27 - 02 - 2024
حرکت معکوس تولید گاز ایران
گروه انرژی- مقامات وزارت نفت میگویند میزان برداشت ایران از میدان مشترک پارسجنوبی از قطریها جلوتر است که اخیرا مقامات قطری اعلام کردند تولید خود را ۸۵ درصد افزایش میدهند.
وزیر انرژی قطر اخیرا از انجام مطالعات جدید مخزنی خبر داده که به نتیجه رسیده و بر اساس این مطالعات تصمیم دارند افزایش ۸۵ درصدی تولید گاز در گنبد شمالی یا همان پارسجنوبی را کلید بزنند.
سعد الکعبی در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: «نتایج این مطالعات ما را قادر میکند تا توسعه یک پروژه جدید گاز طبیعی مایع (LNG) را از بخش غربی میدان گنبد شمالی با ظرفیت تولید حدود ۱۶ میلیون تن در سال کلید بزنیم.»
به گفته وی، مطالعات اخیر نشان داده ذخیره گازی میدان گنبد شمالی ۲۴۰ تریلیون فوت مکعب بیش از برآوردهای قبلی است و بر همین اساس، ذخایر گاز قطر از ۱۷۶۰ به بیش از ۲۰۰۰ تریلیون فوت مکعب افزایش یافته است.
خبر افزایش ۸۵ درصدی تولید گاز قطر در آیندهای نزدیک، در شرایطی توسط وزیر انرژی این کشور اعلام شد که ایران به عنوان یکی از شرکای گازی قطر در میدان پارسجنوبی، با بحران کاهش تولید گاز مواجه شده و روزهای سختی را در پیش دارد. قطر با پیشبینی ادامه رشد تقاضا برای گاز طبیعی مایع (الانجی)، یک پروژه چند میلیارد دلاری جدید را برای گسترش صادرات آغاز میکند.
سعد الکعبی وزیر انرژی قطر و رییس شرکت قطر انرژی گفته است که ما به گاز بیشتر برای جهان و به بازیگران بیشتری نیاز داریم.
قطر که یکی از بزرگترین صادرکنندگان الانجی در جهان است، قصد دارد ۱۶ میلیون تن به ظرفیت تولید سالانه اضافه کند. این ظرفیت علاوه بر ظرفیت اضافی ۴۹ میلیون تولید سالانه است که قبلا اعلام کرده است.
به گفته وزیر انرژی قطر، رشد جمعیت به خصوص در آسیا، رشد تقاضا را همسو با احیای اقتصادی در سراسر جهان، هدایت خواهد کرد.
تصمیم برای سرمایهگذاری بیشتر در تولید در حالی است که پروژههای دیگر تحت تاثیر دورنمای اشباع عرضه، متوقف شدهاند، زیرا کشورها در حال سوئیچ از سوختهای فسیلی به منابع انرژی پاکتر هستند. بعضی از تحلیلگران از جمله آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرده تقاضای جهانی برای گاز ممکن است تا سال ۲۰۳۰ به اوج خود برسد.
آمریکا که در حال حاضر، تولید الانجی نزدیک به میزان تولید قطر دارد، صدور مجوزهای صادرات جدید را به مدت ۱۴ ماه متوقف کرده و طی این مدت، تاثیر صادرات بالاتر بر آب و هوا، اقتصاد و امنیت ملی را بررسی خواهد کرد.
کعبی گفت: این تصمیم به تولیدکنندگان آمریکایی کوچک که به توافقهای فروش بلندمدت متکی هستند تا سرمایهگذاریهای ضروری در پروژههای مایعسازی گاز را تامین کنند، ضربه خواهد زد. اگر هر روز دولت تصمیم بگیرد این فرآیند را متوقف کند، خریداران سراغ چنین خریدارانی نخواهند رفت.
بر اساس گزارش بلومبرگ، قیمت گاز طبیعی در ماههای اخیر کاهش پیدا کرده که تا حدودی به دلیل آب و هوای ملایم و تقاضای ضعیف و همچنین تسهیل بحران انرژی اروپا بوده است. قطر به عنوان یکی از تولیدکنندگان کمهزینه جهان، از تاثیر کامل نوسان قیمتهای جهانی در امان مانده است. کعبی گفت: اگر این رکود باشد، ما بیشتر از دیگران، قادر به تحمل آن هستیم.
قطر در حالی پروژههای گازی خود را تسریع میبخشد که گزارشهای رسمی میگوید تولید گاز ایران از پارسجنوبی تا ۱۰ سال دیگر نصف شده و کشور در یک بحران کامل فرو میرود؛ چندی پیش بود که گزارشی از وضعیت نگرانکننده تولید و مصرف گاز در کشور در صحن علنی مجلس قرائت شد.
خبرگزاری ایرنا اخیرا گزارش داده ایران در فصلهای سرد سال با ۲۴۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز در روز روبهرو است و اگر در ۸ سال آینده ۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنایع پاییندستی و بالادستی نفت انجام نشود، این ناترازی شدت میگیرد.»
همه این اعداد نشان میدهد ایران با سرعتی عجیب در حال ورود به یک ابربحران است که مهمترین عامل آن، عدم سرمایهگذاری است. عدم سرمایهگذاریای که یک دلیل مهم دارد: «تحریم!»
تحریمها روند سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز را در سراشیبی سقوط قرار داده و شرکت ملی نفت ایران از دسترسی به سادهترین خدمات بینالمللی در حوزههای مختلف کاری عاجز است؛ از روشهای نوین مطالعات مخازن گرفته تا ساخت واحدهای تولید نفت و گاز.
در مقابل ایران، قطر قرار دارد که طی سالهای گذشته فضای رقابتی بزرگی را برای شرکتهای غربی و شرقی ایجاد کرده و قراردادهای پرشماری را با لحاظ کردن منافع خود به امضا رسانده است. قطریها با طیب خاطر در حال برداشت حداکثری از میدان گازی مشترک خود با ایران هستند و تهران هم در حال تماشای تخلیه گاز به سود قطر است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد