3 - 11 - 2024
توقف نبض فولاد نزدیک است! کاهش ۵۸۰میلیون دلاری ارزآوری فولاد
گروه معدن- در نیمه نخست سالجاری ۳میلیارد و ۹۱میلیون دلار صادرات فولاد داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۱۶درصدی (۵۸۵میلیون دلار) را نشان میدهد. اکنون اغلب کارخانجات فولادی بهویژه واحدهای تولید مقاطع با حداقل ظرفیت کار میکنند زیرا محصول آنها خریدار ندارد. در نتیجه مسوولان باید برای این موضوع چارهاندیشی کنند که از سرگیری صادرات یکی از اصلیترین راهکارهاست. این موضوع از آن جهت مهم است که فولاد در شرایط کاهش قیمت نفت میتواند به توسعه اقتصادی و ارزآوری کشور کمک کند.
در تابستان که مشکل برق وجود داشت، بازار فولاد و ضایعات با ثبات نسبی همراه شد و پس از آن هم توقف صادرات مقاطع فولادی روی بازار اثر گذاشت. با توجه به کاهش مصرف داخلی بهدلیل قرارگرفتن در فصل سرما، کارشناسان اظهار امیدواری میکنند که صادرات مقاطع فولادی از سر گرفته شود و بازار فولاد رونق بگیرد. اعمال برخی مشوقهای صادراتی و حذف ارز نیمایی برای صادرکنندگان مقاطع فولادی میتواند بازار پررونقی را برای صنعت فولاد به ارمغان بیاورد.
بررسی وضعیت صادرات زنجیره آهن و فولاد از ابتدای سالجاری تا پایان شهریورماه نشان میدهد که در این مدت درمجموع ١٣میلیون و ٨٩٧هزار تن به ارزش ۳میلیارد و ۹۱میلیون دلار محصولات فولادی صادر شده که نسبت به نیمه نخست پارسال که ۱۴میلیون و ١٢٢هزار تن به ارزش 3میلیارد و ۶٧۶میلیون دلار بود. از نظر وزنی 2درصد و از نظر ارزش ۱۶درصد کاهش یافته است.
بر این اساس، در نیمه نخست امسال یکمیلیون و ٧٢٩هزار تن مقاطع طویل فولادی به ارزش ۸۳۰میلیون دلار صادر شده که نسبت بهمدت مشابه پارسال از نظر وزنی ٣٢درصد و از نظر ارزشی ٢٢درصد افزایش یافته است. همچنین در این مدت ۵٢هزار تن مقاطع طویل فولادی به ارزش ۴۹میلیون دلار وارد کشور شده که از حیث وزن ۷درصد کاهش اما از حیث ارزش ۱۰درصد افزایش یافته است.
در این بازه زمانی ١٧٠هزار تن به ارزش ١١٣میلیون دلار صادرات مقاطع تخت فولادی داشتیم که حجم صادراتی این مقاطع ٢۶درصد وزنی و همچنین ٢۵درصد ارزشی کاهش یافته است. ٧٠۵هزار تن به ارزش ٧٢١میلیون دلار نیز از این محصول وارد کشور شده که از نظر وزنی 2درصد کاهش اما از نظر ارزش ١٣درصد افزایش یافته است. صادرات محصولات فولادی در ششماهه نخست امسال یکمیلیون و ٨٩٩هزار تن به ارزش ٩۴٣میلیون دلار بوده که نسبت بهمدت مشابه پارسال حجم صادرات ٢۴درصد و ارزآوری ١٣درصد افزایش یافته است. همچنین ٧۵٧هزار تن به ارزش ٧٧٠میلیون دلار محصولات فولادی طی ششماهه ابتدایی امسال وارد کشور شده که به لحاظ وزنی ۲درصد کاهش رخداده اما از نظر ارزبری شاهد رشد ۱۳درصدی هستیم.
از ابتدای سالجاری تا پایان شهریورماه، 2میلیون و ٧٧۴هزار تن فولاد میانی به ارزش یکمیلیارد و ٣٠٧میلیون دلار صادر شده است که نسبت به ششماهه پارسال از نظر وزنی ٢۵درصد و از نظر ارزشی ٢٩درصد کاهش یافته است. ٣٢٠٠ تن به ارزش یکمیلیون و ٩٠٠هزار دلار نیز از این محصول طی نیمه نخست امسال واردات داشتیم که ٩۵درصد رشد وزنی و ٣۵درصد افزایش ارزبری اتفاق افتاده است.
صادرات آهن اسفنجی نیز از ٩٠٣هزار تن به ارزش ٢٣٢میلیون دلار در نیمه نخست پارسال به ۵٩۶هزار تن به ارزش ١۴۶میلیون دلار در نیمه نخست امسال رسیده که بیانگر افت ۳۴درصدی در وزن و کاهش ۳۷درصدی در ارزش است.
5میلیون و ٣٨٠هزار تن به ارزش ۴۵۴میلیون دلار صادرات گندله سنگآهن داشتیم که نسبت به ششماهه ابتدایی سال گذشته، به لحاظ وزنی ١۶درصد رشد کرده اما به لحاظ ارزش افت 9/1درصدی را نشان میدهد.
صادرات کنسانتره سنگآهن با افت 4درصدی به لحاظ وزنی از 3میلیون و ٣۶۴هزار تن به 3میلیون و ٢۴۶هزار تن رسیده است؛ ارزش صادراتی آن نیز به لحاظ ریالی با افت ١٩درصدی از ٢٩٨میلیون دلار به ٢۴١میلیون دلار رسیده است.
طی نیمه نخست امسال، واردات گندله سنگآهن و کنسانتره سنگآهن به کشور صفر بوده است.
محدودیتهای فزآینده برق که ادامهدار است، تولید شماهه فولاد میانی کشور را حدود1/1میلیون تن به ارزش بیش از ۴۵۰میلیون دلار کاهش داده است. بیشترین نرخ افت تولید زنجیره فولاد در میلگرد، نبشی و ناودانی و شمش فولادی به ترتیب با 7/11 و 6/9 و 5/8درصد کاهش مواجه بوده است. افزایش 2/10درصدی تولید آهن اسفنجی در برابر کاهش 7/5درصدی تولید فولاد میانی، خبر خوبی برای فولادسازانی است که هنوز زنجیره خود را تکمیل نکردهاند. کاهش ۴درصدی تولید گندله سنگآهن همزمان با رشد ۱۶درصدی صادرات آن، موجب نگرانی تولیدکنندگان آهن اسفنجی است. رشد 5/5درصدی تولید در ورق گرم خبر خوبی بهشمار میآید که تداوم آن نیازمند کنترل هدفمند واردات است؛ همچنین افت تولید در ورق سرد نیز در شرایط افزایش تولید خودرو و لوازم خانگی قابلتامل است.
بازار فولاد منتظر از سرگیری صادرات
پیشتر در این خصوص یک فعال فولادی گفته است: فعالیت کارخانجات تولید مقاطع فولادی با ظرفیت محدود روی بازار صنایع فولادی وابسته به آن از جمله ضایعات آهن هم تاثیر گذاشته است و تولیدکنندگان و سایر فعالان این صنعت منتظر از سرگیری صادرات هستند.
عباس عظیمی اظهار کرد: حتی نوسان قیمت دلار هم تاثیر چندانی روی بازار صنایع فولادی نداشته است. وی ادامه داد: در اغلب موارد، افزایش قیمت دلار بهصورت مستقیم در بازار فولاد و بهتبع آن در بازار ضایعات آهن تاثیر میگذارد اما اکنون شرایط متفاوت است و این بازار از قیمت دلار هم متاثر نیست. وی تصریح کرد: در زمان حاضر، تولید مقاطع فولادی بیشتر از مصرف داخلی آن بوده و ممنوعیت صادرات هم موجب شده است تا بازار فولاد از قیمت دلار تاثیر نپذیرد و یک رکود نسبی بر بازار حاکم باشد.
این فعال فولادی با بیان اینکه اکنون موانعی برای صادرات شمش فولادی به افغانستان، پاکستان و کردستان عراق وجود دارد، بیان کرد: این بازارها در اختیار صادرکنندگان کشورهای منطقه قرار گرفته و علاوه بر آن فروش و تولید مقاطع فولادی را هم در کشورمان کاهش داده است. عظیمی با تاکید بر اینکه بازار ضایعات آهن بهصورت مستقیم از بازار مقاطع فولادی تاثیر میپذیرد، توضیح داد: در تابستان که مشکل برق وجود داشت، بازار فولاد و ضایعات با ثبات نسبی همراه شد و پس از آن هم توقف صادرات مقاطع فولادی روی بازار اثر گذاشت.
وی ابراز امیدواری کرد که طی ماههای آینده و با توجه به کاهش مصرف داخلی بهدلیل قرارگرفتن در فصل سرما، صادرات مقاطع فولادی از سر گرفته شود و بازار فولاد رونق بگیرد. او افزود: اعمال برخی مشوقهای صادراتی و حذف ارز نیمایی برای صادرکنندگان مقاطع فولادی میتواند طی ماههای آینده بازار پررونقی را برای صنعت فولاد به ارمغان بیاورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد