14 - 04 - 2020
جنگ طلبان آمریکایی طبل میزنند
ملیحه اسناوندی- تاکنون آمریکا همه کاری انجام داده تا زمینه از بین بردن کشور ایران را فراهم کند؛ از خروج از توافق هستهای گرفته تا تحریم و نفوذ و تلاش برای ایجاد شورش داخلی.
در خصوص تحریمهای آمریکا باید گفت چندی پیش موسسات آمریکایی پیشبینی کرده بودند با وجود اعمال تحریمها اما بازار نفت نمیگذارد نفت ایران متوقف شود. این پیشبینی درست از آب درآمد؛ بازار نفت همان روندی را طی میکند که قبل از اعمال تحریمها طی میکرد. رایزنیهای مقامات تهران در فروش نفت و فروش روزانه یک تا یک و نیم میلیون بشکه و برآورده کردن نیازهای کشور با همین مقدار گواه این مدعاست که آمریکا نتوانست با فشار به ایران به خواسته و هدف خود که تسلیم ایران است دست یابد. از طرفی قدرت ایران در منطقه تغییری نیافت. ایران همچنان در عراق حضور دارد و نقش اول را در سوریه ایفا میکند. در مورد یمن نیز اجازه قدرتنمایی و پیروزی به عربستان نمیدهد. اینها نشان از شکست آمریکا برای افول قدرت ایران دارد. اکنون بیش از شش ماه از اعمال تحریمها میگذرد و این سوال مطرح است که چشمانداز آمریکا در خصوص ایران چیست یا بهتر بگوییم سیاستگذاری آمریکا در قبال ایران چگونه است؟
همانطور که اشاره شد تحریمهای آمریکا در خصوص ایران کارآمد نبود. از طرفی نفوذ و تلاش برای ایجاد شورش داخلی هم ناکام ماند. البته در زمینههایی شاهد اعتراضهای گروههای مردمی هستیم اما این اعتراضها برای کلیت حاکمیت نتیجهبخش نبود، نه نگرانیای برای حاکمیت ایجاد کرد و نه تهدیدی برای حکومت بود. یک گزینه فرضی میماند و آن هم جنگ! برخی اعضای کابینه ترامپ به جای آن، در تلاشند ایران را تحریک کنند تا واکنش تندی نشان دهد که بهانهای برای حمله نظامی دست و پا کنند. هرچند ترامپ به همتایان اروپایی خود گفته است خواهان جنگ با ایران نیست. اخیرا روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال گزارش داد شورای امنیت ملی آمریکا به ریاست جان بولتون از پنتاگون دعوت کرد حملات به ایران را طرحریزی کند بر اساس این گزارش شکلگیری چنین طرحی به سپتامبر ۲۰۱۸ (شهریور ۱۳۹۷) بازمیگردد که کنسولگری آمریکا در بصره توسط افرادی ناشناس مورد حمله قرار گرفت و دچار آتشسوزی شد. جان بولتون مدعی است که این حمله از سوی گروههای نزدیک به ایران صورت گرفته و خواستار پاسخ نظامی به چنین اقدامی شده است. البته پیش از این نیز بولتون و پمپئو اظهاراتی جنگطلبانه علیه ایران بر زبان آورده بودند. هرچند در خصوص ادعای اخیر بولتون مقامهای رسمی، اطلاعات والاستریتژورنال را تایید یا انکار نکردند اما درست بودن ادعاهای والاستریتژورنال مسبوق به سابقه است. نمونهاش اظهاراتی بود در خصوص دیدار نمایندههای رهبر معظم انقلاب در عمان با آمریکا. رهبری بعد از این ادعا، صحت این موضوع را تایید کردند و گفتند: پادشاه عمان میانجیگری کرده و از ما خواسته شد با آمریکا مذاکره کنیم و ما هم موافقت کردیم. این موضوع نشان از این دارد که منابع والاستریتژورنال معتبر است. اکنون این روزنامه از گزینه جنگ سخن میگوید؛ حمله محدود یا گسترده به تهران! حالا که پرزیدنت ترامپ و اطرافیانش، آشکارا در مورد احتمال افزایش تنشها بین ایران و آمریکا صحبت میکنند، ریسک این مساله بالاست که اتحاد آمریکا، اسراییل و مخالفان دیگر جمهوری اسلامی به جنگ با ایران منجر شود. هر چند به اعتقاد کارشناسان، هزینه حمله آمریکا به ایران بسیار سنگینتر از سودی است که عاید این کشور میشود و به همین دلیل است که این کشور و دیگر کشورها وارد درگیری با ایران نمیشوند. اما جدا از بحث جنگ نظامی، ایدهای جدی درباره ایران به ذهن مقامات آمریکا خطور میکند. بیشتر چهرههای مطرح در دولت آمریکا بیش از تغییر رفتار ایران، تغییر نظام در این کشور را خواستار میشوند. جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا چندی پیش نیز گفت: «هدف ما باید تغییر نظام در ایران باشد.« وکیل ترامپ هم گفته: «رییس جمهوری داریم که به تغییر نظام در ایران متعهد است.» مایک پمپئو هم پیش از آنکه در سمت وزیر خارجه منصوب شود، نوشته بود: «کنگره باید در جهت تغییر رفتار ایران و در نهایت نظام ایران اقدام کند.»
البته ایران همیشه هدف اصلی آمریکا برای تغییر نظام بوده است. اخیرا نیز سخن از برگزاری اجلاس ورشو در بهمنماه با هدف ضدایرانی است؛ اجلاسی که میتواند فاز جدید رویارویی آمریکا با ایران باشد از این جهت که در این نشست طبق اهداف پمپئو و بولتون میتوان در خصوص آینده ایران نیز تصمیمگیری کرد و باید دید مرحله بعد از برگزاری این نشست مقامات آمریکا به اقدام عملی علیه ایران دست میزنند یا خیر. در این رابطه با عضو کمیسیون امنیت ملی و کارشناس مسائل آمریکا به گفتوگو پرداختیم.
آمریکا به اراده ملت ایران احترام بگذارد
سیدحسین نقویحسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «جهان صنعت» در خصوص احتمال جنگ نظامی از طرف آمریکا گفت: ما اکنون در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی هستیم. در این مدت مهمترین دشمن و معاند جمهوری اسلامی، آمریکاییها بودند. آمریکا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دشمنی خود را شروع کردند و طی این مدت هر توطئه و برنامهای توانستند عملیاتی کردند؛ از پشتیبانی از حمله نظامی عراق به ایران و حمایت هشت سال از صدام گرفته تا حمایت از گروههای تروریستی مثل منافقین که مورد حمایت آمریکاییها و همپیمانان غربی آنها هستند. علاوه بر آن تحریم اقتصادی، تهدید حمله نظامی، انزوای سیاسی، ایرانهراسی و پروژههای مختلف دیگری را آمریکا اجرا کرد اما جز ناکامی و شکست، چیزی به دست نیاوردند. این نماینده مجلس افزود: آخرین حربهای که آمریکاییها بدان رسیدند این است که همانطور که ماکرون اعلام کرد از بیرون نمیتوان با انقلاب اسلامی کاری انجام داد و باید از درون کاری پیش برد. لذا به مسائل داخلی پرداختند و دنبال آن هستند که به ملت ایران فشار بیاورند و مردم را دچار نارضایتی کنند و بعد از آن با مدیریت اعتراضها در داخل حرکتی ایجاد کنند. تشکیل کنفرانس لهستان هم در این راستاست. آنها بنا دارند همه مخالفین جمهوری اسلامی ایران را دور هم جمع و علیه جمهوری اسلامی بسیج کنند تا آنها از ظرفیت داخلیشان استفاده کنند. این مسیر هم قطعا با یأس و ناکامی آمریکا همراه خواهد بود. بهتر است آمریکاییها قدرت استقامت انقلاب و ملت ایران را بپذیرند و به اراده ملت ایران احترام بگذارند. وی تاکید کرد: بعید به نظر نمیرسد آمریکاییها در جایگاهی باشند که از حمله نظامی استفاده کنند و اگر جراتش را داشتند حتما تاکنون این موضع را نیز عملیاتی میکردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد