1 - 12 - 2022
حداقل به جای حداکثر مجازات؟!
فرشید فتاحی در این دو روزی که از اعلام رای کمیته انضباطی میگذرد اتفاقها و اظهارنظرهای زیادی را در اینباره دیدهاید. اعلام رای درخصوص پرونده تبانی در گروه دوم لیگ دسته اول روزها میتواند سوژه فوتبال ایران باشد در این میان به نظر میرسد کمیته انضباطی به جهت ضیق وقت (از دیدگان خودش) به کلیگویی پرداخته که در مرحله اول به نظر میرسد این اتفاق مغایر مقررات حقوقی باشد اولین ابهاماتی که مورد توجه قرار گرفته سه مورد است. اول اینکه استناد به ماده «۴۲» آییننامه انضباطی درحالی صورت گرفته که آن ماده ناظر به رفتارهای مغایر با شان حرفهای فوتبال در زندگی غیرفوتبالی افراد است. دوم سقوط تیمهای شهرداری تبریز و یادآوران شلمچه از جمله تنبیهات قانونی آن ماده است که در صورت احراز تبانی باید لحاظ میشد اما تبصره دوم ماده «۴۱» آییننامه انضباطی میگوید: اگر تبانی در دور رفت باشد تمام امتیازات و گلهای زده و خورده تیمها (تیمهایی که با آنها مسابقه دادهاند) صفر خواهد شد و اگر دور برگشت باشد، امتیازات و گلهای زده و خورده دور رفت لحاظ و دور برگشت لحاظ نخواهد شد پس لازم است با تعیین تاریخ دیدارهایی که در آنها تبانی صورت گرفته جدول بازیها تنظیم گردد تا تکلیف تیمها مشخص شود. سوم اینکه به صرف سقوط شهرداری تبریز نمیتوان گفت تیمهای بعدی یک پله صعود کرده و استقلال صنعتی به لیگ برتر و پاس به پلیآف رسیده زیرا وفق تبصره فوق، باید جدول تنظیم شود هر چند که بهروان هم این نکته را دیروز تاکید کرد آرایی که صادر شده، آرای بزرگترین و جنجالیترین پرونده تبانی تاریخ فوتبال ایران است.
داوران پاک هستند!
درحالی که از مدیر و سرپرست و بازیکن و مربی دچار محرومیت شدهاند، داوران هیچ تاثیری در رقم خوردن نتایج نداشتهاند در حکم کمیته انضباطی، در مورد محرومیت افراد درگیر پرونده تبانی، اثری از داوران نیست و درحالی که ۴۲ فرد از پستهای مختلف فوتبالی جریمه شدهاند، هیچ داوری، شکر خدا مرتکب جرمی نشده است این مساله قابل توجه است شما هم میتوانید به جامعه داوری افتخار کنید و اسپند دود کنید البته یکی دو سرپرست تیمها قبلا داور بودهاند و محروم شدهاند اما حالا نیستند و بازنشسته شدهاند.
استقلال صنعتی تبانی کرده
یا نکرده؟
اتهام شروع به تبانی با اتهام تبانی صورت گرفته که در نتیجه موثر بوده متفاوت است. در اتهام شروع به تبانی وفق تبصره یک ماده «۴۱» در نهایت مرتکب به یکسال محرومیت محکوم میشود. مجید باقرینیا، سرمربی استقلال صنعتی به ۱۸ ماه محرومیت محکوم شده یعنی تبانی کرده و بحث شروع به تبانی مطرح نبوده. در چنین حالتی چرا تیم تحت هدایت او تنبیه نشده و حتی بحث بر صعود آن به لیگ برتر است؟ چرا اتهام هر فرد در رای مشخص نشده و به صرف اعلام اینکه همه موارد در پرونده ضبط است آیا میتوان به یقین رسید که حق به حقدار رسیده است؟ اینکه کدام فرد اتهامش شروع به تبانی بوده و کدام یک تبانی انجام داده مسایلی است که باید شفاف اعلام میشد اما نشده است.
تبانی استیل ومس سونگون چه شد؟
در هیاهوی موضوع تبانی در لیگ دسته اول، بحث تبانی تیمهای استیل آذین و مس سونگون در لیگ دسته دوم کشور فراموش شد. کمیته انضباطی با بررسی مدارک و مستندات این دیدار حکم به محرومیت یکساله سرمربی تیم استیل آذین، مجتبی خیراندیش به دلیل ترغیب بازیکنان تیم خود به بازی تاخیری داد (در واقع خیراندیش بازیکنان خود را تشویق کرده که به حریف حمله نکنند). سوال اینجا است که سرمربی تیم استیل آذین به چه دلیلی مانع از حملات تیم خود میشد؟ اگر میل به تساوی این دیدار براساس توافقات با تیم حریف بوده که مصداق تبانی است و حکم باید تیم مس سونگون را هم دربربگیرد ولی اگر میل به تساوی به خواست سرمربی تیم استیل آذین بوده و پای تیم حریف و فرد دیگری در میان نبوده است که سوال جدیدی ایجاد میشود! آیا میتوان سرمربی را به دلیل انتخاب تساوی به عنوان هدف مجرم شناخت؟
پاس مستقیم صعود میکند یا راهیان به پلیآف میرود؟
اگر بنا باشد قانون به طور کامل اجرا شود با توجه به سقوط دو تیم شهرداری تبریز و یادآوران شلمچه و نظر به اینکه تبانی در دور برگشت بوده باید امتیازاتی که تیمها مقابل آنها در دور برگشت کسب کردهاند از جمع امتیازات آنها کسر شود. به این ترتیب استقلال صنعتی مقابل این دو تیم شش امتیاز کسب کرده که از ۴۶ امتیاز آنها که شش امتیاز کسر گردد ۴۰ امتیازی میشود، پاس مقابل آنها سه امتیاز کسب کرده که از ۴۵ امتیاز آنها کسر و ۴۲ امتیازی میشود، شهرداری یاسوج مقابل آنها شش امتیاز کسب کرده که از ۴۲ امتیاز آنها کسر و ۳۶ امتیازی میشود، راهیان کرمانشاه مقابل آنها یک امتیاز کسب کرده که از ۴۱ امتیاز آنها کسر و ۴۰ امتیازی میشود، نیروی زمینی چهار امتیاز کسب کرده که از ۴۰ امتیاز آنها کسر و ۳۶ امتیازی میشود، ایرانجوان سه امتیاز کسب کرده که از ۳۷ امتیاز آنها کسر و ۳۴ امتیازی میشود، شهرداری بندرعباس سه امتیاز کسب کرده و ۳۴ امتیازی میشود، سایپا شمال امتیازی کسب نکرده و ۳۴ امتیازی باقی میماند، فولاد یزد سه امتیاز کسب کرده که کسر و ۲۸ امتیازی میشود، مس رفسنجان سه امتیاز کسب کرده که ۲۷ امتیازی میشود و برق هم ۲۵ امتیازی میشود. به این ترتیب پاس باید مستقیم صعود کند و راهیان به پلیآف برود. تیمهای سقوطکننده تغییر نمیکنند.
درباره خودزنی استقلال صنعتی!
حالا همه فکر میکنند استقلال صنعتی لیگ برتری شده است اما این سوال مهم همه اهالی فوتبال بعد از اعلام آرا در پرونده تبانی لیگ دسته اول است. هم استقلالیهای صنعتی و هم پاسیها سرمربی و مدیر و سایر عوامل خود را به دلیل دخالت در تبانی از دست دادهاند. در تیم استقلال صنعتی همه کادر فنی و سرپرستی محروم شدهاند و در تیم پاس سرمربی و مدیر و یک عضو اجرایی. یعنی به موجب همین حکم، آنها (مثل شهرداری) مرتکب تبانی شدهاند. پس چطور تیمی که همه عواملش درگیر تبانی هستند، محروم نشده و صعود به لیگ برتر را هم پاداش گرفته اما شهرداری یک رده سقوط کرده است؟ شاید اقدام استقلالیهای صنعتی از نظر کمیته انضباطی، اقدام به عدم صعود است (!) والا با هیچ ادله دیگری نمیتوان این دو محرومیت را به هم مربوط کرد. در واقع اگر استقلالیهای اهواز تبانی کردهاند ولی تیمشان محروم شده، جز این نیست که میخواستهاند شهرداری صعود کند اما همین تیم دو هفته قبل از پایان لیگ شهرداری را در اهواز برد. آیا با این حکم تیم بهمن فروتن (مس رفسنجان) هم در لیگ یک ماندنی میشود؟ آیا باید شهرداری را از جدول حذف کرد یا ردهبندی، با صعود یک ردهای همه تیمها شکل میگیرد؟ پای تیمهای شهرداری یاسوج و راهیان کرمانشاه علاوه بر تیمهای پاس و استقلال خوزستان و شهرداری تبریز وسط است. پس شاید نیروی زمینی امیدوار باشد به لیگ برتر صعود کند.
۳۸۰ میلیون کاسب شدند
جمع جریمههای تیمهای خاطی در پرونده تبانی لیگ دسته اول ۳۸۰ میلیون تومان شده است. این آمار به تفکیک تیم به شرح زیر است: شهرداری تبریز ۱,۸۴۰,۰۰۰,۰۰۰، یادآوران شلمچه ۵۲۰,۰۰۰,۰۰۰، استقلال صنعتی خوزستان، ۴۰۰,۰۰۰,۰۰۰، برق شیراز ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰، پاس همدان ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰، راهیان کرمانشاه ۴۰,۰۰۰,۰۰۰، فولاد یزد ۵۰,۰۰۰,۰۰۰، شهرداری بندرعباس ۱۵۰,۰۰۰,۰۰۰، سایپای شمال ۱۴۰,۰۰۰,۰۰۰، شهرداری یاسوج ۳۸۰,۰۰۰,۰۰۰ که در مجموع ۳,۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال میشود تا فدراسیون
یک شبه ۳۸۰ میلیون تومان کاسب شود.
۱۰ تیم درگیر تخلف هستند
پرونده تبانی گروه دوم لیگ دسته اول ۱۰ تیم را شامل میشود که در این میان فقط دو تیم شهرداری تبریز و فولاد یزد مورد تنبیه تیمی قرار گرفتهاند و سایر موارد تنبیه افراد است. با هم نگاهی داریم به اتهامات افراد این تیمها: شهرداری تبریز:تبانی با عوامل سایر تیمها برای کسب نتیجه دلخواه، یادآوران شلمچه: تبانی با شهرداری تبریز در بازی دور برگشت،
استقلال صنعتی خوزستان:تبانی با شهرداری تبریز به نحوی که در بازی با فولاد یزد بدون دخالت تیم یزدی تن به باخت دادهاند تا مقدمات صعود شهرداری فراهم شود، برق شیراز: تبانی با شهرداری تبریز و نرفتن به این شهر برای بازی دور برگشت که نتیجه بازی سه بر صفر به سود شهرداری اعلام شده است، پاس همدان: مجازات شروع به تبانی که البته بیثمر بوده و افرادی که با آنها تماس برقرار شده مساله را به اطلاع باشگاه خود رساندهاند، راهیان کرمانشاه: بازیکن این تیم با دریافت چهار سکه مقابل شهرداری تبریز تن به تبانی داده است که البته با توجه به اعترافش و کمک در کشف حقیقت نام او منتشر نشده است، شهرداری بندرعباس: تبانی برخی عوامل تیم در بازی با شهرداری تبریز، سایپا شمال- مجازات شروع به تبانی که البته بیثمر بوده و افرادی که با آنها تماس برقرار شده مساله را به اطلاع باشگاه خود رساندهاند،
شهرداری یاسوج:مجازات شروع به تبانی که البته بیثمر بوده و افرادی که با آنها تماس برقرار شده مساله را به اطلاع باشگاه خود رساندهاند و اقدام به تبانی علیه خود هم داشتهاند،
فولاد یزد:تبانی برخی افراد تیم با شهرداری تبریز. نکته جالب آنجاست که در رای به صراحت آمده که در این بازی تبانی صورت گرفته اما از فولاد یزد نام کسی برده نشده و محروم نشده است. البته اشاره شده که پرونده در مورد شکایت مدیر این باشگاه (عسگر شاهی) علیه افراد مفتوح است.
حداقل به جای حداکثر
سوالات بسیاری درباره ماجرای کسی که نامش سه نقطه آورده شده یا کارهایی که بازیکنان تیم راهیان کرمانشاه در دریافت سکهها کردهاند مطرح است اما به نظر میرسد برای خاطیان حداقل حکمها در نظر گرفته شده که فشارهای نهادهای بالادستی دیده میشود. کسانی که تیمهایشان در لیگ یک ناپاکی داشتهاند و مثلا در چند تیم بالانشین گروه دوم لیگ یک هستند، چطور میتوانند به لیگ برتر و پلیآف لیگ برتر بیایند؟ در آییننامههای انضباطی فیفا و فدراسیون فوتبال ایران، حتی تا محرومیت مادامالعمر هم برای مربیان و مدیران و بازیکنان خاطی در نظر گرفته شده اما آرا برای خاطیان ایرانی بسیار سبک درآمده و حداقل مجازات در نظر گرفته شده است. امیدواریم کمیته استیناف رایها را با فشارهای دیگر کم نکند!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد