28 - 12 - 2022
جلیلی به زودی پاسخ اشتون را میدهد
بازرسان آژانس رسیدند
یک گروه از بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بامداد روز گذشته با هدف تمرکز بر ادعای تلاش تهران برای تولید سلاح هستهای وارد خاک ایران شدند. براساس گزارشی از آسوشیتدپرس، در این هیات دو کارشناس هستهای عالی رتبه شامل ژاک بات از فرانسه و نویل وایتینگ از آفریقای جنوبی حضور دارند که بر این باورند تهران برای حل برخی مسایل مربوط به این اتهامات آماده است.
گفتنی است، هیات آژانس به ریاست هرمان نکائرتس به ایران آمده که مسوولیت پرونده هستهای ایران را بر عهده دارد. وی در آستانه سفر به ایران از تهران خواست به منظور بررسی صحت و سقم اتهامات وارده با بازرسان همکاری کند زیرا این موضوع برای آژانس بسیار اهمیت دارد. نکائرتس ابراز امیدواری کرد که ایران در همه زمینههای مورد نگرانی با آژانس تعامل کند و دیالوگی که از مدتها پیش متوقف شده، آغاز شود. اما بازرسان آژانس دقیقا روزی به ایران رسیدهاند که انتظار میرود مجلس شورای اسلامی در مورد ممنوعیت صادرات نفت به اتحادیه اروپا تصمیمگیری کند. این طرح در واکنش به تصمیم اخیر اتحادیه اروپا برای فشار بر برنامههای هستهای ایران از طریق تحریم واردات نفت از ایران تدوین شده است.
با این حال گفته میشود که بازرسان آژانس قادر خواهند بود از تاسیسات زیرزمینی فردو در نزدیکی قم که اخیرا عملیات غنیسازی در آن آغاز شده، بازدید کنند. همچنین هیات آژانس در این سفر سه روزه به دنبال کسب مجوز برای گفتوگو با دانشمندان هستهای ایران خواهد بود که گفته میشود روی برنامههای هستهای تسلیحاتی کار میکنند.
نسبت به حضور بازرسان آژانس خوشبین هستم
وزیر امور خارجه کشورمان که برای شرکت در هجدهمین اجلاس سران اتحادیه آفریقا به اتیوپی سفر کرده است در بدو ورود به فرودگاه آدیس آبابا در جمع خبرنگاران نسبت به حضور بازرسان آژانس ابراز خوشبینی کرد و از پاسخ جلیلی به نامه اشتون در آینده نزدیک خبر داد. علیاکبر صالحی در ادامه گفت: هیات بلندپایهای از آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران آمدند و مقدمات لازم فراهم شده است.
وی نسبت به نتایج سفر هیات بازرسان آژانس به ایران ابراز امیدواری کرد و افزود: ما نسبت به ماموریت این هیات و نتایج کار آن بسیار خوشبین هستیم و هماهنگیهای لازم به وجود آمده است.
صالحی همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را شفاف و خوب ارزیابی کرد و گفت: موضوع هستهای در بستر و مسیر خوبی قرار گرفته و همکاری ما با آژانس خوب و همکاری نزدیک و وسیعی بوده است. ما همواره سعی کردیم شفاف سازی را به عنوان یکی از اصول همکاریهای خودمان با آژانس قرار دهیم و در این سفر هم هیات آژانس سوالاتی دارند که به این سوالات پاسخ لازم داده خواهد شد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ و تعیین زمان و مکان آن گفت: همان طور که قبلا گفتم ایران آمادگی خود را برای شرکت در مذاکره با گروه ۱+۵ اعلام کرده و مکان و زمان آن را جناب آقای جلیلی قرار است طی نامهای به خانم اشتون اعلام کنند.
وی از پاسخ جلیلی به نامه اشتون در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: در نامهای که به زودی در روزهای آینده جناب آقای جلیلی ارسال خواهند کرد در ارتباط با مکان و زمان مورد نظر ایران هم نظر داده خواهد شد.
وی افزود: ممکن است نظرات دیگری هم جناب آقای جلیلی صلاح بدانند در نامه خود منعکس کنند.
صالحی مذاکرات آینده ایران با گروه ۱+۵ را موفقیتآمیز ارزیابی کرد و گفت: فکر میکنم نشست ۱+۵ این بار نشست موفقی باشد چون به هر حال احساس میشود طرف مقابل هم علاقهمند است که یک برونرفتی پیدا شود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران کمافی السابق همواره اعلام میکند آمادگی دارد موضوع هستهای ایران انشاءالله به نحو مقتضی پایان پیدا کند.
وی ماهیت موضوع هستهای ایران را شفاف خواند و با رد هرگونه فعالیت سری ایران تاکید کرد که ما چیزی برای اختفا نداریم و همه چیز ما مکشوف است.
صالحی افزود: فعالیت سری نداریم و اگر داشتیم هیچ وقت با قدرت و قوت صحبت نمیکردیم اینکه از خودمان مطمئن هستیم دلیل است که فعالیت هستهای ما فعالیتی شفاف و روشن است.
صالحی با اشاره به طرح گام به گام روسیه و موضوع هستهای ایران آن را نشانهای برای درستی مسیر مذاکرات ارزیابی کرد و گفت: ورود روسیه به قضیه باجدیت بیشتر و پیشنهاد طرح گام به گام مسکو علایمی هستند که ما در مسیر درستی قدم برمیداریم.
تهران آماده صحبت بر سر ابهامات است
قابل ذکر است علیاصغر سلطانیه نیز یک روز پیش از سفر این کارشناسان اعلام کرده بود که تهران آماده صحبت بر سر مواردی است که از آنها به عنوان ابهامات یاد میشود. وی به طور مشخص گفته است در این سفر موضوعات مورد نظر آژانس در چارچوب توافق صورت گرفته و تعهدات دو طرف در راستای رفع ابهامات مطرح خواهد شد که این اقدام با هدف خنثیسازی توطئههای دشمنان در فرافکنی و ایجاد جو سیاسی و اتهامات بیاساس و اثبات سیاست شفاف و صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران انجام میشود.
به گفته سلطانیه، ایران امیدوار است که حضور زمستانی بازرسان آژانس هرگونه ابهامی را برطرف کرده و شفافیت و همکاری ایران را با آژانس نشان دهد و آنها نیز در گزارشهای خود از آغاز مجدد همکاریهای تهران و امید به مذاکرات آینده سخن بگویند. تهران امیدوار است که این بازرسی بتواند بار دیگر روش دیپلماسی را در بحران به وجود آمده با غرب احیا کند هرچند که ممکن است با زیادهخواهی و انتظارات سیاسی توام باشد و چندان دیری نپاید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد