18 - 11 - 2024
حاشیههای پررنگتر از متن در پالایشگاه آبادان
گروه انرژی- درحالی مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان میگوید که برای حفظ ظرفیت تولید این شرکت نیاز به تامین اعتبار دارد که پالایشگاه آبادان بهعنوان تنها پالایشگاه دولتی ایران سالهاست گرفتار زیان انباشته است و حالا مشخص شده که این پالایشگاه بهجای ارسال سوخت به نیروگاهها، محصول خود را در بورس فروخته است.
پالایشگاه آبادان را میتوان گاو شیرده دولت هم خطاب کرد. هر جا که دولت با کمبود منابع مالی در بودجه روبهرو شده، پالایشگاه آبادان دمدستیترین جایی است که از منابع آن بهخصوص برای تامین کسری هدفمندی یارانهها استفاده شده است. اگرچه گفته شده که این شرکت که بنا به روایتها دستکم در دو دهه گذشته زیانده بوده، بهتازگی از زیان خارج شده و قرار است با راهاندازی فاز دوم این پالایشگاه بخشی از نیاز بنزین کشور تامین شود، با این حال آنطورکه عباس کاظمی، مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی خبر داده است، پالایشگاه آبادان به جای ارسال سوخت به نیروگاهها؛ ۴۰۰ تا ۵۰۰میلیون لیتر گازوییلی را که باید برای زمستان ذخیره میشد، در بورس به فروش رسانده و این باعث کاهش ذخایر شده است.
کاظمی به ایلنا گفته که فروش گازوییل در بورس غیرقانونی نبوده اما مدبرانه و دوراندیشانه نبوده است. در سالهای قبل ما از اردیبهشت تا شهریور سوخت را ذخیره میکردیم تا زمانیکه مصرف خانگی بالا و فشار گاز کم میشود، بتوانیم با گازوییل زمستان را سپری کنیم. ظاهرا در تابستان امسال این کار انجام نشده و 3/1میلیارد لیتر گازوییل در طول ۴ تا ۵ماه در بورس عرضه شده و از این میزان ۴۵۰میلیون لیتر به فروش رفته است.
پالایشگاه آبادان قدیمیترین پالایشگاه ایران است که سابقه تاسیس آن به سال1291 برمیگردد. پس از خصوصیسازیهای دهه80 به اینسو، همه پالایشگاههای دولتی واگذار شدند، بهجز پالایشگاه آبادان، به این دلیل که وضعیت صورتهای مالی این شرکت با زیان انباشته روبهرو بود.
زیانهای پیاپی باعث شد که بیژن زنگنه، وزیر نفت دولت یازدهم و دوازدهم با اعلام زیاندهبودن این پالایشگاه گفته بود، دولت حاضر است آن را رایگان واگذار کند، با این حال این اتفاق نیفتاد. در سالهای اخیر، زیانهای این شرکت شدت گرفت. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم اردیبهشتماه امسال گفت که در سالهای اخیر با سرمایهگذاری انجامشده بهخصوص برای راهاندازی فاز 2 این پالایشگاه این شرکت از زیان خارج و تبدیل به یکی از سوددهترین واحدهای تولیدی کشور شده است. سوددهی که او رقم آن را در سال گذشته ۱۲همت اعلام کرده بود.
به فاصله کوتاهی از اعلام این گزارش، بسیاری از رسانهها اعلام کردند که این سودسازی دولت واقعیت ندارد. براساس صورت مالی که در کدال منتشر شده، نشان میداد که سود عملیاتی پالایشگاه آبادان در سال1399 معادل 9هزار و 700میلیون تومان بوده است که با توجه به نرخ تسعیر دلار در قانون بودجه همان سال، پالایشگاه اصفهان حدود 400میلیون دلار سود شناسایی کرده است. با توجه به اظهارات وزیر وقت نفت که سود این شرکت پالایشی را در سال گذشته 12هزار میلیارد تومان عنوان کرده بود و همچنین نرخ تسعیر دلار که 43 هزار و 500تومان بوده، سود پالایشگاه آبادان معادل 270میلیون دلار بوده است.
حاشیهها درباره پالایشگاه آبادان همچنان ادامه دارد. پالایشگاهی که ظرفیت پالایش ۵۰۰هزار بشکه در روز را دارد و بزرگترین پالایشگاه نفت ایران بهشمار میرود، میتواند یکی از مهمترین پالایشگاههای تولیدکننده بنزین در ایران باشد اما همچنان اسیر مدیریت دولتی مانده است.
قرار بود که واحد هیدروکراکر این پالایشگاه تیرماه امسال بهرهبرداری شود که با راهاندازی این واحد مابهازای ارزی تولید گازوییل یورو ۵ آن ۳میلیون یورو افزایش خواهد یافت اما هنوز این واحد مورد بهرهبرداری قرار نگرفته است.
فردین راشدی، مدیرعامل پالایشگاه آبادان اخیرا به ایسنا گفته است که مراحل شمعکوبی بخش دوم فاز۲ آغاز شده است و با پشتیبانی وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تا پایان امسال اعتباری برای ادامه پروژه تزریق خواهد شد.
وی بر حفظ ظرفیت تولیدی شرکت پالایش نفت آبادان در محدوده ۴۵۰ تا ۵۰۰هزار بشکه در روز برای تامین اعتبار مورد نیاز اجرای این پروژه تاکید کرد.
راشدی راهاندازی واحد هیدروکراکر را اقدامی مهم در این راستا برشمرد و گفت: واحد هیدروکراکر بزرگترین مجتمع هیدروکراکر در کشور و خاورمیانه است که تا آخر ماه جاری به بهرهبرداری میرسد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد