24 - 05 - 2020
خبر
حضور همزمان ظریف و پمپئو در سنگاپور
انتخاب- محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان طی روزهای آینده به سنگاپور سفر میکند؛ همزمان پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز به سنگاپور خواهد رفت. با توجه به این اتفاق، برخی گمانهزنیها درباره احتمال گفتوگو میان دو طرف آغاز شده است. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان طی روزهای آینده به سنگاپور سفر میکند؛ همزمان پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز به سنگاپور خواهد رفت. سخنگوی وزارت خارجه چند رو زپیش اعلام کرد: سفر ظریف به منظور امضای پیمان مودت ایران و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) طی روزهای آینده به سنگاپور سفر میکند. از سوی دیگر، به گزارش ریانووستی، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، اظهار داشت که هفته آینده به مالزی، سنگاپور و اندونزی سفر خواهد کرد. پمپئو خاطرنشان کرد که آمریکا آماده است تا روابط تجاری و بینالمللی را با مالزی تقویت کند. وی افزود: پس از مالزی، از اندونزی و سنگاپور نیز بازدید خواهد کرد. با توجه به حضور همزمان وزیر امور خارجه ایران و وزیر خارجه آمریکا در سنگاپور، برخی گمانهزنیها درباره احتمال گفتوگو میان دو طرف آغاز شده است.
علی مطهری:
مسوول وضع امروز کسانی هستند که کاری کردند تا برجام اجرا نشود
خانه ملت- نایبرییس مجلس شورای اسلامی مسبب وضعیت جاری کشور را افرادی دانست که «موشک هوا کردند» و اجازه «اجرای برجام» را ندادند. علی مطهری در جمع خبرنگاران پارلمانی در واکنش به مطرح شدن مساله عدم کفایت رییسجمهور گفت: الان وقت این کارها نیست. نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: مسوول وضعیت جاری کشور آنهایی هستند که با هوا کردن موشک تلاش کردند برجام اجرا نشود که البته به هدفشان هم رسیدند. وی معتقد است: اگر کل نظام در اجرای برجام مصمم بود و اگر همه تلاش میکردند برجام درست اجرا شود امروز بسیاری از شرکتهای اروپایی و آمریکایی که وارد ایران شدند، در ایران میماندند و سرمایهگذاری میکردند و ترامپ هم به آسانی نمیتوانست از برجام خارج شود، اما بخشی از حکومت از ابتدا مایل به اجرای برجام نبود و بالاخره به هدفش هم رسید. مشکلات امروز کشور هم به گردن این افراد است، اما این افراد مدعی به هم خوردن وضعیت کشور هستند. مطهری خطاب به آنان متذکر شد: وضع فعلی جاری کشور کاری است که خودتان کردید و نمیتوان همه تقصیر را به گردن دولت روحانی انداخت. وضعیت جاری کشور تقصیر دلواپسان و همه کسانی است که تلاش کردند برجام اجرا نشود البته دولت هم حتما سوءمدیریت داشته است. نایبرییس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به درخواست مذاکره ترامپ، گفت: با تحقیرهایی که ترامپ نسبت به ایران داشته مذاکره مناسب نیست، مذاکره در این وضعیت توام با ذلت، خواری و تحقیر است. وی ادامه داد: اگر ترامپ از برجام خارج نشده بود و تحریمهای جدید به تصویب نمیرساند، مذاکرات اشکال نداشت البته برای ما بهتر بود در زمان اوباما روابط و مذاکرات را با آمریکا انجام میدادیم و بسیاری از مشکلات را با دولت اوباما حل میکردیم.
مذاکره به خاطر مردم
دکتر صلاحالدین هرسنی*-دونالد ترامپ با چرخش ۱۸۰ درجهای در مواضع خود خواهان مذاکره بدون پیششرط با ایران شده است. آنگونه که او گفته، او این مذاکره را هر جا و مکانی که مقامات ایران میخواهند، انجام میدهد. این چرخش ترامپ موجب تفسیرها و اظهار دیدگاههایی از سوی برخی مقامات سیاسی شده است. طبق انتظار، برخی دیدگاهها تمایل دارند این چرخش ترامپ را نوعی عقبنشینی در قبال تهدیدهای ایران در بستن تنگه هرمز، بابالمندب و تنگههای دیگر بدانند. برخی دیدگاهها نیز تمایل دارند که نشان دهند هرگونه راه نیل به روابط بدون تنش، چیزی جز احترام به ملت بزرگ ایران، کاهش خصومتها و بازگشت آمریکا به برجام نیست. اگرچه این گونه دیدگاهها تا میزانی معطوف به حقیقت و واقعیت است و میتواند توجیهی برای دستگاه دیپلماسی ایران در انجام مذاکره باشد، اما در وقت حاضرشرایط متفاوتتر از گذشته است و محتاج به این گونه تفسیرها نیست. واقعیتها نشان میدهد که این چرخش قبل از آنکه عقبنشینی در قبال تهدیدهای ایران باشد،بیانگر تغییر نگرش مقامات کاخ سفید در رفتار با مردم ایران است.
به نظر میرسد مقامات کاخ سفید مردم ایران را مستحق و مستوجب تنگناهای حاصل از تقابل با مقامات ایران نمیدانند. این مقامات نمیخواهند حاصل چهار دهه سیاستهای مقابلهجویانه آنها را فقط مردم ایران تحمل کنند. حال و با همه تردیدها و همچنین با همه ابهامات پرسشبرانگیزی که درموضع جدید ترامپ و پمپئو وجود دارد، باید این اعلام آمادگی آنها را نوعی فرصت برای ایران دانست. فرصت دانستن این چرخش ترامپ بدان جهت است که اوضاع اقتصاد ایران و بازار ارز و طلا بدترین شرایط ممکن طول تاریخ خرید و فروش خود را تجربه میکند و وخامت اوضاع و پسلرزهها و تبعات آن برای همه اقشار جامعه قابل درک و لمس شده است و شرایط چیزی جز حیرانی، گله و شکایت و ناامیدی از آینده نامعلوم نیست. ضمن آنکه دور جدید تحریمها از اواسط ماه آگوست شروع میشود و برنامه به صفر رساندن فروش نفت ایران در راه است و همه این موارد بیانگر آن است که اوضاع سختی در پیشرو است. واقعیتهای آشکار کشوری چون ایران نشان میدهد که در شرایط وخامت اوضاع اقتصادی، این مردم و طبقات آسیبپذیر و ضعیف آن بودهاند که متحمل بیشترین فشارها و تنگناها شدهاند و گروههای نزدیک به مناصب قدرت و ثروت از آن مصون نماندهاند بهطوری که حتی نمیتوان تصور کرد که امواج این وخامت بتواند از چند صد کیلومتری آنها عبور کند. تحت این شرایط اگر دستاندرکاران و همه خادمان نظام خود را وامدار مردم میدانند و بقای خود را مرهون حضور آحاد ملت در صحنه هستند، پس باید برای مردم و البته به کام آنها، با اتخاذ تدابیر مناسب همه تنگناها و مصائب موجود بر سر راه مردم با یک مذاکره دقیق و حسابشده با هدف گشایش اقتصادی را مرتفع کنند. فراموش هم نشود که هر گونه گشایش اقتصادی نیز باید بتواند پول نفت را بر سر سفره مردم بیاورد، قدرت خرید را بالا ببرد و مشکلات ناشی از بیکاری، تورم، گرانی و رکود را به پایینترین حد ممکن خود برساند. برای ایجاد این اقدام حاجت هیچ استخاره هم نیست و نباید این گونه تفسیر شود که مذاکره آن هم برای گشایش اقتصادی به معنای عقبنشینی از آرمان انقلاب است. اگر حاکمیت و دولت بتواند برای ملت این مذاکره را با هدف گشایش اقتصادی و رفاه به انجام رساند،شکاف حاصل از بیاعتمادی میان مردم و دولت پر خواهد شد. به نظر میرسد شرایط ادراکی برای تحقق این هدف فراهم شده است.
*مدرس علوم سیاسی و روابط بینالملل
S.Harsani.k@gmail.com
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد