3 - 02 - 2025
حج عامل افزایش تجارت ایران و عربستان
«جهانصنعت»- برقراری دوباره حج عمره از 3 اردیبهشت سال جاری منجر به افزایش تجارت میان ایران و عربستان شده است به گونهای که به گفته مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران، تجارت ایران و عربستان در سال جاری نسبت به سال گذشته رشد ۹۷۹۵درصدی را تجربه کرده است.
به گزارش «جهانصنعت»»، ۱۳ديماه سال ۱۴۰۲ قرار بود برنامه پروازهاي حج عمره پس از ۹سال عملياتي شود اما در ساعتهاي آخر اين موعد، به دليل عدم دريافت مجوز نهايي، تمام پروازها كنسل و پس از مدتي بهطور كل «لغو» شد. این ناکامی اما دیری نپایید و پس از گذشت ۱۰۰روز از آن تاريخ و سرگرداني مسافران مكه، هماهنگی های لازم برای انجام حج عمره میان دو کشور صورت گرفت و از 3اردیبهشت سال جاری از 11فرودگاه کشور، حجاج ایرانی راهی سرزمین وحی شدند.
عبدالامیر ربیهاوی، مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران در تشریح آنچه به رشد ۹۷۹۵درصدی تجارت ایران و عربستان در ۹ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته انجامیده است، گفت: این میزان از رشد تجارت ایران و عربستان حاصل ازسرگیری سفرهای حج عمره ایرانیها به عربستان است و این حجم از افزایش تجارت از طریق حجاج انجام شده است. از سال گذشته سفرهای حج عمره ایرانیها پس از چند سال توقف مستمر به دلیل قطع روابط ایران و عربستان ازسر گرفته شده و بیشتر کالاهایی که حجاج ایرانی به عربستان میبرند، شامل خشکبار به ویژه پسته، فرش و تابلو فرش میشود.
وی در گفتوگو با ایلنا افزود: این کالاها در گمرک اظهار میشود و رشد ۹۷۹۵صادرات براساس آمار گمرک اعلام شده است، حتی احتمالا کاروانهای حجاج، کالاهایی را به عنوان نیازمندی غذایی با خود به عربستان برده باشند و این اقلام جزو کالای تجاری محسوب شده و افزایش یادشده در صادرات کالا از ایران به عربستان را رقم زده باشد.
ربیهاوی اظهار کرد: وقتی یک مسافر حج کارت بازرگانی داشته باشد مجاز است کالا را به عنوان کالای تجاری از کشور خارج کند.
مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: امیدواریم با تداوم این رویه تجارت ایران و عربستان افزایش یابد و سازمان توسعه تجارت نیز در تلاش است موانع تجارت کالا بین ایران و عربستان را برطرف کند و با رایزنی با سفارت ایران در ریاض و سفارت عربستان در تهران مسیر تجارت را هموار سازد. همچنین سازمان در تلاش است شرایطی را فراهم آورد که کالاهای ایرانی به واسطه دیگر کشورها مانند عمان، امارات و عراق به عربستان دوباره صادر شود.
پیشرفت صنعت پسته ایران
مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران در حالی از «پسته» به عنوان یکی از کالاهای چمدانی حجاج ایرانی یاد کرده که عضو هیات امنای انجمن پسته ایران از پیشرفت صنعت پسته ایران خبر داده است.
او با بیان اینکه ۱۰۰درصد کانتینرهای پسته ایران شامل نمونهگیری و آزمایش هستند، اظهار کرد: نکته بسیار مهم این است که پسته ایران در سالهای اخیر از نظر بهداشتی بسیار پیشرفت کرده است. در سنوات بسیار قدیم شاید حتی پستههای آلودهای را صادر میکردیم اما در حال حاضر در انبارها و کارگاههای فرآوری پسته، نظارتهای بهداشتی سختگیرانه و بیشتری اعمال میشود.
محمودرضا مهدویاناری، عضو هیاتامنای انجمن پسته ایران در گفتوگو با ایسنا، درباره بررسی پستههای ایران در اتحادیه اروپا و اعمال استانداردهای مدنظر که طی روزهای گذشته دوباره جریانساز شدهاند، اظهار کرد: در جلساتی که ۱۸ و ۱۹ نوامبر مساوی با اواخر آبانماه در اتحادیه اروپا برگزار شد، اتحادیه اروپا یک بازه زمانی ۶ماهه را برای ایران در نظر گرفت که در خردادماه سال آینده این مهلت تمام میشود تا در پایان این دوره، مجددا عملکرد صادرات پسته ایران مورد بررسی و بازبینی قرار گیرد و ما امیدواریم که عملکرد صادرکنندگان به گونهای باشد که از این قضیه سربلند خارج شویم.
وی با تاکید بر اینکه کانتینرهای ریجکتی تنها مختص ایران نیست و در هر صورت تعدادی از کانتینرهای ترکیه، امارات، آمریکا و… نیز ریجکت میشوند، افزود: تا زمانی که تعداد ریجکتیها بالا نباشد، اتحادیه اروپا حساسیتی در این زمینه ندارد و تنها با نمونهگیری تصادفی بر بهداشتی بودن پسته وارداتی نظارت میکند اما زمانی که میزان ریجکتیها از حد معقول بیشتر میشوند، محدودیتها و ممنوعیتهایی را اعمال میکند.
مهدویاناری ادامه داد: در حال حاضر ۱۰۰درصد کانتینرهای ایران شامل نمونهگیری و آزمایش هستند و این به معنای اعمال سختگیرانهترین شرایط برای پسته ایران بوده و طبیعتا مرحله سختتر فقط ممنوعیت کلی واردات است.
وی افزود: متاسفانه برخی از تجار بر این باور هستند که ریجکت شدن پسته صادراتی از اروپا ایرادی ندارد چون بار برگشتی به کشور با قیمت بالاتر ناشی از افزایش نرخ ارز فروش میرود. همانطور که طی این چندماه، قیمت دلار افزایش یافته و صادرکنندگان کانتینرهای ریجکتی به دنبال افزایش قیمت ارز، منتفع هم شدهاند! بسیار واجب است متوجه باشیم که افزایش تعداد محمولههای ریجکتی، پیکره صنعت پسته کشور را متضرر میکند و لذا این دیدگاه بسیار خطرناک است.
این فعال صنعت پسته ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی نیز درصدد اعمال مقررات سختگیرانهای برای صادرات پسته به اروپاست. مطمئن نیستیم که چقدر این قوانین تاثیر مثبت دارد اما از جمله این قوانین و مقررات میتوان به الزام برای داشتن پروانه بهداشتی برای صادرکنندکان اشاره کرد که همزمان میتواند خوب ولی محدودکننده باشد.
وی افزود: از طرفی نیز به دلیل اینکه این مساله تاکنون در روال عادی صادرات نبوده، ممکن است مدتی سرعت صادرات را مختل کند تا کسانی که خواهان صادرات هستند برای کسب پروانه اقدام کنند و این به خودیخود اقدام بزرگی محسوب میشود.
عضو هیاتامنای انجمن پسته ایران مطرح کرد: مورد بعدی نیز بستهبندیهای خاصی بود که پیشنهاد شد. در حال حاضر میزان تاثیر اعمال این بستهبندیها مشخص نیست چراکه همین مساله نیز میتواند بر روال صادرات خلل ایجاد کند. به هر حال تلاش این است که اخلالی در صادرات ایجاد و صادرات به اروپا ممنوع نشود.
وی درباره اینکه در اخباری مطرح شده که قوانین و محدودیتهایی که بر محصولات صادراتی به اروپا اعمال میشود، بر روی سایر بازارها نیز اعمال خواهد شد، گفت: بله به طور غیررسمی این مورد کاملا صحیح است چراکه وقتی بر پسته صادراتی ما به اروپا محدودیت و سختگیریهایی اعمال میشود، نظر سایر کشورها نیز به این محدودیتها جذب میشود که شاید خواهان تبعیت از سختگیری و قوانین اروپا باشند که این به ضرر ایران است؛ بنابراین بهتر است که حساسیتهای بهداشتی و صادراتی را بیشتر کنیم.
فعال صنعت پسته افزود: نکته بسیار مهم این است که پسته ایران در سالهای اخیر از نظر بهداشتی بسیار پیشرفت کرده است. در سنوات بسیار قدیم، شاید حتی پستههای آلودهای را صادر میکردیم اما در حال حاضر در انبارها و کارگاههای فرآوری پسته، نظارتهای بهداشتی سختگیرانه و بیشتری اعمال میشود. کشاورزان نیز باوجود فقدان مشوقهای مالی موثر در تلاش روزمره برای تولید پسته فاقد افلاتوکسین و فاقد باقیمانده سموم هستند. بهطور کلی تلاش همهجانبهای صورت میگیرد تا محصولات بهتر و سالمتری را تولید کنیم.
وی افزود: نکته مهم این است که تنها بحث آفلاتوکسین مطرح نیست. سموم مصرفی نیز در محصولات ما تاثیرگذارند. در بحث ترویج، بسیاری از کشاورزان به طور دائم در حال آموزش هستند که چگونه پسته سالمی را با حداقل میزان مصرف سموم یا حتی بدون سموم تولید و برداشت کرده و از محصولات ارگانیک و نهادههای ارگانیک برای کنترل آفات استفاده کنند.
مهدویاناری با تاکید بر اینکه شرایط نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است، تصریح کرد: شاید بتوان گفت انتظارات بازار اروپا هم بیش از حد سختگیرانه است. در حدی که بعضا پستههای صادراتی آمریکا نیز ریجکت میشود. البته از طرفی نیز اگر این سختگیریها نبود ما به این اندازه در تولید پسته سالم حساسیت نداشتیم و این سختگیریها موجب شده که ما در این زمینه رشد و پیشرفت داشته باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد