28 - 11 - 2022
توقیف نفتکش هندی سیاسی نیست
گروه انرژی - نفتکش هندی به دلیل آلودهسازی عمدی آبهای ایران در خلیج فارس توقیف شد. این در حالی است که هند این اتهام را رد کرده و میگوید ایران این کشتی را بیدلیل توقیف کرده است. مذاکرات ایران و هند برای حل این مساله ادامه دارد.
ایران اعلام کرد که تهران و دهلی در تلاش برای حل مناقشه توقیف یک نفتکش هندی توسط ایران به دلیل آلودهکردن آبهای خلیجفارس هستند. این مذاکرات در حالی ادامه دارد که هند اتهام آلودهکردن آبهای خلیجفارس توسط این کشتی را رد کرده است و سرویور آمیتاوا بانرجی، رییس کشتیرانی هند اعلام کرده که ایران این کشتی را بیدلیل توقیف کرده است.
شرکت کشتیرانی دولتی هند که مالک این نفتکش است، اعلام کرده که این کشتی حامل نفتخام و از عراق عازم هند بوده و هنگام توقیف در نزدیکی آبهای ایران تردد نمیکرده است اما سفارت ایران در هند در بیانیهای توقیف این نفتکش را یک مساله کاملا فنی و غیرسیاسی عنوان کرده است.
در این بیانیه آمده است: نفتکش هندی پس از هشدار مرکز امداد اضطراری دریایی توقیف شده است. مرکز امداد اضطراری دریایی یک سازمان دریایی مستقل در بحرین برای مبارزه با آلودگیهای دریایی است.
یک مقام ایرانی که خواست نامش فاش نشود به ایسنا گفته است: این نفتکش سوئزماکز هندی متهم به تخلیه زباله و آب آغشته به نفت خام در حوالی جزیره لاوان است. کشتیهای سوئز ماکز نفتکشهایی با اندازه متوسط و قادر به حمل یک میلیون بشکه نفت هستند.
مقامات بندری استان هرمزگان اما در گفتوگو با مانا ضمن تایید خبر توقیف این کشتی هندی اعلام کردند: این کشتی امروز از خوزستان به لنگرگاه بندرعباس هدایت شد و توسط افسران کنترل و بازرسی (PSC) بندر مورد بازرسی قرار گرفت که در جریان این بازرسی نقص فنی این کشتی مشخص شد.
طبق اعلام مسوولان بندری هرمزگان، این نقص فنی مربوط به تجهیزات جدا کننده مواد نفتی از آب بوده که از زمان حرکت کشتی از مبدا وجود داشته و به آن توجهی نشده است.
به گفته مقامات بندری استان هرمزگان با توجه به اعتراف خدمه این کشتی هندی به تخلیه عمدی پسابهای نفتی در آبهای ایران در خلیج فارس و محرز شدن تخلف و جرم آن؛ کشتی یادشده برابر با قوانین ملی و بینالمللی تا اطلاع ثانوی در توقیف فنی خواهد بود.
مقامات محیطزیست ایران در اظهارنظر اولیه خود اعلام کردند کشتی یادشده بخشی از آب توازن حاوی نفت خود را حدود ۳۰ مایلی شرق جزیره لاوان تخلیه کرده که این امر موجب بروز لکه نفتی به طول حدود ۱۰ مایل شده است. این اتفاق در حالی رخ داده که خلیج فارس از سوی سازمان بینالمللی دریانوردی منطقه حساس و ویژه دریایی معرفی شده و آلوده کردن آن برابر قوانین بینالمللی و ملی ممنوع است و جرم محسوب میشود.
معاون دریایی سازمان بنادر هم در گفتوگویی با فارس ضمن بیان اینکه نفتکش هندی که عمدا اقدام به تخلیه نفت در آبهای خلیج فارس کرده بود در توقیف اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان است، گفت: این خطا محرز شده و باید از طریق بیمه P&I کشتی، خسارت پرداخت شود.
سیدعلی استیری درباره توقیف نفتکش هندی در آبهای ایران به دلیل ایجاد آلودگی نفتی اظهار داشت: روز هشتم مردادماه یک فروند نفتکش هندی با عنوان Desh Shanti با تخلیه غیرقانونی آب توازن، عمدا موجبات ایجاد آلودگی نفتی را در خلیجفارس فراهم کرد.
وی با بیان اینکه این آلودگی نفتی از طریق عکس ماهوارهای کاملا محرز است، ادامه داد: این نفتکش بخشی از آب توازن خود را که حاوی نفت بوده است، در ۳۰ مایلی شرق جزیره لاوان تخلیه کرده و این امر موجب بروز لکه نفتی به طول حدود ۱۰ مایل شده است.
وی با اشاره به اینکه منطقه خلیج فارس طبق قانون سازمان جهانی دریانوردی (IMO)، منطقه ویژه دریایی محسوب میشود، اضافه کرد: تمام شناورهایی که در منطقه خلیجفارس و دریای عمان با هر پرچمی تردد میکنند، ملزم به گزارش سریع آلودگیها به مرکز منطقهای MEMAC هستند.
معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه نفتکش هندی بلافاصله توقیف شده است، اضافه کرد: تجهیزات نفتکش یادشده ظاهرا نقص فنی داشته است و خدمه با علم به وجود مشکل، اقدام به تخلیه آب توازن کردهاند بنابراین ایجاد این آلودگی، عمدی محسوب میشود و طبق قوانین بینالمللی باید جبران خسارت هم انجام شود.
استیری با اشاره به اینکه سازمان بنادر و دریانوردی، اطلاعات و مدارک لازم را در این مورد گردآوری کرده است، تصریح کرد: این نفتکش برای بازرسیهای
فنی - ایمنی به بندرعباس منتقل شد تا این امر توسط کارشناسان سازمان بنادر و دریانوردی انجام شود.
معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به اینکه نفتکش هندی هماکنون در توقیف فنی – ایمنی سازمان بنادر و دریانوردی ایران است، یادآور شد: تا این نواقص برطرف نشود، کشتی حرکت نخواهد کرد.
استیری ادامه داد: طبق قوانین بینالمللی دریانوردی، نفتکش یادشده باید از طریق بیمه P&I خود، خسارت ایجاد آلودگی در خلیج فارس را پرداخته و تضامین لازم را در اینباره به سازمان بنادر و دریانوردی ایران ارایه دهد.
معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه نفتکش هندی در توقیف فنی – ایمنی اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان است، توقیف آن توسط سپاه پاسداران را قویا تکذیب کرده و این مباحث را فرافکنی برخی رسانههای معاند اعلام کرد.
رییس و مدیر شرکت کشتیرانی هند در اینباره مدعی شده است: این نفتکش در نزدیکی آبهای ایران نبود.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در اینباره گفته است: توقیف نفتکش هندی بر اساس قوانین بینالمللی صورت گرفته است. هرگونه شائبه سیاسی درباره توقف این کشتی را رد میکنم و این تصمیم صرفا بر اساس موضوعات فنی و مقررات دریایی گرفته شده است.
عراقچی گفته بود: این کشتی آلودگی بسیار وسیعی در خلیج فارس ایجاد کرده است و براساس قوانین بینالمللی موظف بودیم که این کشتی را متوقف کنیم تا بررسیهای لازم انجام شود. اگر اثبات شود آلودگی توسط این کشتی ایجاد شده باید طبق مقررات خسارتها پرداخت شود. محیطزیست برای همه کشورهای حوزه خلیج فارس اهمیت زیادی دارد، مسلما پس از بررسیهای لازم طبق قوانین و مقررات بینالمللی با این نفتکش هندی برخورد خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد