18 - 12 - 2022
حمایت غیرنقدی جای جوایز صادراتی را گرفت
گروه بازرگانی در حال حاضر اقتصاد کشور شرایط بسامان و مناسبی ندارد و یکی از اصلیترین گلایههای صادرکنندگان حذف جوایز صادراتی است. با این وجود مسوولان حوزه تجارت و بازرگانی بر این باورند که در بخش صادرات خصوصا صادرات غیرنفتی در شش ماهه ابتدای سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته موفقتر عمل شده است.
ریس سازمان توسعه و تجارت روز گذشته در نشست خبری که در آستانه روز ملی صادرات برگزار شد با اشاره به اینکه باوجود شرایط بد اقتصادی در حوزه صادرات غیرنفتی موفق بودهایم، گفت: صادرات غیرنفتی در شش ماهه نخست امسال به ۳۷ میلیون تن به ارزش بیش از ۲۱ میلیارد دلار رسیده است.
حمید صافدل افزود: در بخش گروه کالاهای میعانات و پتروشیمی ابتدا کاهش صادرات داشتیم که در ماههای تیر و مرداد این روند بهتر و جبران شد. صادرات در گروههای کالاهایی که جزو کالاهای پایه نفتی نیستند مانند کالاهای صنعتی، کشاورزی، معدنی و برخی اقلام صنایع دستی به رشد ۲۹ درصد رسیده است.
وی افزود: هدف تعیین شده در صادرات غیرنفتی براساس برنامه پنجم در سالجاری ۵۱ میلیارد دلار است که تاکنون با خدمات فنی و مهندسی کمتر از ۵۰ درصد آن محقق شده است.
صافدل با بیان اینکه تا پایان سال به هدف تعیین شده در برنامه پنجم توسعه خواهیم رسید، افزود: البته انتظاری که در شورای صادرات مطرح شده کمی با این موضوع متفاوت است.
موافقتنامههای چند جانبه
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: مذاکره برای راهاندازی سیستم ترجیحات تعرفهای میان ایران و سایر کشورها دنیا در حال انجام است و ترکیه نیز پس از سالها گفتوگو در این حوزه به زودی موافقتنامه تجارت ترجیحی با ایران را امضا خواهد کرد که به تسهیل صادرات به ترکیه کمک میکند.
وی افزود: در هفته جاری موافقتنامه تجارت چندجانبه اکوتا مورد بررسی قرار میگیرد تا در دوره هشت ساله ۸۰ درصد تعرفه کالاها به ۱۵ درصد کاهش پیدا کند. ۱۹ درصد کالای هر کشوری در فهرستی تحت عنوان فهرست منفی قرار گیرد که از شرایط فعلی برخوردار شود و یک درصد هم از اجرای این موافقتنامه استثنا باشد.
به گفته وی، این فهرستها آماده و به دبیرخانه اکو ارسال شده است و اگر تا پایان سال میلادی کشور تاجیکستان نیز فهرستهای مربوطه را ارایه کند این موافقتنامه اجرایی میشود.وی تصریح کرد: پنج کشور از اعضای اکو مشتمل بر ایران، افغانستان، ترکیه، تاجیکستان و آذربایجان این موافقتنامه را امضا کردهاند.صافدل همچنین گفت: تجارت ترجیحی با کشورهای گروه D8 مورد بررسی قرار گرفته و به زودی اجرایی میشود.
اولویتهای ۱۰گانه کالایی
حمید صافدل در این نشست خبری در خصوص دستهبندی گروههای ۱۰گانه کالایی گفت: بر اساس فرآیندی که از ابتدای امسال وارد آن شدیم دستهبندی کالاها از نظر اولویتبندی تعریف شد اما به دنبال تقاضای بانک مرکزی، خردادماه امسال اولویتبندی کالاها تحت عنوان ارزهای مرجع و غیرمرجع دستهبندی شدند. صافدل گفت: همچنین خردادماه امسال دسته بندی سه رتبهای داشتیم که براساس آن کالاها در سه گروه کالاهای اساسی، کالاهای موردنیاز برای تولید و همچنین کالاهایی که از اهمیت کمتری برخوردار بودند و در رده کالاهای مصرفی و لوکس قرار داشتند، دستهبندی شدند و تیرماه امسال فهرست این اولویتها تهیه شد. اخیرا نیز موضوع غربالگری در این اولویتها مطرح شد و فهرست تیرماه امسال را نیز بازنگری کردیم و به نظر میرسد در این فهرست دقت نظر کارشناسی صورت گرفته است و براساس آن گروههای کالاهای اساسی، داروی مورد نیاز و مواد اولیه مورد نیاز دارو که در اولویتهای ۱ و ۲ قرار دارند همچنان با ارز مرجع وارد خواهند شد. رییس سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: کالاهای وارداتی که با ارز مرجع وارد میشوند باید با نظارت سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در فرآیند توزیع قرار گیرد. رییس کل سازمان توسعه تجارت از تعیین تکلیف نحوه پرداخت ارز برای اولویتهای ۹ و ۱۰ (کالاهای مصرفی) از گروههای ۱۰ گانه کالاهای وارداتی در مرکز مبادلات ارزی تا چند روز آینده خبرداد.
صافدل عنوان کرد: این احتمال وجود دارد که دستهبندی مثبت و منفی برای دو اولویت ۹ و ۱۰ در نظر گرفته شود به نحوی که اگر کالایی از این دو گروه مشابه تولید داخلی و به اندازه کافی داشته باشد، واردات آن محدود میشود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: اما ممکن است که گروهی از این کالاها به دلیل اینکه مکمل بخش دیگری است مجوز واردات را دریافت کند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ارایه ارز با نرخ مبادلهای به اولویت ۸ به زودی آغاز میشود.صافدل همچنین گفت: در روز ملی صادرات امسال علاوه بر انتخاب گروهی از صادر کنندگان نمونه در بخش صنعت، معدن، کشاورزی، بازرگانی عمومی و صنایع پیشرفته، صادرکنندگانی که بیش از پنج بار نمونه شده باشند از انتخاب پنجم به بعد به عنوان صادرکننده ممتاز تقدیر خواهند شد که سه صادر کننده ممتاز در روز ملی صادرات امسال خواهیم داشت.
وی افزود: همچنین در روز ملی صادرات امسال ۴۶ تا ۴۹ صادرکننده نمونه و ممتاز معرفی خواهند شد.
خودرو وارداتی با ارز
۱۲۲۶ تومانی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به انتقادات مطرح شده در مورد دریافت ارز مرجع توسط واردکنندگان خودروهای لوکس با اشاره به اینکه واردات خودرو از یک عدد به بالا حتما از سوی واردکنندگان دارای کارت بازرگانی صورت میگیرد، اختصاص ارز مرجع به واردات خودرو را نه تکذیب و نه رد کرد.
وی تصریح کرد: ممکن است خودروهایی که با ارز ۱۲۲۶ ثبت سفارش شده باشند، در گذشته ارز مرجع دریافت کرده باشند اما مراحل قیمتگذاری آنها باید از سوی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قیمتگذاری شود.
رییس کل سازمان توسعه تجارت در این نشست در پاسخ به خبرنگاران در خصوص دلایل ثبت سفارش خودروهای لوکس با ارز ۱۲۲۶ تومانی اظهار داشت: به عقیده ما هر کالایی که با ارز ۱۲۲۶ تومانی وارد شود، باید توسط سازمان حمایت قیمتگذاری شود. برخی از این خودروها پیش از اولویتبندیهای ارزی ثبت سفارش شده و در شهریورماه وارد کشور شدهاند.رییس کل سازمان توسعه تجارت در خصوص اعلام اسامی واردکنندگان گفت: در هیچ کجای دنیا اسامی واردکنندگان را به مطبوعات اعلام نمیکنند اگر از تعداد خودروهای لوکس اطلاع میخواهید به سایت گمرک رفته و در این خصوص جستوجو کنید.وی افزود: نام واردکنندگان خودروهای لوکس را فقط به سازمانهای بازرسی نظیر سازمان حمایت برای رسیدگی اعلام میکنیم.
صافدل گفت: در شش ماهه اول سالجاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته واردات خودرو افزایش داشته در حالی که این شاخص در سال ۹۰ نسبت به ۸۹ کاهشی بوده است.
حمید صافدل در خصوص جابهجایی فیزیکی ارز در مرکز مبادلات گفت: ارز در این مرکز به صورت فیزیکی جابهجا نمیشود بلکه به واردکننده کد تخفیفی داده میشود که این کد تخفیف رابطی بین بانک عامل،بانک مرکزی و مشتری است. واردکننده دو هفته زمان دارد تا ریال خود را تامین کند و در روزی که ریال را تامین کند ارز به نرخ همان روز محاسبه میشود.
حذف مشوقهای صادراتی
به گفته رییس سازمان توسعه تجارت در سال جاری به دلیل وضعیت خاص بودجه مشوقهای نقدی صادرات حذف شده است و از صادرکنندگان با دادن تسهیلات خاص به صورت غیرنقدی حمایت میشود.وی همچنین از کاهش فاصله رقم واردات نسبت به صادرات خبر داد و گفت: این رقم در شش ماهه اول امسال حدود ۲۸ درصد کاهش داشته است.صافدل همچنین اعلام کرد که واردات گندم در شش ماهه اول سال انجام شده اما این اقدام توسط بخش خصوصی صورت گرفته است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد