26 - 05 - 2020
خبر
چرایی بهبود تخصیص ارز در چارچوب بسته ارزی
محمد ولیپورپاشاه*- منابع ارزی کشورهای نفتخیز عمدتا از محل فروش نفت تامین میشود و این مساله در صورت عدم وجود مکانیسم تخصیص بهینه ارز منجر به واردات کالاهای غیراساسی و ایجاد رانت خواهد شد.
مبنای تخصیص منابع ارزی در اقتصادهایی که با کمبود ذخایر ارزی مواجه هستند آن است که کالاهای اساسی در اولویت شمول تخصیص ارز قرار گیرند و محدودیتهای قانونی و مقرراتی در این زمینه اعمال شود. این مساله موجب میشود که واردکنندگان کالاهای اساسی انگیزه قوی برای واردات پیدا کنند لذا تخصیص ارز تا حدودی هدفمند میشود. در کشورهای نفتخیز، منابع ارزی عمدتا از محل فروش نفت تامین میشود و این مساله در صورت عدم وجود مکانیسم تخصیص بهینه ارز، منجر به واردات کالاهای غیراساسی و ایجاد رانت خواهد شد. مکانیسم تخصیص ارز دربر دارنده شناسایی لزوم واردات کالاهای اساسی و استفاده از صندوق ذخیره ارزی برای تامین ارز در برهههای حساس و ضروری است و تخصیص بهینه ارز حتی در مواقعی که کشورها با ریسک سیاسی مواجه میشوند و نوسانات تامین ارز شدت مییابد، قابل کنترل و مدیریت است. یکی از ویژگیهای مثبت بسته جدید سیاست ارزی بانک مرکزی، حفظ اهمیت تخصیص ارز برای واردات کالاهای اساسی از قبیل دارو و مواد اولیه تولید با نرخ ارز مصوب دولتی است و ارز سایر کالاها در بازار ثانویه تامین خواهد شد. به عبارت دیگر وجود شفافیت تخصیص ارز در بسته جدید سیاست ارزی محرز بوده اگرچه وجود ضمانت اجرا نیز بسیار حائز اهمیت است. ویژگی مثبت دیگر مشخص کردن کارکرد بازار ثانویه برای تعیین تکلیف تخصیص ارز برای واردات کالاهای غیراساسی در نرخ تعادلی بازار است و مشکلات ترخیص کالا که به علت ناهماهنگیها و بینظمیهای ارزی اخیر به وجود آمد را تا حدود زیادی برطرف خواهد کرد زیرا بخشی از مشکلات ترخیص کالا به دلیل تحریمهای خارجی بروز و در اثر نوسانات و نابسامانیهای ارزی شدت پیدا کرد. ویژگی مثبت سوم این بسته را میتوان در جلوگیری از بروز هزینههای پیشبینی نشده در فرآیند ترخیص کالا دانست. اقتصاد ایران در نوسانات ارزی اخیر شاهد ناتوانی در ترخیص حجم بالایی از کالاهای اساسی به دلیل وجود هزینههای پیشبینی نشده از قبیل تکلیفکردن واردات کالاهای اساسی با ارز مبادلاتی و حذف ارز مرجع بوده است. این مساله موجب شد حجم زیادی از کالاهای اساسی که با ارز مرجع ثبت سفارش شده بودند، با هزینههای بیشتری برای ترخیص مواجه شوند. استفاده از ظرفیت بازارهای پول، سرمایه و بیمه و ایجاد تعامل سازنده میان آنها در افق زمانی کوتاهمدت و بلندمدت ویژگی چهارم بسته جدید سیاست ارزی است و تاکید شده که عمق بازارهای مالی باید افزایش یابد. این امر زمانی محقق میشود که از ظرفیت بازار پول در تامین مالی کوتاهمدت و بازار سرمایه در بلندمدت بهره برد و از قابلیتهای بازار بیمه برای پوشش ریسک استفاده کرد. در پایان لازم به ذکر است که نقش تصمیمات آحاد اقتصادی در اثرگذاری بسته ارزی جدید در اقتصاد ایران انکارناپذیر است و ضرورت همراهی و هماهنگی دستگاههای اجرایی بیش از پیش احساس میشود.
*کارشناس اقتصادی
فروش اوراق گواهی سپرده ۱۸ درصدی در بانک ملی
شعب بانک ملی ایران در سراسر کشور تا روز دوشنبه ۲۲ مردادماه جاری، تعداد معدودی اوراق گواهی سپرده مدتدار ویژه سرمایهگذاری (عام) را با نرخ سود علیالحساب ۱۸ درصد سالانه عرضه میکنند. به گزارش «جهان صنعت» به نقل از روابط عمومی بانک ملی ایران، این اوراق با سررسید یک ساله، با نام، غیرقابل انتقال و قابل بازخرید قبل از سررسید با نرخ ۱۶ درصد سالانه از تاریخ انتشار است. معامله ثانویه اوراق در بازار سرمایه از طریق شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران امکانپذیر است. اوراق مذکور معاف از مالیات است و سود علیالحساب آن ماهانه پرداخت میشود. سود ۱۸ درصدی این اوراق، فرصت مناسبی برای هموطنان عزیز است تا از این امکان ویژه سرمایهگذاری استفاده کنند، در عین حال اینکه مدت عرضه اوراق محدود است و تمدید نخواهد شد.
بانک صادرات اعلام کرد
با طرح اعتبار سپهر وام بگیرید
دریافت وام در طرح «اعتبار سپهر» بانک صادرات ایران تا سقف٨٠ درصد افزایش یافت.بانک صادرات ایران ١٠ روز پیش از طرح «اعتبار سپهر» رونمایی کرد. در قالب این طرح مشتریان میتوانند با افتتاح حساب سپرده سرمایهگذاری یکساله اعتبار سپهر، از سود سپرده بلندمدت مطابق با نرخهای اعلامشده شورای پول و اعتبار بهرهمند شوند و در قالب عقد مرابحه تسهیلات نیز دریافت کنند که سقف دریافتی وام با توجه به استقبال و درخواست مشتریان، اکنون از ٧٠ درصد مبلغ سپرده، به ٨٠ درصد افزایش یافته است. مدت زمان بازپرداخت تسهیلات این طرح حداکثر ٣۶ ماهه است و برای دریافت این تسهیلات به وثیقهای غیر از خود سپرده نیاز نیست. بانک صادرات ایران به منظور خلق ارزش افزوده بیشتر برای مشتریان، به تولید محصولات جدید بانکی از جمله سپرده سرمایهگذاری یکساله «اعتبار سپهر» و گواهی سپرده سکه طلا (خزانه زرین سپهر) اقدام کرده و این روند همچنان ادامه دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد