3 - 01 - 2024
جوابیه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به گزارش «فیلترنت گران شد»
«جهانصنعت»- چندی پیش گزارشی با تیتر «فیلترنت گران شد» در «جهانصنعت» به چاپ رسید. این گزارش با واکنش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مواجه شده که مطابق با قانون مطبوعات توضیحات این سازمان را در ادامه میخوانید:
«در ابتدا و بدون ورود به محتوای گزارش یادشده، این سوال مطرح است که چرا یک رسانه رسمی از چنین کلمه جعلی و نادرستی «فیلترنت» استفاده کرده است؟! درخصوص افزایش تعرفه اینترنت نیز باید توجه داشت که اپراتورها در سنوات اخیر درخواستهای متعددی برای افزایش تعرفه اینترنت داشتهاند، مخصوصا طی یک سال گذشته این درخواست به کرات از سوی آنها مورد پیگیری قرار گرفته است. در همین راستا پس از دریافت مستندات مورد نیاز از اپراتورها، جلسات متعددی در سطوح مختلف در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برگزار شد. اگرچه همه مستندات آنها در این خصوص مورد تایید سازمان تنظیم مقررات قرار نگرفت، اما بررسیها حاکی از آن بود در صورت تداوم وضعیت فعلی، آنها نهتنها امکان توسعه شبکه را نخواهند داشت، بلکه امکان نگهداری شبکه فعلی را هم ندارند که در نتیجه کیفیت شبکه و خدمات آنها در ماهها و سالهای آتی قطعا روند نزولی خواهد داشت، بر همین اساس اپراتورها طی نامهای خواستار افزایش صددرصدی تعرفه اینترنت شدند که در نهایت سازمان تنظیم مقررات با پذیرش تعهداتی از اپراتورها مبنی بر افزایش کیفیت شبکه و خدمات که در قالب الحاقیه ضمیمه پروانه فعالیت آنها شده است، با افزایش حداکثر ۳۴ درصدی تعرفه اینترنت موافقت کرد. در ادامه ادعا شده است که قیمت برخی از بستهها بیش از ۳۴ درصد افزایش یافته و نقل شده «بسته ۱۵ گیگابایت در روزهای گذشته با قیمت ۶۲ هزار تومان به فروش میرسید و حالا این رقم به ۱۱۸ هزار تومان رسیده است.
این عدد فراتر از ۳۴ درصدی است که پیشتر اعلام شده بود»، جایی بس تاسف است که چرا یک رسانه رسمی کشور بدون انجام بررسی لازم، اقدام به انتشار مطالبی خلاف واقع و نادرست میکند. البته عین همین عبارت در رسانه دیگری نیز قبل از روزنامه «جهان صنعت» منتشر شده بود و احتمال میرود نویسنده محترم به جای آنکه به رسالت نویسندگی خویش پایبند باشد و شخصا قیمت بستهها را از منابع رسمی چک کند، صرفا با کپیبرداری از متن نادرست روزنامه دیگری، این ادعای نادرست را مطرح کرده است. برای روشن شدن موضوع کافی است نگاهی به درگاههای فروش اپراتورهای ارتباطی بیندازید، بسته ۱۵ گیگابایتی ۱۲۰روزه در دو اپراتور ایرانسل و همراه اول که قبلا با قیمت ۶۲ هزار تومان ارائه میشد، در تغییرات اخیر با افزایش ۳۴ درصدی با نرخ ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان در دسترس عمومی قرار گرفته است. در ادامه عنوان شده اپراتورها در نامه خود به رییسجمهور محترم نوشتهاند بستههای زیر دو گیگ افزایش تعرفهای نداشته باشد، حالا چرا این بستهها نیز مشمول افزایش ۳۴ درصدی قیمت شدهاند! در پاسخ باید گفت اگر قرار بود طبق درخواست مطرحشده در نامه اپراتورها اقدامی انجام شود باید تعرفه اینترنت ۱۰۰درصد افزایش پیدا میکرد و نه ۳۴ درصد! علاوه بر این، برای اولینبار است که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مقابل این افزایش تعرفه اینترنت، تعهداتی را در جهت بهبود کیفیت شبکه موبایل (مانند افزایش ۳۰ درصدی سرعت، رسیدن به پوشش ۹۶ درصدی اینترنت نسل چهارم، تحت پوشش قرار گرفتن حداقل ده درصد از جمعیت کشور از اینترنت نسل پنجم و…) از اپراتورها اخذ کرده و حتی این تعهدات را ضمیمه پروانه فعالیت اپراتورها کرده تا از ضمانت اجرایی لازم هم برخوردار باشد. در کنار این تعهدات اپراتورها که عموما موجب بهبود شرایط در لایه دسترسی خواهد شد، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم اقدامات زیرساختی گستردهای را در سایر لایههای شبکه (مانند هسته و انتقال) در دست اقدام دارد تا انشاءالله توسعه همزمان اجزای مختلف شبکه، منجر به افزایش کیفیت چشمگیر تجربه کاربری هموطنان عزیز شود.
در کنار همه این اقدامات سازمان تنظیم مقررات با ارسال پیامکی از همه کاربران اینترنت همراه خواسته است تا از ۱۲دی با مراجعه به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، یکی از شمارههای ثبتشده به نام خود را برای فعالسازی بسته رایگان اینترنت اهدایی از سوی دولت انتخاب کنند. بازهم تاکید میشود هر یک از هموطنان گرامی و اصحاب محترم رسانه حسب اعلام رسمی وزارتخانه به موردی برخورد کردند که از بستههای موجود در هفتههای گذشته حذف شده است یا افزایش قیمتی بیش از ۳۴ درصد را شامل شده است به سامانه رسیدگی به شکایات سازمان تنظیم اعلام نمایند تا در اسرع وقت رسیدگی و در صورت احراز، برخورد لازم صورت خواهد گرفت.»
جواب جوابیه
محترمانه به اطلاع میرساند استفاده از اصطلاحاتی همچون «فیلترنت» در فضای رسانهای و اجتماعی ممکن است بیانگر فضای فرهنگی و اجتماعی موجود در جامعه باشد و نه الزاما جعل اطلاعاتی. از طرفی چند روز پیش یکی از نمایندگان مجلس دقیقا از واژه «فیلترنت» استفاده کرده است. رحیمی جهانآبادی گفته بود: «اینترنتی که ما داریم در واقع فیلترنت است.» بنابراین درک مفهومی پشت این واژگان و تحلیل دلایل استفاده از آنها میتواند از جایگاهی عمیقتر نسبت به انتقاد شکل بگیرد.
از طرفی در رابطه با افزایش تعرفهها و استدلالات ارائهشده درخصوص لزوم توسعه و نگهداری شبکه، منطقی است که هر اپراتوری برای حفظ و گسترش عملکرد خود نیاز به سرمایهگذاریهای جدیدی داشته باشد. با این وجود، ارائه دقیق اطلاعات مربوط به چگونگی محاسبه نرخهای جدید و شفافسازی درباره میزان دقیق افزایش هزینهها از سوی مقامات ذیربط، اهمیت ویژهای دارد تا از میزان اعتماد به نهادهای دولتی کاسته نشود. همچنین در متن جوابیه آمده که نویسنده گزارش «فیلترنت گران شد» از روزنامه دیگری کپیبرداری کرده است. با توجه به اینکه خبر افزایش تعرفههای اینترنت روز پنجشنبه ۷ دی منتشر شد و شماره جدید روزنامهها روز شنبه ۹ دی و گزارش «فیلترنت گران شد» هم در روز شنبه ۹ دی به چاپ رسیده است، لذا خواهشمندیم نام روزنامهای که از آن کپی شده را ذکر کنید. اما در عین حال، انتظار میرود نهادها و سازمانهای دولتی با در نظر گرفتن اینکه ممکن است اطلاعات برای عموم به خوبی منتقل نشده باشد، به گونهای پاسخگو باشند که به جای تمرکز بر نقد رسانهها، به وضوح و شفافیت بیشتری در اطلاعرسانی اهتمام ورزند. سرانجام با وجود تمام این اقدامات، حق انتقاد و پرسش از سوی مشترکین و نمایندگان رسانهها به عنوان جزئی از فرآیند پاسخگویی و اصلاح عملیاتی، باید به رسمیت شناخته شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد