15 - 11 - 2022
جهان نگران گسترش تنش در شبهجزیره کره
شبهجزیره کره همچنان خبرساز است. طی روزهای اخیر مقامات واشنگتن و پیونگ یانگ نه تنها هیچ ابایی از تهدید یکدیگر به حمله نظامی نداشتهاند بلکه تحرکاتی را نیز در نزدیکی این شبه جزیره داشتهاند که گواه ادعایشان باشد. طی چند هفته اخیر روابط دو کره و آمریکا وارد مرحله جدیدی شده است. اختلافات میان کرهشمالی و کرهجنوبی که از حمایت آمریکا برخوردار است در پی رزمایش واشنگتن- سئول تشدید شد. این رزمایش در حالی آغاز شد که پیونگ یانگ تهدید کرده بود در صورت برگزاری آن جنگ را آغاز خواهد کرد. کره شمالی در واکنش به اعمال تحریمهای جدید شورای امنیت سازمان ملل، قرارداد آتشبس سال ۱۹۵۳ را که پس از پایان جنگ دو کره منعقد شد، لغو و کانال ارتباطی بین دو کشور از طریق تلفن قرمز را نیز قطع کرد. برخی کارشناسان معتقدند کره شمالی با چنین تحرکاتی به دنبال امتیازگیری از آمریکاست.طی روزهای گذشته کره شمالی پا را فراتر گذاشته و موشکی را به ساحل شرقی کشورش منتقل کرده است. به گزارش رویترز، وزیر دفاع کره جنوبی روز پنجشنبه اعلام کرد که کره شمالی موشکی با «برد قابل توجه» به ساحل شرقیاش منتقل کرده است ولی وی افزود هنوز نشانهای وجود ندارد که بیانگر آماده شدن پیونگیانگ برای یک درگیری گسترده باشد. این گزارش ساعاتی پس از آن منتشر شد که ارتش کره شمالی اعلام کرد که مجوز نهایی را برای حمله به خاک آمریکا با سلاحهای هستهای «کوچکتر، سبکتر و متنوع» دریافت کرده است. این تازهترین تهدید پیونگ یانگ علیه آمریکا طی هفتههای اخیر است.
اقدامات تحریک آمیز
آمریکا بیکار ننشسته و در واکنش به «اقدامهای و ادعاهای تحریکآمیز» کره شمالی یک سامانه دفاع ضد موشکی قدرتمند در پایگاه دریایی جزیره «گوام» در اقیانوس آرام مستقر کرده است، این کشور در کنار استقرار سامانه دفاع ضد موشکی در جزیره گوام، دو ناو جنگی نیز برای تقویت نیروهای خود به اقیانوس آرام اعزام کرده است همچنین یک سکوی عظیم رادار شناور نیز در آبهای منطقه مستقر شده که قادر است به موقع نسبت به موشکهای پرتاب شده از خاک کرهشمالی هشدار دهد.
آمریکا با استقرار موشکهای بازدارنده و ارسال کشتیهای جنگی به منطقه از جدی گرفتن تهدیدات کرهشمالی خبر داده و در مورد پرتاب احتمالی موشک از سوی پیونگ یانگ اعلام آمادگی کرد. مسوولان پنتاگون اعلام کردند، واشنگتن تهدیدهای موشکی پیونگیانگ را جدی گرفته است و برای پرتاب احتمالی موشک از سوی کره شمالی آمادگی دارند. به دنبال موج انتقادات از ایالات متحده و کره شمالی به خاطر آنچه مسوولیت آنها در قبال افزایش تنشها در شبهجزیره کره خوانده میشود، واشنگتن از واکنشهای خود در برابر تهدیدهای نظامی پیونگیانگ دفاع کرد.به گزارش گاردین، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران درباره اقدام واشنگتن به استقرار موشکهای بازدارنده و کشتیهای جنگی به منطقه گفت که آمریکا هیچ چاره دیگری نداشته است. ویکتوریا نولاند با اشاره به تهدید کرهشمالی مبنی بر حمله اتمی به آمریکا گفت: « وقتی کشوری چنین بیانیههای جنگطلبانهای صادر میکند و دست به چنین اقداماتی میزند، شما مجبور هستید که آن را جدی بگیرید و اقدامات لازم را برای دفاع از آمریکا و متحدان آن به عمل آورید.» وی افزود: «تنشآفرینی جمهوری دموکراتیک خلق کره باعث اتخاذ مواضع دفاعی از جانب ما شده است.»این در حالی است که بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد از کره شمالی خواست رویکرد خود را تغییر دهد و هشدار داد که این کشور در موضع گیریهایش «بیش از حد تند رفته است.» بان گفت نگران این است که هر «بحران ناخواستهای» در شبه جزیره کره میتواند «تبعاتی بسیار جدی» داشته باشد. دبیر کل سازمان ملل از طرفهای درگیر در شبه جزیره کره خواست از دامن زدن به تنشها خودداری کنند.کارشناسان معتقدند کره شمالی با توانایی حمله موشکی به آمریکا سالها فاصله دارد. بر این اساس، پیشرفتهترین موشک کره شمالی با ۱۸۰۰ مایل برد به زحمت میتواند از محدود شبه جزیره کره دورتر برود، در حالی که هدفهای مورد ادعا در آمریکا در فاصله شش هزار مایلی قرار دارند.
نگرانی همسایهها
آنچه در شبه جزیره کره رخ میدهد همسایگان دو کره و دیگر کشورها را نیز نگران کرده است. یک مقام نظامی چین اعلام کرد که ارتش آزادیبخش خلق چین با توجه به تنشها در شبه جزیره کره به حالت آماده باش درآمده است. در همین حال، دولت ژاپن نیز اعلام کرد: با همکاری کشورهای دیگر به دنبال این است که از کره شمالی بخواهد به تعهداتش در مذاکرات ششجانبه پایبند باشد و قطعنامههای صادر شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد را رعایت کند.
وزیر دفاع ژاپن اعلام کرد که کشورش با آمریکا مذاکرات نزدیکی را درباره تهدیدهای مطرح شده از سوی دولت پیونگیانگ دارد. اتحادیه اروپا نیز از کره شمالی خواست به تنشها دامن نزند و بار دیگر پایبندی خود را برای حفظ صلح و امنیت شبهجزیره کره نشان دهد. کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای با اظهار تاسف از تصمیم کرهشمالی برای راهاندازی دوباره رآکتور هستهای «یونگ بایون» تصریح کرد: این کار نقض آشکار قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد و همچنین نقض تعهدات سال ۲۰۰۷ کره شمالی در چارچوب مذاکرات ششجانبه برای بستن این تاسیسات است.
وی افزود: اتحادیه اروپا به کره شمالی هشدار میدهد ادامه رفتار این کشور در عدم رعایت تعهدات بینالمللی و به خطر انداختن ثبات منطقه به طور قطع، باز هم پاسخ واحد جامعه بینالمللی را در پی خواهد داشت. اشتون از کره شمالی خواست از دامن زدن به تنشهای جدید خودداری کند و پایبندی خود را به هدف عاریسازی کامل، قابل اثبات و بازگشتناپذیر شبهجزیره کره از تسلیحات هستهای نشان دهد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، کرهشمالی اخیرا با اعلام اینکه طرح عملیات نظامی علیه آمریکا و توسل احتمالی به حملات هستهای را تصویب کرده است، شعله این تنشها را شعلهورتر کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد