10 - 12 - 2019
خبر
نوبخت:
در مهار تورم موفق بودیم
رییس سازمان برنامهوبودجه با بیان اینکه سرعت رشد نرخ تورم ماهانه رو به کاهش است، گفت: رشد تورم در ماه گذشته که ۴/۳ درصد بود اکنون به میزان ۸/۰ درصد تقلیل یافته است که نشان میدهد در مهار تورم موفق بودهایم.
محمدباقر نوبخت در پاسخ به این سوال که با توجه به حرکت کشور به سمت ثبات براساس آمار و ارقام، دولت چه برنامهای دارد، گفت: پس از نوسانات بازار ارز که بیشتر جنبه روانی داشت و ناشی از عدم اطمینان نسبت به آینده بود، ارزش پول ملی کاهش یافت.
وی با بیان اینکه سیاستهای نظام در عرصه سیاست خارجی کاملا مشخص بود، یادآور شد: هر چند وضعیت مطلوبی نداریم اما در نرخ تورم و رشد اقتصادی به ثبات رسیدیم.
رییس سازمان برنامهوبودجه گفت: هر چند رشد اقتصادی منفی است اما کاهش این رشد نسبت به فصل گذشته باز هم مناسبتر شد و فکر میکنم به سوی پیشبینی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول که اعلام کردند سال آینده رشد اقتصادی در ایران مثبت میشود، حرکت میکنیم.
وی درباره افزایش حقوق بازنشستگان گفت: آنچه از سازمان برنامهوبودجه برای افزایش مستمری بازنشستگان اختصاص مییابد، مربوط به بازنشستگان لشگری و کشوری است و امسال هم میزان افزایش حقوق آنها را متناسب با شاغلان در حد ۲۰ درصد در نظر گرفتیم.
نوبخت افزود: علاوه بر آن، پنج هزار میلیارد تومان برای اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان اختصاص دادیم که اجرایی میشود. البته در قانون بودجه برای همسانسازی سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پیشبینی شده بود.
وی یادآور شد: از آنجایی که سازمان برنامهوبودجه این اختیار را داشت تا از محل افزایش کل تا جایی که میتواند نسبت به افزایش این ردیف اقدام کند، آن را افزایش دادیم.
نگرانی اروپاییها از تبعات عملیاتی شدن اینستکس
کارشناس مسائل بینالمللی با اشاره به موانع پیشروی اروپا برای عملیاتی کردن اینستکس، گفت: اروپاییها پیوندهای عمیق اقتصادی با آمریکا دارند و نگران تبعات اجرایی کردن اینستکس هستند.
اردشیر سنایی درباره اولین تراکنشهای در حال انجام سازوکار تسهیل تجارت با ایران (اینستکس)، اظهار کرد: بعد از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشتماه سال ۹۷، تلاش اروپا این بود که ایران را همچنان راضی به باقی ماندن در برجام برای حفظ این توافق نگه دارد. از سوی دیگر ایران نیز انتظار داشته تعهداتی که تمامی اعضای باقی مانده در برجام به ویژه اروپاییها برعهده گرفتهاند، انجام شود.
وی، دو خواسته مهم و اصلی ایران از برجام را بهرهمندی از مزایای اقتصادی این توافق و همچنین امکان فروش نفت و انجام مبادلات مالی رسمی عنوان کرد و افزود: فشار ایران بر اروپا برای پذیرش این دو خواسته حداقلی است و به نظر میرسد اروپا نیز تمام تلاش خود را برای برآورده کردن این خواستهها انجام داده است البته این موضوع نه به این دلیل بود که منافع ایران برای آنها حائز اهمیت است بلکه به این دلیل است که آنها برجام را بزرگ ترین دستاورد دیپلماتیک خود میدانند.
این کارشناس مسائل بینالمللی درباره اینکه چرا اروپا توانایی برطرف کردن این مسائل را ندارد، گفت: اروپاییها پیوندهای عمیق اقتصادی با آمریکا دارند و نگران تبعات اجرایی کردن اینستکس هستند. این تبعات میتواند از نظر اقتصادی کشورها و شرکتهای اروپایی را به معنای واقعی دچار مشکل کند.
یک کارشناس اقتصادی نیز با بیان اینکه ایجاد خط اعتباری برای واردات کالا بسیار خطرناک است چرا که بدهیهای خارجی ما را افزایش میدهد، گفت: شدیدترین نوع تحریم نفت در برابر غذا و دارو است اما امروز اروپا با راهاندازی اینستکس پای خود را فراتر گذاشته چراکه نفت ایران را هم به ازای صادرات کالا قبول نمیکند.
وحید شقاقیشهری با بیان اینکه راهاندازی اینستکس هیچ امتیازی برای ایران محسوب نمیشود، اظهار داشت: اینستکس به هیچوجه کانال مالی نیست بلکه یک شرکت واسط است که در اروپا تاسیس شده و باید یک شرکت واسطی هم در ایران ایجاد شود تا برقراری ارتباط بین این دو شرکت کالاهایی از اروپا به ایران صادر شود و اینستکس در همین حد کارایی دارد و نباید انتظار بالاتری از آن داشته باشیم.
استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه شرایط حال حاضر در اینستکس برای ایران بدتر از نفت در برابر غذاست و اروپا فراتر از آن با ایران برخورد کرده است، گفت: شدیدترین نوع تحریم نفت در برابر غذا و دارو است اما امروز اروپا با راهاندازی اینستکس پای خود را فراتر گذاشته چراکه نفت ایران را هم به ازای صادرات کالا قبول نمیکند.
مکانیسم مالی عراق برای تجارت با ایران
عراق مکانیسم مالی اختصاصی برای تجارت با ایران و دور زدن تحریمهای آمریکا ایجاد میکند.
به گزارش ایبنا، مکانیسم مالی اختصاصی با این هدف طراحی شده که به عراق اجازه میدهد واردات برق و گاز از ایران را ادامه دهد. عراق با بحران جدی کمبود برق روبهرو است و برای جلوگیری از خاموشی، از ایران برق وارد میکند.
مقامهای دولت عراق به فرانس پرس گفتند که این کشور درحال ایجاد یک مکانیسم مالی است که شبیه سیستم SPV اروپا عمل میکند و به این کشور اجازه میدهد خرید گاز و برق را با وجود تحریمهای آمریکا علیه ایران از این کشور ادامه دهد.
سه مقام ارشد عراق تایید کردند که این ساختار جدید به عراق اجازه میدهد که پول انرژی وارداتی از ایران را به دینار عراق پرداخت کند و ایران میتواند از این پول برای خرید کالاهای انساندوستانه استفاده کند.
یک مقام ارشد دولت عراق نیز به خبرگزاری فرانسه گفته که این مکانیسم حاصل ماهها مذاکره میان مقامهای عراقی، ایرانی و آمریکایی است. به گفته این مقام عراقی، «دولت عراق از طریق سپردهگذاری پول در یک حساب ویژه بانکی داخل عراق به دینار، پول گاز ایران را پرداخت خواهد کرد. ایران اجازه برداشت این پول را نخواهد داشت، اما میتواند از این پول برای خرید کالا از خارج از عراق استفاده کند.
افزایش شتاب قیمت طلا
قیمت طلا در معاملات روز گذشته بازار جهانی در پی افت ارزش دلار و تجدید نگرانیها نسبت به تجارت جهانی، به بالاترین حد در بیش از یک هفته اخیر صعود کرد.
به گزارش ایسنا، هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز گذشته بازار سنگاپور ۱/۱ درصد افزایش یافت و به ۱۴۳۳ دلار و ۵۰ سنت رسید. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۱/۲ درصد افزایش، به ۱۴۳۷ دلار و ۷۰ سنت رسید. شاخص دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزهای بزرگ ۱/۰ درصد افت کرد.
پیتر ناوارو، مشاور تجاری کاخ سفید اظهار کرد مذاکرات تجاری آمریکا با چین در مسیر صحیحی حرکت میکند و رسیدن به توافق مناسب، زمان خواهد برد.
اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد آماده مذاکره با واشنگتن درباره اختلاف بر سر یارانههای هواپیما است و همزمان در واکنش به اقدام آمریکا برای افزودن زیتون، پنیر ایتالیا و ویسکی اسکاچ به فهرست وضع عوارض سنگین، اقدامات تلافیجویانه را آماده میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد