24 - 12 - 2017
خبر
سفر معاون رییسجمهور آمریکا به افغانستان
رویترز- معاون رییسجمهور ایالات متحده پنجشنبه گذشته در سفری از پیش اعلام نشده وارد افغانستان شد و در دیدار با مقامهای ارشد آن کشور بار دیگر بر تعهد آمریکا در جنگ علیه شورشیان تاکید کرد.
هواپیمای حامل مایک پنس که چهارشنبهشب گذشته واشنگتن را به مقصد افغانستان ترک کرده بود، در تاریکی پنجشنبه شب گذشته در فرودگاه پایگاه نظامی بگرام به زمین نشست. وی سپس با هلیکوپتر به کابل، پایتخت افغانستان، رفت و در کاخ ریاستجمهوری با اشرفغنی رییسجمهور و عبداللهعبدالله رییس اجرایی دولت افغانستان دیدار و گفتوگو کرد. سفر پنس به افغانستان، به دلایل امنیتی از قبل اعلام نشده بود. دونالد ترامپ در ماه آگوست خواستار افزایش حضور نظامیان آمریکا در افغانستان شد و مقامهای دولت او از اعزام نیروهای نظامی بیشتر به آن کشور خبر دادند.
پایان حملات هوایی استرالیا در عراق و سوریه
ایسنا- وزارت دفاع استرالیا دیروز از پایان حملات هوایی این کشور علیه داعش در عراق و سوریه خبر داد.
ماریس پاین گفت: این تصمیم بعد از اعلام پیروزی عراق در جنگ با داعش گرفته شده است. بعد از گفتوگو با عراق و کشورهای عضو ائتلاف ضدداعش تصمیم گرفتیم جنگندههایمان را از خاورمیانه به وطن بازگردانیم. وی افزود: ماموریت ما طولانی و سخت بود. هر کدام از نیروهای ما نقش مهمی ایفا کردند. وزیر دفاع استرالیا گفت: با وجود توقف حملات نیروی هوایی، از عملیات استرالیا در منطقه ادامه دارد. ۸۰ نفر از نیروهای ویژه ما در گروه عملیات ویژه عراق شرکت دارند که به کارشان ادامه میدهند. استرالیا جزو کشورهایی است که در ائتلاف ضدداعش تحت رهبری آمریکا از سال ۲۰۱۴ حملاتی را علیه داعش در عراق و سوریه انجام داده است.
پایان ۶ دهه حکومت برادران کاسترو بر کوبا
دویچهوله- رهبر ۸۶ ساله کوبا اعلام کرد در ماه آوریل سال آینده از سمت اجرایی خود به عنوان رییس دولت کنارهگیری میکند. او در سال ۲۰۰۸ جانشین برادرش فیدل کاسترو شده بود. تاکنون جانشین رائول کاسترو بهطور رسمی معرفی نشده است.
پارلمان کوبا پنجشنبه گذشته اعلام کرد کنارهگیری رائول کاسترو که پیشتر برای ۲۴ فوریه سال آینده برنامهریزی شده بود به ۱۹ آوریل موکول شده است. رهبر ۸۶ ساله کشور سوسیالیستی کوبا پنجشنبهشب گذشته این خبر را تایید کرده است. سال آینده نمایندگان مجلس ملی کوبا شورایی را انتخاب میکنند که وظیفه تعیین جانشین رائول کاسترو را بر عهده دارد. کاسترو در سال ۲۰۰۶ بهطور موقت جانشین برادر مریض خود فیدل کاسترو شد و دو سال بعد با رای کنگره خلق کوبا رهبری دولت در این کشور را برای پنج سال در اختیار گرفت.
لاوروف و جانسون تاکید کردند؛
لزوم حل اختلافات روسیه و غرب
ایسنا- وزیر خارجه انگلیس در دیدار با همتای روس خود در مسکو بر لزوم همکاری میان دو کشور درباره آینده سوریه تاکید کرد.
سرگئی لاوروف در دیدار با بوریس جانسون در مسکو گفت: با انگلیس در شورای امنیت و در چارچوب گروه ۲۰ همکاری میکنیم هرچند اختلافاتی در برخی مواضع داریم اما باید این همکاری را داشته باشیم. این همکاری باید براساس برابری، احترام متقابل و تمایل به توافقنامههای قابل قبول از سوی دو طرف است. وی تاکید کرد قصد دارد تناقضهای موجود در مواضع میان دو طرف را به شکل مستقیم با لندن بررسی و حل کند. جانسون نیز از آمادگی کشورش برای همکاری با روسیه خبر داد و گفت: خواهان مذاکره با روسیه درباره مساله اوکراین و غرب بالکان و امنیت سایبری هستیم.
انزوای آمریکا ادامه دارد
دکتر صلاحالدین هرسنی*- مجمع عمومی سازمان ملل متحد با رای اکثریت تصمیم اخیر دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا در زمینه به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسراییل را باطل دانست. قطعنامه مجمع عمومی در حالی از رای اکثریت برخوردار شد که ترامپ پیشتر در نشست فوقالعاده شورای امنیت، پیشنویس قطعنامهای را که مصر برای جلوگیری از اجرایی شدن تصمیم آمریکا ارائه کرده بود، وتو کرد. بدون تردید عزم و اراده مجمع عمومی در محکومیت تصمیم ترامپ بابت فلسطین همراه با تبعاتی خواهد بود که بیشتر از همه متوجه آمریکاست. در نگاه نخست عزم و اراده مجمع عمومی در محکومیت قطعنامه اورشلیم بیش از همه نادرستی تصمیم ترامپ را نشان میدهد و بیانگر آن است که آمریکا تا چه میزان در پیچیدهسازی اوضاع منطقه و روندهای صلحستیزی در جغرافیای خاورمیانه تنهاست. به این ترتیب و با شرایطی که از فردای محکومیت آمریکا در مجمع عمومی رقم خورده است میتوان گفت که آمریکا تا این میزان در میان کشورهای جهان منزوی نبوده است. طرفه آن که همراه شدن اسراییل و برخی از کشورهای میکروسکوپی با ترامپ دردی را دوا نمیکند و نمیتواند توجیهی برای درستی تصمیم او باشد.
از سوی دیگر، محکومیت آمریکا در قطعنامه اورشلیم پایان نفوذ آمریکا و رویای سروری این کشور در نهادی چون سازمان ملل را به نمایش میگذارد و نشان میدهد که صرف داشتن حق وتو نمیتواند مبنایی برای اخذ تصمیم و عمل شود. به واقع با تقابلی که از سوی مجمع عمومی با آمریکا صورت گرفت، میتوان گفت که فصل یکجانبهگرایی آمریکا به پایان خود نزدیک میشود. این وضعیت به معنای تقدم و اولویت مصالحه بر منازعه و همچنین تعیینکنندگی میثاقهای چندجانبه بینالمللی به جای تصمیمات دوجانبه خواهد بود. از طرف دیگر تقابل مجمع عمومی با آمریکا دلیل روشنی برای بیاساسی منطق ترامپ در مواجهه با واقعیات حال حاضر جهان است، به این معنی که ترامپ زین پس نمیتواند با توجیه اعاده و احیای عظمت آمریکایی به دنبال راهبرد فرار به جلو باشد و با این دست از تصمیمات از بحران مشروعیت و فشار حاصل در داخل بر سر نحوه مدیریت رهایی یابد.
اما مهمترین و بدیهیترین تبعات قطعنامه اورشلیم برای آمریکا نوع ارتباطی است که در سیاست خارجی آمریکا با بزرگترین متحدان غربی آن یعنی انگلستان، فرانسه و آلمان به وجود میآید. در نشست مجمع عمومی سه کشور انگلستان، فرانسه و آلمان به همراه اغلب کشورها نتوانستند با تصمیم ترامپ بابت مناقشه اورشلیم همراه شوند. به واقع محکومیت تصمیم ترامپ از سوی تروئیکای اروپایی نشان داد که روابط راهبردی این سه کشور لااقل در مناقشه اورشلیم همراه نیست و آنگاه نمیخواهند که در جهت تکمیل پازل فلسطینی ترامپ و نتانیاهو سهم و نقشی داشته باشند. مسلما ناهمسویی مواضع اروپا و آمریکا در مساله اورشلیم، میتواند به انزوای بیشتر آمریکا منجر شود.
*مدرس علومسیاسی و روابط بینالملل
S.Harsani.k@gmail.com
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد