18 - 12 - 2022
جذب ۱/۲ میلیارد دلار سرمایه خارجی در سال ۹۱
| الهه بیگی| جذب یک میلیارد و ۲۵۷ میلیون دلار سرمایه خارجی در سال ۹۱، تصویب سه میلیارد دلار پروژه جدید، رشد ۱۴۱ درصدی نرخ جذب سرمایه گذاری خارجی و جذب بیش از چهار میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در سال گذشته جدیدترین برنامه های جذب سرمایه گذاری خارجی در کشور است که روز گذشته رییس کل سازمان سرمایه گذاری خارجی به تشریح آن پرداخت.
بهروز علیشیری در یک نشست خبری اظهار داشت: روند جذب سرمایه خارجی در شش سال اخیر دارای روند افزایشی بوده و از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار درسال ۸۶ به چهار میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار با ۱۴۱ درصد رشد در سال ۹۰ رسیده است.
رییس کل سازمان سرمایه گذاری خارجی اظهار داشت: آمار ورودی سرمایهگذاری خارجی ورودی کشور در سال جاری یک میلیارد و ۲۷۵ میلیون دلار بوده که البته این آمار برای مدت گذشته از سالجاری به صورت مقدماتی است.
وی با اشاره به اینکه آمار مربوط به سال ۹۱ در بهترین حالت در اردیبهشت یا خردادماه سال آینده ارایه می شود، خاطرنشان کرد: طی شش سال رقم ورودی سرمایه گذاری خارجی بیش از ۱۶ میلیارد دلار بوده است.معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه رقم سرمایه گذاری خارجی مصوب توسط هیات سرمایه گذاری در سال ۸۷ را ۷۹۰ میلیون دلار اعلام و تصریح کرد: این رقم با روند افزایشی در سال ۹۰ به چهار میلیارد و۶۰۰ میلیون دلار رسیده است که نشان از رشد ۴۸۰ درصدی دارد.
رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی فنی ایران با بیان اینکه در سال ۹۱ تاکنون سه میلیارد دلار پروژه مصوب داشتهایم، اضافه کرد: برآوردهای کمی تصویب ۵/۶ میلیارد دلار پروژه است که اگر این روند محقق شود نسبت به سال پایه از رشد ۷۲۰ درصدی در روند رشد جذب سرمایهگذاری خارجی در کشور برخوردار میشویم.وی با بیان اینکه در مجموع میزان سرمایه خارجی مصوب ۱۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بوده است، گفت: میزان جذب شده ۱۴ میلیارد دلار بوده که برای نخستین بار به میزان سرمایهگذاری مصوب نزدیک شده است.
رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی فنی ایران با اشاره به اینکه طی سالهای ۷۶ تا ۸۳ در مجموع ۱۰ میلیارد دلار سرمایه جذب شده است، گفت: این درحالی است که مجموع حجم سرمایهگذاری خارجی طی سالهای ۸۴ تا ۹۱ به ۶/۲۱ میلیارد دلار رسیده است.
علیشیری در ادامه با تاکید بر اینکه باید جذب سرمایهگذار خارجی کشور را تثبیت کنیم، اظهار کرد: سال گذشته بیش از چهار میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جذب کردهایم و باید با تلاش بتوانیم رتبه سوم را در منطقه در این زمینه حفظ کنیم.معاون وزیر امور اقتصادی با بیان اینکه ۵۰ تا ۵۵ درصد سرمایهگذاری خارجی طی سال گذشته در حوزه نفت، ۲۵ درصد حوزه صنعت و مابقی مربوط به سایر حوزهها بوده است، گفت: حدود ۴۸ درصد شرکتهای سرمایهگذار آسیایی و ۵۲ درصد اروپایی بودهاند و امروزه سرمایهگذارانی از آفریقا و آمریکا داریم که سهمشان کم است.
علیشیری با بیان اینکه برای جذب چهار میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی اگر هزینههای جاری را کنار بگذاریم هیچ هزینهای نکردهایم، گفت: معتقدم بازاریابی هزینه نیست و باید نگرش بودجهنویسی کشور که سنتی است دگرگون شود. در واقع هزینه برای جذب سرمایهگذاری خارجی، سرمایهگذاری برای آینده است.وی درباره میزان خروج سرمایه از کشور گفت: این رقم در ترازهای بانک مرکزی وجود دارد و تمرکز ما بیشتر جذب سرمایهگذار خارجی است.
علیشیری به ایجاد سیستم نرمافزار پنجره واحد سرمایهگذاری اشاره و اضافه کرد: مجموع عملیات تجهیز منابع به ویژه برای طرحهای توسعهای و زیربنایی طی دورههای گذشته ۳۱ میلیارد دلار بوده است.معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اهمیت بهبود فضای کسبوکار کشور به تاسیس دبیرخانه دایمی بهبود فضای کسبوکار برای اولین بار اشاره و خاطرنشان کرد: در این دبیرخانه در پنج حوزه فعالیت میکنیم که مهمترین آن مقرراتزدایی است.
اصلاح مقررات
وی با اشاره به برگزاری این نشست تخصصی و هفت نشست تخصصی برای بهبود فضای کسبوکار کشور تصریح کرد: در این نشستها در حوزه مقرراتزدایی شش مصوبه داشتهایم که یکی از آنها اصلاح آییننامه اجرایی قانون حفاظت و بهرهبرداری از مراتع است که به حوزه وزارت کشاورزی برمیگردد و در مرحله بررسی برای اجرا قرار دارد.
علیشیری بازنگری در آییننامه شرکتهای کارگزار دریایی، بندری، جادهای و هوایی را که مربوط به حوزه وزارت راه است از مصوبات دیگر این کارگروه اعلام کرد و گفت: اصلاح مقررات مربوط به تسهیل و راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای در حوزه وزارت صنعت و همچنین اصلاح قانون برای حل مشکل خرید زمین به وسیله شرکتهای ایرانی و خارجی در مناطق آزاد از دیگر مصوبات این کارگروه است که هیچیک تاکنون اجرا نشدهاند.
وی اصلاح قانون مربوط به دفاتر پیشخوان که به معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور ارایه شده اما هنوز اجرا نشده است را از دیگر مصوبات این کارگروه در راستای مقرراتزدایی اعلام و اضافه کرد: یکی دیگر از مصوبات مربوط به دریافت مجوز ساخت توسط شهرداریهاست و همچنین اصلاحیهای برای ثبت شرکتهای تجاری به تصویب رسیده است.
رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی فنی ایران به ماده «۱۱۱» قانون برنامه پنجم و اهمیت اجرایی شدن آن در سالجاری اشاره و اظهار کرد: در پی اجرایی شدن این قانون در ساختار سازمان سرمایهگذاری خارج بازنگری صورت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۰، ۲۰ مورد و در سال ۹۱، ۱۷ مورد مبادله متون سرمایهگذاری صورت گرفته است، گفت: در هر یک از سالهای ۹۰ و ۹۱ دو مورد موافقتنامه لازمالاجرا داشتهایم، یعنی از مجلس قانون گرفتهایم و به شرکت مربوطه ارایه کردهایم که این امر نقش مهمی برای سرمایهگذاری دارند.علیشیری خاطرنشان کرد: پنجره واحد سرمایهگذاری در سال ۹۱ عملیاتی میشود و در پی ایجاد این پنجره سرمایهگذار درخواستش را به صورت آنلاین ارایه و کد رهگیری دریافت میکند و میتواند روند پیشرفت درخواست را پیگیری کند.رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی فنی ایران در ادامه با بیان اینکه در راستای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی به ایجاد فرهنگ عمومی نیاز داریم، تصریح کرد: این فرهنگ اکنون رفتار دایمی نیست و در این راستا بیش از ۲۰۰ جلسه تخصصی برگزار شده است.
محور اقتصاد مقاومتی
وی با بیان اینکه این امر باید به دستور کار اجباری تبدیل شود، گفت: در واقع هیچ پروژه دیگری در حوزههای تخصصی در وزارتخانههای نیرو، راه، نفت و سایر وزارتخانههای قابل واگذاری به بخشخصوصی نباید صرفا از بودجه دولت استفاده کنند. در واقع اکنون نظامی موجود نیست که دستگاهها را ملزم به استفاده از این مدل کند و تا زمانی که این امر به دستور کار تبدیل نشود، نمیتوانیم خودمان را با کشورهای کره و چین در جذب سرمایهگذاری خارجی مقایسه کنیم.
علیشیری با بیان اینکه جذب سرمایهگذاری خارجی در حوزه وزارت نفت ملموس است، افزود: در حوزه وزارت راهوشهرسازی نیز تلاشهایی صورت میگیرد اما جز در چند پروژه مسکن جذب سرمایهگذاری صورت نگرفته است و در حوزه وزارت نیرو نیز اگرچه در گذشته تجربههای خوبی داشتیم اما این امر بایگانی شده و پروژههایی به صورت BOT نداریم.
وی با اشاره به اینکه محور اقتصاد مقاومتی بخشخصوصی است، تاکید کرد: وزارتخانههای شاهد پروژه باید در این زمینه فعالیت بیشتری داشته باشند.
وی همچنین به تاثیر بخشخصوصی در جذب روان سرمایهگذاری اشاره و اضافه کرد: اتاقهای بازرگانی ایران، تهران و انجمنهای تخصصی و اتاق تعاون باید الگوهایی برای ایجاد سرمایهگذاری خارجی فراهم کرده و محور کار شوند.
وی با اشاره به اینکه در دنیا اتاقهای بازرگانی نقش مهمی در جذب سرمایهگذاری خارجی ایفا میکنند، اضافه کرد: هر چه بخشخصوصی با طراوتی داشته باشیم، مدت مذاکره برای جذب سرمایهگذاری خارجی افزایش مییابد.
علیشیری با تاکید بر اینکه باید فضای کسبوکار ارتقا دهیم در مورد نتایج اجلاس نم اظهار کرد: موضوع روابط دو جانبه کشورها تحتالشعاع روابط مربوط به ۱۲۰ کشور حاضر در این اجلاس قرار گرفت و در واقع مسایلی مطرح شد که مورد توافق تمامی کشورها باشد.
رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی فنی ایران به کمیته دایمی این اجلاس در سطح وزرای اقتصادی اشاره و اضافه کرد: پیشنهاد کردیم این کمیته فعال شود تا با تشکیل دبیرخانه نم بتوانیم در حوزه اقتصاد به شناخت موضوعات مهم در عرصه بینالمللی مانند تفاوت درآمد سرانه کشورها، بدهیها و معماری نهادهای مالی بینالمللی بپردازیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد