2 - 06 - 2020
حرکت ترکیه در راستای تبدیل شدن به یک قدرت پهپادی جدید
ترکیه میخواهد از نظر تجهیزات جنگی خودکفا شود. در این راستا به طور فزایندهای در زمینه تولید پهپاد در حال پیشرفت است. داماد رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، یکی از شخصیتهای کلیدی در توسعه پهپاد است.
ترکیه در زمینه صنایع جنگی پیشرفت قابل توجهی کرده و نهتنها در تولید سلاحهای سبک و سنگین، خودرو، کشتی و هواپیمای نظامی در جهان مطرح است، بلکه در طراحی و توسعه موشک، سیستمهای الکترونیک و کنترل نیز فعالیت چشمگیری دارد. آنکارا بیش از هر چیز بر توسعه هواپیماهای بیسرنشین خود تاکید میورزد و به گفته کارشناسان در این زمینه هم جزو کشورهای بسیار پیشرفته است.
در گزارشی که اشپیگل آنلاین در اینباره یکشنبه گذشته منتشر کرده، به نقل از کارشناسان آمده است که رجب طیباردوغان توازن قدرت در جنگ داخلی لیبی را به نفع دولت سراج تغییر داده و این را بیش از هر چیز نتیجه استفاده از پهپادهای ساخت ترکیه دانسته است. بر اساس این گزارش، ترکیه نیروهای سراج را علاوه بر تانکهای ضدهوایی «کورکوت» به پهپادهای مدل Bayraktar TB2 هم مجهز کرده است. این پهپاد که تولیدی شرکت «بایکار مکینا» است، در حال حاضر موفقترین محصول صنایع جنگی ترکیه بهشمار میرود. مجله اسراییلی «دفاع اسراییل» نیز سال گذشته این پهپاد را «یکی از بهترینها در نوع خود» ارزیابی کرده بود. ارتش ترکیه این پهپاد را از سال ۲۰۱۴ در مبارزه با گروههای کرد به کار میبرد. اشپیگل آنلاین نوشته است، در حال حاضر ترکیه تنها کشوری است که از این هواپیمای بیسرنشین برای درگیریهای مسلحانه در خاک خود استفاده میکند و از طریق آن، در مقابله با نیروهای «پکک» موفقیتهای زیادی کسب کرده است.
به گفته این رسانه آلمانی، نیروهای کرد به سختی میتوانند آزادانه در جنوب شرقی ترکیه جابهجا شوند، زیرا توسط این پهپاد بهسرعت شناسایی میشوند. پیشتر نیز رسانههای عربی گزارش داده بودند که آنکارا بخشی از موفقیتهای نظامی خود در سوریه را مدیون پهپادهای خودی است.
شرکت «بایکار مکینا» هم در کلیپ تبلیغاتی برای این هواپیمای بیسرنشین میگوید که ارتش ترکیه از این پهپاد در سوریه و عراق استفاده میکند. در این کلیپ تبلیغاتی علاوه بر پروازهای آزمایشی پهپادها، افکندن بمب و انفجارهای حاصل از آن نیز به نمایش گذاشته میشود.
یکی از شخصیتهای کلیدی در توسعه هواپیماهای بدون سرنشین شرکت «بایکار مکینا»، سلجوق بیرقدار، داماد رییسجمهوری ترکیه است. او فارغالتحصیل دانشگاه MIT، یکی از دانشگاههای نخبگان ایالات متحده است و لقب «پدرخوانده پهپاد ترکیه» را یدک میکشد. دن گتینجر، کارشناس مسائل امنیتی، در مطالعه خود در سال ۲۰۱۹ که با عنوان «بانک اطلاعاتی هواپیماهای بدون سرنشین» منتشر شد، تاکید کرده است که ترکیه در سالهای اخیر به یک نقطه عطف مهم فنی در زمینه تولید پهپاد رسیده است. به گزارش اشپیگل آنلاین، ترکیه ابتدا برای تولید این پهپاد از فناوریهای آمریکا و اسراییل استفاده میکرد، اما پس از بروز تنش سیاسی میان آنکارا و واشنگتن، آنکارا تصمیم گرفت خود را در این زمینه خودکفا کند. اردوغان بارها اعلام کرده است که کشورش تا سال ۲۰۲۳ به یکی از ۱۰ کشور مهم صادرکننده جنگافزار تبدیل خواهد شد. او چند ماه پیش گفت، ترکیه در حال حاضر ۷۰ درصد نیاز تسلیحاتی خودش را تامین میکند. موسسه پژوهشهای صلح سوئد در «فهرست کشورهای صادرکننده جنگافزار»، ترکیه را در رده چهاردهم قرار داده است. به گزارش اشپیگل آنلاین، مشتریان اصلی جنگافزارهای ترکیه کشورهای کوچک مانند ترکمنستان، عمان و قطر هستند، اما کشورهای دیگر از جمله پاکستان و اوکراین نیز از ترکیه سلاح خریداری کردهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد