7 - 03 - 2017
جهان در آستانه انقلاب سیاسی و اقتصادی
پارلمان چین که از آن به عنوان کنگره ملی خلق چین نام برده میشود، جلسه سالانه خود را آغاز کرده است. سخنرانی افتتاحیه کنگره ملی خلق چین که بزرگترین رویداد سیاسی این کشور است را نخستوزیر برعهده داشت. او درباره رشد اقتصادی، آلودگیها و هزینههای مربوط به زیرساختها صحبت کرد.
لی کچیانگ، نخستوزیر چین در جمع سه هزار نفر از شرکت کنندگان در مراسم آغاز به کار کنگره حزب خلق این کشور که دیروز برگزار شد، گفت: اقتصاد باید در سالجاری میلادی ۵/۶ درصد رشد داشته باشد. رشد هدف چین ۵/۶ تا ۷ درصد در سال گذشته میلادی بود. همچنین تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۶، ۷/۶ درصد بود که در ۲۶ سال گذشته بسیار کم بوده است.
نخستوزیر چین ادامه داد: ما همچنین به دنبال کاستن از آلایندههای محیطزیست و جوی هستیم تا بار دیگر آسمان کشور آبی شود. ما باید برای دستیابی به این هدف از آلایندههایی چون اکسید نیتروژن و دی اکسید سولفور به میزان سه درصد در سالجاری میلادی بکاهیم.
پیش از برگزاری این کنگره از میان برداشتن آلایندههایی که به واسطه سوزانده شدن زغالسنگ به وجود میآیند در دستور کار مقامات پکن قرار گرفته بود. خبرنگاران میگویند تعهداتی از این دست در گذشته چندان موفقیتآمیز نبوده است.
به گفته لی، اقتصاد چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان است مانند شفیره پروانهای است که تلاش دارد از پیله خود بیرون بیاید. او تاکید کرده است که این تغییر دارای چشماندازهای زیادی است اما در عین حال دردناک است. نخستوزیر چین در سخنان خود در کنگره ملی خلق از شی جین پینگ، رییسجمهور چین و حزب کمونیست کشور بارها قدرانی و تاکید کرد که رهبری داعیانه این حزب، شجاعت و توان فائق آمدن بر مشکلات را دارد.
هشدار نسبت به وخامت اوضاع جهان
نخستوزیر چین با هشدار نسبت به ورود جهان به عرصه تحولات سیاسی و اقتصادی تاکید کرد پکن باید آماده شرایط وخیمتر آینده باشد؛ اظهاراتی که اشاره آشکار به سخنان ترامپ است.
به نوشته گاردین، لی کچیانگ، نخستوزیر چین در اولین روز افتتاح کنگره ملی سالانه خلق چین هشدار داد جهان در حال ورود به دورهای از تحولات عمیق سیاسی و اقتصادی است. این مقام هشدار داد: چین باید آماده شرایط پیچیدهتر و وخیمتر حاصل از تحولات داخل و خارج از چین باشد.
لی کچیانگ در سخنانی که ظاهرا اشارهای غیرمستقیم به پیروزی شوکه کننده ترامپ بود، گفت: تردیدهای بسیاری درباره مسیر سیاستهای اقتصادی مهم و اثرات جانبی آنها وجود دارد و این عوامل میتواند موجب بیثباتی شود و تردید به صورت مشهودی رو به افزایش است.
دونالد ترامپ که چین را دشمن ایالات متحده توصیف کرده بود، مکررا تهدید کرده که سیاستی رقابتیتر علیه تجارت با چین ایجاد میکند و همین اظهارات نگرانیهایی را درباره به وجود آمدن جنگ تجاری میان این دو قدرت اقتصادی بزرگ جهان ایجاد کرده است.
نارضایتی نظامیان از میزان افزایش بودجه نظامی
چین بودجه تامین هزینههای تسلیحاتی سال ۲۰۱۷ خود را تنها هفت درصد افزایش میدهد. این رقم که در مقایسه با افزایش ۴۵ میلیارد دلاری بودجه ارتش آمریکا اندک جلوه میکند، انتقاد محافل نظامی در این کشور را برانگیخته است. فو ینگ، سخنگوی پارلمان چین، یک روز پس از گشایش کنگره ملی مردمی این کشور شنبه گذشته اعلام کرد که بودجه نظامی چین در سال ۲۰۱۷ تنها هفت درصد افزایش مییابد و بالغ بر ۱۳۰ میلیارد یورو است. این رقم برابر ۳/۱ درصد از تولید خالص ملی این کشور و کمترین میزان افزایش بودجه از سال ۲۰۱۰ است.
پکن، نرخ افزایش تامین هزینههای ارتش را بر اساس رشد اقتصادی سال ۲۰۱۷ تعیین کرده است. این رقم در سال گذشته، ۶/۷ درصد بود که بر حدود ۹۵۴ میلیارد ین بالغ میشد. برنامههای تسلیحاتی چین، تنها برای رفع نیازهای داخلی و دفاع از مردم و منافع آنها، تنظیم میشود. به گزارش رویترز محافل نظامی چین ضمن انتقاد از میزان اندک افزایش بودجه میگویند که بسیاری از مقامات ارتشی از این تصمیم خشنود نیستند. روزنامه معتبر گلوبال تایمز چین در این رابطه مینویسد که با توجه به افزایش چشمگیر بودجه نظامی آمریکا، دستکم افزایشی ۱۰ درصدی لازم بود.
برخی کارشناسان نظامی معتقدند پکن علاقهای برای ورود به عرصه مسابقات تسلیحاتی با آمریکا ندارد. به باور بعضی دیگر، چین از اعلام درصد واقعی افزایش بودجه خود خودداری میکند و میزان افزایش به مراتب بیش از رقم اعلامشده است. براساس ارزیابی انستیتو صلح سیپری در استکهلم میزان هزینههای نظامی چین، حدود ۵۰ درصد بیشتر از رقم اعلامشده است.
رقم دقیق
از طرفی به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت دارایی چین دیروز اعلام کرد: بودجه دفاعی این کشور برای نخستین بار به یک تریلیون یوآن (۱۴۵ میلیارد دلار) خواهد رسید. این در حالی است که ابتدا در جریان جلسات مربوط به بودجه سالانه چین در پارلمان این کشور رقم دقیق بودجه دفاعی در اسناد علنی ذکر نشده بود.
وزارت دارایی چین اعلام کرده که رقم دقیق این بودجه معادل ۱٫۰۴۴ تریلیون یوآن (۱۵۱ میلیارد دلار) است که نسبت به بودجه سال گذشته افزایش هفت درصدی داشته است. این کمترین درصد افزایش بودجه سالانه دفاعی چین در مدت گذشته از قرن بیست و یکم است.
مسوول اطلاعرسانی وزارت دارایی چین به آسوشیتدپرس گفت: رقم دقیق بودجه پیشتر به حدود سه هزار نماینده کنگره ملی خلق چین ابلاغ شده بود اما وی نگفت که چرا این رقم در گزارش بودجه دولت ذکر نشده بود در حالی که معمولا باید در آن گنجانده شود.
فو یینگ، سخنگوی کنگره چین شنبه گذشته به خبرنگاران گفته بود در سال ۲۰۱۷ بودجه دفاعی چین هفت درصد افزایش خواهد یافت. آمریکا و کشورهای دیگر مکررا از چین خواستهاند شفافیت بیشتری در قبال اهداف برنامههای مدرنسازی نظامی خود داشته باشد. این در حالی است که در دو دهه گذشته چین برای پیشبرد برنامهاش با درصدهای دورقمی بودجه نظامیاش را افزایش میداد.
ناظران میگویند باوجود اعلام رسمی این ارقام از سوی چین، افزایش عملی بودجه نظامی خیلی بیشتر است زیرا چین برخی موارد نظیر خرید سلاح از خارج را در بودجه نظامی ذکر نمیکند. رقم مربوط به بودجه دفاعی چین برای سالجاری میلادی در گزارش بودجه منتشرشده در آغاز جلسه سالانه پارلمان این کشور ذکر نشده بود در حالی که در سالهای گذشته این اتفاق میافتاد.
در این گزارش آمده بود: ما از تلاشها برای تعمیق اصلاحات در نیروهای مسلح و دفاع ملی چین حمایت خواهیم کرد و هدفمان ایجاد نیروهای دفاعی و مسلح قدرتمند و مستحکم است که متناسب با جایگاه بینالمللی کشور چین و منافع امنیت ملی و توسعه در چین باشد. همچنین خبرگزاری شینهوای چین نیز این رقم را گزارش نکرد. وزارت دفاع چین به درخواست برای اظهارنظر در این مورد پاسخ نداد. هنوز مشخص نشده که چرا مقامات چینی این رقم را منتشر نکردهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد