4 - 12 - 2019
خبر
ارز بر مدار نزولی
گروه اقتصادی- هرچند دلار در هفتههای گذشته با عبور از مرز روانی ۱۵ هزار تومانی خود را برای افزایش قیمتهای بیشتری در بازار آماده میکرد، با این حال با سیاستهای به موقع بانک مرکزی بار دیگر وارد مدار کاهشی شد، به طوری که آخرین آمارها از بازگشت دلار به کانال ۱۳ هزار تومان خبر میدهند.
بر اساس آمارها، روند قیمتی دلار در بازار آزاد در هفته آخر اردیبهشت ۹۸ نزولی بود. در روز پنجشنبه هفته گذشته، قیمت دلار نسبت به ابتدای هفته ۴۵۰۰ ریال کاهش داشت و برابر ۱۴۲۵۰۰ ریال شد. قیمت دلار در هفته پایانی اردیبهشت به طور متوسط برابر ۱۴۳۷۵۰ ریال بود.
نرخ ارز اما معاملات هفته گذشته را با قیمت ۱۴ هزار و ۷۰۰ تومان آغاز کرد و با سه افت متوالی در روز دوشنبه هفته گذشته وارد کانال ۱۳ هزار تومانی شد. از طرفی دلار قدرت کافی برای عبور از مقاومت ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومانی را نیز از خود نشان نداد تا شاهد اصلاح نرخ ارز در معاملات پایانی باشیم.
روند کاهشی قیمت ارز در هفته گذشته ادامه یافت به طوری که در هفته جاری نیز دلار به روند کاهشی خود ادامه داد. بر این اساس قیمت هر دلار روز گذشته در صرافیها با کاهشی در حدود ۱۲۰ تومانی نسبت به روز شنبه، به ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. هر یورو نیز در صرافیها ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان قیمت خورد. شعب منتخب بانکی قیمت ارز مسافرتی را نیز بدون کارمزد ۱۵ هزار و ۸۸۹ تومان اعلام کردند. اما در جریان معاملات بازار آزاد، قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز روز گذشته به چهار میلیون و ۷۹۵ هزار تومان رسید. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم چهار میلیون و ۶۸۰ هزارتومان، نیم سکه دو میلیون و ۶۸۰ هزارتومان، ربع سکه یک میلیون و ۷۵۰ هزارتومان و سکه گرمی یک میلیون تومان تعیین شد.
اما میانگین هفتگی نرخ دلار در سامانه نیما از ۱۰۸۰۰ تومان عبور کرد. بر این اساس به نظر میرسد دولت نرخ واقعی دلار را پذیرفته و با راهاندازی بازار متشکل ارزی در تلاش برای یکسان کردن نرخ سامانه نیما و نرخ بازار آزاد هست. بنابراین به نظر میرسد طی روزهای آتی شاهد افزایش نرخ نیمایی تا سطح ۱۱۵۰۰ تا ۱۲۰۰۰ تومان باشیم.
جلوگیری از تراکنشهای بانکی خارج از ایران
مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی با سرویس ایران اکسس به دنبال تشخیص تراکنشهای بانکی داخل و خارج از ایران است تا از انجام تراکنشهای بانکی خارج از ایران جلوگیری شود.
به گزارش ایبنا، داوود محمدبیگی با بیان اینکه بانک مرکزی تغییراتی را در حوزه نظارت بر کنترل عملکرد شبکه پرداخت از چندین ماه گذشته با دستور رییس کل بانک مرکزی پیگیری کرده است، گفت: جلوگیری از انجام تراکنشهای بانکی و سوءاستفاده از شبکه پرداخت برای اقدامات سوداگرانه به ویژه در بازار ارز با هماهنگی شرکتهای پرداخت الکترونیک و بانکها یکی از اقدامات مهم بانک مرکزی در حوزه نظارت بوده است که دستاوردهایی بزرگ را به دنبال داشته است و توانسته تا راه سودجویان را مسدود کند؛ کانالیزه کردن شبکه پرداخت و اعمال قوانین در حوزه تراکنشهای با کارت بانکی در سقف معین، غیرفعالسازی پایانههای فروش در خارج از کشور و مسدودسازی دسترسی کاربران خارج از کشور به درگاههای پرداخت از جمله اقدامات برای بهبود رصد در نظام پرداخت بوده که با جدیت دنبال شده است.
مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی با اشاره به لزوم تشخیص تراکنشهای ارسالی به شبکه پرداخت از سوی کاربران ایرانی در خارج از کشور گفت: بانک مرکزی به بانکها و شرکتهای پرداخت الکترونیک تاکید داشته که تراکنشها با استفاده از ابزارهای پرداخت بهخصوص درگاه اینترنتی و پایانه فروش صرفا در داخل کشور انجام شود و تراکنشهای درخواستی از خارج از کشور به شبکه پرداخت رصد و از انجام آنها جلوگیری شود که تشخیص این تراکنشها با استفاده از زیرساخت ایجاد شده ممکن شده تا سودجویان از نظام پرداخت کشور سوءاستفاده نکنند.
افزایش حجم معاملات بین بانکی
حجم معاملات بازار بین بانکی در سال ۹۷ در حالی با رشد بیش از ۶۷ درصدی نسبت به سال ۹۶ همراه بوده که نرخ سود این بازار نیز افزایش بیش از پنج درصدی را تجربه کرده است.
به گزارش ایبِنا، آمارهای بانک مرکزی حاکی از آن است که در سال ۹۷ در مجموع ۴۰ هزار و ۶۶۳ فقره معامله به ارزش ۱۰ میلیون و ۷۱۴ هزار و ۹۶۳ میلیارد تومان با محدوده نرخ ۱۶ تا ۲۳ درصد و با میانگین نرخ ۷۲/۱۹ درصد در بازار بین بانکی انجام شده که در مقایسه با سال ۹۶ از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. همچنین تعداد معاملات با ۷۲/۶ درصد افزایش و حجم معاملات با رشد بیش از ۶۷ درصدی همراه بوده است. نرخ سود بازار بین بانکی نیز از ۶۹/۱۸ درصد در سال ۹۶ به ۷۲/۱۹ درصد در سال ۹۷ رسیده که بیانگر رشد ۵۱/۵ درصدی است.
بررسی روند ماهانه معاملات نیز حاکی از آن است که هر چه به سمت ماههای انتهایی سال حرکت کنیم، ارزش ماهانه معاملات در این بازار بیشتر شده و در اسفندماه ۹۷ به یک میلیون و ۴۶۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. متوسط ارزش معاملات روزانه نیز از بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان در فروردینماه ۹۷ به ۵۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در اسفندماه افزایش یافته است.
علاوه بر این حجم سپردهگذاری بانکهای مشمول اصل ۴۴ برابر سه میلیون و ۸۲۵ هزار میلیارد تومان، بانکهای خصوصی دو میلیون و سه هزار میلیارد تومان و موسسات اعتباری ۲۱۲ هزار میلیارد تومان بوده که مقایسه این آمار با سال ۹۶ نشاندهنده رشد چشمگیر نقش بانکهای مشمول اصل ۴۴ در سپردهگذاری در بازار بین بانکی است.
از سوی دیگر سهم تسهیلاتدهی بانکهای مشمول اصل ۴۴ در بازار بین بانکی در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ کاهش یافته است. سهم سپردهپذیری این بانکها در سال ۹۶ بیش از یک میلیون و ۷۰۶ هزار میلیارد تومان بوده که در سال ۹۷ به یک میلیون و ۴۵۴ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است. درصد سهم سپردهپذیری این دسته از بانکها نیز در سال ۹۶ بیش از ۲۶ درصد کل معاملات بوده که در سال ۹۷ به ۱۳ درصد رسیده است.
افزایش آمار سفته و برات واخواستی
بر اساس آمارهای بانک مرکزی شاخص تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده در فروردین ۹۸ نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۳/۹ درصد و ۵/۱۶ درصد افزایش داشته است.
به گزارش ایسنا، تازهترین آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که بالغ بر دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان سفته و برات در فروردینماه ٩٨ در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با ماه قبل ۴/۶۴ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲/۲۷ درصد افزایش داشته است.
همچنین طبق آمار شعبه واخواسـت دادگستری استان تهران در فروردینماه ٩٨ معادل ۴۰۰ برگ سفته و برات به مبلغی معادل هفت میلیارد و ۱۷۰ میلیون تومان در شهر تهران واخواست شد. در این ماه شاخصهای تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۲/۴۷ و ۹/۳۸ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۳۵/۵ درصد و ۴/۱۱ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۳/۹ درصد و ۵/۱۶ درصد افزایش داشته است.
شاخص متوسط مبلغ یک برگ سـفته و برات واخواست شده در فروردینماه ٩٨ به عدد ۴/۸۲ رسید. عدد شاخص مذکور در فروردینماه ٩٧ معادل ۵/۷۷ بوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد