14 - 11 - 2019
خبر
بانک مرکزی اعلام کرد
تسهیل فرآیند واردات مقابل صادرات در سامانه نیما
بانک مرکزی در خصوص تسهیل فرآیند واردات در مقابل صادرات در سامانه نیما اطلاعیهای صادر کرد.
به گزارش «جهان صنعت» به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، در راستای تسهیل در فرآیند واردات در مقابل صادرات غیر (واگذاری پروانه صادراتی)، ارتباط مستقیم بین واردکنندگان و صادرکنندگان در سامانه نیما و در بستر ارتباطی سامانه جامع تجارت برقرار شده است.
بدین ترتیب در چارچوب دستورالعمل شماره ۹۷/۲۹۹۸۷۴ مورخ ۲۷ آبانماه ۹۷ و بسته تشویقی ابلاغی مورخ ۲۴ بهمنماه ۹۷، صادرکنندگان میتوانند ارزهای حاصل از صادرات خود را در قالب «آگهی» در سامانه جامع تجارت به ثبت رسانده و واردکنندگانی که متقاضی استفاده از این ارزها هستند، با صادرکنندگان وارد مذاکره و معامله شوند.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که رفع تعهد بازگشت ارز حاصل از صادرات برای صادرکنندگان، منوط به طی نمودن کامل فرآیند و ثبت اطلاعات پروانه صادراتی در بانک عامل توسط واردکننده خواهد بود و ثبت آگهی به خودی خود موجب رفع تعهد نمیگردد.
امکان پرداخت وجه چک از موجودی سایر حسابها
بانک مرکزی در بخشنامهای اعلام کرد که بانکها در صورت کافی نبودن موجودی حساب مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی سایر حسابهای صاحب حساب و مسدودسازی تمامی حساب و کارتهای بانکی به میزان مبلغ چک هستند.
به گزارش ایبِنا، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بخشنامهای به مدیران عامل شبکه بانکی پیرو تصویب قانون اصلاح چک با مصوبه مجلس شورای اسلامی، تغییرات و اصلاحاتی را با توجه به تاکید مدیریت کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی ابلاغ کرد که اصلاحات جدید باید در سامانههای داخلی بانکهای کشور لحاظ و عملیاتی شود.
مدیریت کل اعتبارات بانک مرکزی اعلام کرده که بر اساس مفاد قانون جدید چک و دستورالعمل حساب جاری که بانک مرکزی به شبکه بانکی، در صورت کافی نبودن موجودی حساب صادرکننده چک، ابلاغ کرده بانکها مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی سایر حسابهای صاحب حساب به ترتیب اولویت از حساب جاری، حساب قرضالحسنه پسانداز، حساب سرمایهگذاری کوتاهمدت و حساب سرمایهگذاری بلندمدت و همچنین مسدود کردن کلیه حسابها و کارتهای بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده به میزان مبلغ چک هستند.
در زمینه عملیاتی کردن مفاد جدید قانون چک به منظور مسدودی حساب در صورت کافی نبودن موجودی حساب، تاکید شده که باید مشخصات صادرکنندگان چک برگشتی از سوی بانک مرکزی جهت شناسایی حسابهای ایشان و انسداد مبالغ چکهای برگشتی از طریق بستر سامانه کاشف انجام شود که پس از اعمال تغییرات لازم اعلام خواهد شد. استفاده از سامانه کاشف بر اساس پیگیری خبرنگار ایبِنا در این زمینه در دستور کار بوده و با عملیاتیسازی نسخه جدید کاشف در آیندهای نزدیک این مورد به سامانه تعاملی کاشف افزوده خواهد شد.
بانک مرکزی در خصوص رفع سوءاثر از چک برگشتی خاطرنشان کرده که در صورت واریزی کسری مبلغ چک، بانک مکلف خواهد بود نسبت به رفع اثر از چکهای برگشتی به درخواست صادرکننده چک، کسری مبلغ چک برگشتی را حداکثر به مدت یک سال تا زمان مراجعه دارنده چک در حساب جاری مربوطه نزد بانک محال علیه مسدود کند و ظرف مدت سه روز واریز مبلغ را به شیوه قابل استناد به اطلاع دارنده چک برساند همچنین در صورت ارائه هر یک از مدارک موضوع بندهای ب، ج، د، ه یا شمول بند و، پیش از یک سال از تاریخ انسداد مبلغ چک، باید از مبلغ مسدود شده رفع انسداد به عمل آید.
بنا بر آنچه در ماده ۳ ذکر شده است، صادرکننده چک باید در تاریخ مندرج در آن معادل مبلغ مذکور در بانک محالعلیه وجه نقد داشته باشد و نباید تمام یا قسمتی از وجهی را که به اعتبار آن چک صادر کرده به صورتی از بانک خارج کند یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد و نیز نباید چک را به صورتی تنظیم کند که بانک به عللی از قبیل عدم مطابقت امضا یا قلمخوردگی در متن چک یا اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه چک خودداری کند.
براساس این بخشنامه، هرگاه وجه چک به علتی از علل مندرج در ماده ۳ پرداخت نشود، بانک مکلف است بنا به درخواست دارنده چک فورا غیرقابل پرداخت بودن آن را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت کند و با دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامهای که مشخصات چک و هویت و نشانی کامل صادرکننده در آن ذکر شده باشد علت یا علل عدم پرداخت را صریحا قید و آن را امضا و با مهر به متقاضی تسلیم کند. لازم به ذکر است که به گواهینامه فاقد کد رهگیری و فاقد مُهر شخص حقوقی در مراجع قضایی و ثبتی ترتیب اثر داده نمیشود.
توسط صندوق توسعه ملی انجام شد
تامین اعتبار ۴ میلیارد دلاری طرحهای ارزی
مجموع مبلغ طرحهای ارزی تامین مالی شده از محل قراردادهای عاملیت در ۹ ماه سال ۹۷ حدود چهار هزار و ۳۳ میلیون دلار بوده است.
به گزارش ایبنا، در ۹ ماه سال ۱۳۹۷ طرحهای اعلام وصول شده صندوق توسعه ملی تعداد ۲۸ فقره و با مجموع مبلغ چهار هزار و ۳۳ میلیون دلار بوده است. همچنین در این دوره بابت ۳۰ طرح مجموعا به مبلغ سه هزار و ۶۲۸ میلیون دلار (که برخی از آنها در دورههای گذشته اعلام وصول شده بودند) نزد بانک مرکزی نامه مسدودی صادر شده است.
از طرفی به منظور جلوگیری از بلوکه شدن منابع صندوق برای طرحهایی که آماده دریافت تسهیلات نیستند، اعلام وصول ۱۳ فقره طرح مجموعا به مبلغ ۴۸۹ میلیون دلار و همچنین مسدودی شش فقره طرح مجموعا به مبلغ ۲۱۷ میلیون دلار به دلایل مختلفی از جمله عدم انجام تعهدات توسط متقاضی در مهلتهای مقرر یا درخواست بانک عامل و… ابطال شده است.
همچنین بر اساس گزارشات دریافت شده از بانک مرکزی مجموع پوششهای صادر شده بابت گشایشهای اعتبار اسنادی صادره توسط بانکهای عامل از محل کل تسهیلات ارزی دارای مسدودی، در ۹ ماه سال ۹۷، مجموعا مبلغی معادل سه هزار و ۲۲۵ میلیون دلار بابت ۴۷ طرح بوده است. همچنین در دوره مورد گزارش، بابت ۱۳۴ فقره طرح، مجموعا مبلغی معادل مبلغ دو هزار و ۹۵۰ میلیون دلار پرداخت قطعی صورت پذیرفته است.
بررسی توزیع طرحهای اعلام وصول شده به تفکیک بانک عامل و بخش اقتصادی در ۹ ماه سال ۹۷ حاکی از آن است که از مجموع مبلغ چهار هزار و ۳۳ میلیون دلار طرح اعلام وصول شده هزار و ۵۵۳ میلیون دلار مربوط به طرحهای حوزه حمل و نقل بوده است. همچنین صنایع پتروشیمی و فولادی به ترتیب با ۸۵۸ میلیون دلار و ۶۹۱ میلیون دلار در رتبههای بعدی قرار دارند.
در میان بانکهای عامل نیز بانک پاسارگاد با سهم ۶۹۱ میلیون دلاری بیشترین عاملیت را به خود اختصاص داده و بانکهای صنعت و معدن با ۶۷۷ میلیون دلار و پارسیان با ۴۰۶ میلیون دلار در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد