17 - 12 - 2019
حضور نیروهای خارجی، عامل اصلی تنش در منطقه است
یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان در ادامه سفر خود به تهران در دیدارهایی جداگانه با حسن روحانی رییسجمهور و علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی گفتوگو کرد.
به گزارش ایلنا، حسن روحانی دیروز در دیدار یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان با بیان اینکه ایران و عمان همواره برای حل و فصل مسائل و مشکلات منطقه، گامهای مثبتی در کنار هم برداشتهاند، اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران علاقهمند به توسعه مناسبات و همکاریها با عمان در سطوح مختلف و در راستای منافع متقابل دو ملت است. رییسجمهور با بیان اینکه ایران و عمان مسوولیت اصلی تامین امنیت در منطقه تنگه هرمز را بر عهده دارند، گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش میکند تا دریای عمان، خلیجفارس و تنگه هرمز مسیری امن و مطمئن برای کشتیرانی آزاد بینالمللی باشد. روحانی تاکید کرد: حضور نیروهای خارجی نه تنها کمکی به امنیت منطقه نمیکند بلکه عامل اصلی تنش خواهد بود. رییسجمهور بازسازی سوریه و بازگشت آوارگان به این کشور و تلاش برای توقف کشتار مردم بیگناه یمن را از موضوعات حائز اهمیت در تعاملات منطقهای دانست و خاطرنشان کرد: باید با همکاری متقابل در راستای ارسال کمکهای انساندوستانه غذایی و دارویی به مردم بیگناه یمن تلاش کنیم. روحانی تجاوز رژیم صهیونیستی، کشتار و آواره کردن مردم فلسطین و تخریب خانههای فلسطینیان را از دیگر موضوعات حائز اهمیت در منطقه برشمرد و افزود: برنامهریزیهای ناپخته و خطرناک برای آینده فلسطین تحت عنوان معامله قرن، نگرانکننده است.
رییسجمهور با بیان اینکه امروز همه مسائل منطقه به نوعی به یکدیگر پیوند خوردهاند، تصریح کرد: اگر خواستار پیشرفت و توسعه منطقه هستیم، باید همگان برای برقراری ثبات و امنیت پایدار در سراسر منطقه تلاش کنند. روحانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در هیچ دورهای آغازگر تنش با دیگران نبوده و نخواهد بود، گفت: اتفاقات ناخوشایند و تنشهای امروز منطقه، ریشه در خروج یکجانبه آمریکا از توافق برجام و تصورات واهی دولت این کشور دارد. رییسجمهور با بیان اینکه اقدام انگلیس در توقیف نفتکش ایرانی در جبلالطارق غیرقانونی بوده و هیچ سودی هم برای آنها نداشته و قطعا متضرر خواهند شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنان با قدرت در برابر تخلف و هرگونه تخطی از مقررات که امنیت کشتیرانی در منطقه خلیجفارس، تنگه هرمز و دریای عمان را به خطر بیندازد، خواهد ایستاد.
یوسف بنعلوی وزیر خارجه عمان نیز در این دیدار ضمن ابلاغ سلام گرم «سلطان قابوس» پادشاه عمان به رییسجمهور کشورمان، روابط ایران و عمان را دوستانه و برادرانه دانست و گفت: مناسبات تهران- مسقط در زمینههای مختلف به ویژه تجاری و سرمایهگذاری همواره رو به پیشرفت بوده است. وزیر خارجه عمان با اشاره به توافقات و برنامهریزیهای مسوولان دو کشور برای توسعه روابط تجاری و سرمایهگذاری فیمابین، اظهار کرد: دو ملت از توسعه روزافزون روابط و همکاریهای ایران و عمان استقبال میکنند. بنعلوی خاطرنشان کرد: امروز منطقه در حال گذر از بحرانهای ساختگی و نیابتی بوده و مطمئنا ایجاد امنیت پایدار و حقیقی در منطقه بدون حضور ایران، امکانپذیر نخواهد بود. وی اظهار کرد: ایران و عمان با وجود همه چالشهایی که با آن روبهرو هستند، باید تمام تلاش خود را در راستای برقراری ثبات و امنیت پایدار در منطقه بهکار گیرند.
فایدهای در دزدی کشتی ایرانی نیست
اما علی لاریجانی نیز دیداری با وزیر خارجه عمان داشت. رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار یوسف بنعلوی ضمن یادآوری دوستی دیرینه ایران و عمان در شرایط مختلف و جنگ تحمیلی، گفت: نقش عمان در اوضاع منطقه را مثبت میدانیم، کما اینکه عمان در مساله هستهای ایران نیز نقش مهمی ایفا کرد. وی ادامه داد: توافق هستهای در ایران مخالفانی داشت، اما با توجه به مجموع شرایط پذیرفته شد، ولی آمریکا یک سال پیش از این توافق خارج شد و این اقدام توهین به بسیاری از کشورها از جمله ایران و عمان بود، با این حال جمهوری اسلامی ایران یک سال با درخواست روسایجمهور فرانسه و آلمان و البته انگلیسیها، شرایط را تحمل کرد و به آنها فرصت جبران داد.
رییس مجلس افزود: متاسفانه در این مدت اروپاییها هیچ اقدامی انجام ندادند و به نظر میآید نتوانستند یا نمیخواستند و خلاف گفته بودند، بنابراین طبق توافقنامه هستهای، ایران عمل متقابل براساس اصل «عمل به تعهدات به میزانی که طرفهای مقابل به تعهدات عمل کنند» را انجام داد. لاریجانی با اشاره به مسائل منطقهای و نگرانیهای موجود در این خصوص، گفت: آمریکاییها، ایران را تحریم کردند، اما جای سوال است که چرا انگلیس به این موضوع ورود پیدا کرد، یا چرا کشتی ایرانی متوقف شد؟ انگلیسیها کشتی ایران را دزدیدهاند و ما نمیدانیم این چه فایدهای برای آنها دارد؟ وی یادآور شد: برخی کشورهای منطقه برای دستیابی به امنیت پایدار باید رفتارشان را تغییر دهند، زیرا رفتار کنونی منطقه را مختل میکند، ظرفیت منطقه حدی دارد و نمیتوان شاهد جنگ طولانی در یمن بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد