5 - 10 - 2023
جمهوریخواهان علیه جمهوریخواهان!
مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۱۶ رای موافق کوین مککارتی را از سمت خود برکنار کرد
گروه بینالملل- برای نخستینبار در تاریخ سیاسی ایالاتمتحده آمریکا، کوین مککارتی به عنوان رییس مجلس نمایندگان این کشور از سمت خود برکنار شد. این اتفاق روز سهشنبه در حالی رخ داد که برخی از دموکراتهای آمریکا با جمهوریخواهان تندرو مجلس هماهنگ شدند و با ۲۱۶ رای موافق در مقابل ۲۱۰ رای مخالف مککارتی را برکنار کردند.
در همین رابطه پس از برکناری مککارتی، پاتریک مکهنری نماینده جمهوریخواه به صورت موقت جانشین او شد، اما گویا حواشی در مجلس نمایندگان آمریکا با برکناری مککارتی تمام نشده و تازه معادلات و تحولات اساسی قرار است در مهمترین نهاد قانونگذاری آمریکا آغاز شود، چراکه مکهنری به عنوان رییس موقت وظیفه اصلیاش برگزاری رایگیری برای انتخاب رییس جدید است، اما مکهنری در اولین اقدام خود به نانسی پلوسی که از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ و ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ رییس مجلس نمایندگان آمریکا بوده اعلام کرد باید دفتر کارش را تخلیه کند. طبق گزارشی که پولیتیکو منتشر کرده، ایمیلی به دفتر نانسی پلوسی ارسال شده که در آن نوشته شده: لطفا تا فردا این مکان را تخلیه کنید؛ دفتر مذکور طبق دستور سرپرست جدید مجلس نمایندگان به فرد دیگری تخصیص مییابد.
این موضوع از آنجا اهمیت دارد که بنا بر سنت معمول در آمریکا، روسای سابق مجلس نمایندگان دفتر خود را حفظ میکنند، اما مکهنری این بار سنتشکنی کرده، به طوری که نانسی پلوسی نیز ضمن انتقاد شدید از چنین اقدامی این مساله را انحراف شدید از سنت سیاسی در آمریکا اعلام کرده است.
چرا مککارتی برکنار شد؟
طرح استیضاح و در نهایت برکناری مککارتی از سوی متگاتز نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا در شرایطی کلید خورد که روز شنبه و در آستانه تعطیل شدن دولت آمریکا، مککارتی در توافقی با کاخ سفید بودجه موقت را به منظور جلوگیری از تعطیل شدن دولت به تصویب رساند. این موضوع باعث شد تا بخشی از جمهوریخواهان تندرو مجلس نمایندگان که چند روز قبل نیز نسبت به این قضیه به مککارتی هشدار داده بودند، طرح استیضاح وی را کلید زده و در نهایت با همکاری دموکراتها او را از ریاست مجلس نمایندگان برکنار کنند.
علت اینکه دموکراتها نیز از برکناری مککارتی استقبال کردند این بود که در طرح بودجه موقت دولت، بودجه مربوط به کمک به اوکراین گنجانده نشده بود؛ موضوعی که باعث شد برخی از دموکراتها ضمن انتقاد از این موضوع آن را به نفع پوتین و روسیه قلمداد کنند.
البته همراهی دموکراتها برای برکناری مککارتی یک پشت پرده دیگر نیز دارد؛ یعنی در شرایطی که برخی جمهوریخواهان، مککارتی را متهم به سازش و توافق با بایدن کردهاند، عدهای از کارشناسان معتقدند دموکراتها با ورود به این قضیه قصد دارند بر شکافهای موجود میان جمهوریخواهان دامن بزنند. به خصوص اینکه اکنون در آستانه یک سال مانده به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا یک جنگ علنی میان دو حزب بر سر رقابتهای انتخاباتی در گرفته و کشمکشی مهم نیز میان جمهوریخواهان طرفدار ترامپ با آنهایی که قصد کنار زدن او را دارند در جریان است.
شکاف علنی در حزب جمهوریخواه
سال گذشته نیز روند انتخاب مککارتی برای ریاست مجلس نمایندگان آمریکا با حواشی زیادی همراه بود؛ به طوری که طی ۱۵ مرتبه رایگیری جمهوریخواهان قادر به ایجاد اجماع بر سر مککارتی نبودند و برخی ناظران معتقدند در نهایت حمایت ترامپ باعث شد که مککارتی بتواند بر کرسی ریاست مجلس بنشیند.
در همین رابطه طبق گزارشی که گاردین منتشر کرده، برکناری مککارتی آن هم برای نخستینبار در تاریخ آمریکا درگیری داخلی میان جمهوریخواهان را تشدید و عملا تمامی کارها در مجلس نمایندگان را تا زمان انتخاب رییس جدید متوقف کرده است.
به گفته برخی از ناظران چنین موضوعی برای مککارتی قابل پیشبینی بود، چراکه او سعی داشت در ابتدای کار به ترامپ نزدیک شود و حتی پس از اتهامات وی برای حمله روز ۶ ژانویه طرفدارانش به کنگره، در ویلای شخصی ترامپ در فلوریدا به ملاقات او رفت. او همچنین بعد از حمایت ترامپ برای انتخاب شدنش به عنوان رییس مجلس نمایندگان به صورت تلفنی از او تشکر کرده بود.
همین مساله در ابتدای کار نشان میداد که وی با جناح راست حزب جمهوریخواه وارد یک ائتلاف شده است، اما این ماهعسل چند ماه بیشتر دوام نیاورد، زیرا جمهوریخواهان تندرویی که طرح استیضاح مککارتی و برکناری او را کلید زدند در طول این مدت همواره اعلام میکردند که مککارتی توجهی به منافع جناح راست حزب ندارد.
به همین دلیل هم شاهد بودیم که ترامپ نهتنها هفته گذشته از توافق مککارتی با بایدن به منظور جلوگیری از تعطیل شدن دولت به شدت انتقاد کرده بود، بلکه هیچ اقدام خاصی نیز برای نجات او از استیضاح انجام نداد.
به نظر میرسد طی روزهای آینده اختلافنظرها میان جمهوریخواهان برای تعیین یک رییس جدید در مجلس نمایندگان افزایش یابد و دو دستگی آنها میان طرفداران ترامپ و جناح مخالف وی آن هم در فاصله یک سال مانده به انتخابات ریاستجمهوری تشدید شود. به خصوص اینکه اکنون خبرگزاری هیل وابسته به کنگره آمریکا گزارش داده برخی از جمهوریخواهان به دنبال معرفی ترامپ به عنوان رییس مجلس نمایندگان آمریکا هستند؛ امری که طبق قانون برای ریاست مجلس نمایندگان الزامی به عضویت در مجلس نیست و تروی نلز عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای اعلام کرده، طی روزهای آتی که مجلس نمایندگان دوباره تشکیل جلسه بدهد، اولین کار من اعلام نامزدی دونالد ترامپ رییسجمهوری پیشین آمریکا به عنوان رییس جدید مجلس نمایندگان است!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد