6 - 07 - 2024
خروجیهای بورس در میانه تیرماه
«جهانصنعت» – بازار سهام دومین هفته از تیرماه را تحت تاثیر اخبار انتخابات ریاستجمهوی پشتسر گذاشت؛ به نحوی که شاخص کل با احتمال پیروزی هر یک از کاندیداهای ریاستجمهوری جهتگیری میکرد. در نهایت نیز طی دومین هفته تیرماه 1600میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. بررسی شاخصهای بورسی طی پنج روز معاملاتی هفته دوم تیرماه مسیر پرفراز و نشیبی را در پیش گرفتند، به طوری که شاخص کل در روز یکشنبه با افت شدیدی همراه شد و پس از آن طی سه روز، این کاهش جبران شد. در نهایت شاخص کل توانست در این پنج روز 74/0درصد افزایش یابد و از 2میلیون و 85هزار واحد به 2میلیون و 100هزار واحد برسد. شاخص هموزن نیز در این هفته با رشد 26/0درصدی از 673هزار واحد به 675هزار واحد رسید. گفتنی است بازار سهام در این هفته به طور میانگین 82/6میلیارد برگه سهم حجم خورد که ارزش معاملاتی نزدیک به 3هزار و 500میلیارد تومان را رقم زد. در سمت تراز پول حقیقی اما وضعیت وخیمتر بود، به طوری که بیشتر از هزار و 670میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است.
بورس هفته دوم تیر در یک نگاه
بررسی معاملات بازار سهام در هفته دوم تیرماه نشان میدهد شاخص کل در روز ابتدایی هفته با رشد 52/0درصدی همراه شد. این روند در شاخص هموزن با شدت بیشتری به وقوع پیوست، به طوری که نماگر هموزن بازار در این روز 8/0درصد به ارتفاع خود افزود. در روز یکشنبه اما ورق برگشت و هر دو نماگر بازار با کاهش نسبت شدیدی روبهرو شدند، به طوری که شاخص کل در این روز 1/1درصد و شاخص هموزن 53/1درصد کاهش داشتند. در روز دوشنبه نماگرهای بازار سهام مسیر متفاوتی را در پیش گرفتند و شاخص کل 11/0درصد رشد و شاخص هموزن 01/0درصد کاهش داشتند. معاملات روز سهشنبه به نحوی بسته شد که شاخص کل و شاخص هموزن به ترتیب 74/0درصد و 76/0درصد افزایش داشتند. در روز پایانی هفته نیز رشد شاخصهای بورسی ادامه داشت و شاخص کل 5/0درصد و شاخص هموزن 28/0درصد رشد کردند. بازدهی بازارها در هفته دوم تیر تحت تاثیر کشیده شدن انتخابات ریاستجمهوری به دور دوم روند رفت و برگشتی داشتند. در یک هفته اخیر بازارهای مالی بازدهی مثبت و منفی مختصری داشتند و بازار سهام نیز تحت تاثیر این رویداد سیاسی با احتمال پیروزی هر یک از کاندیداهای ریاستجمهوری جهتگیری میکرد. بازدهی بازارها در هفته دوم تیر روند رفت و برگشتی داشت و در نهایت شاخصهای مورد بررسی تغییر قیمتی چندانی نسبت به اولین هفته تیر نداشتند. کارشناسان اقتصادی امروز (شنبه ۱۶تیر) را روز مهم بازارها میدانند و معتقدند با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریتم حرکتی قیمت دلار وضوح بیشتری میگیرد و سایر بازارها نیز تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرند.
طی یک هفته دلار ۵۰ تومان گران شد
قیمت دلار از ۷ تا ۱۴تیر در کف کریدور ششم معامله شد. این اسکناس که در یک هفته اخیر متاثر از اظهارات کاندیداهای ریاستجمهوری تا کانال دوم از کریدور ششم نیز پیشروی کرد، در نهایت در نیمه پایینی کانال ابتدایی کریدور ششم به کار خود پایان داد. دلار این هفته بازدهی مثبت 08/0درصدی و رشد قیمت محدود ۵۰تومانی نسبت به هفته گذشته داشت. روز پنجشنبه ۱۴تیر هر گرم طلای ۱۸عیار به قیمت 3میلیون و ۴۹۵هزار تومان رسید و رشد قیمت محدود 7هزار و ۶۰۰تومانی داشت. این هفته طلا رشد بازدهی 22/0درصدی داشت. در هفته اخیر هر مثقال طلای ۱۸عیار روی رقم ۱۵میلیون و ۱۴۸هزار تومانی ایستاد و رشد بازدهی 11/0درصدی و افزایش قیمت ۱۶هزار تومانی داشت. گفتنی است در هفته دوم تیر طلای جهانی برخلاف هفته ابتدایی تیر رشد ۴۶دلاری و افزایش بازدهی 99/1درصدی داشت. اونس جهانی طلا در لحظه نگارش این گزارش با رقم ۲۳۵۹دلاری در حال معامله بود، همچنین اونس جهانی نقره روی رقم ۳۰دلار و ۳۰سنتی ایستاد.
بازدهی سکه منفی شد
در هفته اخیر سکه امامی کاهش بازدهی 05/0درصدی و کاهش قیمت ۲۳هزار تومانی داشت. این قطعه در آخرین معامله روز پنجشنبه ۱۴تیر با قیمت ۴۲میلیون و ۵۰۷هزار تومانی به کار خود پایان داد. در هفته اول تیر سکه امامی بیشترین افزایش بازدهی را در بازارهای مالی داشت و هفته دوم تیر با بازدهی منفی به کار خود پایان داد. روز پنجشنبه قیمت سکه بهار آزادی در سطح ۳۸میلیون و ۶۹۰هزار تومانی قرار گرفت. در آخرین معامله این هفته نیمسکه با قیمت ۲۳میلیون و ۸۵۰هزار تومان و ربع سکه با رقم ۱۵میلیون و ۷۵۰هزار تومان معامله شدند. سکه گرمی نیز در سطح ۷میلیون و ۱۰۰هزار تومانی قرار گرفت. بررسی بازدهی نمادهای بازار سهام در هفته دوم تیر 1403 نشان میدهد که سهام آسپ توانسته است در این هفته با رشد 22درصدی، بیشترین بازدهی را به ثبت برساند و با ارزش 917/1تومان معامله شود. حفارس نیز دیگر سهمی بود که در این هفته بازدهی مثبتی از خود بر جای گذاشت، به نحوی که این سهم در این هفته 21درصد افزایش قیمت داشته است. به این ترتیب در پایان معاملات این هفته حفارس به قیمت 201تومان رسیده است. میهن، رنیک و خمحور نیز دیگر سهمهایی بودند که در هفته دوم تیرماه بازدهی بالایی را از خود بر جای گذاشتند. بررسی بازدهی نمادهای بازار سهام در هفته دوم تیر نشان میدهد که سهام «آسپ» با افزایش 22درصدی بیشترین بازدهی و «واعتبار» با افت 18درصدی کمبازدهترین سهام بورس در این هفته بودهاند. بررسی بازدهی نمادهای بازار سهام در هفته دوم تیر 1403 نشان میدهد که سهام آسپ توانسته است در این هفته با رشد 22درصدی، بیشترین بازدهی را به ثبت برساند و با ارزش 917/1تومان معامله شود. حفارس نیز دیگر سهمی بود که در این هفته بازدهی مثبتی از خود بر جای گذاشت، به نحوی که این سهم در این هفته 21درصد افزایش قیمت داشته است. به این ترتیب در پایان معاملات این هفته حفارس به قیمت 201تومان رسیده است. میهن، رنیک و خمحور نیز دیگر سهمهایی بودند که در هفته دوم تیرماه بازدهی بالایی را از خود بر جای گذاشتند. در طرف مقابل در جریان بررسی بازدهی نمادهای بازار سهام، روشن شد که ارقام ریزش سهمهای کمبازده، کمتر بوده است، به طوری که واعتبار و وتوس با افت 18 و 15درصدی بیشترین کاهش قیمت را میان رقبای خود در بازار سهام ثبت کردند. پلاسک و دهدشت نیز دیگر سهام کمبازده هفته دوم تیر بودند و با کاهش 14درصدی به 613 و 581/1تومان رسیدند. کسرام نیز در این هفته 13درصد افت قیمت داشت و قیمت 003/1تومان را روی تابلو ثبت کرده است.
تاخیر واکنش بازار به سیاستهای اقتصادی
در حالی که بانک مرکزی سیاستهای انبساطی را آغاز کرده است اما هنوز سهامداران بورس درگیر مسائل سیاسی هستند، به همین دلیل واکنش بازار به سیاستهای اقتصادی به زودی نمایان خواهد شد. بازار شرطی شده است. بازار به سیاستهای اقتصادی واکنش ندارد، زیرا در حال حاضر بازار بیشتر از ندانستن و مطلع نبودن از برنامه دو کاندیدا ابهام دارد. فشار فروش در حال حاضر در بازار بیشتر حس میشود. کار بازار بسیار سخت و دشوار است چراکه بین این کشاکش و جدال خوشبینی و بدبینی قرار گرفته است. برخی فعالان بازار سهام معتقدند که شاید در کوتاهمدت بازار با دولت جدید وضعیت بهتری را تجربه کند اما تجربه نشان داده که در میانمدت و بلندمدت اعمال سیاستهای سختگیرانه و ضدسرمایه و تولید رشد آن متوقف میشود. شاید در کوتاهمدت یک صعود موقت داشته باشیم اما مشکلات بازار در بلندمدت و میانمدت بیشتر خواهد شد.
تاثیر زنجیره تورم به همراه افزایش نرخ ارز
زنجیره تورم به همراه افزایش نرخ ارز اثر زیادی بر بازار خواهد داشت. در این حالت سیگنال تورم چیزی است که در نهایت موجب رشد بازار میشود. شاید در کوتاهمدت مشکلاتی را ایجاد کند اما در مدت زمان کوتاهی همه چیز با تورم ایجاد شده دوباره به منطق خود بازمیگردد. دماسنج بازار در این میان چه خواهد بود و چه وزنهای برقرار است و سهامداران چه باید کنند که وابسته به بحث سیاسی است. فارغ از بحث انتخابات چند اتفاق همچون رشد نرخ ارز در حال وقوع است که میتواند زمینه بستری مناسب و منطقی برای حرکت بازار را فراهم آورد. در حال حاضر چرخش بزرگ بانک مرکزی در اعمال سیاستهای انبساطی که منجر به افت و کاهش نرخ سود شده را مهمترین محرک بازار سهام میدانند. افزایش نرخ دلار نیما که از ۴۳ گذشته و با اینکه سرعت کمی دارد اما در همین مدت اخیر رشد ۲درصدی را تجربه کرده است. ادامه این رشد حتی با همین دست فرمان ضعیف هم میتواند شرایط نرمال منطقی را برای بازار رقم بزند. پویان مظفری تحلیلگر با تاکید بر اینکه ارزش معاملات خرد سهام بورس ناشی از باز شدن دامنه نوسان بازار است، گفت: با شروع شدن فصل مجامع نکات جالبی در مجامع مطرح میشود که این نکات میتواند جهت بازار را مشخص کند. اصلیترین نکات مطرح شده در مجامع مشکل در تخصیص ارز و قطعی گاز و برق صنایع بود اما در همه مجامع با توجه به فروشهای سه ماهه بهار امسال امیدواری به سودآوری در سال جاری بسیار بالاتر است. این موضوع در گزارشهای بهار هم خودش را نشان داد. او با تاکید بر اینکه سیاستهای انبساطی بانک مرکزی همچنان ادامه دارد، افزود: عملا بانک مرکزی یک ماه است که سیاست خود را کاملا عوض کرده است. این سیاست انبساطی میتواند باعث رشد بازار دلار و سهام شود اما نکته مهم اینجاست که بازار سهام در حال حاضر با ریسک جدی سیاسی روبهرو است. مظفری با تاکید بر اینکه دلار نیما با رشد همراه شده و توانسته ۴۳هزار تومان را پشتسر بگذارد، تصریح کرد: در همین راستا باید گفت رشد خزنده دلار نیما اثر خود را در رشد فروش شرکتها و در نهایت در دادههای تورمی نشان خواهد داد؛ همانطور که در دادههای تورمی سه ماهه ابتدایی مشخص بود. بخش مهمی از کنترل تورم به دلیل عدم رشد نرخ دلار نیما بود که یک سیاست کاملا غلط و دستوری بود و اصلا از تورم بقیه بخشها کم نکرد.
فضای بنیادی بازار سهام چگونه است؟
در روزهای اخیر معاملات بورس نشان داد که افت بیشتری ندارد و امیدواریها به بازار را افزایش یافته است. مورد سوم فضای بنیادی و گزارش شرکتهاست. در حال حاضر نمود اولیه آن را در گزارش ماهانه شرکتها شاهد هستیم. گزارشهای فصل بهار خوبی برای سهامداران رقم زده و منجر به ایجاد گزارش میاندورهای خوبی نیز خواهد شد. در حال حاضر هزینههای نرخ برق، نرخ گاز، مالیاتها و همه اینها در کنار در پیش بودن مجامع شاید بتواند فشار فروش را کمتر کند و سرعت ریزش را بگیرد. جواد صلاحی کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه نخستین موج کوتاه بورس با جریان نرخ بهره و نرخ سود رخ داده است، گفت: نرخ اوراق به طور میانگین به ۳۰ نزدیک شده است. دیگری جریان نرخ دلار نیما که به ۴۳ نزدیک شده، اما فعلا بازار واکنشی نسبت به آن نداشته است. سرمایهگذاران سعی میکنند بیشتر تماشاچی و ناظر این جریانات باشند اما در هر صورت فضای بازار باعث شده کمی خریدها عقب بیفتد. او با تاکید بر اینکه بازار در وضعیتی قرار دارد که از نظر بنیادی توجیهپذیری منطقی و قوی دارد، گفت: رفتهرفته گزارش و وضعیت بنیادی شرکتها و همچنین دخالت احتمالی حقوقیها عمق فاجعه را کمتر خواهد کرد.
پس در عین اینکه قبول داریم در کوتاهمدت همه چیز صفر و یکی خواهد بود اما با گذشت چند روز و چند هفته آن حالت کمرنگتر میشود. نگرانیهای سهامداران نسبت به برخی سیاستها، سد محکمی در برابر غلبه تقاضا بر عرضه ایجاد کرده است. ابهامات پیرامون تاثیر سیاستهای ارزی جدید بر سودآوری شرکتها، اثر مثبت این اخبار را خنثی کرده است و سهامداران را راهی صفوف فروش کرد. خروج سرمایهها از بازار و عدم تمایل آنها به بازگشت خطرناک شده است. گویی سهامداران به کلی اعتماد خود را به بازار از دست دادهاند اما با توجه به اینکه در حال حاضر حقوقیها کمکم دست به کار شدهاند احتمالا شاهد آغاز یک روند صعودی در کوتاهمدت خواهیم بود. در ادامه این مساله میتواند روی جریان پول تاثیر بگذارد و کمکم بازار مسیر جدیدی را آغاز کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد