24 - 01 - 2023
تولید نفت ایران کاهش یافت
تولید نفت ایران در دوسال گذشته میلادی در اوپک در حالی به سه میلیون و ۵۴۴ هزار بشکه سقوط کرده که عربستان در کسب درآمدهای نفتی، تعداد دکلهای حفاری، ذخایر و صادرات نفت دو تا سه برابر بیش از این عملکرد داشته است.
دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با انتشار گزارشی آخرین وضعیت تولید، صادرات، ذخایر و درآمدهای نفتی ایران و عربستان سعودی را در دو سال گذشته میلادی مورد مقایسه قرار داده است.
بر این اساس در سال ۲۰۱۰ میلادی شاخص تولید ناخالص داخلی ایران به ۲۲۱/۳۵۷ میلیارد دلار رسیده و این در حالی است که تولید ناخالص داخلی عربستان سعودی با افزایش دو برابری نسبت به ایران به ۶۹۱/۴۴۳ میلیارد دلار رسیده و در جایگاه نخست کشورهای عضو اوپک قرار گرفته است.
درآمد نفتی عربستان ۳ برابر ایران
ارزش کل صادرات نفتی ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی به ۵۷۱/۷۱ میلیارد دلار رسیده و این در حالی است که در سال ۲۰۰۹ میلادی این رقم ۳۴۱/۵۶ میلیارد دلار، در سال ۲۰۰۸ حدود ۰۵۰/۸۷ میلیارد دلار، در سال ۲۰۰۷ حدود ۲۱۴/۶۶ میلیارد دلار و در سال ۲۰۰۷ میلادی این رقم ۷۱۹/۵۷ میلیارد دلار ارزیابی شده بود.
این در حالی است که عربستان سعودی در سال ۲۰۱۰ میلادی رقمی معادل ۱۹۳/۱۹۶ میلیارد دلار و امارات متحده عربی ۰۲۷/۷۴ میلیارد دلار درآمد نفتی داشتهاند.
جایگاه سومی از آن ایران
این ارقام عربستان و امارات را در جایگاه نخستین و دومین کشور پردرآمد نفتی عضو اوپک قرار میدهد و ایران در جایگاه سوم این فهرست قرار میگیرد.
از سوی دیگر مطابق با این گزارش رسمی، میزان کل درآمد نفتی کشورهای عضو اوپک در سال ۲۰۱۰ میلادی ۰۶۶/۷۴۵ میلیارد دلار ارزیابی
شده است.
رشد ۲۴ درصدی ذخایر نفتی عراق
ذخایر نفتی اثبات شده ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی به ۷۰/۱۵۱ میلیارد بشکه رسیده که این رقم در سال ۲۰۰۹ میلادی رقمی معادل ۰۱۰/۱۳۷ میلیارد بشکه اعلام شده بود که این به معنای رشد ۳/۱۰ درصدی ذخایر اثبات شده ایران در سال ۲۰۱۰ است.
در این میان میزان ذخایر نفتی اثبات شده عربستان سعودی ۵۱۶/۲۶۵ میلیارد بشکه ارزیابی شده که این رقم نسبت به سال ۲۰۰۹ بدون تغییر بوده است. میزان ذخایر نفتی اثبات شده عراق نیز ۱۰۰/۱۴۳ میلیارد بشکه اعلام شده که این رقم نسبت به ۰۰/۱۱۵ میلیارد بشکه سال ۲۰۰۹ رشد ۴/۲۴ درصدی داشته است.
میزان ذخایر نفتی اثبات شده کویت در این سال ۵۰۰/۱۰۱ میلیارد بشکه، عمان ۵۰۰/۵ میلیارد بشکه، قطر ۳۸۲/۲۵ میلیارد بشکه، سوریه ۵۰۰/۲ میلیارد بشکه و امارات ۸۰۰/۹۷ میلیارد بشکه اعلام شده است. میزان ذخایر نفتی اثبات شده کل کشورهای خاورمیانه ۲۶۶/۷۹۴ میلیارد بشکه ارزیابی شده است.
همچنین ذخایر گازی اثبات شده در ایران طی سال ۲۰۱۰ میلادی ۰۹۰/۳۳ تریلیون مترمکعب بوده که این رقم نسبت به ۶۱۰/۲۹ تریلیون مترمکعب سال ۲۰۰۹ میلادی رشد ۸/۱۱ درصدی داشته است.
دکلهای حفاری عربستان ۲ برابر ایران
تعداد دکلهای نفتی فعال در ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی تعداد ۵۴ و در سال ۲۰۰۹ این رقم ۵۲ اعلام شده است. در سال ۲۰۱۰ تعداد دکلهای فعال عربستان سعودی ۹۸ دکل اعلام شده که این رقم در سال ۲۰۰۹ حدود ۱۰۲ دکل اعلام شده بود. تعداد دکلهای فعال در خاورمیانه ۴۰۰ و در کل کشورهای عضو اوپک ۵۲۶ ارزیابی شده است.
بر این اساس در سال ۲۰۱۰ میلادی تعداد چاههای نفتی تکمیل شده در ایران ۱۸۶ اعلام شده که این رقم در سال ۲۰۰۹ میلادی ۱۶۰ اعلام شده بود. تعداد کل چاههای اوپک ۲۸۲۰ و تعداد این چاهها در کل جهان ۹۷۱۴۰ اعلام شده است.
تعداد چاههای در حال تولید نفت ایران در سال ۲۰۱۰ حدود ۲۰۶۴ و تعداد چاههای در حال تولید کل کشورهای اوپک ۳۷ هزار و ۴۷۹ اعلام شده است.
صادرات نفت عربستان ۵/۲ برابر ایران
بر این اساس نرخ متوسط تولیدات روزانه نفتخام ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی سه میلیون و ۵۴۴ هزار بشکه اعلام شده که این رقم برای کل کشورهای اوپک ۲۹ میلیون و ۱۸۳ هزار و برای عربستان سعودی هشت میلیون و ۱۶۵ هزار اعلام شده است.
ظرفیت پالایشی اعضای ایران در سال ۲۰۱۰ یک میلیون و ۷۴۱ هزار بشکه در روز اعلام شده است. در آبادان میزان تولید ۴۲۱ هزار بشکه، در اراک ۱۸۱ هزار، در تهران ۲۴۵ هزار، در اصفهان ۳۵۰ هزار، تبریز ۱۱۱ هزار، شیراز ۶۰ هزار، کرمانشاه ۲۲ هزار، لاوان ۲۹ هزار و بندرعباس ۳۲۲ هزار بشکه در روز اعلام شده است.
کاهش ۳۸ هزار بشکهای
تولید نفت ایران
شایان ذکر است داوجونز به نقل از منابع غیررسمی اعلام کرد تولید نفت ایران در تیرماه سالجاری با ۳۸ هزار بشکه در روز کاهش نسبت به ماه قبل از آن به ۶۲۵/۳ میلیون بشکه در روز رسید.
تازهترین آمارهای داو جونز نشان میدهد میزان تولید کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت طی ماه جولای به بالاترین حد خود از اواخر سال ۲۰۰۸ میلادی رسیده است.
افزایش بیسابقه تولید نفت اوپک طی ماه جولای موجب افزایش انتقادات داخلی و بینالمللی از بیتاثیر بودن سیستم سهمیهبندی اوپک خواهد شد. کارشناسان انرژی بر این باورند که سیستم سهمیهبندی اوپک طی سالهای اخیر تاثیر و کارایی خود را از دست داده است.
تولید ۸/۱ میلیون بشکه بیشتر
از سهمیه عربستان
همچنین تولید نفت عربستان در ماه جولای ۲۰۱۱ به ۸۵/۹ میلیون بشکه در روز رسید که این رقم از سهمیه تولیدی این کشور در اوپک ۸/۱ میلیون بشکه بیشتر است.
یک مقام آگاه از کشورهای خلیجفارس تاکید کرد: عربستان به قول خود درخصوص افزایش تولید نفت عمل کرده و میزان تولید نفت این کشور طی ماه جولای به بالاترین حد خود از اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی رسیده است.
این مقام آگاه افزود: میزان تولید نفت عربستان طی ماه جولای به طور میانگین به بیش از ۸۵/۹ میلیون بشکه در روز رسیده است تا تقاضای مازاد کشورهای آسیایی و رشد تقاضای داخلی خود را تامین کند. این رقم بالاترین رکورد تولید نفت عربستان از اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی و زمان جنگ ایران و عراق است که میزان تولید نفت ایران به شدت کاهش یافت.
آسیاییها بزرگترین خریدار
نفت ایران
میزان صادرات نفتی ایران در سال ۲۰۱۰ به کل کشورهای جهان دو میلیون و ۲۴۸ هزار بشکه در روز ارزیابی شده که از این میزان ۷۶۴ هزار بشکه به اروپا، یک میلیون و ۳۶۷ هزار بشکه به آسیا و اقیانوسیه و ۱۱۷ هزار بشکه به آفریقا صادر شده است.
صادرات نفتی اوپک به کل جهان در سال ۲۰۱۰ حدود ۲۲ میلیون و ۷۷۷ هزار بشکه در روز اعلام شده است.
کل صادرات گاز طبیعی ایران در ۲۰۱۰ حدود هشت میلیارد و ۴۲۹ میلیون متر مکعب اعلام شده که این رقم نسبت به صادرات گازی ایران در سال ۲۰۰۹ رشد ۶۶/۴۸ درصد ارزیابی شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد