19 - 12 - 2022
جهان دولت فلسطین را به رسمیت شناخت
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با
۱۳۸ رای موافق، ۴۰ رای ممتنع و ۹ رای مخالف طرح رییس تشکیلات خودگردان فلسطین برای ارتقای جایگاه فلسطینیان از یک «نهاد ناظر» به «دولت ناظر غیرعضو» در این سازمان را تصویب کرد.
به گزارش دویچهوله، این طرح که پنجشنبه گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک از ۱۳۸ رای مثبت برخوردار شد توسط محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین پیشنهاد شده بود. نمایندگان ۱۹۳ کشور در رایگیری شرکت داشتند. ۹۷ رای برای تصویب این پیشنهاد الزامی بود.
۶۵ سال پیش درست در همین روز یعنی ۲۹ نوامبر سال ۱۹۴۷ میلادی سازمان ملل متحد قطعنامهای را تصویب کرد که طی آن اراضی مورد نزاع بین فلسطینیان و یهودیان تقسیم شد. این طرح به طرح «تقسیم فلسطین» نیز معروف است.
یک سال پس از آن در سال ۱۹۴۸ کشور اسراییل بر اساس مصوبه سازمان ملل تشکیل شد و رسما اعلام موجودیت کرد.
در نوامبر سال ۱۹۷۴ سازمان ملل متحد با صدور قطعنامهای حق «حاکمیت مستقل» فلسطینیان را به رسمیت شناخت. سازمان ملل همچنین در این تاریخ سازمان آزادیبخش فلسطین (PLO) را به عنوان نماینده فلسطینیها و «نهاد ناظر» پذیرفت.
در قطعنامه ۳۲۳۶ این سازمان در سال ۱۹۷۴ حق فلسطینیان برای تعیین سرنوشت خود بدون دخالت خارجی و همچنین حق استقلال و حاکمیت ملی آنها نیز به رسمیت شناخته شد.
یاسر عرفات، رهبر پیشین سازمان آزادیبخش فلسطین در نوامبر ۱۹۸۸ در کنفرانسی در شهر الجزیره، پایتخت کشور الجزایر موجودیت دولت مستقل فلسطینی را در چارچوب مرزهای تعریفشده در سال ۱۹۶۷ اعلام کرد.
عرفات به عنوان رییس موقت دولت فلسطینی معرفی شد. همچنین اعلام شد که سازمان آزادیبخش فلسطین حق موجودیت اسراییل را به رسمیت میشناسد، این سازمان همچنین برای همزیستی مسالمتآمیز با اسراییل اعلام آمادگی کرد.
در سپتامبر ۱۹۹۳ در جریان مذاکرات مخفیانه اسراییل با نمایندگان سازمان آزادیبخش فلسطین در نروژ قراردادهای صلح اسلو تنظیم شد. این قراردادها سپس به امضای اسحاق رابین، نخستوزیر وقت اسراییل و یاسر عرفات رسیدند. قراردادهای صلح اسلو شامل «بیانیه اصول تشکیلات خودگردان فلسطین» است.
در ماه می ۱۹۹۴ پیمان «غزه- اریحا» امضا شد. طبق این پیمان، فلسطینیان برای نخستین بار از حق اداره مستقل امور خود در اریحا و قسمتهای وسیعی از نوار غزه برخوردار شدند. در سال ۲۰۰۵ اسراییل به طور کامل از نوار غزه خارج شد.
در سپتامبر ۱۹۹۵ پیمان «اسلو- بی» به امضای سازمان آزادیبخش فلسطین و اسراییل رسید.
آغاز تلاش عباس
دو ماه پس از درگذشت یاسر عرفات در ژانویه ۲۰۰۵ محمود عباس ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین را بر عهده گرفت و اعلام کرد، مذاکره با اسراییل برای تاسیس کشور فلسطین را ادامه خواهد داد.
یک سال بعد در ژانویه سال ۲۰۰۶ سازمان تندرو و اسلامگرای حماس در انتخابات پارلمانی مناطق فلسطینینشین به پیروزی رسید و از آن پس مبارزه خونین با سازمان فتح و محمود عباس بر سر تصاحب قدرت آغاز شد.
از ژوئن ۲۰۰۷ حماس حاکمیت بر نوار غزه را بر عهده گرفت و کنترل کرانه باختری رود اردن بر عهده محمود عباس افتاد. مذاکراتی که بین این دو گروه رقیب فلسطینی بر سر تشکیل دولت وحدت ملی صورت گرفته تا کنون بینتیجه مانده است.
در سپتامبر سال ۲۰۱۱ بود که محمود عباس در نیویورک خواستار پذیرش عضویت تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل متحد شد. اسراییل با این درخواست مخالفت کرد. آمریکا نیز تهدید کرد که در صورت پذیرفتن عضویت این تشکیلات در این سازمان آن را وتو خواهد کرد.
در اکتبر سال ۲۰۱۱ سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) تشکیلات خودگردان فلسطین را به عضویت کامل پذیرفت.
در نوامبر همین سال درخواست عضویت کامل فلسطینیان در سازمان ملل متحد با مخالفت شورای امنیت روبهرو شد. شورا اعلام کرد، آمریکا و دیگر کشورها خواستار آن هستند که ابتدا صلح با اسراییل به وقوع بپیوندد.
در سپتامبر سال ۲۰۱۲ محمود عباس، رییس سازمان تشکیلات خودگردان فلسطین به تلاشی دیگر دست زد و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار بهبود موقعیت فلسطینیان و ارتقا از سطح «نهاد ناظر» به «دولت ناظر غیر عضو» در این سازمان شد.
تصویب چنین طرحی از نظر حقوق بینالمللی به معنای به رسمیت شناختن غیرمستقیم فلسطین به عنوان یک کشور مستقل است.
واکنشهای جهانی
عضویت فلسطین در سازمان ملل واکنشهای بینالمللی متفاوتی داشت و در حالی که دبیرکل سازمان ملل آن را «حادثهای مهم» ارزیابی کرد آمریکا و اسراییل این عضویت را «بیفایده» خواندند و لندن و پاریس از دو طرف خواستند تا بدون هیچگونه پیش شرطی بر سر میز مذاکرات بازگردند.
به گزارش الجزیره، پس از رایگیری در مجمع عمومی سازمان ملل درخصوص عضویت فلسطین در این سازمان و تصویب عضویت کشور فلسطین در سازمان ملل، بان کی مون، دبیرکل این سازمان در سخنانی گفت: من همواره ایمان داشتهام که فلسطینیها حق تشکیل یک کشور مستقل را داشتهاند و در عین حال به اسراییل نیز حق میدهم که با صلح و امنیت در کنار همسایگان خود به حیاتش ادامه دهد و هیچ گزینهای بهتر از مذاکرات برای تحقق صلح در خاورمیانه وجود ندارد.
محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان نیز در اوایل سخنان خود پس از گرفتن رای مثبت از مجمع عمومی سازمان ملل گفت: این تصمیم پیروزی برای صلح، آزادی و مشروعیت قوانین بینالمللی بود و ما به این خاطر از ملت فلسطین تشکر میکنیم و به آنها به خاطر این دستاورد بزرگ تبریک میگوییم.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا که کشورش در سازمان ملل علیه فلسطینیان رای داد، لحظاتی پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی محمود عباس از این اقدام سازمان ملل ابراز تاسف کرد و گفت: چنین اقدامی از سوی سازمان ملل باعث تاسف است و در عین حال فایدهای نخواهد داشت و باعث سنگاندازی در مقابل تحقق صلح در خاورمیانه خواهد شد.
سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز با ابراز تاسف از صدور این قطعنامه گفت: تصویب چنین قطعنامههایی از سوی مجمع عمومی سازمان ملل هیچ فایدهای ندارد و راه رسیدن به صلح در خاورمیانه را دشوارتر میکند و به همین خاطر آمریکا علیه آن رای داد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل نیز با انتقاد از تصویب قطعنامه پیشنهادی فلسطینیها در سازمان ملل آن را بیفایده خواند.
وی در واکنش به سخنان محمود عباس در مجمع عمومی سازمان ملل نیز گفت: سخنان عباس سرشار از دروغ و ادعاهای کذب بود که علیه ارتش و شهروندان اسراییل گفته شد و یقینا کسی که خواستار صلح است اینگونه سخن نمیگوید!
جان برد، وزیر امور خارجه کانادا نیز که کشورش علیه فلسطین رای داده بود اقدام سازمان ملل را باعث مختل شدن روند مذاکرات صلح در خاورمیانه خواند.
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس نیز به نوبه خود درخصوص اقدام اخیر سازمان ملل موضعگیری کرد و از فلسطینیها و اسراییلیها خواست بدون هیچ پیششرطی مذاکرات را بار دیگر آغاز کنند.
فرانسوا اولاند، رییسجمهور فرانسه نیز که کشورش به نفع فلسطینیها در سازمان ملل رای داد، از اسراییل و فلسطینیها خواست تا مذاکرات خود را بدون هیچ پیش شرطی از سر بگیرند و تاکید کرد که پاریس از دیرباز بر تشکیل دو کشور مستقل در فلسطین که در کنار هم با امنیت و ثبات زندگی کنند، تاکید داشته است.
کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد که اتحادیه اروپا بارها بر حمایت خود و میلش به عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل تاکید کرده است.
عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی جنبش حماس نیز با استقبال از عضویت فلسطین در سازمان ملل آن را دستاوردی مهم برای ملت فلسطین خواند و در عین حال تاکید کرد که لیاقت فلسطین و فلسطینیها بیش از این است.
پایکوبی از غزه تا رام الله
هزاران نفر از فلسطینیهای ساکن نوار غزه و کرانه باختری با حضور در خیابانها عضویت فلسطین در سازمان ملل را جشن گرفتند و با برگزاری مراسم به پایکوبی پرداختند.
به گزارش ایسنا، هزاران نفر از فلسطینیها در کرانه باختری و نوار غزه عضویت فلسطین در سازمان ملل را جشن گرفتند و طرفداران جنبشها و گروههای مختلف فلسطینی از جمله فتح و حماس در کنار هم به خیابانها آمدند و با شلیک هوایی «پیروزی فلسطینیها» را جشن گرفتند.
بیشتر شهرهای کرانه باختری از جمله رامالله شاهد حضور گسترده مردم و جوانان فلسطینی بود که پرچمهای جنبش فتح را در دست داشتند و عضویت فلسطین در سازمان ملل را جشن گرفتند.
هزاران فلسطینی که از طریق تلویزیون رایگیری در مجمع عمومی سازمان ملل را دنبال میکردند پس از اعلام نتیجه از مانیتور سازمان ملل فریاد شوق سر دادند و به خیابانها ریختند.
در نوار غزه نیز هزاران نفر به خیابانها آمدند و با در دست داشتن پرچمهای حماس و فتح بر وحدت ملی و بزرگداشت یاد شهدای خود تاکید کردند.
جوانان فلسطینی در غزه با شلیک تیر هوایی موفقیت اخیر فلسطینیها در عرصه جهانی را جشن گرفتند و بر ادامه راه خود تا تشکیل کشور مستقل فلسطین که تمام جهان آن را به رسمیت بشناسد، تاکید کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد