19 - 12 - 2022
توقف اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها
گروه اقتصاد- پیشنهادات دولت درخصوص میزان درآمدها از فاز دوم هدفمندی که به میزان ۱۳۵ و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بود در نشست روز گذشته کمیسیون تلفیق رای نیاورد و همان اعتبار ۵۴ هزار میلیاردی سال گذشته برای هدفمندی در بودجه ۹۱ تصویب شد.
با مصوبه دیروز کمیسیون تلفیق، پافشاری دولت بر اجرای مرحله دوم هدفمندی به جایی نرسید و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها عملا در بودجه ۹۱ حذف شد.دولت خواستار اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در بودجه ۹۱ با اعتبار ۱۳۵ هزار میلیارد تومانی بود.
دبیر ستاد هدفمندی یارانهها نیز پیش از این گفته بود این رقم با احتساب اعتبار ۵۴ هزار میلیارد تومان سال گذشته مطرح شده است و به غیر از این آزادسازی با اعتبار ۱۰۰ و ۸۰ هزار میلیارد تومان نیز پیشنهادات دولت به کمیسیون تلفیق
بودجه بود.
اما نمایندگان کمیسیون تلفیق با پیشنهادهای ۱۳۵، ۱۰۰، ۸۰، ۷۲ و ۶۰ هزار میلیارد تومان برای هدفمندی مخالفت کرده و پیشنهاد ۵۴ هزار میلیارد تومانی را تصویب کردهاند.
در همین حال علیاصغر یوسفنژاد، عضو کمیسیون تلفیق اظهار داشت: در جلسه دیروز بعداز ظهر کمیسیون تلفیق سقف درآمد دولت از هدفمندی یارانهها در سالجاری ۵۴ هزار میلیارد تومان تعیین شد که با پیشنهادهای ۱۳۵، ۱۰۰، ۸۰، ۷۲ و ۶۰ هزار میلیارد تومان مخالفت گردید.
عضو کمیسیون تلفیق یادآور شد: از ۳۴ نماینده حاضر در کمیسیون تلفیق ۱۵ نفر به این پیشنهاد آقای توکلی و دوستانش رای دادند.
یوسفنژاد افزود: در مورد هدفمندی یارانهها چهار ردیف وجود دارد که یک ردیف درآمدی با ۵۴ هزار میلیارد تومان و سه ردیف هزینهای شامل سهم خانوار تا ۵۰ درصد، سهم تولید و صنعت تا ۳۰ درصد و سهم دولت ۲۰ درصد براساس ماده «۷»، «۸» و «۱۱» قانون هدفمندی یارانهها تعیین شد.
وی گفت: البته ماده «۱۴» قانون هدفمندی میگوید هزینههای هدفمندی تا ۱۰ درصد قابل جابهجایی است و بخشی از بودجه هدفمندی نیز باید به بخش سلامت اختصاص یابد.
این در حالی است که موسیالرضا ثروتی، عضو کمیسیون تلفیق با بیان اینکه نمایندگان کمیسیون تلفیق با پیشنهاد آقایان توکلی، نادران و قادری رقم ۵۴ هزار میلیارد تومان برای هدفمندی یارانهها در سالجاری موافقت کردند، افزود: اما عده زیادی از نمایندگان با این مصوبه مخالف هستند و احتمالا با پیشنهاد دیگری تغییر کند.
عضو کمیسیون تلفیق افزود: اولا دولت یارانه نقدی ۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان که به مردم پرداخت کرده، نمیتواند کمتر از آن بپردازد ثانیا سهم تولید و بخش تولیدی نیز باید پرداخت شود که با این پیشنهاد سهمی برای آنها باقی نمیماند.
نماینده بجنورد در مجلس افزود: آقایان ابوترابی، فرهنگی و هدایتخواه به این مصوبه تلفیق معترض بودند و هر چه به نمایندگان گفتیم با پیشنهاد ۷۲ هزار تومان موافقت کنید این کار انجام نشد، چون اگر آن رقم تصویب میشد یک پله کارها به جلو میرفت و امکان افزایش قیمت نیز وجود داشت.
ثروتی گفت: در قانون هدفمندی یارانهها اجازه داده شده است دولت سالانه ۲۰ درصد اجازه افزایش قیمت حاملهای انرژی داشته باشد که اگر پیشنهاد ۵۴ هزار میلیارد تومانی مصوب در تلفیق در صحن مجلس نیز رای بیاورد، حتی اجازه افزایش ۲۰ درصد قیمت نیز وجود نخواهد داشت.
عضو کمیسیون تلفیق افزود: همانگونه که آقای توکلی با پیشنهاد طرح تثبیت قیمت در مجلس هفتم باعث زیانهایی به صنعت آب و برق کشور شد، با این پیشنهاد ۵۴ هزار میلیارد تومانی نیز تمام آثار هدفمندی یارانهها زیر سوال میرود و متوقف شد.
عضو کمیسیون تلفیق در پاسخ به این پرسش که آیا نامه آقای لاریجانی، رییس مجلس به مقام معظم رهبری در تصویب این ارقام موثر بوده است، گفت: با اعتراض مجلس گام دوم هدفمندی یارانهها متوقف شد اما با تصویب ۵۴ هزار میلیارد تومان امکان تامین درآمد برای دولت و نیز اپرداخت سهم تولید، سهم سلامت و بخش دولتی امکانپذیر نیست.
ثروتی تاکید کرد: برخی از نمایندگان میخواهند پیشنهاد جایگزینی در تلفیق ارایه کنند که در حد ۷۲ هزار میلیارد تومان برای هدفمندی یارانهها به تصویب برسد.
با این اوصاف عدم تفاوت اعتبار هدفمندی در بودجه امسال و سال قبل به معنای عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی در سال ۹۱ است.
به نظر میرسد این تصمیم که به دلیل افزایش فزاینده قیمتها در سالجاری و پیشگیری از عدم افزایش بیشتر اتخاذ شده است با مخالفت شدید دولت روبهرو شود چراکه دولت مصر بر اجرای فاز دوم هدفمندی یارانههاست و حتی مقدمات اجرای مرحله دوم این طرح را نیز عملیاتی کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد