21 - 01 - 2018
خبر
بازگشایی سفارت اسراییل در امان
ایسنا- وزارت خارجه اسراییل به خاطر حادثه سفارت این رژیم در اردن در سال ۲۰۱۷، رسما از امان عذرخواهی و اعلام کرد که فعالیت این سفارت ازسرگرفته خواهد شد. وزارت خارجه اسراییل در بیانیهای اعلام کرد: اسراییل و اردن درباره حوادثی که ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۷ در سفارت اسراییل در امان رخ داد و درباره حادثه کشته شدن یک قاضی اردنی در دهم مارس ۲۰۱۴ به توافق رسیدند. در این بیانیه آمده است: سفارت اسراییل در امان فورا فعالیت خود را از سرخواهد گرفت. مسوولان متخصص در اسراییل به بررسی مسایل مربوط به رخدادهای ژوئیه ۲۰۱۷ ادامه خواهند داد و طی هفتههای آتی در این باره تصمیماتی خواهند گرفت. در این بیانیه تاکید شده است: اسراییل اهمیت زیادی برای روابط استراتژیک با اردن قائل است و هر دو طرف برای تقویت همکاری تلاش میکنند.
تحویل سیستم موشکی اس۴۰۰ به چین
ایسنا- مسکو کار انتقال سیستمهای موشکی دفاع هوایی اس ۴۰۰ به چین را بر اساس توافق امضا شده در سال ۲۰۱۴ آغاز کرد.
یک منبع در مرکز همکاریهای نظامی روسیه گفت: کار اجرای این قرارداد آغاز شده و اولین محموله برای چین ارسال شده است. به گفته این منبع این محموله شامل مرکز کنترل، مرکز رادار، تجهیزات انرژی و پشتیبانی قطعات یدکی، ابزارهای متفاوت و دیگر قطعات لازم برای سیستم اس ۴۰۰ است.
امضای توافق امنیتی میان ناتو و قطر
ایسنا- پیمان ناتو توافقی را با وزارت دفاع قطر پیرامون تحکیم همکاری میان دو طرف در زمینه امنیتی امضا کرد. ناتو در بیانیهای اعلام کرد، امضای این توافق با حضور رییس بخش همکاری نظامی بینالمللی در وزارت دفاع قطر و روسا گوتیمولر، معاون دبیرکل ناتو صورت گرفت و دو طرف در مراسم امضای این توافق بر اهمیت همکاری میان ناتو و قطر در چارچوب طرح همکاری استانبول تاکید کردند. در بیانیه ناتو آمده است: این توافق در زمینه امنیتی خاستگاهی را برای حمایت از روند تبادل اطلاعات محرمانه که همسو با اصول تصویب شده توسط تمامی ۲۹ کشور عضو این پیمان باشد، به وجود میآورد. طبق این بیانیه، چنین توافقهایی توسط کشورهای شریک با ناتو که خواهان همکاری با این پیمان هستند، امضا میشود.
سیسی رییس سازمان اطلاعات مصر را برکنار کرد
ایسنا- رییسجمهور مصر، رییس سازمان اطلاعات این کشور را عزل و تا زمان مشخص شدن رییس جدید، مدیر دفتر خود را سرپرست این نهاد مهم در مصر کرد. این عزل و نصب چند روز پس از انتشار فایل صوتی صورت گرفت که در آن یکی از افسران اطلاعات نظامی مصر طی گفتوگویی با شماری از اصحاب رسانه و هنرمندان این کشور، از آنها میخواهد موضع سیاسی معینی در پیش بگیرند. در این فایل افشا شده، به روشنی واضح است که اختلافاتی میان سازمان اطلاعات عمومی و سازمان اطلاعات نظامی مصر درخصوص انتخابات ریاستجمهوری آتی مصر دیده میشود.
راهبرد تجزیهطلبانه آمریکا
دکتر صلاحالدین هرسنی*- آنگونه که از مواضع آشکار آمریکا در قبال سوریه پیداست، این کشور به همراه گروههای معارض یک نیروی مرزی متشکل از ۳۰ هزار نفر در شمال شرقی سوریه و مناطق تحت تصرف شبهنظامیان کرد سوری تشکیل داده است. اگرچه آمریکا هدف از تشکیل این گروه را پیشگیری از فعالیت مجدد گروه تروریستی داعش و همچنین ایجاد یک کمربند امنیتی از اربیل تا دریای مدیترانه در طول مرزهای سوریه و ترکیه عنوان کرده است اما به نظر میرسد اهداف مهمتری را ورای هدفی که اعلام کرده است، دنبال میکند.
در نگاه نخست حمایت آمریکا از شبهنظامیان کرد در شمال شرقی سوریه را باید تلاشی برای تحقق اهداف ضدسوری واشنگتن و همچنین در ادامه هجمه آمریکایی و بینالمللی علیه سوریه دانست. به واقع حمایت از کردها و شبهنظامیان کرد سوری به معنی آن است که پروژه براندازی بشار اسد در راهبرد آمریکا نهتنها منتفی نیست بلکه تلاش خواهد کرد با زایش و خلق بحران و به طریق اولی در سناریوهای مشخص آن را دنبال کند. به نظر میرسد هدف اصلی واشنگتن در پروژه حمایت از کردها در شمال سوریه، تاسیس حکومت محلی جدید است به گونهای که وابسته به دولت اسد نباشد. در نگاه و راهبرد آمریکا، تاسیس این حکومت محلی کمک خواهد کرد که حضور نظامیاش در سوریه حفظ شود و شرایط برای اقدامات ضدسوری و مشخصا براندازی حکومت بشار اسد با حمایت نیروهای دموکراتیک سوریه فراهم شود. از طرف دیگر هدف مهمتری که آمریکا به دنبال آن است، فرسایشی کردن شرایط شرق سوریه و تبدیل آن به وضعیت شکننده جهت زمینهسازی برای بروز و ظهور جریانهای جداییطلب است. به واقع حمایت از کردها و شبهنظامیان سوری پاسخی به این نیاز راهبردی و تمایلات تجزیهطلبانه آمریکاست که نشان میدهد برای اجرای پروژههای جداییطلبی و فدرالی خود به دنبال جذب بیشتر سیاستمداران کرد تحت حمایت خود بوده و میخواهد از رقابت آنها با ایران و ترکیه و عراق و سوریه به نفع خود و همچنین هماهنگ کردن بیشتر خود با تلآویو در منطقه استفاده کند.
بدون تردید تعقیب راهبرد فدرالی و تجزیهطلبی آمریکا بدون تبعات برای منطقه نخواهد بود که در بدایت امر ماهیت واکنشی دارد و به همین خاطر است که ائتلافهای جدیدی در منطقه در قالب پذیرش ائتلاف ضروری در پاسخ به رفتارهای آمریکا شکل گرفته است. بر این اساس مسکو، آنکارا، تهران و دمشق امروز بدون اراده قبلی خود را در اردوگاهی واحد علیه آمریکا قرار دادهاند. در این ارتباط روسیه اگرچه به دنبال درگیریهای نظامی مستقیم با آمریکا نیست اما در عین حال نخواهد پذیرفت که دستاوردهای سیاسی و نظامی آن به ویژه نتایج راهبردی سوچی از بین برود. ترکیه نیز خواستار پایان دادن به این حمایت از سوی آمریکا شده است و قویا اعلام کرده آنکارا نباید بهای واکنشهای متناقض آمریکا به تحولات منطقه را بپردازد و کسی هم نباید جرات تاسیس یک دولت جدید خودمختار در شمال سوریه را به خود بدهد. ایران نیز با پتانسیل موجود خود سرسختانه به همراهی دمشق درحوزه ژئوپلیتیک آمریکا وارد خواهد شد و قطعا بر ضد آمریکا عمل میکند و تلاش خواهد کرد شمال سوریه عرصهای برای مهار نفوذ آمریکا و رفتارهای تجزیهطلبانه آن نشود. اما نباید فراموش کرد که بیشترین تبعات راهبرد آمریکا متوجه سوریه است. در این ارتباط فرسایشی و همچنین پیچیدهتر شدن بحران سوریه و بیثباتی آن، بدیهیترین نتیجه کنش راهبردی آمریکا در شمال سوریه است این در شرایطی است که ارتش سوریه و نیروهای همپیمان آن، به پیروزیهای قابل توجه و بزرگی در مبارزه با گروههای تروریستی داعش و النصره دست یافتهاند.
*مدرس علوم سیاسی و روابط بینالملل
S.Harsani.k@gmail.com
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد