22 - 12 - 2022
جای آجیل خالی
گروه بازرگانی- اسفند که نزدیک میشود خریدهای نوروزی نیز شروع میشود، تامین نیاز مصرفکننده در بازار پایان سال به کنترل قیمتها نیاز دارد. چند سالی است که نمایشگاههای بهاره با عرضه مستقیم کالاهای اساسی به فرصت مناسبی برای بخشی از این خرید تبدیل شده است. یکی از این نمایشگاهها از دیروز در مصلی تهران آغاز به کار کرد. چهار نمایشگاه دیگر تهران نیز در حکیمیه تهرانپارس، فرهنگسرای خاوران، پارک ارم و بوستان ولایت از ۹ تا ۲۰ اسفندماه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب به عرضه کالاهای مورد نیاز مردم میپردازند.
نرخ دولتی در نمایشگاه بهاره
مدیرکل تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت از آغاز به کار نمایشگاه عرضه مستقیم مواد غذایی از روز چهارشنبه در مصلی تهران خبر داد و گفت: در نمایشگاههای بهاره و این نمایشگاه، ۳۰ هزار تن مرغ، ۱۰ هزار تن گوشت و ۳۰ هزار تن برنج
توزیع میشود.
علیاکبر پورکاوه گفت: این نمایشگاه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب آماده پاسخگویی به نیازهای مردم است.
مدیرکل تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: همچنین در نمایشگاههای بهاره نیز، ۳۰ هزار تن گوشت مرغ، ۱۰ هزار تن گوشت قرمز، ۱۰۰ هزار تن سیب و پرتقال، ۳۰ هزار تن برنج و ۱۰ هزار تن شکر به قیمت دولتی و مصوب عرضه خواهد شد.
وی تصریح کرد: بر این اساس، قیمت هر کیلوگرم برنج ۳۸۰۰ تومان، مرغ منجمد ۵۱۰۰ تومان و گوشت قرمز منجمد ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان است.
علی پورکاوه، مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت صنعت، معدن و تجارت از واردات گوشت گرم قرمز استرالیایی خبر داد و اظهار کرد: براساس برنامهریزیهای انجام شده واردات لاشه گرم گوشت قرمز از استرالیا بهطور ویژه آغاز شده است.
پورکاوه با بیان اینکه ترخیص این گوشتها از یکشنبه بهصورت ویژه در فرودگاه امام خمینی (ره) آغاز شده است، گفت: همه گوشتهایی که از قبل ثبت سفارش شدهاند از یکشنبه وارد کشور شدهاند.
وی درباره زمان توزیع گوشت قرمز در شبکههای توزیع خاطرنشان کرد: به محض ترخیص این گوشتها به میزان کشش بازار در فروشگاههای زنجیرهای توزیع و مابقی آن ذخیرهسازی میشود.
مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان درباره قیمت توزیع گوشت قرمز منجمد گفت: قیمت توزیع آن براساس قیمت مصوب قبلی است به این معنی که ۱۴ هزار تومان قیمت فروش عمده و ۱۵ هزار تومان قیمت توزیع خرد آن است.
گوشت منجمد استرالیایی
در همین حال رییس اتحادیه گوشت گوساله نیز از عرضه گسترده گوشت منجمد ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومانی در نمایشگاه بهاره خبر داد.
علی خندان اظهار داشت: در حال حاضر قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی ۲۵ هزار تومان تعیین و به مغازهداران عرضه میشود در حالی که در نمایشگاه بهاره گوشت منجمد ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومانی به صورت گسترده عرضه خواهد شد.
علی خندان تصریح کرد: چهار نمایشگاه دیگر تهران نیز در حکیمیه تهرانپارس، فرهنگسرای خاوران، پارک ارم و بوستان ولایت از ۹ تا ۲۰ اسفند ماه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب به عرضه کالاهای مورد نیاز مردم میپردازند.
وی افزود: تمامی کالاهای ارایه شده در نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا با حداقل ۱۵ درصد تخفیف عرضه میشود.
مسوولان تنظیم بازار امیدوارند بازار مرغ نیز با توزیع مرغهای منجمد به آرامش برسد. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از آغاز توزیع ۷۰ هزار تن دیگر از ذخایر مرغ کشور خبر داد و گفت: این ذخایر به قیمت هر کیلوگرم ۵۱۰۰ تومان توزیع میشود ضمن اینکه تلاش داریم با توزیع این ذخایر، قیمت مرغ گرم در روزهای آینده به ۵۲۰۰ تومان برسد.
حسن رادمرد درخصوص دلایل گرانی مجدد مرغ در بازار گفت: علت این گرانی، تاخیر در زمان جوجهریزی و برنامهریزی تولیدکنندگان برای تطبیق برداشت بعدی مرغ در ایام پایانی سال به دلیل انگیزه برای فروش مناسبتر و قیمت بالاتر بوده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: میزان ذخایر مرغ کشور به ۱۲۰ هزار تن میرسد که البته بخشی از این ذخایر نیز در حال افزایش است. بر این اساس، تاکنون ۲۰ هزار تن از این ذخایر توزیع شده است؛ این در حالی است که ۲۰ هزار تن از این ذخایر، از محل واردات و یکصد هزار تن آن از محل مازاد تولید داخل بوده است.
وی تصریح کرد: با توجه به نوسانات قیمت مرغ، توزیع ۷۰ هزار تن مرغ منجمد در دستور کار قرار گرفته است که از روز گذشته تزریق آن به بازار تهران و سایر شهرهای دیگر آغاز شده است ضمن اینکه توزیع مرغ در میادین میوه و ترهبار در تهران صورت میگیرد.
به گفته رادمرد، قیمت مرغ منجمد در حال توزیع ۵۱۰۰ تومان است ضمن اینکه براساس برنامهریزیهای صورت گرفته قرار بر این است که قیمت مرغ گرم به ۵۲۰۰ در بازار برسد.
قیمت مرغ در روزهای گذشته در بازار در برخی مناطق به ۶۵۰۰ تومان هم رسیده است.
درخواست افزایش نظارت بر بازار
وجود محصولات مورد نیاز مردم به اندازه کافی و قیمت مناسب در بازار همان هدفی است که کارگروه تنظیم بازار در راستای آن میکوشد. یکی دیگر از مسایل مورد تاکید در این کارگروه بحث نظارت و مدیریت دقیق بازار است.
معاون اول رییسجمهور در جلسه کارگروه تنظیم بازار با تاکید بر ضرورت برخورد قاطع با متخلفین و افرادی که نسبت به افزایش خودسرانه قیمتها در شب عید اقدام میکنند، اظهار داشت: باید تلاش شود ضمن جلوگیری از سوءاستفادهگران، شرایطی فراهم شود تا مردم بتوانند در ایام پایانی سال به کالاهای مورد نیاز خود با قیمتهای مناسب دسترسی داشته باشند.
محمدرضا رحیمی با اشاره به اهمیت تنظیم بازار در ایام پایانی سال، بر لزوم مدیریت دقیق و افزایش نظارت بر بازار شب عید تاکید کرد.
وی همچنین از شورای اصناف، اتحادیهها و سازمان تعزیرات خواست فعالیت و نظارت خود را بیش از گذشته افزایش دهند و مانع از سوءاستفاده و اخلال سودجویان شوند.
در این جلسه که وزرای صنعت، معدن و تجارت، دادگستری و سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز حضور داشتند، آخرین وضعیت قیمت مواد پروتئینی بهویژه گوشت قرمز و گوشت مرغ ارایه و تصمیماتی در راستای کاهش قیمتها اتخاذ شد.
بررسی وضعیت بازار آجیل و خشکبار از دیگر موضوعاتی بود که در این جلسه به آن پرداخته شد و راهکارهای کنترل و کاهش قیمت این محصولات برای شب عید مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
آجیل شب عید
قیمت خشکبار در یک ماهه گذشته آنقدر افزایش داشته است که قطعا خیلی از مردم توان خرید آن را ندارند. در نمایشگاههای بهاره نیز خبری از توزیع آجیل با نرخ متعادلتر نیست. در این میان نگاه دقیقتر به این بازار نشان میدهد که اختلاف قیمت بارزی در میان خشکبار داخلی و وارداتی وجود دارد. به عنوان نمونه در حالی قیمت پسته خندان در بازار داخلی به کیلویی بیش از ۵۰ هزار تومان رسیده است که آمار گمرک ایران نشان میدهد در ۱۰ ماهه امسال ارزش هر کیلو پسته خندان صادراتی ایران حدود ۲/۸ دلار بوده است.
در ۱۰ ماهه سالجاری بالغ بر ۵/۸۵ هزار تن انواع پسته خندان به ارزش تقریبی ۷۰۰ میلیون دلار از کشور صادر شد. قیمت متوسط یک کیلو پسته صادراتی نیز در این مدت حدود ۲/۸ دلار بود.
اگر قیمت متوسط هر کیلو پسته صادراتی را حتی در دلار چهار هزار تومانی نیز ضرب کنیم، چیزی حدود ۳۲ هزار و ۸۰۰ تومان میشود که تفاوت فاحشی با قیمت کنونی هر کیلو پسته در بازار، یعنی ۵۰ هزار تومان دارد.
از سوی دیگر در حالی پسته یکی از سودآورترین محصولات صادراتی کشور در حوزه محصولات کشاورزی محسوب میشود که صادرکنندگان فعال در این حوزه به درستی شفافسازی نکردهاند که با ارز حاصل از صادرات خود چه میکنند.
براساس توافق ششبندی سازمان توسعه تجارت و بخشخصوصی قرار شده بود که صادرکنندگان یا ارز خود را در مرکز مبادلات ارزی عرضه یا در حساب بانک مرکزی سپردهگذاری کرده و سود آنرا دریافت کنند، یا راسا اقدام به واردات کالا با استفاده از ارز صادراتی نمایند یا اینکه ارز خود را در اختیار دیگران برای واردات کالا قرار دهند. با این وجود تاکنون هیچگونه آمار دقیقی در مورد هزینهکرد ارز صادراتی در هر یک از بخشهای مختلف منتشر نشده است.
از سوی دیگر زمینه صادرات پرسود در حالی برای صادرکنندگان محصولاتی مانند پسته به وجود آمده که بازار داخلی هم نیاز زیادی به اینگونه محصولات دارد و به نظر میرسد صادرکنندگان پر کردن جیب خود از سودهای کلان حاصل از صادرات را به تامین نیاز بازار داخلی آن هم در ایام نزدیک به پایان سال ترجیح دادهاند.
رییس شورای اصناف نیز با تایید این موضوع اعلام کرد که دلیل اصلی افزایش شدید قیمت پسته در بازار داخلی تمایل شدید به صادرات این محصول است.
در شرایطی که کشور با مسایل ارزی روبهرو است، صادرات پسته به عنوان یکی از محصولات با ارزش افزوده بالا میتواند به تامین ارز موردنیاز کشور کمک کند اما سوال کلیدی که تاکنون بیپاسخ مانده این است که ارز حاصل از صادرات پسته در کجا مصرف میشود؟ آیا به کشور بازمیگردد و صرف نیازهای داخلی میشود یا اینکه در بانکهای خارجی سپردهگذاری میشود و سود آن به جیب عده قلیلی میرود؟!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد