20 - 04 - 2020
توزیع گوشت منجمد به گرانی دامن میزند
از اوایل سالجاری تاکنون دولت انواع روشهای غیراصولی را برای کنترل و مدیریت بازار کالاهای اساسی به کار گرفته است. از این رو نه تنها طی ماههای اخیر بازار مایحتاج مورد نیاز مردم از جمله گوشت و مرغ سر و سامان نگرفته بلکه بازار با افزایش قیمتهای جدید و تخلفات تازهای نیز روبهرو شده است. این در حالی است که فعالان بخش خصوصی معتقدند دولتمردان برای آرامش بازار کالاهای اساسی هیچ توجهی به توصیهها و هشدارهای کارشناسان نمیکنند و همچنان با تخصیص ارز دولتی به واردات این کالاها و ارائه بخشنامههای متعدد، آشفتگی بازار را تشدید میکنند. با این حال حتی خود وزیر صنعت نیز معتقد است بازار با بخشنامه اصلاح نمیشود. این گفتهها در حالی است که در جدیدترین جلسه ستاد تنظیم بازار کل کشور، وزارت جهاد کشاورزی که تاکنون ثابت کرده توانایی کنترل بازار را ندارد، مسوول تنظیم بازار شب عید شده است. نکته جالب توجه در این میان این است که دولت اخیرا راه تازهای را برای اتمام صفهای طولانی خرید گوشت تنظیم بازاری انتخاب کرده که به دنبال آن چند سایت اینترنتی برای ارائه عرضه گوشت منجمد و دولتی وارد عمل شدهاند.
تشکیل صفهای طولانی
بر همین اساس وزیر جهاد کشاورزی درخصوص تشکیل صفهای طولانی عرضه گوشت در بازار گفت: با عرضه هدفمند انواع گوشت در بازار صفهای طولانی از بین خواهد رفت. حجتی در خصوص سپرده شدن تنظیم بازار شب عید به وزارت جهادکشاورزی گفت: این موضوع مربوط به تنظیم بازار میوه از جمله سیب و پرتقال است و در این خصوص اقدامات لازم در رابطه با خرید میوه انجام شده بهطوریکه سیب هم خریداری و هم به تمامی استانها در دیماه ارسال شده است. وی در ادامه افزود: همچنین پرتقال نیز به میزان مورد نیاز به شهرهای مختلف انتقال داده شده و در زمان مقرر که تنظیم بازار اعلام میکند در بازار عرضه میشود و در اختیار همگان قرار میگیرد. وزیر جهاد کشاورزی درخصوص تشکیل صفهای طولانی عرضه گوشت در بازار و حل مشکلات معیشتی و گرانیها اظهار کرد: با عرضه هدفمند انواع گوشت در بازار صفهای طولانی از بین خواهد رفت. در عین حال با قرارگیری کالاهای اساسی از جمله گوشت در اختیار گروههای هدفمند مشکلات در این زمینه رفع خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام تهران نیز با بیان اینکه یکی از وبسایتهای فروش آنلاین گوشت به دلیل عدم ارائه تضمین، موفق به دریافت سهمیه نشده بود، گفت: این وبسایت از دیروز فروش آنلاین خود را آغاز کرد. رضا سالمی اظهار کرد: گوشت تنظیم بازاری که به این وبسایتها تحویل داده میشود با ارز دولتی وارد کشور شده و این وبسایتها جهت دریافت آن باید تضامین لازم را ارائه کنند.
به دنبال این صحبتها، توزیع سبد گوشت و مرغ تنظیم بازاری توسط یکی از فروشگاههای اینترنتی گوشت تنظیم بازاری که با دولت همکاری میکند، آغاز شد. قیمت هر سبد ۱۴۰ هزار تا ۱۶۰ هزار تومان است و به هر خانوار یک بار در ماه این بسته تعلق میگیرد. مصطفی مظفری مدیر یکی از سامانههای اینترنتی توزیع گوشت تنظیم بازاری در این باره اظهار کرد: وزن مجموع مرغ و گوشتی که در این بسته قرار دارد به ترتیب ۵ و ۳ کیلو گرم است که ما آن را در بستهای تحت عنوان سبد خانواده جمعآوری کرده و آن را طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده به مشتریان تحویل میدهیم.
خطای محاسباتی
راههای جدید دولت برای تنظیم بازار مواد پروتئینی از جمله گوشت در حالی است که به گفته نایبرییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران، توزیع گوشت منجمد در میان خانوارها به جای کنترل قیمت گوشت، به گرانی دامن زده است. فرهاد آگاهی گفت: اگر این گوشتها به مراکز عمده مصرف راه مییافت، به صورت غیرمستقیم وارد سفره خانوادهها میشد.
نایبرییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: کسانی که طرح توزیع گوشت منجمد وارداتی را به این شکل برنامهریزی کردهاند، از اساس در تشخیص گروه هدف این گوشتها، دچار خطای محاسباتی شدهاند، چرا که مقصد مستقیم گوشتهای منجمد خارجی، سبد خانوارها نیست.
آگاهی ادامه داد: تجربههای قبلی به روشنی نشان میداد ذائقه مردم، میلی به استفاده از گوشتهای منجمد وارداتی ندارد و این گوشتها بیشتر در کترینگها و مراکزی که تولید غذای انبوه انجام میدهند یا در صنایع غذایی و تبدیلی مورد استفاده قرار میگیرد و کمتر به صورت مستقیم در سفره خانوادهها قرار میگیرد.
دولت حاضر به قبول واقعیت نیست
نایبرییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: با وجود هشدارهای انجمنهای تخصصی، متولیان امر به دلیل عدم اشراف به موضوع، حاضر به قبول واقعیتهای بازار نشدند و با این کار، تدابیر قبلی و بعدی را هم بیاثر کردند.
به گفته آگاهی، هرچند دلایل اوجگیری قیمت گوشت قرمز به سالهای گذشته و عدم توجه به زیرساختهای لازم بازمیگردد ولی چنین خطاهای محاسباتی بزرگی در تصمیمگیریهای اخیر، موجب شده واردات گوشت که نسبت به سالهای قبل افزایش چشمگیری داشته، اثرگذاری لازم را در کاهش قیمتها نداشته باشد. وی تصریح کرد: این گوشتها هرچند مورد مصرف خانوادهها نیست ولی اگر درست و هدفمند توزیع میشد، تنظیمکننده بازار بود و میتوانست تقاضا را مدیریت کند و با مدیریت تقاضا، رشد قیمتها تا حدودی مهار میشد. به گفته آگاهی، اگر این گوشتها به مراکز عمده مصرف، کترینگهای بزرگ و کارخانههای فرآورده گوشتی راه مییافت، به صورت غیر مستقیم وارد سفره خانوادههای دهکهای مختلف جامعه از جمله اقشار آسیبپذیر جامعه میشد و به این صورت، هدف اصلی دولت که حمایت از مردم است، محقق میشد. نایبرییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: با این شکل توزیع بیتدبیرانه، باید اعتراف کنیم که نه تنها تقاضای بازار کاهش پیدا نکرد، بلکه اولا تقاضا تحریک شد و تقاضای القایی به وجود آمد و ثانیا گروههای اصلی هدف این گوشتها یعنی همان کترینگها و صنایع فرآوردههای گوشتی، مجبور شدند گوشت مورد نیاز خود را از طریق واسطههایی که در این صفها قرار میگرفتند، تهیه کنند. وی تصریح کرد: سیکل معیوبی که به این صورت ایجاد شده، فاجعه و آسیبرسان به اقتصاد خانواده و اقتصاد مراکز مصرف عمده این گوشتهاست و دردسرهای آن بیش از منافع آن است و نه تنها نتوانسته قیمت گوشت قرمز مورد نیاز خانوادهها را کاهش دهد بلکه موجب شد متقاضیان اصلی این گوشتها هم گوشت مورد نیاز خود را با قیمت بالاتر و مسیری پرپیچ و خم دریافت کنند. بنابراین به این دلیل و سایر دلایل دیگر، باید متولیان امر در تصمیم خود تجدید نظر کرده و هرچه سریعتر توزیع گوشت قرمز منجمد را به این شکل غیرمنطقی متوقف کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد