10 - 03 - 2017
تو فکر یک سقفم
گروه میراث فرهنگی- اسپهبد شروین نام یکی از بزرگان دربار باوندیان است؛ نامی که بعدها صاحب دیگری هم پیدا کرد. شهاب سنگی که در سال ۲۳۱ هجری خورشیدی در مازندران سقوط کرد و بعدتر موجب ساخت برجی تاریخی شد. برج «رسکت» ساخته سال ۴۱۳ هجری قمری است. برجی چندمنظوره که هم برای یادمان شهابسنگ معروف ساخته شده و هم مزار یکی از بزرگان خاندان باوند است.
برج رسکت ۱۸ متر ارتفاع دارد و محیط آن در پایین حدود ۱۵ متر است. حد فاصل قسمت فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج با مقرنسکاری تزئین شده است و دو کتیبه آجری نیز به خط پهلوی ساسانی و خط کوفی روی آن به چشم میخورد.
این برج در شیب تند کوهی سنگی بنا شده و همواره این سوال مطرح بوده که این بنای آجری چگونه در این شیب تند پابرجا مانده است. با طرح این سوال گمانهای در اطراف برج زده شد و طی آن بخشی از سکوی آجری نمایان شد که سطح شیب را برای معماران برج از بین برده است. معماران این برج با استفاده از تراشیدن سنگهای کوه، حفرهای سنگی را به وجود آوردند تا بتوانند سکوی آجری را در داخل آن بنا کنند.
برج رسکت مدور است با سقفی مخروطی که قطر قسمت داخل آن حدود ۵۷ متر است. لب برج با ردیف مضاعفی از مقرنسهای آجری مزین به نقوش گچبری آذین شده است. در پایین این مقرنسها کتیبهای باشکوه به خط کوفی به کمک گچبری نقش شده است. البته دوسوم این کتیبه از میـان رفته است. حروف کتیبه به رنگ سفید بر زمینهای به رنگ آبی جلوهگری میکند.
بالای در کتیبه دیگری که آن هم از گچ ساخته شده و بسیار آسیب دیده به چشم میخورد. این کتیبه شامل چهار سطر است که سه سطر اول و نصف از سطر چهارم به خط کوفی ریحان مشابه خط کتیبه فوقانی است و نیم دیگر از سطر چهارم به خط پهلوی. متنی که به خط کوفی نوشته شده توسط خطی عمودی به دو بخش تقسیم شده که یکی آیات قرآنی و دیگری مطالب تاریخی است. خط عمودی دیگری نوشتههای کوفی را از متن پهلوی جدا ساخته است. این برج در سال ۱۳۱۲ ثبت ملی شده است
سقف حلبی برداشته میشود
برج تاریخی رسکت سالهای سال با سقفی از جنس حلبی در برابر رطوبت شمال دوام آورده است؛ سقفی که سال آینده قرار است ترمیم شود. معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران از مسقف کردن برج رسکت در سال ۹۶ خبر داد.
مهدی ایزدی در گفتوگو با ایسنا گفت: به دلیل نبود بودجه کافی برای مسقف کردن برج رسکت، این بنا شش سال پوشش حلبی را که به عنوان حفاظتی در برابر باران و رطوبت بوده تحمل کرده است.
او ادامه داد: در سالجاری ۵۰ میلیون تومان اعتبار در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفت تا کارهای اولیه مسقف کردن این بنا را انجام دهد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: از آنجا که نمیتوان هر سقفی را به دلیل فیزیک بنا در رسکت استفاده کرد، براساس طرح مشاور دو گزینه در اختیار قرار دارد که در هر دو نوع مصالح آجر در نظر گرفته شده است. این طرحها را باید به تهران ارسال کرد و هرکدام که سازمان میراث فرهنگی مورد پذیرش قرار داد اجرایی میشود. وی با بیان اینکه عملکرد کند مسقف کردن این بنا به دلیل نبود بودجه کافی بوده است، گفت: برج رسکت با قدمتی هزار ساله از بناهای زیبا و تاریخی استان مازندران و شهر ساری محسوب میشود که مربوط به سال پنجم هجری قمری است. معاون میراث فرهنگی مازندران در مورد نبود تابلوی مناسب برای معرفی این بنا در ورودی این اثر تاریخی گفت: در حال حاضر در حال شناسایی مکانهای تاریخی بدون شناسنامه هستیم تا با تابلو دارکردن این اماکن تبلیغات گردشگری استان را رونق ببخشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد