11 - 10 - 2017
جیغهای تهران، ناشنوایی شهروندان
شیدا ملکی- راننده تاکسی دستش را روی بوق گذاشته بود و برنمیداشت. بووووق. صدای بوق متهوار همه سلولهای شنوایی را از بین میبرد. راننده بیتوجه به اینکه چند مسافر در تاکسیاش نشستهاند، سرش را از ماشین بیرون برد و چند ناسزای درشت بار ماشین روبهرویی کرد که راه را برای او باز نکرده بود تا در ثانیههای آخر چراغ قرمز از آن عبور کند.
تاکسی و راننده بدزبانش هنوز از تقاطع عبور نکرده بودند که یک کامیون بزرگ حمل آهنآلات بار خود را جلوی ساختمانی نیمهکاره خالی کرد. صدایی مهیب در خیابان پیچید و دوباه صدای بوقهای ممتد به گوش رسید. بوق اعتراض به صدای آهنهایی که آرامش شنوایی شهروندان را بر هم زده است.
از صدای بوق ماشینها در ترافیک خیابان و خالی شدن بار آهن کامیون اگر گوش آدمی جان سالم به در برد صدای ممتد و ادامهدار برش آهن و جوشکاری در ساختمانسازیهای متعدد و برش سنگهای ساختمانی، امان گوش آدمی را میبرد. تکرار چنین صداهایی که از پنجره محل کار یا خانه به داخل میخزند و در گوش فرو میروند شاید یکی از دلایلی باشد که آرامش درونی شهروندان و میزان انعطافپذیریشان را کاهش میدهد. اینها فارغ از وانتیهای متعددی هستند که صبح تا عصر خرید و فروش ضایعات میکنند یا وانتیهایی که قیمت سبزی و میوههایشان را فریاد میزنند. اینها هر روز هم به کارشان ادامه میدهند.
همه شهروندان به گونهای عادت کردهاند ناراحتی و انزجار از صدایی بلند را با صدایی بلندتر پاسخ دهند. اما ماجرا فقط صداهای عجیب و آزاردهنده خیابان و ماشین صنعت نیست. با خزیدن به زیرزمین این شهر و جابهجایی به وسیله مترو هم نمیشود از صداهای ناهنجار در امان ماند. از یکسو دستفروشها فریاد میزنند و اجناسشان را تبلیغ میکنند و از سویی دیگر صدای ترمزهای ناگهانی قطار روی ریلهای مترو وحشت را چند برابر میکند.
ماجرا به سادگی خواندن همین واژههاست. یکی از اصلیترین دلایل بالارفتن میزان خشم، کلافگی و عدم آرامش شهروندان، آلودگی صوتی است که شهروندان از اولین لحظههای صبح تا واپسین لحظههای شب حتی هنگام خواب در این شهر با آن درگیر میشوند. هرچند سهم بزرگی از مشکلات شهری باید توسط مدیران شهری حلوفصل شود اما صدای بوق ممتد و ناسزا گفتنهای مستمر را هم مگر مدیریت شهری باید چارهای بیندیشد؟ اینجا دیگر خود مردم هستند که رعایت نمیکنند.
به راستی برخی مسایل اولیه برای آرامش در زندگی شهری حاصل خواست و اراده مستقیم شهروندان است. هرچند این برداشت از ایفای نقش مهم شهروندان در دستیابی به آرامش و بهداشت صوتی از نقش مدیران در بررسی و یافتن دلایل افزایش آلودگی صوتی نمیکاهد. گوش شهروندان هرچند با شنیدن جیغهای ساختمانسازی پاره شده است اما هنوز هم امیدی هست تا نوای آرامش و صدای پرندهها در شهر بپیچد.
sheidamaleki.journalist@gmail.com
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد