22 - 04 - 2025
جنگ سرد واشنگتن و پکن
روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی آورده است: با وجود تشدید تنشها در روابط تجاری آمریکا و چین و خودداری طرفین از برقراری تماسهای دیپلماتیک برای حل اختلاف، احتمال آغاز جنگ سردی میان طرفین با دامنهای فراتر از امور تجاری که ثبات و امنیت اقتصادی جهان را تحت تاثیر قرار دهد، افزایش یافته است. چندین دهه بود که تجارت و سرمایهگذاری میان چین و واشنگتن فارغ از فراز و فرودهای روابط آنها تنها عاملی بود که این دو قدرت جهانی را کنار هم نگه میداشت.
امروز اما از کنترل خارج شدن روابط اقتصادی میان چین و آمریکا، به نظر میرسد که آنها به سمت جنگ سردی فراتر از روابط تجاری پیش میروند که این امر در میان تلاشهای طرفین برای تشکیل بلوکهای اختصاصی خود درگیریها و تنشهای نظامی را تعمیق خواهد کرد.
ریک واترز، یک دیپلمات ارشد پیشین که اکنون مرکز چین را در بنیاد «کارنگی» اداره میکند، در اینباره گفت: آمریکا و چین در وضعیت تفکیک اقتصادی به سر میبرند و به نظر نمیرسد که در این میان چیزی مانع از گسترش تنشها و کشیده شدن آن از حوزه تجاری به دیگر حوزهها شود. استدلال اینکه ما در یک جنگ سرد به سر نمیبریم، بیش از پیش دشوار شده است.
این روزنامه در ادامه با اشاره به اینکه دولت چین با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید انتظار وضعیت تقابلی پیش آمده را داشتند، نوشت: پس از تعرفههای گسترده اعمال شده واشنگتن علیه پکن، ابزارهای آن برای مقابله با آمریکا محدود به سلاحهای اقتصادی مانند تعرفههای متقابل، قرار دادن نام شرکتهای آمریکایی در فهرست سیاه و محدود کردن صادرات مواد معدنی مهم آن نیست.
به گفته منابعی که با مقامهای چینی رایزنی میکنند، اظهارات اخیر پکن مبنی بر اینکه دیگری با پاسخهایی مانند تعرفههای تقابلی کاری ندارد، نشان میدهد که ممکن است به سراغ روشهایی غیراقتصادی برود. پکن همچنین میتواند از فشار و تهدید راهبردی علیه شرکای آمریکا بهویژه در منطقه هند-آرام در برههای استفاده کند که به نظر میرسد نسبت به تعهد دولت ترامپ نسبت به تامین امنیت این منطقه تردیدهایی وجود داشته باشد.
در بخش دیگری از این مطلب با اشاره به خودداری پکن از رایزنیهای دیپلماتیک برای برطرف کردن اختلافات آمده است: پکن در مقابل هجوم تعرفههای ترامپ از برقراری تماس در اینباره خودداری و سکوت کرده است. اخیرا، در میان تشدید تنشهای تجاری، ترامپ نسبت به تماس شی جینپینگ همتای چینیاش با او تمایل نشان داده بود. منابع مطلع میگویند، مقامهای دولت ترامپ به دیپلماتهای چینی پیشنهاد کردهاند که وانگ یی وزیر امور خارجه چین با مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا تماس بگیرد اما تاکنون پکن حاضر نبوده در هیچ یک از این سطوح تماس برقرار کند.
این منابع مطلع میگویند مشاوران سیاسی در پکن که به دنبال راهی برای به حداقل رساندن هزینههای سیاسی برای حاکمیت شی هستند، به نامهایی از جمله لی هیسن لونگ نخستوزیر سنگاپور، محمد بنسلمان ولیعهد عربستان سعودی برای میانجیهای بالقوه گفتوگو با ترامپ اشاره میکنند اما این گفتوگوها در هیچیک از این پایتختها هنوز باوجود عجله نداشتن طرفین برای مذاکره، پیشرفتی نداشته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد