرکزی و صرافان
|گروه اقتصادی| روز گذشته بازهم شاهد رکوردشکنیهای تازه در بازار ارز بودیم، نرخ هر دلار آمریکا که ظهر دیروز از مرز چهار هزار تومان هم گذشت، در پی رخداد تحرکات تازه در بازار در ساعاتی سیر نزولی به خود گرفت. برخی فعالان بازار انتشار خبر فروش ارز غیرمرجع ۲۶۷۲ تومانی در صرافیها را علت اصلی سقوط نرخها در بازار میدانند؛ سقوطی که در برخی دقایق دیروز نرخ ۳۲۶۰ تومانی را نیز برای دلار رقم زد ولی پس از ساعاتی دوباره سیر صعودی به خود گرفت و تا ساعات پایانی معاملات به سه هزار و ۵۵۰ هم رسید. نرخ با ثبات حاکم بر بازار در لحظه مخابره خبر ۳۵۸۰ تومان بود. در همین حال وزیر صنعت، معدن و تجارت از توافق جدید بانک مرکزی با صرافان مجاز برای پوشش تقاضاهای خرد ارزی و نیازهای خدماتی خبر داد و گفت: براین اساس برخی نیازهای اسکناسی مشتریان خرد همچون مسافران، دانشجویان و مواردی از این دست طبق قاعدهای جدید و ارز ارزانتر از بازار آزاد پاسخ داده میشود. مهدی غضنفری افزود: تصمیم اخیر بانک مرکزی و صرافان که امیدواریم تا پایان هفته جاری اجرایی شود، بسیار خوب بوده و قطعا میتواند بخشی از نیازهای خرد را که در تقاضای بازار نیز تاثیرگذار است، پاسخگو باشد. وزیر صنعت، معدن و تجارت که این سخنان را در حاشیه بازدید از دو طبقه جدید پیشبینی شده برای پاسخگویی به پرسشهای مراجعهکنندگان و همچنین استقرار نمایندگان بانکهای عامل در طبقات زیرین مرکز مبادلات ارزی عنوان میکرد، افزود: صرافان مجاز و معتبر برای تامین نیازهای خرد (این میزان از نظر تعداد زیاد است اما از جهت رقم چندان بالا نیست) ارز را با قیمتی حول و حوش مرکز مبادلات ارزی که هر روز بانک مرکزی اعلام میکند، عرضه
غضنفری افزود: این شیوه به نوعی خرید و فروشهای ارز توسط مردم یا بانکهای عامل را در مقادیر کمی که مربوط به خدمات است و به واردات ارتباطی ندارد، رسمیت میبخشد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مرکز مبادلات ارزی با استقبال خوب تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد اولیه مواجه شده، افزود: از ابتدای راهاندازی مرکز هر روز شاهد مراجعه افراد بیشتری از فعالان اقتصادی هستیم به این دلیل برخی توسعهها در فضای مرکز انجام دادیم و ارایه سرویسهای جدید را آغاز کردهایم.
بانکهای مستقر در مرکز مبادلات
غضنفری افزود: تعداد بانکهای عامل در مرکز مبادلات ارزی از دو بانک (ملت و کشاورزی) به ۱۲ بانک در روز دوشنبه دهم مهرماه رسید و این بانکها به نمایندگی از مشتریان متقاضی واردات، در محل مرکز مبادلات ارزی مستقر شدهاند.
وی با اشاره براینکه براساس تصمیم قبلی مقرر شد تا متقاضیان از مراجعه مستقیم به مرکز خودداری کنند، افزود: افراد دارای برگه معتبر ثبت سفارش میتوانند با مراجعه به شعب بانکهای مختلف کار تخصیص ارز را در مرکز مبادلات ارزی دنبال کنند.
حجم مبادلات ارزی
غضنفری سپس گفت: خوشبختانه اقدام مناسب راهاندازی مرکز مبادله ارزی که نتیجه تصمیم کارگروه مشترک دولت و مجلس بود، موجب شده تا روز به روز بر حجم مبادله افزوده شود و عرضه ارز در مرکز تا دو روز گذشته به ۱۸۰ میلیون دلار رسید و حجم آن در روز گذشته تا قبل از پایان عرضه به ۷۰ میلیون دلار رسید.
غضنفری افزود: انتظار میرود علاوه بر افزایش تعداد بانکهای عامل به محض اینکه اولویتهای سه تا پنج واردات به نقطه قابل قبولی برسد به سراغ اولویتهای شش و هفت از گروه ۱۰ گانه کالاهای وارداتی، برویم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان افزود: امیدواریم با توجه به تلاشهای بسیار برای پاسخدهی به نیازهای واردکنندگان، افزایش خدمات جدید و اضافه شدن خدمات دیگر در آیندهای نزدیک به زودی در میزان تقاضای ارز تعادل ایجاد شود.
غضنفری، وزیر صنعت معدن و تجارت ضمن اعلام این خبر گفت که احمدینژاد دستورات لازم را هم به لحاظ اطلاعرسانی و فرهنگسازی و هم به لحاظ برخورد با سرشاخههایی که به طور عمد در بازار اخلال ایجاد میکنند صادر کرده است تا فعالیت جدیتر نهادهای مسوول در این ارتباط آغاز شود.
وی گفت: موضوع ارز پدیدهای چند وجهی است که باید در این خصوص همه وجوه آن مورد توجه باشد زیرا که ارز در کشور صرفا دارای ابعاد صرفا اقتصادی نیست و ابعاد غیراقتصادی نظیر سیاسی، امنیتی و اجتماعی گرفته است.
غضنفری با اشاره به اینکه مرکز مبادلات ارزی جنبههای اقتصادی ارز را در بازار مدیریت و سعی میکند با جذب تقاضاهای بیشتر به سمت خودش تقاضاهای بازار آزاد را کاهش دهد، افزود: جنبههای سیاسی، امنیتی و اجتماعی این موضوع باید توسط نهادهای ذیربط مدیریت شود تا راهکار جدید ایجاد مرکز مبادلات ارزی که یک هفته است راهاندازی شده خودش را نشان دهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه دستگاههای مختلفی که مسوولیت غیر اقتصادی دارند، برنامههایی را برای مدیریت بازار ارز دارند که هنوز اجرایی نشده است، گفت: درحالی که ما در مرکز مبادلات ارزی سعی داریم تا تقاضاهای بیشتری را جذب کنیم، در بازار آزاد فعالیت دیگری درحال شکلگیری است که فقط جنبه اقتصادی ندارد.
به گفته وی، در بازار آزاد نوعی سوداگری شکل گرفته و جهتگیری آن بازار به سمت بالا بردن قیمت ارز است.
غضنفری در پاسخ به سوالی مبنی براینکه برخی مسوولان درباره مقاومت بازار و شکستن آن سخن گفته بودند و چه زمانی این موضوع محقق میشود، تصریح کرد: یک سیستم اقتصادی باید همزمان کار کند. ما مرکز مبادلات را راه انداختیم که سیستم اطلاعاتی آن باید خیلی بیشتر باشد، انتظارات ما خیلی بیشتر است بخش ارتباطات سیاسی و فرهنگی در مورد جایگاه ارز در اقتصاد هم مهم است این دو زیرساختار، یعنی امنیتی اطلاعاتی و سیاسی فرهنگی هنوز پابه پای این زیرسیستم اقتصادی فعال نشده است.
غضنفری همچنین در پاسخ به این پرسش که وضعیت نرخ دلار روی بازار باعث میشود که برخی قیمتها را لحظهای در سطح بازار تغییر دهند، نقش نظارتی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در این خصوص چیست، گفت: حجم پروندهها و بازرسیهای ما چند برابر شده، یعنی بیش از یک میلیون پرونده در تعزیرات برای متخلفان تشکیل شده و مدارک مستند را تهیه کردیم این میزان بسیاری بیشتر از سالهای گذشته است.
وی افزود: مشکل این است که وقتی از سرچشمه نتوانیم قیمت ارز را مدیریت کنیم آثار نظارت و کنترل در نزد مردم محسوس نیست، با اینکه کار بازرسی و نظارت تشدید و چند برابر شده اما مردم آن را احساس نمیکنند و برایشان مشهود نیست، علت آن هم این است که باید قیمت ارز را به عنوان یک جریان خونی که در بدن اقتصاد جاری است بتوانیم مدیریت کنیم.
جلسات ارزی کمیسیون امنیت ملی
همچنین سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تاکید کرد که این کمیسیون در جلسات آتی خود موضوع نوسانات ارز و سکه را پیگیری خواهد کرد.
سیدحسین نقوی حسینی اظهار کرد: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با حساسیت ویژهای در جلسات گذشته خود مسایل اقتصادی به ویژه نوسانات بازار ارز و سکه را پیگیری کرده است و در همین راستا هیات رییسه این کمیسیون جلسه مشترک با هیات رییسه کمیسیون اقتصادی برگزار کرد.
وی خاطرنشان کرد که در همین راستا کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در جلسات آتی به دلیل مهم بودن بحث امنیتی نوسانات بازار ارز و سکه این موضوع را در نشست با مسوولان اقتصادی حتما به صورت جدی دنبال خواهد کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه طبق اطلاعات ما در حوزه ارز مسایل امنیتی جدی مطرح است، گفت: در این حوزه با اخلالگرانی روبهرو هستیم که اقداماتی برای ایجاد نشدن ثبات در بازار ارز انجام میدهند، این اخلالگران در افزایش نرخ ارز دست دارند و به دنبال بیثباتی بازار هستند.
نقوی حسینی ادامه داد: این کمیسیون در همین راستا به دنبال برگزاری جلسه برای پیگیری نوسانات نرخ ارز و سکه در ابعاد مختلف به خصوص بعد امنیتی است.
وی یادآور شد که هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در روز یکشنبه هفته آینده در مورد زمان برگزاری این جلسه تصمیمگیری خواهد کرد.
همچنین یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز از تهیه طرح دو فوریتی برای ورود قوه قضاییه به ساماندهی بازار ارز توسط تعدادی از نمایندگان خبر داده است.
سیدمحمدحسین میرمحمدی، نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس با تاکید بر لزوم برخورد قضایی با سوداگران بازار ارز به باشگاه خبرنگاران گفت: در این راستا تعدادی از نمایندگان طرح دو فوریتی را جهت ورود قوه قضاییه برای ساماندهی بازار ارز تهیه کردهاند که طرح فوق در هفته آینده به صحن علنی بهارستان ارایه خواهد شد.
وی در ادامه تصریح کرد: بر اساس طرح فوق، دستگاه قضایی کشور به بحث ارز ورودی نظارتی خواهد داشت تا بتواند مانع از اختلال ایجادکردن دلال و سوءاستفادهکنندگان از بازار ارز باشد.
روند صعودی قیمت در بازار
بر اساس این گزارش، قیمت انواع ارز و سکه در بازار آزاد تهران که سیر نزولی داشت، دوباره روند افزایشی درپی گرفت.
قیمت دلار در بازار آزاد تهران که ساعت ۱۴ دیروز تا ۳۲۶۰ تومان کاهش یافته بود در ساعات پایانی معاملات بازار ۳۵۸۰ تومان افزایش یافت.
در همین حال در بازار آزاد تهران قیمت یورو به ۴۵۱۰ تومان، پوند به ۵۵۶۰ تومان و درهم به ۹۵۰ تومان رسید.
همچنین قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید که ساعت ۱۴ به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان کاهش یافت، لحظاتی قبل به یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان، طرح قدیم به یک میلیون و ۳۳۰ هزار تومان، نیم سکه به ۶۶۵ هزار تومان، ربع سکه به ۳۳۰ هزار تومان و سکه گرمی به ۱۶۵ هزار تومان افزایش یافت.
البته هر گرم طلای ۱۸ عیار هم به بیش از ۱۳۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسید ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی روز گذشته بیش از ۱۷۷۶ دلار بود.
گفتنی است، بانک مرکزی نرخهای روز دوشنبه ارز غیرمرجع برای مرکز مبادلات ارزی را اعلام کرد که براساس آن نرخ دلار آن روز با نرخ ۲۶۷۲ تومان ثابت ماند.
بانک مرکزی قیمت انواع ارز در روز گذشته ۱۱ مهرماه برای معامله در مرکز مبادلات ارزی را اعلام کرد که براساس آن دلار ۲۶ هزار و ۷۲۰ ریال، روپیه هند ۵۱۰ ریال، درهم امارات هفت هزار و ۲۵۷ ریال، یکصد ین ژاپن ۳۴ هزار و ۲۰۰ ریال، لیر ترکیه ۱۴ هزار و ۹۱۴ ریال، روبل روسیه ۸۵۹ ریال، یوآن چین چهار هزار و ۲۵۲ ریال، یکهزار وون کرهجنوبی ۲۴ هزار ریال و یورو ۳۴ هزار و ۴۵۴ ریال قیمتگذاری شد.
دیروز نرخ دلار آمریکا، درهم امارات، یوآن چین و وون کرهجنوبی تغییری نسبت به روز دوشنبه نکرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد