10 - 12 - 2019
خبر
افسانه سپرده قرضالحسنه
عباس دادجویتوکلی- در روزهای اخیر یکی از مدیران بانکی کشور اعلام کرد: «بانکها با افزایش جذب سپرده قرضالحسنه و تشویق بیشتر مشتریان به این نوع سپردهگذاری، توان پرداخت تسهیلات قرضالحسنه را افزایش دهند و از این طریق اقشار کمدرآمد و زوجهای جوان منتفع شوند.» همچنین نقد یکی از نهادهای حاکمیتی به بانکهای تجاری آن بود که بانکها سپردههای قرضالحسنه خود را به کارمندان خود وام میدهند.
هر دو جمله حاوی خطای بزرگ و تحلیل ناقصی بوده که یا ناشی از عدم دانش تخصصی در مورد ماهیت خلق پول مدرن بوده یا تعمدا برای جلب افکار عمومی بیان شده است. اصل ماجرا از این قرار است که جهت علیت از سمت «سپرده به تسهیلات» نبوده و اتفاقا ماهیت خلق پول مدرن، عکس آن را نشان میدهد. این تسهیلات است که سپرده خلق میکند و تصور اینکه بانکها سپرده را وامدهی میکنند، از پایه غلط و دارای خطای تحلیلی است.
همچنین نوع تسهیلاتدهی قرضالحسنه لزوما ارتباطی با نوع سپرده ندارد! زیرا سپردههای ارزانقیمت تنها سپرده قرضالحسنه نبوده و سایر سپردههای ارزان نیز میتوانند ذخایر مورد نیاز را تامین کنند. جذب سپرده تنها و تنها برای جذب ذخایر (پایه پولی یا شارژ سپرده دیداری بانکها نزد بانک مرکزی) بوده و ماهیتی که در ذهن سپردهگذاران قرضالحسنه ساختهاند، کمی «فریبنده» به نظر میرسد و ماهیتا تفاوتی با سپرده جاری ندارد!
اما اینکه چرا بانکها رغبتی به پرداخت آن ندارند به دو دلیل ساده قابل بیان است: اول نرخ سود کم و حتی شاید منفی؛ دوم در صورتی که وامگیرنده (قرضالحسنه)، سپرده خلق شدهاش را از بانک وامدهنده خارج کند، بانک وامدهنده ممکن است تا سر حد استقراض از بانک مرکزی تا ۳۴ درصد هم پیش رود. (در حالت حدی) اما اگر بانک وامدهنده بتواند سپرده قرضالحسنه جذب و ذخایر مربوط به آن را دریافت کند، این نوع وامدهی به صرفه بوده و به همین دلیل حجم سپرده قرضالحسنه برای بانکها نسبت به تسهیلات قرضالحسنه دارای اهمیت میشود!
اعتبار ۴۳ هزار میلیارد تومانی
برای طرحهای نیمهتمام
معاون رییسجمهور با اشاره به وجود بیش از ۸۰ هزار طرح نیمهتمام در کشور، گفت: برای اتمام طرحهای نیمهتمام ۴۳ هزار میلیارد تومان اختصاص یافته است.
به گزارش ایسنا، محمدباقر نوبخت با حضور در ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان یزد، اظهار کرد: به استناد تحریمهایی که تاکنون اعمال شده، ایران اسلامی در حال سپری کردن سختترین تحریمهاست.
وی با بیان اینکه مذاکره با آمریکا هیچ فایدهای ندارد، افزود: عملکرد آمریکا و ایران نشان داده که ایران به هیچ عنوان دنبال بمب هستهای نبوده و همیشه به تعهدات خود پایبند است و در مقابل، آمریکا هم به هیچ عنوان به تعهدات خود متعهد نبوده و نیست.
رییس سازمان برنامهوبودجه افت شدید درآمد را یکی از چالشهای جدی دولت در شرایط کنونی دانست و گفت: پرداخت هزینههای پرسنلی و صرفهجویی ۶۲ هزار میلیارد تومانی در هزینههای دولت از جمله اقدامات در دستور کار جدی دولت است.
نوبخت تصریح کرد: هنر ما این است که بتوانیم در شرایط حساس کنونی با تدبیر و صرفهجویی هزینه طرحهای نیمهتمام که قابلیت اتمام دارند را به سرانجام برسانیم.
در سال ۹۷ اتفاق افتاد
درآمد یک میلیارد دلاری ایران از صدور نیروی کار
بانک جهانی اعلام کرد درآمد ارزی ایران از محل صدور نیروی کار در سال ۲۰۱۸ به ۴/۱ میلیارد دلار رسید و ایران رتبه هشتم منطقه را از این نظر کسب کرد.
بانک جهانی در گزارشی از درآمد ارزی کشورها با صدور نیروی کار به خارج در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد کشورهای جهان در این سال ۵۲۹ میلیارد دلار از این محل درآمد کسب کردند. پیشبینی شده این رقم در سال ۲۰۱۹ با رشد چهار درصدی به ۵۵۰ میلیارد دلار برسد.
براساس این گزارش درآمد ارزی ایران از محل صدور نیروی کار در سال ۲۰۱۸ به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسیده و ایران در رتبه هشتم در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر میزان جذب درآمد ارزی از صدور نیروی کار قرار گرفته است.
میان کشورهای جهان، هند رتبه نخست را از این نظر به خود اختصاص داده است. درآمد ارزی این کشور از محل صدور نیروی کار در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۶/۷۸ میلیارد دلار اعلام شده است. چین با ۴/۶۷ میلیارد دلار و مکزیک با ۷/۳۵ میلیارد دلار بهترتیب رتبههای دوم و سوم را از این نظر به خود اختصاص دادهاند.
حجم نقدینگی از ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان گذشت
در تابستان ۱۳۹۸ حجم نقدینگی کشور از ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان فراتر میرود.
در تابستان ۱۳۹۲ نقدینگی کمتر از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بود که طی شش سال اخیر بیش از چهار برابر شد. ۷۵ درصد نقدینگی کشور در شش سال اخیر ایجاد شد و عوامل ایجاد آن، خلق نقدینگی توسط بانکها از دو مسیر اضافهبرداشت بانکهای خصوصی از بانک مرکزی و افزایش قدرت خلق نقدینگی توسط بانکهاست.
فساد و زیاندهی گسترده بانکهای خصوصی و از سوی دیگر اجرای نسخه نئولیبرال آزادی سودهای بانکی موجب ناترازی بانکها و تشدید خلق نقدینگی توسط آنها شد. در این میان دولت با ادعای عدم دستدرازی به منابع بانک مرکزی، اقدام به استقراض از بانکها کرد.
راهکارهای کاهش سرعت رشد نقدینگی عبارت است از توقف اجرای نسخههای اقتصادی نئولیبرال (تسلط بخش مالی بر بخش حقیقی اقتصاد)، کاهش قدرت خلق نقدینگی بانکها (که حتی از اقتصادهایی مانند آمریکا نیز بیشتر است) و اخذ مالیات از بنگاههای رانتی و فعالیتهای نامولد سفتهبازی و سوداگری جهت تامین هزینههای دولت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد