7 - 12 - 2019
خبر
محصولات کشاورزی در صدر واردات
طی دو ماه گذشته از سالجاری به میزان پنج هزار و ۶۵۴ هزار تن به ارزش شش میلیارد و ۷۶۳ میلیون دلار کالا به کشور وارد شده است که بیانگر کاهش هشت درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است. سه کالای عمده واردشده به کشور شامل برنج، ذرت دامی و کنجاله سویا بوده است. کشورهای عمده صادرکننده به ایران نیز شامل چین، امارات متحده عربی، هند و ترکیه بوده است.
همچنین در دو ماه نخست سال ۹۸، میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) بالغ بر ۳۰ هزار و ۲۷۳ هزار تن به ارزش هشت میلیارد و ۴۱۲ میلیون دلار بوده است که بیانگر رشد هشت درصدی صادرات نسبت به دو ماهه سال ۹۷ است. سه کالای عمده صادر شده در این مدت شامل گاز مایع، میعانات گازی و روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین است. چهار کشور عمده مقصد صادراتی نیز چین، امارات متحده عربی، عراق و ترکیه بوده است. به این ترتیب آمار نشان میدهد که تراز تجاری دو ماه گذشته از سالجاری یک میلیارد و ۶۴۹ میلیون دلار مثبت بوده است. همچنین تدابیری برای روند ترخیص کالا اندیشیده شده. بررسیها نشان میدهد روند ترخیص کالاهای وارداتی به صورت لحظهای به کمک سامانه جامع گمرکی در مرکز پایش گمرک رصد میشود و کالاهایی که مجوز ثبت سفارش و دیگر مجوزهای قانونی را دارند و ارز این کالاها تامین و تخصیص داده شده است در کمترین زمان ممکن از گمرکات ترخیص میشوند.
سیبزمینی گرانتر شد
قیمت سیبزمینی در هفته گذشته در میوهفروشیهای تهران به ۱۰هزار تومان رسید و پس از اندکی کاهش قیمت، بار دیگر هزار تومان گرانتر شد. نرخ این محصول در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران به پنج تا هفت هزار تومان در هر کیلوگرم رسیده است. محصول سیبزمینی گرگان، کرمانشاه و دزفول در حال عرضه به بازار است ولی متاسفانه بر سیر صعودی قیمت سیبزمینی تاثیری نگذاشته است. به گفته کارشناسان سیل در کنار صادرات، باعث شد عرضه نسبت به تقاضا کمتر باشد و تا زمانی که محصول اصفهان و همدان وارد بازار شود، قیمتها در همین حدود باقی میماند.
کشاورزان گندم به دولت نمیدهند
کارشناسان پیشبینی میکنند قیمت هر کیلوگرم بذر گندم برای کشت در مهرماه سالجاری به حدود سه هزار تومان برسد. افزایش قیمت هر کیلوگرم بذر به سه هزار تومان، در حالی است که هر کیلوگرم گندم از کشاورزان هزار و ۷۰۰ تومان خریداری میشود. به گفته نایبرییس بنیاد ملی گندمکاران در حال حاضر هر کیلوگرم سبوس گندم با نرخ دولتی به قیمت هزار و ۶۰۰ تومان به دست دامداران میرسد. تفاوت ۱۰۰ تومانی قیمت خرید گندم با قیمت سبوس موجب شده کشاورزان ترجیح دهند گندم را به آرد تبدیل کنند تا هم از فروش آرد سود نصیبشان شود و هم از فروش سبوس گندم منتفع شوند. ایمانی همچنین یکی از دلایل دیگر کندی تحویل محصول به دولت توسط کشاورزان را نرخ بالای کرایه حملونقل در اوج برداشت محصول عنوان کرد.
در برخی مناطق کرایههای حمل نرخ بسیار بالایی پیدا کردهاند. به همین دلیل کشاورزانی که امکان انبار دارند اقدام به ذخیره محصول خود میکنند و منتظر کاهش نرخ کرایهها هستند. خرید تضمینی گندم تا دیماه ادامه دارد و تا آن زمان مراکز خرید دایر است و کشاورزان فرصت تحویل محصول دارند.
افزایش دو تا سه درصدی تحویل محصول نسبت به مدت مشابه سال قبل به دلیل تولید مناسب در سالجاری در پی بارندگیهاست و با توجه به میزان تولید مناسب انتظار میرفت تحویل محصول بیش از این میزان باشد. بنابراین انتظار میرود تا پایان فصل برداشت بیش از ۱۴ تا ۵/۱۴ میلیون تن گندم در کشور تولید شود، اما این به معنی افزایش تحویل محصول به دولت نیست. نایبرییس بنیاد ملی گندمکاران احتمالا میزان تحویل گندم به دولت در سالجاری به ۱۱ میلیون تن نرسد.
تاثیر مثبت ممنوعیت واردات پوشاک
ممنوعیت واردات پوشاک در سال گذشته باعث رونق بازار پوشاک داخلی شده است. در این رابطه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در فروشگاهها و مبادی عرضه وارد شده و شناسنامه فروش پوشاک عرضه شده را بررسی میکرد که باعث شد تا بسیاری از کالاهای جعلی از سطح فروشگاهها برچیده و البته این برندهای جعلی هم از بازار خارج شوند. در این رابطه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در فروشگاهها و مبادی عرضه وارد شده و شناسنامه فروش پوشاک عرضه شده را چک میکرد و همین کار باعث شد تا بسیاری از کالاهای جعلی از سطح فروشگاهها برچیده و البته این برندهای جعلی هم از بازار خارج شوند. از سوی دیگر گرانی ارز هم سبب شد تا صرفه اقتصادی برای واردات پوشاک از بین برود و همین عامل هم به کمک تدابیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آمد تا از توزیع پوشاک قاچاق و خارجی جلوگیری شود، اما در سطح ارتقای کیفیت نیز تمام تلاش این بود که کیفیت محصولات تولیدی ایران افزایش یابد اگرچه هماکنون بسیاری از تولیدات ایرانی روانه بازارهای صادراتی شده و حتی با کالاهای ترکیه و اروپا نیز رقابت دارند.
به گفته یکی از اعضای انجمن تولیدکنندگان صنعت پوشاک ایران، اکنون تولیدکنندگان با مشکلات بسیاری مواجه هستند و فشار بر آنها به نحوی است که باید چهار برابر سرمایه در گردش سالهای قبل خود را هزینه کنند تا تولید خود را حفظ کنند اما به هر حال به لحاظ کیفی نیز باید نسبت به گذشته رشد خوبی داشته باشند تا بتوانند در بازارهای هدف صادراتی با کشورهایی همچون ترکیه رقابت کنند.
برخی از برندهای پوشاک ایرانی قابلیت رقابت در بازارهای جهانی را دارند اما هدف ما این است که در بازارهایی مثل عراق، روسیه و سوریه بتوانیم وارد شویم و پوشاک تولیدی را عرضه کنیم. البته به لحاظ نوسانات و افزایش نرخ ارز، اکنون صادرات به صرفه است و باید شرایطی را فراهم کنیم که قیمت تمام شده متناسب با رقبا باشد. همچنین تولیدکنندگان پوشاک مدعیاند هیچ یک از تولیدکنندگان پوشاک نتوانستند ارز ۴۲۰۰ تومانی یا ارز دولتی بگیرند در حالی که انجمن ۲۵۰ عضو فعال دارد ولی هیچ یک نتوانستند از ارز دولتی برای واردات ماشینآلات و مواد اولیه خود بهرهگیری کنند.
همچنین رحیم چگینی عضو انجمن تولیدکنندگان صنعت پوشاک ایران از تشکیل تعاونی تامین نیاز پوشاک کشور خبر داده است. این تعاونی قصد دارد به صورت منسجم، علاوه بر ارتقای کیفیت پوشاک تولیدی، در بازارهای هدف صادراتی نیز حضور یابد. به گفته این عضو انجمن تولیدکنندگان پوشاک هدف این است که سطح حضور ایران در عراق و سوریه افزایش یابد، بر این اساس قرار است با استفاده از برخی برندهای مطرح خود، فروشگاههایی در کشور عراق راه اندازی شود. در این تعاونی دو رویکرد وجود دارد، به این معنا که به تولیدکنندگان مشاوره داده شود که مواد اولیه داخلی خوب تولید کنند و در مرحله بعد، تولید باکیفیت پوشاک رونق یابد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد