24 - 11 - 2022
جهانگیری:هاشمی اعتراض نمیکند
گروه ایران- خبر رد صلاحیتها از تایید صلاحیتها سر و صدای بیشتری راه انداخت. اگرچه به نظر خیلی بعید میرسید که رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، علیاکبرهاشمیرفسنجانی از جمله کسانی باشد که صلاحیت رییسجمهور شدن را ندارد اما او هم ردصلاحیت شد. علاوه بر او اسفندیار رحیممشایی از نزدیکان محمود احمدینژاد نیز نامش در رد صلاحیتها قرار گرفت اما این اقدام شورای نگهبان بدون واکنش نبود.
اسحاق جهانگیری، رییس ستاد انتخاباتیهاشمی در اینباره تاکید کرد که آیتاللههاشمیرفسنجانی هیچ اعتراضی به رد صلاحیتش نخواهد داشت.
وی در ادامه اضافه کرد: آقایهاشمی براساس یک وظیفه به صحنه انتخابات آمد و اکنون هم هیچ اعتراضی ندارد.
جهانگیری درباره ائتلاف روی سایر گزینههای اصلاحطلبان هم به گفتن این جمله بسنده کرد که «بنده اطلاعی ندارم».
نامه به رهبری
زهرا مصطفوی، یکی از فرزندان امام نیز در این رابطه واکنش نشان داد و در نامهای به مقام معظم رهبری نوشت: همان روزی که تایید امام بر رهبری حضرتعالی را از زبان ایشان شنیدم و همواره آن نظریه را در مواقع لازم بیان کردهام تایید صلاحیت برادر آقایهاشمی را هم شنیدم زیرا امام بعد از نام جنابعالی نام ایشان را هم ذکر کردند. خوشبختانه و به حق حضرتعالی مورد رای خبرگان قرار گرفتید، لذا لزومی نمیدیدم تا ذکری در این مورد از ایشان به میان آورم. اما متاسفانه امروز که میبینم شورای نگهبان دست به رد صلاحیت ایشان برای ریاست جمهوری زده است، خواهرانه تذکر میدهم که این کار هیچ معنایی جز فاصله انداختن بین دو یار امام و بیتوجهی به شوق و اقبالی که مردم کوچه و خیابان به نظام و انتخابات پیدا کرده است، ندارد. من مدعی نیستم که آقایهاشمی امروزی همان فرد دیروزی است زیرا این تغییرات در تک تک مردم در گذر زمان رخ داده است «وَمَا أُبَرِّیءُ نَفْسِی إِنَّ النَّفْسَ لأَمَّارَهٌ بِالسُّوءِ» اما جدا شدن تدریجی شما از هم بزرگترین لطمهای است که به انقلاب و نظام وارد میشود چنانچه امام همیشه میفرمودند: این دو وقتی با هم باشند خوبند. خواهشمند است در این امر مهم دخالت فرمایید و نگذارید که یک حرکت همه تلاشها را خراب کند و نشان دهید که چرا امام میفرمود: «ولایت فقیه برای آن است که نگذارد هرکس هر کاری دلش میخواهد بکند و ولایت فقیه میخواهد جلوی دیکتاتوری را بگیرد». خواهش میکنم فلسفه وجودی ولایت مطلقه فقیه را یک بار دیگر عینیت ببخشید. اطمینان دارم که این درخواست زبان حال بسیاری از دلسوزان نظام است که نگران وضع ایران اسلامی هستند و دلشان برای شنیدن طنین وحدت و همدلی در این کشور میتپد.
این تنها نامهای نیست که در این خصوص نوشته است. علی مطهری نیز در پی رد صلاحیتهاشمیرفسنجانی توسط شورای نگهبان در نامهای گفت: این رد صلاحیت که با دو دلیل ناموجه ناتوانی جسمی و نقش داشتن در فتنه سال ۸۸ انجام شده است آسیب جدی به انتخابات آینده وارد خواهد کرد و حماسه سیاسی مورد نظر جنابعالی را محقق نخواهد ساخت. حدس قوی دارم که اگر امام خمینی هم، به فرض حیات، با نام مستعار در انتخابات شرکت میکردند صلاحیتشان رد میشد چون ایشان هم گاهی انتقاداتی داشتند.
این نامه میافزاید: مستحضر هستید که با ورود جناب آقایهاشمی به صحنه انتخابات چه شور و شوقی در میان مردم و چه امیدی در دل آنان به اصلاح امور و پیشرفت سریعتر کشور پیدا شد و با رد صلاحیت ایشان طبعا آن شور و شوق و آن امید از بین رفت.
مطهری پایان این نامه اضافه میکند: پیشنهاد میکنم با حکم حکومتی در تایید صلاحیت ایشان زمینه تحقق حماسه سیاسی مورد نظر آن رهبر عزیز را فراهم آورید و محذور احتمالی لزوم اقدام مشابه درباره آقای مشایی موجه به نظر نمیرسد زیرا قیاس این دو با هم قیاس معالفارق است و رد صلاحیت به دلیل داشتن گرایشهای فکری غیراسلامی کار درستی است اما رد صلاحیت به دلیل منتقد بودن کار نادرستی است. اولی مشمول حکم حکومتی نمیشود و دومی مشمول میشود. سخنگوی ستاد انتخاباتی محمدرضا عارف، حسن رسولی هم پس از اعلام فهرست نهایی از سوی وزارت کشور گفت: امیدواریم امکان بازگشتهاشمی به انتخابات فراهم شود.رسولی گفت: امیدواریم با تدابیر رهبری، امکان بازگشتهاشمیرفسنجانی به صحنه انتخابات فراهم شود.
وی افزود: در صورت بازگشت آقایهاشمی به صحنه انتخابات، همچنان که آقای عارف پیشتر نیز اعلام کردهاند، با آقایهاشمی رقابت نخواهند کرد.رسولی در برابر این پرسش که «آیا در صورت عدم بازگشت هاشمیرفسنجانی به صحنه انتخابات، میان نامزدهای منتسب به جریان اصلاحات ائتلافی شکل خواهد گرفت یا نه؟» پاسخ داد: تحقق چنین امری منوط به تحولات آینده است.
بازتاب خارجی
این بحث علاوه بر واکنشهای داخلی، بعد خارجی نیز به خود گرفت و روزنامه نیویورکتایمز آمریکا با انتشار گزارشی موضوع رد صلاحیت هاشمی از حضور در رقابتهای انتخاباتی را مورد توجه قرار داد.
براساس گزارشی از سایت عصر ایران، این روزنامه نوشته است که تصمیم به رد صلاحیت اکبرهاشمیرفسنجانی بسیاری از ایرانیان را در بهت و شوک فرو برد چون بیش از ۷۰ درصد جمعیت ایران در دورهای زندگی کردهاند که هاشمی در آن یکی از سران اصلی حکومت بوده است.
در این گزارش با اشاره به اینکه هاشمی یکی از اصلیترین بنیانگذاران انقلاب اسلامی بوده است به نقل از مهدی یک معلم ۲۷ ساله ایرانی مینویسد: «شایع است که انقلاب فرزندان خود را میخورد اما این بار ظاهرا انقلاب پدر خود را خورده است!»نیویورکتایمز رد صلاحیت هاشمی و مشایی را به عنوان دو رد صلاحیت تاثیرگذار بر فرآیند انتخابات ذکر میکند و در ادامه با اشاره به نامها و مواضع هشت نامزد باقیمانده مینویسد: البته احتمال این مساله وجود دارد که با حکم حکومتی رهبر ایران یک یا دو نامزد رد صلاحیت شده به گردونه رقابتها بازگردند.
نیویورکتایمز مینویسد: رد صلاحیت هاشمی از ورود به انتخابات میتواند برای او به معنای این باشد که ایدههای او در زمینه اقتصاد آزاد و آزادیهای بیشتر با عدم اقبال نظام مواجه شده است.
احمدینژاد: از طریق رهبری
پیگیری میکنم
واکنشها تنها به رد صلاحیت هاشمی محدود نبود چراکه اسفندیار رحیم مشایی نیز گزینه دیگری بود که با حمایت رییسجمهور به میدان آمد. حمایت از او توسط احمدینژاد بعد از رد صلاحیت شدن نیز تمام نشد و ساکت نماند و با اشاره به عدم احراز صلاحیت مشایی توسط شورای نگهبان گفت: از علاقهمندان به خود و آقای مشایی میخواهم که صبور باشند چراکه با وجود مقام معظم رهبری هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت.
محمود احمدینژاد گفت: بنده مهندس مشایی را به عنوان فردی صالح، مفید و مومن برای کشور معرفی کردم و با شناخت کاملی که از ایشان داشتم این کار را انجام دادم.
وی افزود: آقای مشایی مظلوم واقع شد و معتقدم حق مظلوم در کشوری که ولایت فقیه دارد در این سطح پایمال نخواهد شد و با وجود مقام معظم رهبری مشکلی پیش نخواهد آمد.
رییسجمهور ادامه داد: من از طریق رهبری، کار را تا لحظه آخر تعقیب میکنم تا انشاءالله مشکل حل شود.ماجرای رد صلاحیتها به جلسه دیروز مجلس نیز کشیده شد، موافقتها و مخالفتهایی در این رابطه شکل گرفت و جمعی از نمایندگان اصولگرای مجلس از دو فراکسیون اصولگرایان و رهروان ولایت در تدارک برنامهریزی برای دیدار با هاشمی برآمدند.
به گفته یکی از نمایندگان پیشنهاد این دیدار از سوی آقایان ابوترابیفرد، نایب رییس مجلس و توکلی نماینده تهران مطرح شده است اما این تنها واکنش نمایندگان ملت نبود و ۱۵۰ نفر از آنها در حمایت و تقدیر از شورای نگهبان دست به تهیه بیانیه زدند.
علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نیز در نطق پیش از دستور خود خطاب به کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری گفت: انتظار مجلس شورای اسلامی از کاندیداهای ریاست جمهوری در این مقطع این است که شرایط محیطی بینالمللی کشور را در تبلیغات خود و رفتارهای سیاسی خود لحاظ کنند.
وی تصریح کرد: نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید به نحوی در دوره تبلیغات ریاست جمهوری عمل کنند که همت و اراده همگان با امیدواری به آینده جهت صیانت از حقوق ملت فراهم شود.علاوه بر هاشمی و مشایی، کاندیداهای دیگری هم بودند که از این گردونه حذف شدند. محمد سعیدیکیا در رابطه با رد صلاحیتش گفت: نظر شورای نگهبان را قبول دارم.
صادق واعظزاده نیز در مورد تصمیم شورای نگهبان بیان کرد: با احترام به شورای نگهبان نسبت به عدم تایید صلاحیت خود از راههای قانونی اعتراض خواهم کرد.
علیرضا زاکانی، نماینده اصولگرایان تحولخواه هم در یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری پس از رد صلاحیتش با انتشار بیانیهای ضمن تشکر از شورای نگهبان تاکید کرد که حمایت از حدادعادل و سعید جلیلی را وظیفه خود میدانم.مصطفی کواکبیان، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی نیز از جمله کاندیداهایی بود که در فهرست تایید صلاحیتشدههای شورای نگهبان قرار نگرفت. یکی از اعضای شورای مرکزی حزب مردمسالاری که کواکبیان ریاست آن را بر عهده دارد در گفتوگویی اعلام کرد: تاکنون این حزب تصمیمی درباره نظر شورای نگهبان در مورد عدم احراز صلاحیت مصطفی کواکبیان نگرفته است.مسعود پزشکیان نیز نتوانست نظر مثبت اعضای شورای نگهبان را جلب کند و در واکنش به نظر شورای نگهبان در مصاحبهای اعلام کرد: بنده به نظر شورای نگهبان تمکین میکنم و مشکلی با نظر این شورا ندارم.
البته برخی از کاندیداهای سرشناس ردصلاحیت شده از جمله متکی، فلاحیان، اکبر اعلمی، پرویز کاظمی، طهماسب مظاهری، نواب، غدیری ابیانه، اصغرزاده و احمدزاده کرمانی تاکنون اظهارنظری در مورد تصمیم شورای نگهبان نداشتهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد