10 - 12 - 2023
حکم آزادی تجهیزات معدنی از زندان گمرک را صادر کنید
برای اینکه رشد ۱۳ درصدی معادن در برنامه هفتم توسعهای را شاهد باشیم، باید دولت شرایطی را فراهم کند که تجهیزات معدنی گرفتارشده در گمرک به دست صاحبان اصلیاش برسد. از جمله اهدافی که در برنامه توسعه هفتم برای بخش معادن ایران نوشته شده، این است که طی پنج سال آینده این بخش اقتصادی کشور باید به رشد ۱۳ درصدی برسد، اما رسیدن به این اهداف، نیازمند پیشنیازهای اساسی و کاربردی است. یعنی باید اول زمینههای رشد و پیشرفت محقق شود، خودتحریمیها از بین برود و مسوولان تصمیمات جدی برای محقق شدن اهداف توسعهای بردارند.
یکی از مهمترین مواردی که باعث میشود بخش معدن ایران شاهد پیشرفتهای چشمگیری باشد، این است که معادن ایران از تجهیزات معدنی بهروز و پیشرفتهای برخوردار باشند. طی سالهای اخیر بیش از دو هزار دستگاه معدنی خریداری و هزینههای هنگفتی برای آنها پرداخت شده است، اما متاسفانه این دستگاهها در گمرکات ایران زندانی هستند و به دست تولیدکنندگان بخش معدن نرسیدهاند.
برای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه و رسیدن به رشد مورد نظر در وهله اول باید تجهیزات زندانیشده از گمرکها آزاد شود و به دست صاحبانش برسد. زیرا استفاده از تجهیزات مدرن و بهروز دنیاست که باعث میشود در بخش معدن شاهد پیشرفت باشیم.
در دورههای پنجم و ششم توسعهای کشور کمتر از ۳۰ درصد از اهداف معدنی محقق شد که این مساله به خاطر کاستیها و تحریمهای داخلی و خارجی بود که به معادن ایران تحمیل شده بود، اما باید شرایط تغییر کند، کاستیها جبران شود و از صدور بخشنامههای خلقالساعه جلوگیری به عمل آید. به خصوص اینکه تجهیزات مورد نیاز معادن اجازه ورود به کشور را پیدا کنند، تا معادن ایران شاهد پیشرفت و شکوفایی باشد.
دو هزار ماشین معدنی گرفتار در گمرک ایران
نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران بیان کرد: طی دو سال گذشته با دستورالعملهایی که صادر شده، بیش از دوهزار ماشین معدنی وارد کشور شده است، اما همین مقدار ماشین هم در گمرکهای کشور باقی مانده است. در واقع سرمایههای فراوانی در گمرک ایران در حال خاک خوردن است، در حالی که با این تجهیزات میتوان کارهای تولیدی و معدنی فراوانی انجام داد و به سوددهی رسید.
سیفالله آراسته درخصوص اینکه ماشینآلاتی که مخصوص استفاده در معادن است دیگر کجا مصرف میشود که جلوی واردات آن را میگیرند، گفت: ماشینآلات معدنی فقط در حوزه معدن مورد استفاده قرار میگیرد و به این طریق حوزه معدن فعال میشود، بنابراین، این تجهیزات در جاهای دیگر کارایی ندارد و تنها برای تولید در بخش معادن ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران تصریح کرد: بهتر است برای افزایش تولیدات بیشتر در بخش معادن، سنگاندازی نشود، اجازه دهند سرمایههایی که صرف خرید این تجهیزات شده از گمرک خارج شده و در بخش تولید کشور مشغول فعالیت باشند.
وی تاکید کرد: ما از رییسی میخواهیم که دستور اقدام سریع به مسوولان مربوط بدهد تا ماشینهای معدنی از گمرکها خارج شوند. زیرا در این صورت هم ناوگان معدنی کشور بهروز میشود، هم اینکه دولت به اهدافی که در برنامه هفتم توسعه تعیین کرده، میرسد. مخصوصا در برنامه هفتم توسعه که رشد ۱۳ درصدی برای معادن پیشبینی شده است.
به گفته وی در واقع اگر اجازه ورود تجهیزات معدنی زندانیشده در گمرکات ایران صادر شود، قطعا شاهد رشد و پیشرفت بیشتری در بخش معدن ایران هستیم و به اهداف پیشبینیشده برنامه هفتم نزدیک میشویم، چراکه با بهروزرسانی تجهیزات معدنی راندمان فعالیت و کیفیت کار افزایش یافته و شاهد شرایط خوبی در معادن ایران خواهیم بود.
آراسته اظهار کرد: در معادن ماشینآلات یکی از ابزارهای تولید است که باید دولت در این راستا حمایتهای لازم را داشته باشد. سنگاندازی و بخشنامه و قوانینی که با هم تعارض دارند باید توسط دولت از بین برود. در واقع دولت باید همتی داشته باشد که هر چیزی که باعث میشود شرایط کار برای معدنداران سخت شود از جلوی پایشان برداشته شود، زیرا هرچه مشکلات در حوزه معادن کمتر باشد و سنگاندازیهای کمتری در این راستا شود به همان اندازه رغبت بیشتری در بخش معدنی ایران برای فعالیت و سرمایهگذاری ایجاد میشود. آراسته افزود: موضوع مهم دیگری که برای معدنداران وجود دارد این است که زمینه ثبت معدن و محدودههای معدنی را بتوانند فراهم کنند. در کشور دیگر جای خالی برای ثبت محدوده معدنی وجود ندارد. بعضی از محدودهها فعال هستند، یا مثل اکثر محدودههایی که وجود دارند در اختیار وزارتخانه هستند.
وی تاکید کرد: برخی از محدودههای معدنی یا بلوکه شدهاند و یا اینکه در اختیار وزارتخانه قرار دارند. ولی باید اجازه دهند یک تصمیم جدی در وزارتخانه و ارکان دولت گرفته شود تا این محدودهها را تعیینتکلیف کنند. در واقع باید اهلیتسنجی کنند و به معدنکارانی که میتوانند این محدودهها را فعال کنند اجازه فعالیت بدهند و این محدودهها را آزاد کنند.
این فعال بخش معدنی تاکید کرد: امیدواریم با برنامهریزیهای دقیق و از بین بردن موانعی که بخش معدن را آزار میدهد، اهداف برنامه هفتم توسعه محقق شود، زیرا تا شرایط فعالیتهای معدنی فراهم نشود، امکان پیشرفت در این حوزه به حداقل میرسد.
معادن ایران باید ۱۳ درصد رشد مفید داشته باشند
آراسته در پاسخ به این سوال که در برنامه هفتم توسعه برای بخش معدن چه مواردی ذکر شده است، بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه در بخش معدن، پیشبینی رشد ۱۳ درصدی مطرح شده است. یعنی باید شرایطی ایجاد شود که معادن ایران تا ۱۳ درصد رشد داشته باشند. برای اینکه به این رشد برسیم نیازمند همت بسیار زیادی در بخش دولت و مسوولان وزارتخانه هستیم.
وی افزود: در برنامههای قبلی توسعهای در مجموع زیر ۳۰ درصد از برنامهها محقق شدهاند. یعنی ۷۰ درصد از برنامههای پیشبینی و هدفگذاریشده در بخش معادن محقق نشده است. به خاطر اینکه هم خودتحریمیهای فراوانی به بخش معدن تحمیل شد و هم تحریمهای خارجی را شاهد بودهایم. دولت باید کاری کند که حداقل خودتحریمیهای داخلی از بین برود و دست معدنکاران باز باشد تا در شرایط سخت اقتصادی بتوانند این بخش این بخش را فعال کنند.
او تاکید کرد: ولی الان که نظام تاکید کرده نیازمند توسعه فراوانی در بخشهای مختلف به خصوص در بخش معدن هستیم، باید حمایتهای لازم و کافی از بخش معادن ایران انجام شود تا شاهد تحقق برنامههای توسعه و پیشرفت در این بخش باشیم.
نایب رییس کمیسیون معدن انجمن سنگ ایران خاطرنشان کرد: باید شرایط به گونهای تغییر کند که حداقل طی پنج سال آینده به رشد ۱۳ درصدی در بخش معادن برسیم و در برنامه توسعه هفتم بتوانیم اهداف پیشبینیشده را محقق کنیم، زیرا اگر در برنامه پنجساله آینده هم اهداف معدنی محقق نشود، با عقبماندگی زیادی در این بخش مواجه میشویم و دیگر نمیتوانیم این میزان عقبافتادگی و فاصلهای که با سایر کشورهای معدنی دنیا ایجاد شده است را جبران کنیم.
واردات هزار ماشین معدنی و راهسازی در یکسال گذشته
معاون صنایع ماشینآلات و تجهیزات وزارت صمت از تولید ۳۵۰۰ ماشین معدنی و راهسازی و واردات ۱۰۰۰ دستگاه از این نوع ماشینها در یکسال گذشته خبر داد.
سیدمحمد موسوی از نوسازی کامل ناوگان ماشینآلات معدنی و راهسازی کشور سخن گفت و اظهار کرد: ۱۵۰۰۰ هزار ماشین فرسوده معدنی و راهسازی میراثی است که به دولت سیزدهم رسیده بود. وی افزود: برای نوسازی این ناوگان فرسوده برنامهریزی شده و در راستای این برنامهریزی در سال گذشته، تولید داخلی ماشینهای معدنی و راهسازی ۱۰۰ درصد رشد کرد و ۱۰ شرکت ایرانی ۳۵۰۰ دستگاه از این ماشینها را تولید کردند.
موسوی همچنین از واردات ماشینهای معدنی و راهسازی خبر داد و گفت: همزمان با رشد تولید داخلی این ماشینآلات، برای ماشینهایی که امکان تولید آنها در داخل وجود ندارد مجوز واردات داده شد و حتی واردات ماشینهای مستعمل تا پنج سال هم مجاز شد و ۱۰۰۰ ماشین معدنی در یکسال گذشته وارد شد.
معاون وزیر صمت تصریح کرد: این جریان تا سه سال آینده برقرار خواهد بود تا پس از این سه سال شاهد نوسازی ناوگان ماشینهای معدنی و راهسازی در همه معادن کشور باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد