30 - 12 - 2023
جزئیات فرسودگی خودروهای در حال تردد
۲۱ میلیون خودروی سواری در سطح کشور در حال تردد هستند که از این تعداد ۱۰ میلیون دستگاه در کلانشهرها تردد میکنند.
براساس آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ۸۰ هزار دستگاه مینیبوس، ۲۲ هزار دستگاه اتوبوس درونشهری و ۲۳ هزار اتوبوس برونشهری در حال تردد در سطح کشور هستند.همچنین یکمیلیون و ۱۰۰ هزار کامیون، کامیونت و کشنده در سطح کشور تردد میکنند.
در مجموع ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت در سطح کشور در حال تردد هستند که از این تعداد ۸ میلیون دستگاه موتورسیکلت در کلانشهرها تردد میکنند.
این گزارش میافزاید: ۴۰۰ هزار دستگاه تاکسی و ۳۴ هزار خودروی دولتی در سطح کشور تردد میکنند.
تعداد خودروهای سواری در حال تردد در کشور ۲۱ میلیون دستگاه است که از این تعداد یکمیلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه که ۶ درصد این خودروها را تشکل میدهند فرسوده هستند.
۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت در سطح کشور تردد میکنند که از این تعداد ۹۰ درصد و به عبارتی ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت فرسوده هستند و در کشور تردد میکنند.
از یک میلیون و ۱۰۰ هزار دستگاه کامیون، کامیونت و کشنده نیز ۲۵۰ هزار دستگاه (۲۳ درصد) فرسوده هستند.
تعداد اتوبوسهای درونشهری در حال تردد در سطح کشور ۲۲ هزار دستگاه است که از این تعداد ۱۸ هزار دستگاه و به عبارتی ۸۲ درصد فرسوده هستند.
۱۳ هزار دستگاه از ۲۳ هزار دستگاه اتوبوس برونشهری در حال تردد در کشور، فرسوده هستند که این تعداد ۵۷ درصد کل اتوبوسهای برونشهری را تشکیل میدهند.
از ۴۰۰ هزار تاکسی در حال تردد در کشور ۱۹۰ هزار دستگاه فرسوده هستند که ۴۸ درصد این ناوگان را تشکیل میدهند.
۳۴ هزار خودروی دولتی در سطح کشور تردد میکنند که ۳۲ درصد از این خودروها یعنی ۱۱ هزار خودروی دولتی، فرسوده هستند.
به گفته رییس انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده، هر خودروی فرسوده تقریبا در روز ۱۳/۴ صدم لیتر بنزین بیشتر از خودروی غیرفرسوده مصرف میکند.
با توجه به اینکه قیمت هر لیتر بنزین فوب خلیجفارس ۷۰ سنت (۳۵ هزار تومان) و قیمت بنزین آزاد در کشورمان ۳ هزار تومان است، بنابراین تفاوت قیمت هر لیتر بنزین فوب خلیج فارس با قیمت بنزین آزاد ۳۲ هزار تومان است، لذا روزانه یک خودروی فرسوده ۱۳۲ هزار و ۱۶۰ تومان بنزین بیشتری مصرف میکند و در سال این رقم به ۴۸ میلیون و ۲۳۸ هزار و ۴۰۰ تومان میرسد.
گفتنی است، در سال ۹۸ در مجموع ۷ هزار دستگاه خودروی فرسوده اسقاط شدند. در سال ۹۹ نیز ۱۳ هزار دستگاه خودروی فرسوده اسقاط شدند. در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۸ هزار دستگاه خودروی فرسوده و در سال ۱۴۰۱ نیز کمی بیش از ۳۰ هزار دستگاه خودروی فرسوده اسقاط شدند و در سال جاری هم در نیمه اول سال حدود ۳۰ هزار دستگاه خودروی فرسوده اسقاط شدهاند.
لازم به ذکر است که قانون ساماندهی صنعت خودرو حدودا ۵/۴ سال پیش مورد بحث مجلس قبلی قرار گرفت و بعد از سه سال این قانون در خردادماه سال ۱۴۰۱ به تصویب رسید.
۳ ماه به وزارت صنعت و دولت فرصت داده شد که آییننامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را تصویب و ابلاغ کند، اما به جای اینکه آییننامه تصویب شود ماده ۱۰ این قانون اصلاح شد و لذا نام آن به قانون اصلاح ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو تغییر کرد.
بالاخره قانون اصلاح ماده ۱۰ در اواخر آذرماه ۱۴۰۱ تصویب و پس از طی مراحل در ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ لازمالاجرا شد. بعد از آن نیز سه ماه دولت فرصت داشت تا آییننامه خودروهای فرسوده را تصویب کند که تاکنون آییننامه مذکور تصویب نشده است.
در این آییننامه بستههای تشویقی و تنبیهی در نظر گرفته شده است، از جمله تنبیهها این است که هر چقدر سن فرسودگی خودرو بالاتر برود میزان بیمه خودرو نیز افزایش مییابد.
همچنین وقتی خودرو به سن فرسودگی رسید، سهمیه سوخت قطع میشود و مورد سوم نیز عدم بخشودگی عوارض تاخیر است.
بالاخره چند روز پیش، پس از برگزاری ۱۷ جلسه تخصصی در کمیسیون فرعی و ۳ جلسه در کمیسیون اصلی زیربنایی، صنعت و محیطزیست دولت و گذشت بیش از ۱۰ ماه از تصویب اصلاحیه ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، آییننامه اجرایی این ماده به تصویب کمیسیون اصلی زیربنایی دولت رسید و برای تصویب نهایی به هیاتوزیران رفت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد