5 - 03 - 2025
خداحافظی با کارت سوخت
«جهانصنعت»- طرح «انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو» براساس جز 2 بند «ت» قانون بودجه سال 1404
به مدت چهارماه به صورت آزمایشی توسط شهرداری تهران و با همراهی وزارت نفت و یک شرکت دانشبنیان وابسته به دانشگاه تهران اجرا خواهد شد؛ طرحی که قرار است در بلندمدت در سراسر کشور اجرا شود و براساس آن بساط کارت سوخت برچیده خواهد شد و دارندگان خودرو تنها از طریق کارت بانکی اقدام به سوختگیری خواهند کرد.
کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که بانی اجرای آزمایشی این طرح شده روز گذشته مراسمی برای امضای یک قرارداد آزمایشی بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، معاونت حملونقل شهرداری تهران و مرکز نوآوری و تعالی کوثر دانشگاه تهران برگزار کرد.
موسی احمدی، رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در مراسم امضای قرارداد یادشده، اجرای طرح «انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت
به حساب بانکی صاحبان خودرو» را اتفاق بسیار خوبی دانست و اظهار امیدواری کرد که اجرای آن باعث رضایتمندی مردم خواهد شد و موضوع سهمیهبندی بنزین را شفاف میکند.
به گفته او، میثاقی بین ما و دولت وجود دارد به نام قانون برنامه هفتم پیشرفت که براساس آن، قانون بودجه سال ۱۴۰۴ تدوین و تصویب شده است. تکتک احکام برنامه هفتم پیشرفت و قانون بودجه ۱۴۰۴ مرتبط با حوزههای نفت و نیرو که مرتبط با کمیسیون انرژی است را استخراج کردهایم و به دنبال عملیاتی کردن آنها هستیم.
وی با بیان اینکه «از احکام مورد نظر موضوع تشکیل سازمان بهینهسازی است که روز گذشته بحث مفصلی درباره اساسنامه آن داشتیم و امیدواریم بتوانیم در سریعترین زمان ممکن این سازمان شکل بگیرد»، عنوان کرد: یکی دیگر از احکام مورد نظر، بحث انتقال سهمیه بنزین از کارت هوشمند سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو بود. در قانون بودجه ۱۴۰۴ آمده است که وزارت نفت ظرف چهار ماه تکلیف دارد با همکاری با بانک مرکزی امکان انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی را انجام دهد، با توجه به اینکه این موضوع برای نخستین بار است که در حال انجام بوده و نیازمند مطالعات دقیقی است.
طرحی برای شفافسازی بیشتر
محمدصادق عظیمیفر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی هم در این مراسم با بیان اینکه ظرف ماههای آینده، با هماهنگی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان پدافند غیرالگوی جدید سوختگیری مبتنی بر حساب بانکی صاحبان خودرو عملیاتی خواهد شد، گفت: شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به عنوان متولی تامین و توزیع فرآوردههای نفتی کشور برای رفع ناترازیهای موجود و مدیریت مصرف مجموعهای از اقدامات را در دست اجرا دارد که عمده این اقدامات تکلیف صریح قانونی است و قانونگذار با اشراف کامل نسبت به موضوع تکالیفی را برعهده شرکت نفت گذاشته است.
او یکی از اقدامات اساسی و کلیدی که سالیان سال است مورد غفلت واقع شده را بهروزرسانی زیرساخت سوختگیری در کشور دانست و گفت: سامانه کارتهای هوشمند سوخت در سال ۸۶ در کشور پیادهسازی شد و سوختگیری بخش حملونقل بر پایه کارتهای هوشمند سوخت و زیرساختهای مربوطه تا به امروز در حال انجام بوده است. این سامانه از منظر سختافزاری و نرمافزاری مسائل و چالشهای عدیدهای دارد که با وجود اینکه خوشبختانه ظرف سالهای بهرهبرداری، سرویسدهی خوبی به مردم انجام شده است اما نیاز به بهروزرسانی دارد. این سامانه از منظر پدافندی و همچنین نظارت و مدیریت مصرف نیازمند ارتقاست.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۴۰درصد سوختگیری جایگاهها از طریق کارت جایگاهها انجام میشود و اصلا مشخص نیست که چه میزان سوخت توسط چه کسی دریافت میشود، یادآور شد: میزان سوختگیری که از طریق کارتهای جایگاهها انجام میشود، میتواند بستری برای قاچاق سوخت باشد. در مقوله سهولت استفاده از زیرساخت سوخت توسط مردم نیز کارتهای هوشمند سوخت آنطور که باید رضایتمندی مردم را فراهم نمیکند چراکه صدور آنها به جهت فرآیندهای موجود طولانی بوده و ممکن است افراد به کارتهای خود دسترسی نداشته باشند، بر همین اساس نیاز به زمینه برای کنترل و مدیریت مصرف و همچنین سهولت کاربری و دسترسی برای مردم وجود دارد.
عظیمیفر عنوان کرد: تکلیف قانون بودجه ۱۴۰۴ فرصت خوبی ایجاد کرده تا بتوانیم این بهروزرسانی را انجام دهیم اما برای پیادهسازی این تکلیف قانونی نیاز به اجرای آزمایشی الگوهای مختلف داریم تا بتوانیم الگوی بهینه را انتخاب کنیم. قرارداد اجرای یکی از طرحهای آزمایشی با مشارکت مجموعه شهرداری تهران و یکی از شرکتهای دانشبنیان امضا شده است و امیدواریم ظرف ماههای آینده، این شرکت و مجموعههای موازی که ظرفیتهای لازم را دارند طرحهای آزمایشی را اجرا کنند و بعد از ارزیابی بازخوردها، با هماهنگی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان پدافند غیرعامل بتوانیم الگوی جدید سوختگیری مبتنی بر حساب بانکی صاحبان خودرو را عملیاتی کنیم.
ثابت ماندن سهمیه و قیمت
مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این مراسم گفت: در طرح انتقال سهمیه از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو، نه سهمیهها و نه قیمتها تغییر نمیکند و فقط فیزیک کارت حذف میشود.
وی با اشاره به اینکه امضای قرارداد امروز یک رکورد است چراکه هنوز سال جدید شروع نشده، فرآیند اجرای قانون بودجه سال آینده آغاز شده، عنوان کرد: روش در نظر گرفته شده، یک روش آزمایشی بوده و ممکن است این روش نهایی نباشد. با روش جدید حین سوختگیری به صورت همزمان هم از سهمیه سوخت افراد کاسته میشود و هم هزینههای آن از طریق کارت بانکی پرداخت میشود. با اجرای این قانون مشکلات فعلی که در استفاده از کارتهای سوخت وجود دارد، برطرف خواهد شد. او گفت: این موضوع نه سهمیهها و نه قیمتها را تغییر نمیدهد و فقط فیزیک کارت حذف میشود. اجرای این طرح همچنین به تامین زیرساخت برای توزیع عادلانه یارانهها در آینده کمک میکند و این طرح ارتباطی به طرحهایی که در کیش و قشم اجرایی شده است، ندارد.
شریعتی همچنین گفت: پلتفرم مربوطه در دست تهیه است و به محض نهایی شدن جزئیات اجرایی آن اعم از اینکه کدام شهروندان میتوانند در این طرح آزمایشی شرکت کنند، اعلام خواهد شد. براساس قانون دولت چهار ماه فرصت دارد تا زیرساخت اجرای این قانون را فراهم کند، بر همین اساس در این مدت مقدمات اجرای آزمایشی آن عملیاتی میشود. براساس قانون از پایان تیرماه انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانک صاحبان خودرو اجرایی خواهد شد.
شهرداری تهران پای کار آمد
محسن هرمزی، معاون حملونقل شهرداری تهران که به نمایندگی از شهرداری تهران قرار است این طرح را به صورت ازمایشی اجرا کند، گفت: به دعوت کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با پای کار آوردن جایگاههای سوخت در اختیار شهرداری به اجرای قانون و طرح «انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو» کمک میکنیم.
از جنبه کمک به اجرای قانون و طرح آزمایشی انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو ما به دعوت کمیسیون انرژی مجلس لبیک گفتیم و قرار است شهرداری تهران و به طور خاص معاونت حملونقل و سازمان ترافیک شهرداری در این موضوع کمک کنند. قرار است در اجرای این طرح جایگاههای سوخت در اختیار شهرداری را پای کار بیاوریم.
وی افزود: برقیسازی موتورسیکلت از دیگر حوزههای همکاری شهرداری تهران با شرکت ملی پالایش و پخش است. امروز در تهران قریب به چهار و نیممیلیون موتورسیکلت پلاکشده داریم و وضعیت آشفتهای از لحاظ ترافیکی و حملونقلی و همچنین عدم کنترلپذیری و موضوعات دیگری مطرح است که امیدواریم با کمک دوستان آنها را برطرف کنیم.
مرتضی فتحاللهزاده، مدیرعامل مرکز نوآوری و تعالی کوثر دانشگاه تهران هم در این مراسم گفت: براساس این طرح آزمایشی قرار است پلتفرمی توسعه پیدا کند و همه شهروندان در آن ثبتنام کنند و احراز هویت شوند و پیش از اقدام به سوختگیری، از طریق سامانه جایگاه خود را انتخاب کنند و کدی که برای آنها ارسال میشود را وارد دستگاه مستقر در جایگاه سوخت کنند. به محض وارد کردن کد مربوطه، از طریق ارتباطاتی که با سرورهای مرکزی برقرار میشود، افراد امکان سوختگیری پیدا میکنند. هزینه سوخت نیز بعد از سوختگیری، بدون استفاده از کارت بانکی از حساب بانکی افراد کاسته میشود.
فتحاللهزاده افزود: پیششرط این فرآیند این است که شهروندان یک یا چند حساب بانکی را به پلتفرم متصل کنند و به دولت و پلتفرم اجازه دهند که هزینه سوختگیری انجام شده را از حساب آنها برداشت کند. افرادی که نمیتوانند از پلتفرم استفاده کنند نیز میتوانند از طریق کد USSD و ارسال پیامک یکبار مصرف سوختگیری خود را انجام دهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد