30 - 06 - 2017
جدال بر سر کاهش قیمت
به دنبال انتشار گزارشی از افزایش میزان ذخایر نفتخام و فرآوردههای نفتی آمریکا و افزایش نگرانیها در مورد مازاد عرضه که طی سه سال گذشته قیمت نفت را به شدت کاهش داده است، قیمت جهانی نفت دیروز نیز کاهش یافت.
قیمت نفت پس از کاهش حدودا ۲۰ درصدی از اواسط ماه می به این طرف طی هفته گذشته تا حدودی ترمیم شده بود اما گزارش انستیتوی نفت آمریکا نشان داد میزان ذخایر نفتخام این کشور در هفته منتهی به ۲۳ ژوئن ۸۵۱ هزار بشکه افزایش یافته و به ۵/۵۰۹ میلیون رسیده است. این در حالی است که تحلیلگران انتظار داشتند میزان ذخایر نفت آمریکا در این هفته کاهشی ۶/۲ میلیون بشکهای داشته باشد.
با وجود اینکه چند هفتهای از شروع سفرهای تابستانی آمریکا میگذرد، میزان ذخایر بنزین این کشور نیز ۴/۱ میلیون بشکه افزایش یافته است.
افزایش میزان ذخایر نفت و فرآوردههای نفتی آمریکا نشان میدهد با وجود تلاشهای اوپک برای کاهش میزان عرضه در بازار همچنان مقدار زیادی نفت در بازار وجود دارد.
بازار نفت با افزایش تولید نفت شیل از سوی آمریکا و همچنین دو کشور لیبی و نیجریه، تصمیم اوپک را برای کاهش تولید تحتالشعاع قرار داده است. براساس گزارش کمیته بازرگانی آمریکا هماکنون قیمت نفت در هشت ماه گذشته به پایینترین حد خود طی هفته گذشته رسیده است.
طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت این کشور هفته گذشته ۲۰ هزار بشکه دیگر افزایش یافته و مجموع تولید نفت آمریکا هماکنون به ۳۵/۹ میلیون بشکه در روز رسیده است. این در حالی است که ذخایر نفتی این کشور به ۱/۵۰۹ میلیون بشکه رسیده است؛ عددی که ۱۰۰ میلیون بیش از پیشبینی پنج ساله این کشور است.
دردسر تازه اوپک
از سوی دیگر با رکود شدید اقتصادی برزیل طی سالهای گذشته تولید نفت این کشور با افزایش روبهرو شده اما تقاضای داخلی برزیل روند کاهشی به خود گرفته است.
برزیلیها با توجه به رشد منفی تقاضای داخلی خود به افزایش صادرات روی آوردهاند که این موضوع موجب از میان رفتن تلاشهای اوپک برای کاهش عرضه جهانی نفت و بهبود قیمت طلای سیاه شده است.
تولید نفت برزیل با رسیدن به ۵/۱ میلیون بشکه در روز به یک رکورد تبدیل شد که بیشترین رقم از سال ۲۰۱۰ به بعد محسوب میشود.
صادرات نفت برزیل در چهارماه نخست سال ۲۰۱۷ در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل ۳۹ درصد افزایش یافته است ضمن اینکه پالایشگاه «پترولیو برزیلیریو» این کشور که نیمی از صادرات نفت برزیل را عهدهدار است در پیشبینی خود اعلام کرده تا پایان سالجاری میلادی فروش بینالمللی نفت برزیل ۳۰ درصد افزایش مییابد.
اوپک در گزارش بازار نفت که در ماه جاری میلادی منتشر کرد، بر این باور است که برزیل در شش ماه دوم سال ۲۰۱۷ به دومین عرضهکننده بزرگ غیراوپکی نفت تبدیل میشود.
بر این اساس در حال حاضر برزیل به دردسر تازه اوپک برای تنظیم عرضه بازار نفت و بهای آن تبدیل شده است و تولیدکنندگان نفت این کشور برخلاف کشورهای اوپک هیچ محدودیتی در تولید نفت ندارند.
قیمت برنت به ۴۰ تا ۵۵ دلار میرسد
بر این اساس قیمت هر بشکه نفت برنت روز گذشته با ۱۰ سنت، معادل ۲۱/۰ درصد کاهش به ۴۶ دلار و ۵۵ سنت رسید. قیمت نفتخام آمریکا نیز ۱۸ سنت معادل ۴۱/۰ درصد کاهش داشت و به ۴۴ دلار و شش سنت رسید.
نگرش منفی به معاملات بازار نفت همچنان بر بازار حاکم است. این را راب تومل، تحلیلگر بازار سرمایه میگوید. او با این تعبیر که خرسها هنوز به خواب زمستانی نرفتهاند زیرا هنوز گرسنه هستند، درباره شرایط بازار نفت میگوید که دو نفت شاخص یعنی برنت و وست تگزاس اینترمدییت بازار نفت را وارد شرایط خرس کردهاند. به این معنی که جدال برای کاهش قیمتها ادامه دارد.
مدیر بزرگترین شرکت بازرگانی نفت جهان نیز پیشبینی کرد قیمتهای نفت برنت ظرف سه ماه آینده در محدوده ۴۰ تا ۵۵ دلار در هر بشکه خواهد ماند زیرا تولید بالاتر آمریکا، روند تعادل مجدد بازار را آهسته میکند.
ایام تیلور، مدیر ویتول در مصاحبهای به رویترز گفت: همه برای تعادل مجدد آماده میشدند و انتظار داشتند کاهش ذخایر در سهماهه دوم روی دهد و اگر به تحلیل کلان نگاه کنید این روند باید اتفاق افتاده باشد اما تاکنون چنین امری روی نداده و همه اشتباه مشابهی را مرتکب شدند.
در همین حال مدیرعامل شرکت روسنفت روسیه گفت، در صورتی که قیمت نفت برای مدتی طولانی در سطح ۴۰ دلار باقی بماند، تمام تولیدکنندگان به استثنای ایران، روسیه، عربستان، آمریکا و چند کشور دیگر باید از بازار بیرون بروند.
به گزارش رویترز، ایگور سچین، مدیرعامل شرکت روسنفت روسیه در مقالهای نوشت، این شرکت قصد دارد به سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان تبدیل شود و میزان هزینههای تولید نفت خود را به سطح شرکت آرامکوی عربستان برساند.
سچین در این مقاله که در روزنامه ایزوستیا منتشر شده، مینویسد: «ما باید روشهایی بیابیم که به ما اجازه میدهد بهرهوری شرکت را در تمامی مراحل زنجیره تولید از اکتشاف نفت و گاز گرفته تا خردهفروشی فرآوردههای نفتی افزایش دهیم.»
سچین افزود: رزنفت سال گذشته بزرگترین تولیدکننده مستقل گاز روسیه لقب گرفت و در جایگاه ششمین تولیدکننده بزرگ گاز جهان ایستاد. هدف ما تبدیل شدن به سومین شرکت بزرگ تولیدکننده گاز جهان تا ابتدای دهه آینده و رساندن تولید گازمان به ۱۰۰ میلیارد مترمکعب تا سال ۲۰۲۰ است. سهم ما از بازار روسیه باید به ۲۰ درصد افزایش پیدا کند.»
وی نوشت: شرکت تلاش خواهد کرد هزینههای تولید نفت خود را در درازمدت به سطح شرکت سعودی آرامکو برساند.
وی همچنین پیشبینی کرد، در صورتی که قیمت نفت برای مدتی طولانی در سطح ۴۰ دلار باقی بماند، نیمی از تولید نفت جهان از جمله در کشورهای برزیل و کانادا زیانده خواهد شد و تولیدکنندگان نفت شیل نیز احتمالا با «دشواریهایی» مواجه خواهند شد.
مدیرعامل شرکت روسنفت اظهار داشت: «تنها تولیدکنندگانی از روسیه، عربستان و تعدادی از پروژههای به صرفه در آمریکا، ایران و برخی دیگر از کشورها با هزینههای نسبتا پایین قادر خواهند بود در قیمتهای پایین نفت، دوام بیاورند.. تمام تولیدکنندگان دیگر باید (از بازار بیرون) بروند.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد